Top
gothess Home Page
follow
facebook twiter
22-9-2019

Έκθεση: "Το χρηματοκιβώτιο. Από την ιστορία μιας οικογένειας στην ιστορία μιας εποχής"

Στο Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης μέχρι τις 17 Νοεμβρίου

Έκθεση:
fontsize
Σε ισχύ! Λήγει Κυριακή 17 Νοεμβρίου 2019
FREE

Το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης διοργανώνει και παρουσιάζει την έκθεση "Το χρηματοκιβώτιο. Από την ιστορία μιας οικογένειας στην ιστορία μιας εποχής" την Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου στις 20:00, στον δεύτερο όροφο του Πολιτιστικού Κέντρου Θεσσαλονίκης του ΜΙΕΤ Βίλα Καπαντζή.

Επιμέλεια έκθεσης: Χριστίνα Πετρηνού και Άγις Τσουρός 

Η έκθεση παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 2018 στην Αίθουσα Τέχνης Γ. & Ε. Βάτη στη Σύρο, σε συνεργασία του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης, του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης και του Τμήματος Πολιτισμού της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. 

Η έκθεση παρουσιάζει μια ιστορία μυστηρίου όπου πρωταγωνιστεί το περιεχόμενο ενός χρηματοκιβωτίου. Ερμητικά κλειστό, ξεχασμένο για περίπου εκατό χρόνια μέσα στην αποθήκη ενός παλιού αρχοντικού της Σύρου, ανοίχτηκε πριν από τρία χρόνια, χάρη στην περιέργεια ενός ανθρώπου, που από μικρό παιδί φλεγόταν να ανακαλύψει τους θησαυρούς που έκρυβε: του Άγι Τσουρού, η οικογένεια του οποίου είχε αγοράσει το αρχοντικό στις αρχές της δεκαετίας του 1960. 
Τα ευρήματα –μακράν του να είναι ράβδοι χρυσού– αφηγούνται την ιστορία μιας άλλης οικογένειας, από τις πιο σημαντικές της Σύρου του 19ου και των αρχών του 20ού αιώνα, της οικογένειας του Αθανάσιου Λαδόπουλου (εγγονού ενός εμπόρου της Θεσσαλονίκης που μετακόμισε το 1823 στην τότε ανεγειρόμενη Ερμούπολη) και της συζύγου του Όλγας (κόρης του γνωστού δημάρχου Ερμούπολης Δημήτριου Βαφιαδάκη): μιας μεγαλοαστικής οικογένειας που κυριάρχησε στην εκπληκτική άνθηση της Σύρου τον 19ο αιώνα, με σημαντικές εμπορικές, τραπεζικές, βιομηχανικές και εφοπλιστικές δραστηριότητες καθώς και σημαίνουσα τοπική και εθνική πολιτική δράση. 
Το χρηματοκιβώτιο φαίνεται πως κλειδώθηκε για τελευταία φορά μετά το 1926, παρόλο που μέλη της οικογένειας επισκέπτονταν και στις επόμενες δεκαετίες το σπίτι στα Χρούσσα – έναν οικισμό με πολλά παραδοσιακά σπίτια και μεγαλοπρεπή αρχοντικά. Η οικογένεια του Τσουρού αγόρασε το σπίτι αυτό από την κόρη του Λαδόπουλου Σμαράγδα στα 1960 και από τότε ξεκίνησε για τον 8χρονο Άγι η περιπετειώδης σχέση του με το χρηματοκιβώτιο. 

Σπάνια έγγραφα, προσωπική αλληλογραφία, ερασιτεχνικές φωτογραφίες, καρποστάλ από ταξίδια της οικογένειας, όπλα, αρχαία νομίσματα, μετάλλια και ποικίλα προσωπικά αντικείμενα λειτουργούν σαν "χρονοκάψουλα" και προσφέρουν μια περιήγηση σε έναν ενίοτε αυστηρά προσωπικό "θησαυρό" μιας άλλης εποχής· τότε που η Ερμούπολη της Σύρου ήταν το πρώτο αστικό κέντρο με τη μεγαλύτερη οικονομική, βιομηχανική, κοινωνική και πολεοδομική ανάπτυξη στην ελεύθερη Ελλάδα. Μέσα σε ένα ξύλινο κουτί υπήρχαν 250 περίπου αρνητικά, τα περισσότερα τύπου roll-film 122, format 9x12 εκ. (σε κυκλοφορία από το 1903), με βάση ζελατίνας. Οι φωτογραφίες αυτές τραβήχτηκαν με μηχανή τύπου box camera. 

Εντοπίσθηκαν επίσης σημαντικά έγγραφα: συμβόλαια αγοράς οικημάτων και οικοπέδων, μετοχές της Ελληνικής Ακτοπλοΐας, ο πίνακας διανομής της περιουσίας του Δημήτρη Βαφιαδάκη και η χειρόγραφη διαθήκη του γαμπρού του Αθανάσιου Λαδόπουλου –ενδεικτικά του πλούτου τους– αλλά και διάφορα εφήμερα τεκμήρια, όπως καθημερινοί λογαριασμοί και καταστάσεις εξόδων του νοικοκυριού, πληρωμές διδάκτρων και διαμονής σε σχολείο στην Ελβετία, αλληλογραφία με δικηγόρους, τράπεζες και συνεργάτες. 
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Πότε?

Τρίτη 29 Οκτωβρίου, 12:00 και 17:00

Τετάρτη 30 Οκτωβρίου, 12:00


Πού?
Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης (ΜΙΕΤ)
Λεωφ. Βασιλίσσης Όλγας 108

Εισιτήρια
Η είσοδος είναι ελεύθερη

Επικοινωνία
2310 295170
Στην ίδια κατηγορία..

«Ο Άγιος Δημήτριος στην τέχνη του Αγίου Όρους»«Ο Άγιος Δημήτριος στην τέχνη του Αγίου Όρους»

Απεικονίσεις του Αγίου Δημητρίου προερχόμενες από τα Ιερά Καθιδρύματα του Αγίου Όρους.


«Ηχόραμα» κάθε πρώτη Δευτέρα του μήνα με τον Λευτέρη Κογκαλίδη«Ηχόραμα» κάθε πρώτη Δευτέρα του μήνα με τον Λευτέρη Κογκαλίδη

Μηνιαίο πολιτιστικό πρόγραμμα από τη ΔΕΘ-Helexpo

Εξαντλήθηκαν τα εισιτήρια για τον Enrique IglesiasΕξαντλήθηκαν τα εισιτήρια για τον Enrique Iglesias

Ανακοίνωσε η διοργανώτρια εταιρεία


Πρεμιέρα για την νέα παραγωγή του ΚΘΒΕ «Μόλλυ Σουήνυ»Πρεμιέρα για την νέα παραγωγή του ΚΘΒΕ «Μόλλυ Σουήνυ»

Στο Φουαγιέ του Θεάτρου της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών

goTHESS

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΗΚΑΝ ΠΟΛΥ