ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ
22-9-2019

Έκθεση: "Το χρηματοκιβώτιο. Από την ιστορία μιας οικογένειας στην ιστορία μιας εποχής"

Στο Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης μέχρι τις 17 Νοεμβρίου

Έκθεση:
FREE

Το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης διοργανώνει και παρουσιάζει την έκθεση "Το χρηματοκιβώτιο. Από την ιστορία μιας οικογένειας στην ιστορία μιας εποχής" την Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου στις 20:00, στον δεύτερο όροφο του Πολιτιστικού Κέντρου Θεσσαλονίκης του ΜΙΕΤ Βίλα Καπαντζή.

Επιμέλεια έκθεσης: Χριστίνα Πετρηνού και Άγις Τσουρός 

Η έκθεση παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 2018 στην Αίθουσα Τέχνης Γ. & Ε. Βάτη στη Σύρο, σε συνεργασία του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης, του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης και του Τμήματος Πολιτισμού της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. 

Η έκθεση παρουσιάζει μια ιστορία μυστηρίου όπου πρωταγωνιστεί το περιεχόμενο ενός χρηματοκιβωτίου. Ερμητικά κλειστό, ξεχασμένο για περίπου εκατό χρόνια μέσα στην αποθήκη ενός παλιού αρχοντικού της Σύρου, ανοίχτηκε πριν από τρία χρόνια, χάρη στην περιέργεια ενός ανθρώπου, που από μικρό παιδί φλεγόταν να ανακαλύψει τους θησαυρούς που έκρυβε: του Άγι Τσουρού, η οικογένεια του οποίου είχε αγοράσει το αρχοντικό στις αρχές της δεκαετίας του 1960. 
Τα ευρήματα –μακράν του να είναι ράβδοι χρυσού– αφηγούνται την ιστορία μιας άλλης οικογένειας, από τις πιο σημαντικές της Σύρου του 19ου και των αρχών του 20ού αιώνα, της οικογένειας του Αθανάσιου Λαδόπουλου (εγγονού ενός εμπόρου της Θεσσαλονίκης που μετακόμισε το 1823 στην τότε ανεγειρόμενη Ερμούπολη) και της συζύγου του Όλγας (κόρης του γνωστού δημάρχου Ερμούπολης Δημήτριου Βαφιαδάκη): μιας μεγαλοαστικής οικογένειας που κυριάρχησε στην εκπληκτική άνθηση της Σύρου τον 19ο αιώνα, με σημαντικές εμπορικές, τραπεζικές, βιομηχανικές και εφοπλιστικές δραστηριότητες καθώς και σημαίνουσα τοπική και εθνική πολιτική δράση. 
Το χρηματοκιβώτιο φαίνεται πως κλειδώθηκε για τελευταία φορά μετά το 1926, παρόλο που μέλη της οικογένειας επισκέπτονταν και στις επόμενες δεκαετίες το σπίτι στα Χρούσσα – έναν οικισμό με πολλά παραδοσιακά σπίτια και μεγαλοπρεπή αρχοντικά. Η οικογένεια του Τσουρού αγόρασε το σπίτι αυτό από την κόρη του Λαδόπουλου Σμαράγδα στα 1960 και από τότε ξεκίνησε για τον 8χρονο Άγι η περιπετειώδης σχέση του με το χρηματοκιβώτιο. 

Σπάνια έγγραφα, προσωπική αλληλογραφία, ερασιτεχνικές φωτογραφίες, καρποστάλ από ταξίδια της οικογένειας, όπλα, αρχαία νομίσματα, μετάλλια και ποικίλα προσωπικά αντικείμενα λειτουργούν σαν "χρονοκάψουλα" και προσφέρουν μια περιήγηση σε έναν ενίοτε αυστηρά προσωπικό "θησαυρό" μιας άλλης εποχής· τότε που η Ερμούπολη της Σύρου ήταν το πρώτο αστικό κέντρο με τη μεγαλύτερη οικονομική, βιομηχανική, κοινωνική και πολεοδομική ανάπτυξη στην ελεύθερη Ελλάδα. Μέσα σε ένα ξύλινο κουτί υπήρχαν 250 περίπου αρνητικά, τα περισσότερα τύπου roll-film 122, format 9x12 εκ. (σε κυκλοφορία από το 1903), με βάση ζελατίνας. Οι φωτογραφίες αυτές τραβήχτηκαν με μηχανή τύπου box camera. 

Εντοπίσθηκαν επίσης σημαντικά έγγραφα: συμβόλαια αγοράς οικημάτων και οικοπέδων, μετοχές της Ελληνικής Ακτοπλοΐας, ο πίνακας διανομής της περιουσίας του Δημήτρη Βαφιαδάκη και η χειρόγραφη διαθήκη του γαμπρού του Αθανάσιου Λαδόπουλου –ενδεικτικά του πλούτου τους– αλλά και διάφορα εφήμερα τεκμήρια, όπως καθημερινοί λογαριασμοί και καταστάσεις εξόδων του νοικοκυριού, πληρωμές διδάκτρων και διαμονής σε σχολείο στην Ελβετία, αλληλογραφία με δικηγόρους, τράπεζες και συνεργάτες. 




ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Πότε?

Τρίτη 29 Οκτωβρίου, 12:00 και 17:00

Τετάρτη 30 Οκτωβρίου, 12:00


Πού?
Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης (ΜΙΕΤ)
Λεωφ. Βασιλίσσης Όλγας 108

Εισιτήρια
Η είσοδος είναι ελεύθερη

Επικοινωνία
2310 295170
Αξιολογήστε το άρθρο


ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
«Στα ίχνη των Εβραίων της Ελλάδας» του Αναστάσιου Καράμπαμπα
«Στα ίχνη των Εβραίων της Ελλάδας» του Αναστάσιου Καράμπαμπα

Παρουσίαση βιβλίου στην αίθουσα Allatini-Dassault του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης

Ο Αλέξανδρος Τιτκόβ για πρώτη φορά στο Ian s Lounge Bar SOLO!
Ο Αλέξανδρος Τιτκόβ για πρώτη φορά στο Ian s Lounge Bar SOLO!

Ενα stand up με μηδενική λογοκρισία και χωρίς όρια!

Jeremy και Σεβαστέρης: ΔΥΝ-ΑΣΤΕΙΑ
Jeremy και Σεβαστέρης: ΔΥΝ-ΑΣΤΕΙΑ

Στο Κινηματοθέατρο Βακούρα

Θωμάς Ζάμπρας: «Απόφοιτος Λυκείου»
Θωμάς Ζάμπρας: «Απόφοιτος Λυκείου»

Στο Θέατρο Αριστοτέλειον

Opening Καλλιτεχνικού Στούντιο και Έκθεση Έργων
Opening Καλλιτεχνικού Στούντιο και Έκθεση Έργων

Από τον Δημήτρη Κυριάκο και την Effie Panagoula

«Ορφέας και Ευρυδίκη» στον Πολυχώρο ΕΝΩ
«Ορφέας και Ευρυδίκη» στον Πολυχώρο ΕΝΩ

Παράσταση αφήγησης για ενήλικες (και εφήβους άνω των 15 ετών)

TALE OF X CITIES για τέταρτη χρονιά
TALE OF X CITIES για τέταρτη χρονιά

Το πρόγραμμα του πρώτου εξαμήνου του 2024


Events
Η ατζέντα της ημέρας

Ο,τι συμβαίνει σήμερα στη Θεσσαλονίκη θα το βρεις εδώ



© 2001-2023 goTHESS.gr
Το goTHESS.gr είναι Οδηγός Πόλης Θεσσαλονίκης ενώ παράλληλα καλύπτει και τα σημαντικότερα ειδησεογραφικά θέματα της ελληνικής επικαιρότητας
facebook twiter
DigitalOcean Referral Badge