Top
gothess Home Page
follow
facebook twiter
Γιορτάζουν σήμερα: Φιλοθέη
22-8-2019

Πρεμιέρα με το θερμότερο χειροκρότημα για τα ΜΕΡΚΟΥΡΕΙΑ 2019

Στο κατάμεστο Ανοιχτό Θέατρο Συκεών

Πρεμιέρα με το θερμότερο χειροκρότημα για τα ΜΕΡΚΟΥΡΕΙΑ 2019
fontsize

Με το παρατεταμένο και θερμότερο χειροκρότημα του κοινού που κατέκλυσε το κατάμεστο Ανοιχτό Θέατρο Συκεών «Μάνος Κατράκης», έκαναν πρεμιέρα χθες το βράδυ τα φετινά «Μερκούρεια 2019». Η «Φαύστα» του Μποστ από το Θεατρικό Εργαστήρι ‘Θέσπις’ του δήμου Νεάπολης-Συκεών άνοιξε την 25η αυλαία του κορυφαίου θεατρικού θεσμού του δήμου, και η θερμότατη υποδοχή του κοινού επιβεβαίωσε για ακόμα μία χρονιά τη λαχτάρα του κόσμου για Θέατρο και παραστάσεις υψηλού επιπέδου, δικαιώνοντας την επιμονή του δήμου στη στήριξη και ενίσχυση της πολιτισμικής αποκέντρωσης.

Τους εκατοντάδες θεατές καλωσόρισε ο πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης Υπηρεσιών Νεάπολης-Συκεών Δημήτρης Απατσίδης, σημειώνοντας ότι «τα Μερκούρεια αποτελούν την κορωνίδα στην συνεχή προσπάθεια του δήμου για πραγματική προσφορά στον Πολιτισμό, για την οποία είμαστε περήφανοι και δίκαια ο δήμος μας χαρακτηρίζεται ως Δήμος του Πολιτισμού», ενώ ζήτησε το θερμότερο χειροκρότημα του κόσμου για τους «ερασιτέχνες ηθοποιούς με επαγγελματική νοοτροπία» του Θεατρικού Εργαστηρίου ‘Θέσπις’ του δήμου Νεάπολης-Συκεών που άνοιξαν την αυλαία των φετινών Μερκουρείων.

Στις «εκατοντάδες θεατρικές παραστάσεις που απολαμβάνουν εδώ και 25 χρόνια χιλιάδες συμπολίτες μας από τη Θεσσαλονίκη και ολόκληρη τη Βόρειο Ελλάδα» αναφέρθηκε ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης, υπογραμμίζοντας ότι «τα 25 αυτά χρόνια είναι η απόδειξη ότι πετύχαμε –και είμαστε πολύ περήφανοι- να καθιερώσουμε αυτόν τον σοβαρό ποιοτικό θεσμό από τον οποίο έχουν περάσει σχεδόν όλα τα ΔΗΠΕΘΕ, αλλά και το Εθνικό Θέατρο και το Κ.Θ.Β.Ε.».

«Ήταν το 1995 την πρώτη χρονιά της διοίκησής μας, όταν είπαμε ότι πρέπει να καθιερώσουμε κάτι σοβαρό κάτι ποιοτικό, κάτι διαχρονικό και αφιερωμένο στη μεγάλη Ελληνίδα, τη Μελίνα Μερκούρη, εμπνεόμενοι από τα οράματά της για επένδυση στην Παιδεία, τον Πολιτισμό και την καλλιτεχνική αποκέντρωση, συγκεντρώνοντας κάθε χρόνο τα θεατρικά παιδιά της, που είναι τα Δημοτικά Περιφερειακά Θέατρα», επισήμανε ο δήμαρχος, κάνοντας μία σύντομη ιστορική αναδρομή του θεσμού.

«Η αγάπη, η συμμετοχή και η υποστήριξή σας μάς δίνει δύναμη και κουράγιο να συνεχίσουμε σε δύσκολους καιρούς τη μεγάλη προσπάθεια που ξεκινήσαμε πριν από 25 χρόνια», τόνισε ο Σ.Δανιηλίδης ευχαριστώντας το κοινό που όλα αυτά τα χρόνια τιμά σταθερά με την παρουσία του το θεσμό των ‘‘Μερκουρείων’’». Παράλληλα, ο δήμαρχος εξέφρασε τις ευχαριστίες της δημοτικής αρχής προς όλους τους συντελεστές των ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. που όλα αυτά τα χρόνια, παρά τις μεγάλες δυσκολίες, στηρίζουν με τη συμμετοχή τους το θεσμό, αλλά και το Κ.Θ.Β.Ε. που δεν έλειψε ποτέ από τη διοργάνωση, ενώ δήλωσε για ακόμα μία φορά την ενόχλησή του με το Εθνικό Θέατρο που «τα τελευταία χρόνια δεν ανταποκρίνεται στις συνεχείς προσκλήσεις του δήμου».

«Καλούμε την Πολιτεία και τη νέα ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού να ενισχύσει τα ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.»
Το σήμα κινδύνου και την κραυγή αγωνίας που εκφράζει τα τελευταία χρόνια για την τύχη των ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ., επανέλαβε ο κ. Δανιηλίδης, επισημαίνοντας ότι «Είναι γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια έχει συρρικνωθεί ο χρόνος των ΜΕΡΚΟΥΡΕΙΩΝ. Είναι χαρακτηριστικό ότι, ενώ παλαιότερα είχαν φτάσει να διαρκούν μέχρι και 15 μέρες, με τη συμμετοχή 12-13 ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. από ολόκληρη τη χώρα, τώρα, παρά το πάθος, τον αγώνα, την επιμονή και την υπομονή, με τα οποία εξακολουθούμε να τα διοργανώνουμε κάθε χρόνο, δεν υπάρχει μεγάλη συμμετοχή, καθώς είναι πολύ λίγα αυτά που υπάρχουν ακόμα και λειτουργούν και παράγουν θεατρικές παραστάσεις».

Όπως υπογράμμισε ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών «Η Πολιτεία τα τελευταία χρόνια τα παραμέρισε, τα υποβάθμισε, δεν τα χρηματοδότησε. Ελπίζουμε να καταλάβει η Πολιτεία και η νέα ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού ότι τα ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. είναι ένας θεσμός συνδεδεμένος με την Περιφέρεια της χώρας, είναι πολιτιστική αποκέντρωση, όπως επέμενε να φωνάζει η Μελίνα Μερκούρη, και πρέπει να ενισχυθούν και να αναβιώσουν και να ξαναγεννηθούν».

Σχετικά άρθρα:


ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Δημόσια Αρχαιολογία
Δημόσια Αρχαιολογία

Παρουσίαση τόμου

18-2-2020«Καληνύχτα Αλίκη» μονόπρακτο για την Αλίκη Τέλλογλου
«Καληνύχτα Αλίκη» μονόπρακτο για την Αλίκη Τέλλογλου

Το δεύτερο μονόπρακτο του Σάκη Σερέφα

17-2-2020

Μάσκες. Συλλογή Γιώργη Μελίκη / Masks. Collection of Giorgis Melikis
Μάσκες. Συλλογή Γιώργη Μελίκη / Masks. Collection of Giorgis Melikis

Παρουσίαση λευκώματος και παράσταση

16-2-2020


Μουσική παράσταση: «Τα καπρίτσια του Goya (Caprichos de Goya)»
Μουσική παράσταση: «Τα καπρίτσια του Goya (Caprichos de Goya)»

Στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ.

13-2-2020

Τσολιάς εν δε Τσόλια Μπαντ! «Πίτσες Μπλε»
Τσολιάς εν δε Τσόλια Μπαντ! «Πίτσες Μπλε»

Ο Αποστόλης Μπαρμπαγιάννης στον Μύλο για μία μόνο παράσταση

11-2-2020
goTHESS

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΗΚΑΝ ΠΟΛΥ