ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ
25-8-2019

Φεστιβάλ Αισχύλεια στο Δήμο Ελευσίνας

Στο Παλαιό Ελαιουργείο

Φεστιβάλ Αισχύλεια στο Δήμο Ελευσίνας

Το Φεστιβάλ Αισχύλεια, ένα από τα μακροβιότερα στην ελληνική επικράτεια και από τα καλύτερα της Ευρώπης, το οποίο διοργανώνει κάθε χρόνο ο Δήμος Ελευσίνας, επιστρέφει και φέτος και γιορτάζει τα σαράντα πέντε του χρόνια παρουσιάζοντας στο πολυπληθές κοινό του ένα πλούσιο πρόγραμμα, γεμάτο ενδιαφέρουσες προτάσεις υψηλής αισθητικής και ποιότητας για μικρούς και μεγάλους.

Με φόντο την παραλία της Ελευσίνας στο Παλαιό Ελαιουργείο, θεατρικές, μουσικές και κινηματογραφικές εκδηλώσεις, αυστηρά επιλεγμένες, συνθέτουν το Φεστιβάλ Αισχύλεια 2019, σε μια πόλη που αναβαθμίζει ολοένα και περισσότερο την εικόνα της με το πολιτιστικό στοιχείο να εδραιώνεται, πια, στη συνείδηση του φιλότεχνου κοινού της.

Στο πρόγραμμα του φετινού φεστιβάλ δίνουν το δυναμικό «παρών» σπουδαίοι συνθέτες, μουσικοί και ερμηνευτές, όπως οι Γιώργος Νταλάρας, Λίνα Νικολακοπούλου, Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, Νίκος Πορτοκάλογλου κ.ά., ενώ το κοινό θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει αξιόλογες παραστάσεις όπως «Ορέστεια», «Ικέτιδες» (Εθνικό Θέατρο), «Ιφιγένεια εν Αυλίδι», (ΚΘΒΕ), «Εκκλησιάζουσες» (Θέατρο Τέχνης), κ.ά.
Την αυλαία των φετινών εκδηλώσεων ανοίγει η Λίνα Νικολακοπούλου στις 25 Αυγούστου, χαρίζοντας στο κοινό μια μαγική βραδιά στον αρχαιολογικό χώρο της Ελευσίνας. Με βασική ερμηνεύτρια την Αργυρώ Καπαρού, η στιχουργός των μεγάλων επιτυχιών μας καλεί να… «Πάμε κάπου» ταξιδεύοντας μουσικά το κοινό. Συμμετέχουν οι Άγγελος Παπαδημητρίου και Σταύρος Σιόλας (είσοδος ελεύθερη).

Καθώς τα Αισχύλεια δεν παραμελούν ποτέ τους μικρούς φίλους του θεάτρου, στις 27 Αυγούστου το φεστιβάλ παρουσιάζει τη θεατρική παράσταση «Αλαντίν», σε σκηνοθεσία Δημήτρη Δεγαΐτη, επίσης με ελεύθερη είσοδο.

Στις 28 Αυγούστου σειρά έχει ο Παύλος Παυλίδης και οι B-movies, οι οποίοι θα παρουσιάσουν μια συναυλία γεμάτη επιτυχίες τόσο από την αξέχαστη εποχή των Ξύλινων Σπαθιών, όσο και από τη μετέπειτα δισκογραφία του Παύλου Παλυλίδη. Τη συναυλία ανοίγουν οι Next Time Passions, ένα συγκρότημα που έκανε τα πρώτα του βήματα ως μια παρέα φίλων από την Ελευσίνα, κατορθώνοντας να σηματοδοτήσουν την αρχή της εγχώριας indie σκηνής.

Στις 30 Αυγούστου τη σκυτάλη παίρνουν οι Χαΐνηδες παρουσιάζοντας μια παράσταση όπου «πεινασμένα άγρια θηρία, παράτολμοι ακροβάτες, σεληνιασμένοι προφήτες, ριψοκίνδυνοι ταξιδευτές, αλλόκοτοι μάγοι, αλογάρηδες τσιγγάνοι, θαλασσοδαρμένοι κουρσάροι και παιγνιδιάρηδες ληστές τεντώνουν στα άκρα το λευκό πανί του χωροχρόνου. Πάνω σ’ αυτό χορεύει μια σκιά. Η σκιά της αρχέγονης φλόγας της ύπαρξης».

Μια πρωτότυπη πρόταση του εθνικού θεάτρου συνθέτει το πρόγραμμα της 1ης Σεπτεμβρίου, με την Ιώ Βουλγαράκη, τη Λίλλυ Μελεμέ και τη Γεωργία Μαυραγάνη να παρουσιάζουν σε ενιαία παράσταση την «Ορέστεια» του Αισχύλου, που αποτελεί και τη μοναδική σωζόμενη τριλογία του αρχαίου δράματος.

Στις 2 Σεπτεμβρίου, το συγκρότημα Κοινοί Θνητοί συστήνεται στο κοινό του φεστιβάλ, με τη μουσική του να χαρακτηρίζεται από μια μίξη ροκ, χιπ χοπ, αλλά και ελληνικής παραδοσιακής μουσικής, ενώ μια μέρα αργότερα, στις 3 Σεπτεμβρίου, η 5η Εποχή παρουσιάζει στο κοινό το αριστούργημα του Μολιέρου «Δον Ζουάν», σε σκηνοθεσία Θέμη Μουμουλίδη.

Στις 4 Σεπτεμβρίου ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας και ο Νίκος Πορτοκάλογλου ανεβαίνουν στη σκηνή του Παλαιού Ελαιουργείου, παρουσιάζοντας την επιτυχημένη παράστασή τους «Τι έχει μείνει απ’ τη φωτιά». Στο πλευρό τους οι Steve Tesser και η Αγάπη Διαγγελάκη.

Σημαντική είναι και η συμμετοχή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδας στο φεστιβάλ, παρουσιάζοντας, στις 6 Σεπτεμβρίου, την τραγωδία «Ιφιγένεια η εν Αυλίδι» του Ευριπίδη, σε μετάφραση Παντελή Μπουκάλα και σκηνοθεσία Γιάννη Καλαβριανού. Τον ρόλο της Ιφιγένειας ενσαρκώνει η Ανθή Ευστρατιάδου που, μάλιστα, τιμήθηκε με το 11ο «Θεατρικό Βραβείο Μελίνα Μερκούρη» για τη θεατρική περίοδο 2016.

Στις 9 Σεπτεμβρίου ακολουθεί μια ανατρεπτική όπερα - περφόμανς εμπνευσμένη από το αλληγορικό κείμενο του Πλάτωνα, σε σύλληψη, λιμπρέτο, σκηνοθεσία της Έλλης Παπακωνσταντίνου και μουσική σύνθεση - ενορχήστρωση του Τηλέμαχου Μούσα.

Στις 11 Σεπτεμβρίου η Ελεονώρα Ζουγανέλη, έχοντας στο πλευρό της τον συνθέτη Γιάννη Χριστοδουλόπουλο, πραγματοποιεί την πρώτη της εμφάνιση στο Παλαιό Ελαιουργείο Ελευσίνας, ερμηνεύοντας πολλές και αγαπημένες επιτυχίες της.

Στις 13 Σεπτεμβρίου σειρά έχει το Θέατρο Τέχνης, παρουσιάζοντας στο κοινό του φεστιβάλ τη μουσική εκδοχή της κωμωδίας του Αριστοφάνη «Εκκλησιάζουσες - Η οπερέτα» σε μία παράσταση που έχει σκηνοθετήσει η Μαριάννα Κάλμπαρη, ενώ στις 15 Σεπτεμβρίου τη σκυτάλη παίρνουν οι «Ικέτιδες» του Ευριπίδη, σε μια συμπαραγωγή του Εθνικού Θεάτρου και του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου. Μια εμβληματική τραγωδία σε σκηνοθεσία Στάθη Λιβαθινού.

Στις 16 Σεπτεμβρίου ο Γιώργος Νταλάρας, μαζί με τον Μίλτο Πασχαλίδη και την Ασπασία Στρατηγού, παρουσιάζουν στο κοινό ένα μουσικό αφιέρωμα στον στιχουργό και ποιητή Μάνο Ελευθερίου σε μια βραδιά που θα «ταξιδέψει» το κοινό.

Ακολουθεί η παράσταση «Θεογονία, ένα μεγάλο γλέντι» της θεατρικής ομάδας Patari Project, σε σκηνοθεσία Σοφίας Πάσχου. Πρόκειται για μια παράσταση εμπνευσμένη από το ομώνυμο επικό, αφηγηματικό ποίημα του Ησιόδου (7ος αι. π.Χ.) για τις απαρχές του κόσμου.

Στις 20 Σεπτεμβρίου, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει τη νέα παράσταση χορού του Παύλου Κουρτίδη «Γενοκτονία». Μια παράσταση - ύμνος σε μία από τις πιο αμφιλεγόμενες πτυχές της ελληνικής και παγκόσμιας ιστορίας. Μία εναλλακτική προσέγγιση της τραγικής ιστορίας, με «όχημα» την ανθρώπινη κίνηση.

Ακολουθεί μια βραδιά γεμάτη τζαζ μουσική, στις 23 Σεπτεμβρίου, και την αυλαία κλείνει η θεατρική Σκηνή του Δήμου Ελευσίνας, στις 28 Σεπτεμβρίου, που φέτος συμπληρώνει δεκατρία χρόνια υπηρετώντας το θέατρο και τον πολιτισμό, παρουσιάζοντας στο κοινό το «Ρωμέϊκο Πανόραμα» σε σκηνοθεσία του Δημήτρη Θεοδώρου.

Το πρόγραμμα του φεστιβάλ περιλαμβάνει, φυσικά, και ταινίες, οι οποίες θα προβάλλονται από τις 26 Αυγούστου έως τις 17 Σεπτεμβρίου στον θερινό κινηματογράφο στην παραλία της Ελευσίνας (είσοδος 5 ευρώ).

Info

Παλαιό Ελαιουργείο Ελευσίνας, Παραλία Ελευσίνας (εκτός αν αναγράφεται άλλος χώρος στο πρόγραμμα).

Θέατρο - Μουσική: Γενική Είσοδος: 12 ευρώ, μειωμένο: 5 ευρώ
Κάρτες διαρκείας: Ομαδική (έως 4 άτομα) 120 ευρώ, ατομική 40 ευρώ, Μειωμένη 30 ευρώ
Ώρα έναρξης: 20.30

Κινηματογράφος: Γενική είσοδος: 5 ευρώ
Ώρα Έναρξης: 21.15

Αξιολογήστε το άρθρο


ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
«Στα ίχνη των Εβραίων της Ελλάδας» του Αναστάσιου Καράμπαμπα
«Στα ίχνη των Εβραίων της Ελλάδας» του Αναστάσιου Καράμπαμπα

Παρουσίαση βιβλίου στην αίθουσα Allatini-Dassault του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης

Ο Αλέξανδρος Τιτκόβ για πρώτη φορά στο Ian s Lounge Bar SOLO!
Ο Αλέξανδρος Τιτκόβ για πρώτη φορά στο Ian s Lounge Bar SOLO!

Ενα stand up με μηδενική λογοκρισία και χωρίς όρια!

Jeremy και Σεβαστέρης: ΔΥΝ-ΑΣΤΕΙΑ
Jeremy και Σεβαστέρης: ΔΥΝ-ΑΣΤΕΙΑ

Στο Κινηματοθέατρο Βακούρα

Θωμάς Ζάμπρας: «Απόφοιτος Λυκείου»
Θωμάς Ζάμπρας: «Απόφοιτος Λυκείου»

Στο Θέατρο Αριστοτέλειον

Opening Καλλιτεχνικού Στούντιο και Έκθεση Έργων
Opening Καλλιτεχνικού Στούντιο και Έκθεση Έργων

Από τον Δημήτρη Κυριάκο και την Effie Panagoula

«Ορφέας και Ευρυδίκη» στον Πολυχώρο ΕΝΩ
«Ορφέας και Ευρυδίκη» στον Πολυχώρο ΕΝΩ

Παράσταση αφήγησης για ενήλικες (και εφήβους άνω των 15 ετών)

TALE OF X CITIES για τέταρτη χρονιά
TALE OF X CITIES για τέταρτη χρονιά

Το πρόγραμμα του πρώτου εξαμήνου του 2024


Events
Η ατζέντα της ημέρας

Ο,τι συμβαίνει σήμερα στη Θεσσαλονίκη θα το βρεις εδώ



© 2001-2023 goTHESS.gr
Το goTHESS.gr είναι Οδηγός Πόλης Θεσσαλονίκης ενώ παράλληλα καλύπτει και τα σημαντικότερα ειδησεογραφικά θέματα της ελληνικής επικαιρότητας
facebook twiter
DigitalOcean Referral Badge