Top
gothess Home Page
follow
facebook twiter
Γιορτάζουν σήμερα: Λουκία
2-11-2019

Εγκαίνια έκθεσης «Overview Effect - Encountering the Cosmos»

Πραγματοποιήθηκαν στο MOMus - Πειραματικό Κέντρο Τεχνών

Εγκαίνια έκθεσης «Overview Effect - Encountering the Cosmos»
fontsize

Οι 14 ταινίες του Διεθνούς Διαγωνιστικού τμήματος του επετειακού 60ού Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης έγιναν το υλικό μιας πρωτότυπης έκθεσης με τίτλο «Overview Effect - Encountering the Cosmos», τα εγκαίνια της οποίας πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή, 1 Νοεμβρίου 2019, στο MOMus - Πειραματικό Κέντρο Τεχνών (Αποθήκη Β1, Λιμάνι Θεσσαλονίκης).

Στην αρχή της εκδήλωσης η διευθύντρια του Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης κυρία Συραγώ Τσιάρα, απηύθυνε έναν σύντομο χαιρετισμό λέγοντας ότι η έκθεση αυτή αποτελεί ακόμη ένα προϊόν συνεργασίας αλλά και επιμέλειας του Ορέστη Ανδρεαδάκη, του καλλιτεχνικού διευθυντή του Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης. «Φέτος είναι τα εξήντα χρόνια του Φεστιβάλ και το Φεστιβάλ αποφάσισε να πάρει μια “απόσταση”, για την οποία θα μας μιλήσει ο Ορέστης. Εγώ έχω να σας πω ότι είμαι συγκλονισμένη από τα έργα της έκθεσης, μόλις γεύτηκα ένα από αυτά και σας καλώ να το γευτείτε κι εσείς. Είναι μία από τις πολύ γόνιμες συναντήσεις ανάμεσα στους εικαστικούς καλλιτέχνες και τους κινηματογραφιστές», δήλωσε, δίνοντας τον λόγο στον κ. Ανδρεαδάκη.

«Αρχίζοντας αυτήν την περιπέτεια της συνομιλίας των ακίνητων και κινούμενων εικόνων, επιλέγουμε κάθε χρόνο 14 καλλιτέχνες στους οποίους αναθέτουμε μια ταινία για να την σχολιάσουν, με την προτροπή να την σχολιάσουν όσο το δυνατόν πιο ελεύθερα, να βρουν πράγματα που δεν φαίνονται με την πρώτη ματιά, να αναδείξουν κρυμμένα μυστικά και να ερμηνεύσουν με τον δικό τους τρόπο τη θεματική που έχουμε κάθε χρόνο», επεσήμανε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ. 

Στη συνέχεια ο κ. Ανδρεαδάκης αναφέρθηκε συνοπτικά στην κεντρική ιδέα της έκθεσης, το φαινόμενο της «Πανοραμικής εντύπωσης (Overview Effect)», μέσω του οποίου οι αστροναύτες βλέπουν τη Γη ως μια ολότητα χωρίς σύνορα, μια κοινή εστία χωρίς διαφορές, χωρίς ρατσισμό, διακρίσεις και αδικίες. «Όταν οι αστροναύτες επιστρέφουν στην Γη, έχουν μια ανάγκη να τα διορθώσουν όλα, το οποίο φυσικά δεν γίνεται. Τότε βιώνουν μια δεύτερη απογοήτευση», δήλωσε χαρακτηριστικά.


Οι 14 ταινίες του Διεθνούς Διαγωνιστικού Τμήματος ανατέθηκαν σε νέους Έλληνες καλλιτέχνες, ο καθένας από τους οποίους ανέλαβε να σχολιάσει από μία και να φιλοτεχνήσει ένα πρωτότυπο έργο με απόλυτη ελευθερία και χωρίς κανένα περιορισμό στα υλικά, το ύφος και την τεχνοτροπία. Η μοναδική οδηγία που τους δόθηκε από το Φεστιβάλ ήταν να μελετήσουν το φαινόμενο της «Πανοραμικής εντύπωσης» και να δουν τις ταινίες μέσα από το πρίσμα του, ενεργοποιώντας την διαδικασία ανάδειξης του μη ορατού.

Ο κύριος Ανδρεαδάκης δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει ιδιαίτερα όλους όσοι βοήθησαν σε αυτήν την εικαστική περιπέτεια. Τους ανθρώπους του Μουσείου, τη Συραγώ Τσιάρα και τη Μαρία Τσατσάνογλου, τον πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου Ανδρέα Τάκη, τον Περικλή Γαλανό, τον Κώστα Κοσμίδη και όλους τους εργαζόμενους που φρόντισαν και τοποθέτησαν τα έργα, αλλά και τον Θάνο Σταυρόπουλο, ο οποίος είχε τον συντονισμό και την παραγωγή της έκθεσης. Ολοκληρώνοντας την παρουσίαση ο κύριος Ανδρεαδάκης πρόσθεσε ότι σήμερα είναι η παγκόσμια ημέρα ξινόμαυρου, οπότε συνόδευσε τους καλεσμένους με ένα ποτήρι αυτής της πολύ αγαπημένης ποικιλίας κρασιού.


Οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν στην έκθεση είναι οι:

Αλέξης Βασιλικός, Γιώργος Γεροντίδης, Χρήστος Δεληδήμος, Μαριάννα Ιγνατάκη, Μανώλης Λεμός, Βιργινία Μαστρογιαννάκη και Ηλίας Μαμαλίογκας, Αντιγόνη Τσαγκαροπούλου, Παύλος Τσάκωνας, Kalos- Klio, Ειρήνη Καραγιαννοπούλου, Πάνος Κομπής, Κωνσταντίνος Πάτσιος, Δέσποινα Φλέσσα, Ζωή Χατζηγιαννάκη.

Επιμέλεια: Ορέστης Ανδρεαδάκης / Παραγωγή & Συντονισμός: Θάνος Σταυρόπουλος.ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Ιωάννα Σεβοπούλου: «Δε νιώθω τίποτα»
Ιωάννα Σεβοπούλου: «Δε νιώθω τίποτα»

Σε μουσική του Κώστα Μακεδόνα και στίχους της Βίκυς Γεροθόδωρου

1-7-2020

Η εντυπωσιακή Αλεξία Μιχαήλ στις ΜΟΥΣΕΣ
Η εντυπωσιακή Αλεξία Μιχαήλ στις ΜΟΥΣΕΣ

Το νέο σχήμα στις καλοκαιρινές «Μούσες» σαρώνει

30-6-2020

Δημήτρης Καραδήμος: «Έρωτας»
Δημήτρης Καραδήμος: «Έρωτας»

Κυκλοφορεί από την Heaven Music

29-6-2020

«15+1 Carrés D' Art» Δεύτερη φάση: η έκθεση και οι καλλιτεχνικές δράσεις
«15+1 Carrés D' Art» Δεύτερη φάση: η έκθεση και οι καλλιτεχνικές δράσεις

Το Γαλλικό Ινστιτούτο στέκεται αλληλέγγυο στους συντελεστές της πολιτιστικής ζωής της πόλης

25-6-2020

Διεθνής πρωτοβουλία του Φεστιβάλ για τις online διοργανώσεις
Διεθνής πρωτοβουλία του Φεστιβάλ για τις online διοργανώσεις

Για την καθιέρωση γεωγραφικού περιορισμού

25-6-2020


O FM100 στηρίζει το 39o Φεστιβάλ Βιβλίου Θεσσαλονίκης
O FM100 στηρίζει το 39o Φεστιβάλ Βιβλίου Θεσσαλονίκης

Η Δέσποινα Αυγερίδου υποδέχεται στο στούντιο τους συγγραφείς

25-6-2020

Οι Les Au Revoir στη σκηνή του Gozo Dine & Dance
Οι Les Au Revoir στη σκηνή του Gozo Dine & Dance

Στην Παραλία Φούρκας στη Χαλκιδική

25-6-2020
goTHESS

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ