ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ
15-5-2019

kinemo – Σεμινάριο κίνησης και ενέργειας

Στο 11 Grey Studio από το Hippo Theatre Group

kinemo – Σεμινάριο κίνησης και ενέργειας

Στο σεμινάριο θα γίνει εισαγωγή στην έννοια του kinemo, που αποτελεί μέθοδο προσέγγισης της θεατρικής πράξης και βασίζεται στο σώμα. Το kinemo είναι ένα θεατρικό εργαλείο που δημιουργήθηκε από τους Hippo Theatre Group (Αλέξανδρος Ράπτης – Φώτης Δούσος), μετά από πολύχρονη μελέτη της ομάδας πάνω σε ένα ιδιαίτερο είδος σωματικού θεάτρου που συνομιλεί με το θέατρο δρόμου, ακολουθεί τη λογική των μπουλουκιών και των παραστάσεων της βαλίτσας και έχει σαν κέντρο του το στοιχείο του ταξιδιού και της μετακίνησης. Πρακτικά, η μέθοδος kinemo βασίζεται στην έξαρση της σωματικής έκφρασης και απαιτεί έκλυση μεγάλων ποσοτήτων ενέργειας από τον ηθοποιό. Η μέθοδος μιλά για μια ανάγκη επικοινωνίας που υπερβαίνει τον λόγο, αλλά δεν τον καταργεί. Ένας από τους στόχους της είναι να δημιουργήσει τις κατάλληλες συνθήκες στήριξης του θεατρικού λόγου, που πολλές φορές μοιάζει ανυπόστατος πάνω στη σκηνή.

Το σεμινάριο θα αναπτύξει κάποιες από τις σημαντικότερες βασικές έννοιες της θεατρικής θεωρίας των Hippo, όπως: η τελετουργία και η θεατρική πράξη, η ιερότητα του σώματος, η θετική ενέργεια, η υποκριτική ως αυτοθυσία και λύτρωση.

Στο σεμινάριο θα διδαχθούν:
- Τεχνικές ενδυνάμωσης σώματος
- Ενδυνάμωση εμπιστοσύνης στην έννοια της ομάδας
- Μέθοδοι κατεύθυνσης της ενέργειας
- Μη λεκτικοί τρόποι θεατρικής επικοινωνίας
- Εναλλακτικοί τρόποι προσέγγισης ρόλων και σκηνών
- Ομαδικοί αυτοσχεδιασμοί με βάση τη σωματική έκφραση

Το σεμινάριο απευθύνεται σε ηθοποιούς, χορευτές, σπουδαστές δραματικών σχολών/σχολών θεάτρου/χορού και σε όσους ασχολούνται με την κίνηση και το θέατρο.

Χρήσιμες πληροφορίες
Εισηγητές σεμιναρίου: Αλέξανδρος Ράπτης – Φώτης Δούσος
Ημερομηνία και ώρα σεμιναρίου: Σάββατο 18 Μαΐου 2019, 15:00 – 19:00
Χώρος διεξαγωγής εργαστηρίου: 11 Grey Studio, Λ. Ιασωνίδου 11, Θεσσαλονίκη
Κόστος συμμετοχής: 40 ευρώ
Πληροφορίες - κρατήσεις: 6974 040 085 και 6976 904 396


Αλέξανδρος Ράπτης
Ο Αλέξανδρος Ράπτης γεννήθηκε το 1979. Σπούδασε θέατρο στο Τμήμα Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ. και στο μεταπτυχιακό τμήμα του Τμήματος Θεάτρου του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Υπήρξε μέλος των δισκογραφημένων συγκροτημάτων “Semper Cras” και  «Δάρνακες». Έχει εργαστεί ως ηθοποιός και σκηνοθέτης στο Κ.Θ.Β.Ε. και σε θεατρικές ομάδες, ως
βοηθός σκηνοθέτη στη διαφήμιση και τον κινηματογράφο, ενώ έχει σκηνοθετήσει πέντε μικρού μήκους ταινίες (δύο φορές βραβευμένος σε Φεστιβάλ) και πλήθος θεατρικών παραστάσεων για παιδιά και ενήλικες σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λονδίνο και Νέα Υόρκη. 

Το 2009 ίδρυσε μαζί με τον Φώτη Δούσο τη θεατρική ομάδα Hippο, που ενεργοποιείται στον χώρο του ενήλικου και του παιδικού θεάτρου, αλλά και του εκπαιδευτικού Δράματος. Έχουν ταξιδέψει με παραστάσεις τους σε Ευρώπη, Αμερική, Καναδά και Αυστραλία. Από το 2014 ως σήμερα έχει διοργανώσει και εμψυχώσει με συνεργάτες του θεατρικά εργαστήρια για παιδιά και ενήλικες στην Ελλάδα, τις Η.Π.Α. και την Αυστραλία. Το 2018 παρέδωσε σεμινάριο με αφορμή το προσωπικό στυλ της ομάδας kinemo σε επαγγελματίες ηθοποιούς στο Thespo19, το σημαντικότερο διεθνές φεστιβάλ νεανικού θεάτρου στη Βομβάη της Ινδίας. 

Έχει εκδώσει μελέτες για τον κινηματογράφο και το θέατρο.


Φώτης Δούσος
Ο Φώτης Δούσος γεννήθηκε το 1980. Σπούδασε θέατρο στο Τμήμα Θεάτρου, Σχολή Καλών Τεχνών στο Α.Π.Θ. Είναι από τα ιδρυτικά μέλη του δισκογραφημένου συγκροτήματος «Δάρνακες». Έχει εργαστεί ως θεατροπαιδαγωγός σε σχολεία και ως βοηθός σκηνοθέτη στο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Σερρών. 

Το 2009 ίδρυσε μαζί με τον Αλέξη Ράπτη τη θεατρική ομάδα Hippo που δραστηριοποιείται μέχρι και σήμερα στον χώρο του ενήλικου, του παιδικού θεάτρου και του εκπαιδευτικού Δράματος. Έχει διοργανώσει και εμψυχώσει θεατροπαιδαγωγικά προγράμματα σε Ελλάδα και εξωτερικό, ενώ με την ομάδα Hippo έχει κάνει περιοδείες σαν ηθοποιός και σκηνοθέτης σε Καναδά, Αμερική, Ευρώπη και Αυστραλία. Το 2014 διοργάνωσε και εμψύχωσε με συνεργάτες του δύο καλοκαιρινά camp με στόχο την υποστήριξη της ελληνικής γλώσσας στο Belmont της California και στο Tenafly του New Jersey. To καλοκαίρι του 2016 διοργάνωσε με συνεργάτες του θεατρικό camp για παιδιά στη Μελβούρνη. 

Αρθρογραφεί τακτικά στο λογοτεχνικό περιοδικό «Νέο Πλανόδιον», ενώ έχει εκδώσει βιβλία για παιδιά, διηγήματα και δοκίμια για ενήλικες.
Αξιολογήστε το άρθρο


ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Το επαγγελματικό πρόγραμμα της 20ής ΔΕΘ συνεχίζει τη δυναμική του πορεία
Το επαγγελματικό πρόγραμμα της 20ής ΔΕΘ συνεχίζει τη δυναμική του πορεία

Διεθνείς αγορές βιβλίου, audiobooks, τεχνητή νοημοσύνη και λογοτεχνικοί πράκτορες από 30 χώρες

«Στα ίχνη των Εβραίων της Ελλάδας» του Αναστάσιου Καράμπαμπα
«Στα ίχνη των Εβραίων της Ελλάδας» του Αναστάσιου Καράμπαμπα

Παρουσίαση βιβλίου στην αίθουσα Allatini-Dassault του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης

Ο Αλέξανδρος Τιτκόβ για πρώτη φορά στο Ian s Lounge Bar SOLO!
Ο Αλέξανδρος Τιτκόβ για πρώτη φορά στο Ian s Lounge Bar SOLO!

Ενα stand up με μηδενική λογοκρισία και χωρίς όρια!

Jeremy και Σεβαστέρης: ΔΥΝ-ΑΣΤΕΙΑ
Jeremy και Σεβαστέρης: ΔΥΝ-ΑΣΤΕΙΑ

Στο Κινηματοθέατρο Βακούρα

Θωμάς Ζάμπρας: «Απόφοιτος Λυκείου»
Θωμάς Ζάμπρας: «Απόφοιτος Λυκείου»

Στο Θέατρο Αριστοτέλειον

Opening Καλλιτεχνικού Στούντιο και Έκθεση Έργων
Opening Καλλιτεχνικού Στούντιο και Έκθεση Έργων

Από τον Δημήτρη Κυριάκο και την Effie Panagoula

«Ορφέας και Ευρυδίκη» στον Πολυχώρο ΕΝΩ
«Ορφέας και Ευρυδίκη» στον Πολυχώρο ΕΝΩ

Παράσταση αφήγησης για ενήλικες (και εφήβους άνω των 15 ετών)

TALE OF X CITIES για τέταρτη χρονιά
TALE OF X CITIES για τέταρτη χρονιά

Το πρόγραμμα του πρώτου εξαμήνου του 2024


Events
Η ατζέντα της ημέρας

Ο,τι συμβαίνει σήμερα στη Θεσσαλονίκη θα το βρεις εδώ



© 2001-2023 goTHESS.gr
Το goTHESS.gr είναι Οδηγός Πόλης Θεσσαλονίκης ενώ παράλληλα καλύπτει και τα σημαντικότερα ειδησεογραφικά θέματα της ελληνικής επικαιρότητας
facebook twiter
DigitalOcean Referral Badge