Top
gothess Home Page
follow
facebook twiter
Γιορτάζουν σήμερα: Ευφημία 'Ολγα
14-8-2019

Μερκούρεια 2019: 25 χρόνια ζωής και προσφοράς στον Πολιτισμό

Με τα θερμότερα λόγια τα υποδέχονται οι καλλιτεχνικοί διευθυντές του Κ.Θ.Β.Ε. και των ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ

Μερκούρεια 2019: 25 χρόνια ζωής και προσφοράς στον Πολιτισμό
fontsize

Επιμένοντας σταθερά στην προβολή των Δημοτικών Περιφερειακών Θεάτρων παρά τις δυσκολίες και τις αντιξοότητες, τα φώτα του θεάτρου στρέφονται για άλλη μια χρονιά στο Ανοιχτό Θέατρο Συκεών «Μάνος Κατράκης», όπου για μία ολόκληρη εβδομάδα, από τις 21 έως τις 29 Αυγούστου, ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. της χώρας, μαζί με το Κρατικό Θέατρο Βόρειας Ελλάδας και τις δημοτικές σκηνές Νεάπολης-Συκεών θα παρουσιάσουν για 25η χρονιά, αξιόλογες και ιδιαίτερα σημαντικές παραστάσεις, στο πλαίσιο ενός θεσμού που έχει καταξιωθεί στις συνειδήσεις των θεατρόφιλων –και όχι μόνο- και αποτελεί γεγονός αναφοράς στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης.

Με τα θερμότερα λόγια υποδέχονται και φέτος τα «Μερκούρεια» οι καλλιτεχνικοί διευθυντές του Κ.Θ.Β.Ε. και των ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ., των οποίων οι θεατρικές παραγωγές θα «φιλοξενηθούν» στο Ανοιχτό Θέατρο Συκεών, προσκαλώντας παράλληλα να ταξιδέψει μαζί τους στα μονοπάτια της Τέχνης και του Πολιτισμού.

Για έναν «ιστορικό θεσμό» του δήμου Νεάπολης-Συκεών κάνει λόγο ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Κ.Θ.Β.Ε. Γιάννης Αναστασάκης, σημειώνοντας ότι «Μέσα από ανάλογες δράσεις τέχνης και πολιτισμού, αλλά και με την ενδυνάμωση της συνεργασίας, μετά από πρόταση του δημάρχου Σίμου Δανιηλίδη (ήδη από τις τρεις προηγούμενες χρονιές), ως προσφορά στον πολιτισμό, την παιδεία και την καλλιτεχνική αποκέντρωση, καταφέρνουμε με τη δημιουργική δύναμη του Θεάτρου να αντλούμε όλοι μας την έμπνευση που χρειάζεται για να ονειρευτούμε και να ελπίσουμε σε ένα καλύτερο αύριο». 

«Γιατί πιστεύουμε στην κοινωνική ευθύνη και στη δύναμη του Πολιτισμού. Γιατί όσο ψηλά κι αν είναι τα τείχη, ο ουρανός μένει πάντα ανοιχτός» υπογραμμίζει ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Κ.Θ.Β.Ε., το οποίο συμμετέχει στα «ΜΕΡΚΟΥΡΕΙΑ» με το έργο «Επταπύργιο-Ένας αιώνας σε μια μέρα 1899-1989» σε σκηνοθεσία της Εύης Σαρμή.

«Με ανυπομονησία περιμένουμε κάθε χρόνο τα «Μερκούρεια», που, με τόση επιμονή και πίστη στη θεατρική τέχνη, διοργανώνει ο δήμος Νεάπολης-Συκεών, αποτελώντας την απόδειξη ότι μέσα στην κρίσιμη αυτή περίοδο έχει διαφυλαχθεί το πολυτιμότερο που παράγει η χώρα, και ένα απ’ αυτά είναι η διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα της τέχνης του θεάτρου» σημειώνει η Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Θεσσαλικού Θεάτρου Κυριακή Σπανού. 

«Τα Δημοτικά Περιφερειακά Θέατρα, που συνέβαλαν στη διάχυση της θεατρικής τέχνης στην περιφέρεια εδώ και τριανταπέντε χρόνια, μπορούν σήμερα -ακριβώς γιατί προστατεύεται ο δημόσιος χαρακτήρας τους- να συγκροτήσουν έναν συνεπή και πρωτοποριακό λόγο στο χώρο της τέχνης, να ηγηθούν των αλλαγών στο πολιτιστικό τοπίο, και να παραμείνουν δίπλα στο κοινό που τόσα χρόνια τα υποστηρίζει» τονίζει η Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Θεσσαλικού Θεάτρου, σε διασκευή και σκηνοθεσία της οποίας θα παρουσιαστεί το εμβληματικό έργο «Το Χώμα Βάφτηκε Κόκκινο» του Ν. Φώσκολου.

Τα «ΜΕΡΚΟΥΡΕΙΑ» αποτελούν μια μεγάλη γιορτή του πολιτισμού, που διοργανώνει, παρά τις δυσκολίες και τις αντιξοότητες, ο δήμος Νεάπολης-Συκεών, συνεχίζοντας το επί δεκαετίες πολύτιμο έργο του στο χώρο του πολιτισμού και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και ενσαρκώνοντας το μεγάλο όραμα της Μελίνας Μερκούρη για επένδυση στον πολιτισμό και την καλλιτεχνική αποκέντρωση» αναφέρει η Καλλιτεχνική Διευθύντρια του ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων Ελένη Δημοπούλου, που συμμετέχει στο θεσμό με το έργο «Μαμά! Το δωμάτιο των θαυμάτων». Όπως τονίζει «τα «ΜΕΡΚΟΥΡΕΙΑ» έχουν καταξιωθεί στη συνείδηση των ανθρώπων της τέχνης και του θεάτρου και όλοι μαζί οι άνθρωποι της τέχνης, με την ενεργή συμμετοχή μας στο θεσμό, προχωράμε σε πείσμα των καιρών, συμβάλλοντας στην ενίσχυση της πολιτιστικής ανάδειξης του τόπου μας με ποιοτικά έργα υψηλού επιπέδου».

Είναι σημαντικό για την κουλτούρα και την πολιτιστική παράδοση ενός τόπου να υπάρχει συνέχεια στους θεσμούς και τις δράσεις του σημειώνει ο Καλλιτεχνικός Σύμβουλος του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης Λευτέρης Γιοβανίδης, τονίζοντας ότι «Το Φεστιβάλ των «ΜΕΡΚΟΥΡΕΙΩΝ», που υπάρχει όλα αυτά τα χρόνια με επιμονή από τους διοικούντες το δήμο Νεάπολης-Συκεών, βοηθά στο να δίνεται βήμα σε καλλιτέχνες να δείξουν τη δουλειά τους αλλά και στους δημότες της πόλης να έχουν μια σταθερή καλοκαιρινή διέξοδο και διασκέδαση μαζί με ποιοτική ψυχαγωγία. Η ύπαρξη αυτού του Φεστιβάλ, για τόσα πολλά χρόνια, δημιουργεί τις βάσεις για τη δημιουργία ενός κοινού που ξέρει να διακρίνει και να επιλέγει». Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης θα παρουσιάσει «Το τάβλι» του Δημήτρη Κεχαΐδη.

«Η αείμνηστη Μελίνα Μερκούρη δημιούργησε έναν από τους σημαντικότερους θεσμούς των τελευταίων χρόνων στον τομέα του πολιτισμού, τα ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ., και στα χρόνια που ακολούθησαν αυτά πολλές φορές απέδειξαν ότι μπορούν να είναι από τα πλέον ζωντανά κύτταρα πολιτισμού της χώρας» αναφέρει ο Γιάννης Μαργαρίτης, Καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας που συμμετέχει στα «ΜΕΡΚΟΥΡΕΙΑ» με την καυστική κωμωδία του Ντάριο Φο «Μιστέρο Μπούφο». Όπως σημειώνει «τα «ΜΕΡΚΟΥΡΕΙΑ» είναι μια ευκαιρία για να δουν οι θεατές την θεατρική εργασία που συντελείται στην περιφέρεια και ευχόμαστε να συνεχίσουν να δίνουν το έντονο στίγμα τους στον πολιτιστικό χάρτη της χώρας με τον ευφρόσυνο τρόπο που μόνο μια πραγματική γιορτή του θεάτρου μπορεί να προσφέρει».ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Ένα τραγούδι για τη Φρίντα
Ένα τραγούδι για τη Φρίντα

Κυκλοφορεί από την Μικρή Άρκτο, σε στίχους Φωτεινής Λαμπρίδη

10-7-2020


Δημήτρης Φράγκος: «Ακόμα Προσπαθώ»
Δημήτρης Φράγκος: «Ακόμα Προσπαθώ»

Κυκλοφορεί από την εταιρεία "Καθρέφτης Ήχων Αληθινών"

8-7-2020


Ιωάννα Σεβοπούλου: «Δε νιώθω τίποτα»
Ιωάννα Σεβοπούλου: «Δε νιώθω τίποτα»

Σε μουσική του Κώστα Μακεδόνα και στίχους της Βίκυς Γεροθόδωρου

1-7-2020

Η εντυπωσιακή Αλεξία Μιχαήλ στις ΜΟΥΣΕΣ
Η εντυπωσιακή Αλεξία Μιχαήλ στις ΜΟΥΣΕΣ

Το νέο σχήμα στις καλοκαιρινές «Μούσες» σαρώνει

30-6-2020

Δημήτρης Καραδήμος: «Έρωτας»
Δημήτρης Καραδήμος: «Έρωτας»

Κυκλοφορεί από την Heaven Music

29-6-2020

«15+1 Carrés D' Art» Δεύτερη φάση: η έκθεση και οι καλλιτεχνικές δράσεις
«15+1 Carrés D' Art» Δεύτερη φάση: η έκθεση και οι καλλιτεχνικές δράσεις

Το Γαλλικό Ινστιτούτο στέκεται αλληλέγγυο στους συντελεστές της πολιτιστικής ζωής της πόλης

25-6-2020

Διεθνής πρωτοβουλία του Φεστιβάλ για τις online διοργανώσεις
Διεθνής πρωτοβουλία του Φεστιβάλ για τις online διοργανώσεις

Για την καθιέρωση γεωγραφικού περιορισμού

25-6-2020goTHESS

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ