Top
gothess Home Page
follow
facebook twiter
Γιορτάζουν σήμερα: Αντώνιος Αντωνία Θεοδόσιος
8-6-2019

Έκθεση έργων σπουδαστών των τμημάτων και εργαστηρίων της Πολιτιστικής Γειτονιάς

Και παρουσίαση βιβλίου

Έκθεση έργων σπουδαστών των τμημάτων και εργαστηρίων της Πολιτιστικής Γειτονιάς
fontsize
Εχει λήξει στις: Παρασκευή 14 Ιουνίου 2019

Μια εβδομάδα πλούσιας καλλιτεχνικής και πολιτιστικής δράσης ανοίγει στο δήμο Νεάπολης-Συκεών, με την Κοινωφελή Επιχείρηση Υπηρεσιών (ΚΕΥΝΣ) να διοργανώνει έκθεση έργων των εργαστηρίων της Πολιτιστικής Γειτονιάς και παρουσίαση βιβλίου.

Συγκεκριμένα, την Τρίτη, 11 Ιουνίου 2019, εγκαινιάζεται η έκθεση έργων των σπουδαστών που φοίτησαν στα εργαστήρια-τμήματα της Πολιτιστικής Γειτονιάς, με την ευκαιρία της ολοκλήρωσης ενός ακόμη επιτυχημένου κύκλου σπουδών. Αυτή η ιδιαίτερη «σχολική» χρονιά έφτασε στο τέλος της και όσοι συμμετείχαν στα δημιουργικά εργαστήρια εικαστικών θα έχουν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τις δημιουργίες τους και να αισθανθούν περήφανοι για το αποτέλεσμα της προσπάθειάς τους.

Ζωγραφική, αγγειοπλαστική, κατασκευές από ανακυκλώσιμα υλικά, ντεκουπάζ, κατασκευή παραδοσιακών μουσικών οργάνων ήταν οι θεματικοί κύκλοι των μαθημάτων που παρακολούθησαν οι σπουδαστές και ανέπτυξαν την καλλιτεχνική τους δράση και δημιουργία. Όταν η φαντασία συναντά τη δημιουργικότητα παράγουν ένα εξαίσιο αποτέλεσμα, άκρως καλλιτεχνικό, δίνοντας την ευκαιρία σε όσους συμμετείχαν στα εργαστήρια αυτά να εξωτερικεύσουν τη καλλιτεχνική τους έκφραση και φυσικά σε όσους επιλέξουν να επισκεφτούν την έκθεση να τα θαυμάσουν.

Στα εργαστήρια αυτά, προτεραιότητα δόθηκε στους άνεργους και σε κατοίκους του δήμου Νεάπολης-Συκεών. Τα εργαστήρια της Πολιτιστικής Γειτονιάς θα συνεχίσουν να παράγουν πολιτισμό και να προσφέρουν δημιουργικές διεξόδους σε όλους τους πολίτες, ανεξαρτήτου ηλικίας, παρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία και για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Η έκθεση θα διαρκέσει έως την Παρασκευή 14 Ιουνίου 2019 και θα λειτουργεί κάθε απόγευμα 4 μ.μ. με 8μ.μ. στο Μουσείο Προσφύγων στην Πολιτιστική Γειτονιά (Τομέας Τειχών Εβρου-πάρκο Ελπίδος, Συκιές).

Βιβλιοπαρουσίαση
Την ίδια ώρα έχει προγραμματιστεί η παρουσίαση του νέου βιβλίου της εκπαιδευτικού-συγγραφέα Ευμορφίλης Παπά «Καλημέρα Κυρία» (εκδ. «Αφοι Κυριακίδη»).

Η παρουσίαση του βιβλίου θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα εκδηλώσεων της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Συκεών «Αντώνης Σαμαράκης» την Τετάρτη 12 Ιουνίου 2019, στις 6.30 μμ. (Οδυσσέως Φωκά 46, τηλ.: 2310.217376). Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο καθηγητής-συγγραφέας Κώστας Νίγδελης και η συγγραφέας Ευμορφίλη Παπά, η οποία έχει δεκάχρονη θητεία ως εκπαιδευτικός σε σχολεία της Δ.Ε. Συκεών.

Η ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ: 
Μαζί μου σα σε χορό έσερνα το παλιό καθεστώς στα Δημοτικά. Η σφραγίδα της τετράχρονης φοίτησης άλλαξε την εικόνα των δασκάλων. Έπαψαν να είναι το απλό αγόρι ή κορίτσι από την επαρχία που φοιτούσε στην Παιδαγωγική Ακαδημία κι όχι στο Παιδαγωγικό Πανεπιστημιακό Τμήμα και όταν δούλευε άπλωνε τα χέρια να ενώσει τους αμαθείς με τους εγγράμματους, το χωριό με την πόλη, και γινόταν το γεφύρωμα των κοινωνικών ανισοτήτων. Έχασε τη δύναμη του φίλου, του δεύτερου γονιού, με την παρέλαση των εκπαιδευτικών από τις ειδικότητες σε κάθε τάξη. Σήμαινε το τέλος εποχής, μιας εποχής κρυμμένης σαν τόσες άλλες στο σκοροφαγωμένο μπαούλο του παρελθόντος, αφήνοντας νεφελώματα πάνω από το οικοδόμημα της εκπαίδευσης. 

Η εξειδίκευση, η πιότερη γνώση της τεχνολογίας θα πρόσφερε περισσότερα στις κατοπινές γενιές, ο πολιτισμός, οι στενότερες σχέσεις, ο ανθρωπισμός δε θα χτυπιόταν άραγε από την ανάπτυξη αυτή; Μήπως γεννιόταν στις συμπεριφορές... ο ρομποτισμός; Είμαστε βέβαιοι, από την άλλη, ότι δεν μπορούν να σταματήσουν οι εξελίξεις καλές ή κακές, και ότι η ανθρωπότητα προχωρά μπροστά με κάθε κόστος και με θύματα μερικές φορές. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου).

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:
Πολιτιστική Γειτονιά: Πάρκο Ελπίδος, Συκιές Τηλ.: 2310.639615
Δημοτική Βιβλιοθήκη Συκεών «Αντώνης Σαμαράκης»: Οδ. Φωκά 46, Συκιές
Τηλ.: 2310.217376
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Έκθεση «Finotti: Fine Notte. Το τέλος της νύχτας»
Έκθεση «Finotti: Fine Notte. Το τέλος της νύχτας»

Στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ.

17-1-2020Μονοπάτι στη Θάλασσα: Ακολουθώντας τα χνάρια του Αντώνη Σουρούνη
Μονοπάτι στη Θάλασσα: Ακολουθώντας τα χνάρια του Αντώνη Σουρούνη

Στον Πολυχώρο Πολιτισμού Χαμιδιέ - Ισλαχανέ

14-1-2020


Alan Berg: ΒΟΤΣΕΚ
Alan Berg: ΒΟΤΣΕΚ

Όπερα σε τρεις πράξεις σε λιμπρέτο του Alban Berg

10-1-2020

Πάολα - Νίκος Κουρκούλης: Επώνυμες επισκέψεις και sold out νύχτες
Πάολα - Νίκος Κουρκούλης: Επώνυμες επισκέψεις και sold out νύχτες

Ρέμος, Τσαχουρίδης, Λοτσάρη, Τζώρτζογλου και άλλοι

9-1-2020

Με αφορμή ένα… «Τατουάζ στον παράμεσο» του Γιάννη Νταουλτζή
Με αφορμή ένα… «Τατουάζ στον παράμεσο» του Γιάννη Νταουλτζή

Από το Αρσάκειο Γυμνάσιο και Λύκειο Θεσσαλονίκης

9-1-2020goTHESS

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ