Top
gothess Home Page
follow
facebook twiter
Γιορτάζουν σήμερα: Νικηφόρος
26-10-2019

Εγκαίνια της έκθεσης «Ο Άγιος Δημήτριος στην τέχνη του Αγίου Όρους»

Από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Προκόπιο Παυλόπουλο

Εγκαίνια της έκθεσης «Ο Άγιος Δημήτριος στην τέχνη του Αγίου Όρους»
fontsize

Παρουσία της Α.Ε, του Προέδρου της Δημοκρατίας κυρίου Προκοπίου Παυλοπούλου και του Δημάρχου Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνου Ζέρβα, πραγματοποιήθηκαν σήμερα, Σάββατο 26 Οκτωβρίου 2019, τα εγκαίνια της έκθεσης της Αγιορειτικής Εστίας με τίτλο: «Ο Άγιος Δημήτριος στην τέχνη του Αγίου Όρους», στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπιος Παυλόπουλος, αφού συνεχάρη το Δήμαρχο για την πρωτοβουλία της διοργάνωσης της συγκεκριμένης έκθεσης, τόνισε χαρακτηριστικά: «Σας ευχαριστώ θερμώς κύριε Δήμαρχε για την πρωτοβουλία που είχατε, στην αρχή της θητείας, να εγκαινιάσετε αυτή την έκθεση, να ξανασυνδέσετε τούτο εδώ το χώρο, που είναι η θεσμική καρδιά της Θεσσαλονίκης με τον Άγιο Δημήτριο, τον πολιούχο της πόλης. Για να μπορέσουμε όλοι από εδώ να στείλουμε τα μηνύματα, από τη Θεσσαλονίκη και τη Μακεδονία, και προς το λαό μας και το Έθνος μας αλλά και προς την μεγάλη ευρωπαϊκή μας οικογένεια. Εμείς οι Έλληνες είμαστε εδώ, μέσα από την παράδοσή μας, την Ιστορία μας, πρωταγωνιστές μέσα σε ταραγμένους καιρούς».
«Καθένας αναλαμβάνει τούτες τις ώρες τις ευθύνες του για το πώς η Θεσσαλονίκη πρέπει να ακτινοβολήσει, για την Ελλάδα αλλά και την ευρωπαϊκή οικογένεια» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Έχει αξία, όχι μόνο για εμάς τους Έλληνες, έχει αξία γενικότερα, ότι το Βυζάντιο και ο πολιτισμός του ουδέποτε υπήρξαν μέρος του Μεσαίωνα. Αυτός ο μύθος που κάποιοι καλλιέργησαν εντέχνως, επιτέλους διαλύεται και καταλύεται. Άλλοι μπορεί να υπήρξαν μέρος του Μεσαίωνα. Το Βυζάντιο και ο πολιτισμός του, μέσα από τους Πατέρες, ήταν εκείνο το οποίο διέσωσε την κληρονομιά των δύο άλλων πυλώνων του πολιτισμού μας. Διέσωσε την κληρονομιά της Αρχαίας Ελλάδας, διέσωσε την θεσμική κληρονομία της Αρχαίας Ρώμης και έτσι φτάσαμε στην Αναγέννηση. Αυτό, τούτη εδώ η πόλη, κύριε Δήμαρχε, πρέπει να το γνωρίζει και να είναι περήφανη για αυτό!» συμπλήρωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, στην αντιφώνησή του τόνισε: «Το εμβληματικό κτίριο του νέου μας Δημαρχείου, το σπίτι των δημοτών της Θεσσαλονίκης, ανοίγει ξανά μετά από χρόνια, για να γιορτάσει τον Άγιο Δημήτριο, σηματοδοτώντας τον σεβασμό στον πολιτισμό και στις παραδόσεις της πόλης μας. Για να καταδείξει την πίστη, την αισιοδοξία της για τις νίκες, τις επιτυχίες που θα έρθουν στο μέλλον. Οι Θεσσαλονικείς έχουμε μια μοναδική χαρά να γιορτάζουμε σήμερα διπλή γιορτή. Η 26η Οκτωβρίου είναι η μέρα του πολιούχου και προστάτη της αλλά είναι και η μέρα της απελευθέρωσης της από τον οθωμανικό ζυγό, στις 26 Οκτωβρίου 1912».
Ο Κ. Ζέρβας έκανε ειδική αναφορά στους στίχους της ποιήτριας Ζωής Καρέλλη: «Παρακαλέστε της πόλης μας τον προστάτη. Μαζευτείτε κάτοικοι της πόλης Θεσσαλονίκης. Ζητείστε και πάλι το θαύμα, να φανεί ο αρχηγός να σας δείξει τον δρόμο. Στρατηγός ο ανίκητος. Άγγελος του καλού, άγιος».

«Θα αγωνισθούμε με όλες μας τις δυνάμεις να γράψουμε σελίδες δημιουργίας, ακμής και επιτυχιών, στο βιβλίο της μακραίωνης ιστορίας της πόλης του Κάσσανδρου, της πόλης του Αγίου Δημητρίου» επισήμανε, μεταξύ άλλων.

Εκ μέρους της Ιεράς Κοινότητας του Αγίου Όρους ο καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Χιλανδαρίου Αρχιμανδρίτης Μεθόδιος, χαιρέτισε με χαρά την έκθεση και συμπλήρωσε.
«Το Άγιον Όρος, από τους πρώτους αιώνες της συστάσεώς του ως μοναστικού κέντρου, συνδέθηκε στενώς με την πόλι της Θεσσαλονίκης και τον προστάτη της άγιο Δημήτριο, όπως άλλωστε μαρτυρεί και η αγιογράφηση του αγίου σε περίοπτο θέσι, στον αρχαιότατο Ιερό Ναό του Πρωτάτου, μαζί με τους Θεσσαλονικείς συμμάρτυρες Νέστορα και Λούπο. Συγχαρητήρια αξίζουν στον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης κ. Κωνσταντίνο Ζέρβα, που σε αγαστή συνεργασία με την Αγιορειτική Εστία, ανέλαβε τον κόπο και την οργάνωσι της Εκθέσεως προς τιμήν του εορτάζοντος αγίου μεγαλομάρτυρος Δημητρίου, αναμένουμε σε με χαρά την επικείμενη επίσκεψί του στο Άγιον Όρος».

Το δώρο του Δήμου Θεσσαλονίκης ως θερμή ευχαριστία για την παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης ήταν έκδοση της Αγιορειτικής Εστίας, με αφορμή τη συμπλήρωση 1700 χρόνων το 2004, από το μαρτύριο του Αγίου Δημητρίου, στην οποία περιλαμβάνονται 150 απεικονίσεις του αγίου Δημητρίου στα Ιερά Καθιδρύματα του Αγίου Όρους. Το ιδιαίτερο στοιχείο του δώρου, έγκειται στο γεγονός ότι ειδικά για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, η έκδοση βιβλιοδετήθηκε εκ νέου, σύμφωνα με τα πρότυπα της Βυζαντινής βιβλιοδεσίας, από τον βιβλιοδέτη Μοναχό Κάλλιστο, που διατηρεί το εργαστήριό του, στο κελί της Μεταμορφώσεως της Ιεράς Μονής Ιβήρων του Αγίου Όρους.
Μετά το πέρας της τελετής των εγκαινίων, στην οποία παραβρέθηκαν εκπρόσωπος της Κυβέρνησης, η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία, εκπρόσωπος της Ιεράς Μητρόπολης Θεσσαλονίκης, προξενικές αρχές, παραγωγικοί φορείς της πόλης και πλήθος κόσμου, ακολούθησε ξενάγηση της Α.Ε., του Προέδρου της Δημοκρατίας κυρίου Προκόπιου Παυλόπουλου από τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης κ. Κωνσταντίνο Ζέρβα στο χώρο της έκθεσης.

Στο Φουαγιέ του Δημαρχείου Θεσσαλονίκης εκτίθενται έως τις 17 Νοεμβρίου 2019, απεικονίσεις του Αγίου Δημητρίου από τοιχογραφίες, φορητές εικόνες, έργα μικροτεχνίας, χρυσοκεντήματα, μαρμαρογλυπτική κ.ά., προερχόμενες από τα Ιερά Καθιδρύματα του Αγίου Όρους.

Συγκεκριμένα, θα παρουσιαστούν 44 απεικονίσεις από ένα σύνολο 150 θεμάτων, τα οποία στο σύνολο τους περιλαμβάνονται στην ομότιτλη έκδοση της Αγιορειτικής Εστίας, που είναι το αποτέλεσμα της επιστημονικής έρευνας, η οποία ολοκληρώθηκε το 2005 και αφορούσε στη σχέση του Αγ. Δημητρίου με την Αθωνική Πολιτεία.

Σχετικά άρθρα:


ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μουσική των Ι&Α Σπανομάρκου, στην νέα ταινία του Winterbottom «Greed»
Μουσική των Ι&Α Σπανομάρκου, στην νέα ταινία του Winterbottom «Greed»

O σκηνοθέτης που στα έργα του αποθεώνει την Ελλάδα, επέστρεψε με την ταινία Greed

2-6-2020

YAKI - Back In The Day
YAKI - Back In The Day

Κυκλοφορεί από την Upfilter Records

1-6-2020

Εισιτήριο για τα Όσκαρ® στο «Καλωσήρθατε στην Τσετσενία»
Εισιτήριο για τα Όσκαρ® στο «Καλωσήρθατε στην Τσετσενία»

Από το online 22ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

30-5-2020

«Μη με ξεχνάς»: Η Βάλλια Ειρηναίου επιστρέφει
«Μη με ξεχνάς»: Η Βάλλια Ειρηναίου επιστρέφει

Κυκλοφορεί από την Dusty Records

28-5-2020

Παντελής Θαλασσινός - Νυχτοβάτες
Παντελής Θαλασσινός - Νυχτοβάτες

Συμμετέχει στο CD "ΟΡΓΗ ΚΙ ΑΕΡΑΣ"

27-5-2020

Διαδικτυακή έκθεση εικαστικών τεχνών για παιδιά «Με τα χρώματα της αθωότητας»
Διαδικτυακή έκθεση εικαστικών τεχνών για παιδιά «Με τα χρώματα της αθωότητας»

Ανοιχτή πρόσκληση για συμμετοχή παιδιών και εφήβων

26-5-2020

Η Τέχνη να γίνει όπλο των Εργατών-Καλλιτεχνών στον Αγώνα για ζωή με Δικαιώματα
Η Τέχνη να γίνει όπλο των Εργατών-Καλλιτεχνών στον Αγώνα για ζωή με Δικαιώματα

Το Π.Α.ΜΕ. χαιρετίζει τις επιτυχημένες και πολύμορφες δράσεις των Σωματείων των καλλιτεχνών

22-5-2020

goTHESS

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ