ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ
4-10-2019

Εργαστήριο για την κατασκευή και χρήση χειροποίητου χαρτιού

Στο Λιβάδι του δήμου Θέρμης

Εργαστήριο για την κατασκευή και χρήση χειροποίητου χαρτιού

Το εργαστήριο θα γίνει στο χώρο του Δημοτικού Σχολείου του χωριού, με την υποστήριξη του δημοτικού διαμερίσματος Λιβαδίου του Δήμου Θέρμης και του Πολιτιστικού Συλλόγου Λιβαδιωτών.

Συμμετέχουν: Κώστας Κουμλής, Βασίλης Καλλίας, Ευθύμης Μουρατίδης, Λάρα Βρεττού, Ιφιγένεια Καράτζια, Γιάννης Πομάκης, Βασίλης Καρκατσέλης, Ελένη Καράδαγλη, Ιωάννα Ευθυμιάδου, Αντώνης Δημάδης, Κατερίνα Μπάτζιου, Στεφανία Βελδεμέρη, Στεφανία Πατρικίου, Ελεάννα Μπάρμπα.

Υπεύθυνη εργαστηρίου: Sofya Yechina (Ρωσία-Σερβία)
Διοργάνωση: Φωτογραφικό Κέντρο Θεσσαλονίκης

Τον περασμένο Ιούλιο βρεθήκαμε με τη Λάρα και την Σοφία στην πόλη Τσάτσακ της Σερβίας (νοτιοδυτικά του Βελιγραδίου) φιλοξενούμενοι (μαζί με μια ομάδα άλλων Ευρωπαίων καλλιτεχνών) της τοπικής Μπιεννάλε του 2020 με θέμα: "Σύνορα", στο πλαίσιο της διοργάνωσης "The Library - The Balkans open book". Εκεί είχαμε την ευκαιρία να δουλέψουμε για 10 περίπου μέρες σε ένα παλιό, παροπλισμένο εργοστάσιο χαρτιού, κατά βάση με πολτό χειροποίητου χαρτιού.

Τη μικρή σε διάρκεια αλλά πολύ σημαντική εμπειρία μας αποφασίσαμε να τη μεταφέρουμε για ένα 2ήμερο στο φιλόξενο περιβάλλον που προσφέρει το χωριό Λιβάδι. Μαζί μας θα βρίσκονται για να δημιουργήσουν και να δώσουν τα φώτα τους σημαντικοί καλλιτέχνες της Θεσσαλονίκης. Δυναμικό παρών θα δηλώσουν ως συνήθως και τα πολύ δραστήρια και ανοικτά σε νέες εμπειρίες γνώσης μέλη του Φωτογραφικού Κέντρου Θεσσαλονίκης.

Θανάσης Ράπτης

Κατά παράδοση, οι Κινέζοι χρονολογούν την εφεύρεση του χαρτιού στα 105 μ.Χ., όταν ο Τσάι Λουν, μεγάλος αξιωματούχος της Αυλής, εξέφρασε την έμπνευση του στον αυτοκράτορα Χο-Τι της δυναστείας των Χαν και κατόπιν, κατασκεύασε χαρτί από υλικά όπως ο φλοιός των δέντρων, ίνες από κάνναβη, παλιά κουρέλια και κομμάτια μετάξι, που τα πολτοποιούσε σφυροκοπώντας τα μέσα στο νερό, έχυνε μετά τον πολτό επάνω σε μια πλάκα και το φύλλο που γινόταν έτσι το άφηνε να στεγνώσει στον ήλιο.

Το 751, κατά τη διάρκεια της κατάκτησης του Τουρκεστάν, σε μάχη μεταξύ Αράβων και Κινέζων, οι Άραβες συνέλαβαν αιχμαλώτους στην Σαμαρκάνδη (πρωτεύουσα ομώνυμης επαρχίας στη Δημοκρατία του Ουζμπεκιστάν) δύο Κινέζους στρατιώτες, χαρτοποιούς στο επάγγελμα και με τη βοήθεια τους, ο κυβερνήτης της Βαγδάτης ίδρυσε μια χαρτοποιία στον τόπο της σύλληψής τους, μέρος κατάλληλο επειδή είχε αρκετό νερό, και ήταν πλούσιο σε καλλιέργειες λιναριού και κάνναβης, που αποτελούσαν την πρώτη ύλη κατασκευής. Το αρχαιότερο χρονολογημένο αραβικό χειρόγραφο σε χαρτί είναι του 866.

Προς το τέλος του 13ου αιώνα, στο Φαμπριάνο της Ιταλίας εκμεταλλεύτηκαν τη δύναμη του νερού για να κινούν μεταλλικά έμβολα για την πολτοποίηση της βρεγμένης πρώτης ύλης (λινό, βαμβάκι, άχυρο, ξύλο). Για τη λείανση χρησιμοποιούσαν έναν χειροκίνητο μύλο με ξύλινους κόπανους. Κατόπιν, τοποθετούσαν τον πολτό μέσα σ' έναν κάδο ενώ οι τεχνίτες κρατούσαν ένα καλούπι (ένα είδος δίσκου με συρμάτινο πλέγμα στη βάση του). Βύθιζαν το καλούπι μέσα στον πολτό και το έβγαζαν κατόπιν με την επιφάνεια προς τα επάνω. Ο πολτός που περίσσευε στράγγιζε από το πλέγμα. Έβαζαν το χαρτί με το καλούπι πάνω σε μια στοίβα από μάλλινα υφάσματα (κετσέδες) μέχρι το χαρτί να ξεραθεί. (Πηγή: wikipedia)

Η Sofya Yechina γεννήθηκε το 1990 στο Goryachie Klyuchi στο Iturup, το μεγαλύτερο από τα Νησιά Kuril (Ρωσία). Το 2012 ολοκλήρωσε τις σπουδές της στο Kursk State University. Για τρία χρόνια υπήρξε επικεφαλής της Ένωσης Νέων Καλλιτεχνών στη Ρωσία. Το 2014 πήρε μια υποτροφία στο Speyer, Γερμανία. Έχει εκθέσει καλλιτεχνική της δουλειά κυρίως στη Γερμανία, στη Αυστρία και στη Σερβία. Οι ζωγραφικοί της πίνακες βρίσκονται στις συλλογές του Κρατικού Μουσείου του Belgorod στη Ρωσία, στο κρατικό Μουσείο του Kurst, σε ιδιωτικές συλλογές στην Αυστρία, Γερμανία, Ρωσία, Φινλανδία, Σερβία, Κίνα. Έργα της επίσης περιλαμβάνονται στην επίσημη συλλογή του Rhein-Pfalz-Kreis στη Γερμανία. Η Sofya είναι πολλά χρόνια κάτοικος Βελιγραδίου και μέσα από το καλλιτεχνικό της έργο μάς παρουσιάζει τοπία και πρόσωπα της Σερβίας.

Δημοτικό Σχολείο Λιβαδίου δήμου Θέρμης
Σάββατο 5 και Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2019
Από τις 10:00 έως τις 17:00

Περισσότερες πληροφορίες στο τηλέφωνο 2313300700.
Αξιολογήστε το άρθρο


ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Το επαγγελματικό πρόγραμμα της 20ής ΔΕΘ συνεχίζει τη δυναμική του πορεία
Το επαγγελματικό πρόγραμμα της 20ής ΔΕΘ συνεχίζει τη δυναμική του πορεία

Διεθνείς αγορές βιβλίου, audiobooks, τεχνητή νοημοσύνη και λογοτεχνικοί πράκτορες από 30 χώρες

«Στα ίχνη των Εβραίων της Ελλάδας» του Αναστάσιου Καράμπαμπα
«Στα ίχνη των Εβραίων της Ελλάδας» του Αναστάσιου Καράμπαμπα

Παρουσίαση βιβλίου στην αίθουσα Allatini-Dassault του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης

Ο Αλέξανδρος Τιτκόβ για πρώτη φορά στο Ian s Lounge Bar SOLO!
Ο Αλέξανδρος Τιτκόβ για πρώτη φορά στο Ian s Lounge Bar SOLO!

Ενα stand up με μηδενική λογοκρισία και χωρίς όρια!

Jeremy και Σεβαστέρης: ΔΥΝ-ΑΣΤΕΙΑ
Jeremy και Σεβαστέρης: ΔΥΝ-ΑΣΤΕΙΑ

Στο Κινηματοθέατρο Βακούρα

Θωμάς Ζάμπρας: «Απόφοιτος Λυκείου»
Θωμάς Ζάμπρας: «Απόφοιτος Λυκείου»

Στο Θέατρο Αριστοτέλειον

Opening Καλλιτεχνικού Στούντιο και Έκθεση Έργων
Opening Καλλιτεχνικού Στούντιο και Έκθεση Έργων

Από τον Δημήτρη Κυριάκο και την Effie Panagoula

«Ορφέας και Ευρυδίκη» στον Πολυχώρο ΕΝΩ
«Ορφέας και Ευρυδίκη» στον Πολυχώρο ΕΝΩ

Παράσταση αφήγησης για ενήλικες (και εφήβους άνω των 15 ετών)

TALE OF X CITIES για τέταρτη χρονιά
TALE OF X CITIES για τέταρτη χρονιά

Το πρόγραμμα του πρώτου εξαμήνου του 2024


Events
Η ατζέντα της ημέρας

Ο,τι συμβαίνει σήμερα στη Θεσσαλονίκη θα το βρεις εδώ



© 2001-2023 goTHESS.gr
Το goTHESS.gr είναι Οδηγός Πόλης Θεσσαλονίκης ενώ παράλληλα καλύπτει και τα σημαντικότερα ειδησεογραφικά θέματα της ελληνικής επικαιρότητας
facebook twiter
DigitalOcean Referral Badge