Top
gothess Home Page
follow
facebook twiter
30-11-2019

Ο «Ελληνισμός της Ανατολής» - το φετινό Ημερολόγιο του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα

Παρουσιάστηκε η φετινή πολυτελής έκδοση με σπάνιο φωτογραφικό και αρχειακό υλικό

Ο «Ελληνισμός της Ανατολής» - το φετινό Ημερολόγιο του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα
fontsize

Παρουσιάστηκε η φετινή πολυτελής έκδοση του Ημερολογίου για το έτος 2020 του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα με τίτλο “Ο Ελληνισμός της Ανατολής”.

Το Ημερολόγιο είναι αφιερωμένο στις ελληνικές κοινότητες που αναπτύχθηκαν στα σημαντικότερα αστικά κέντρα της Μικράς Ασίας και της Κωνσταντινούπολης με στόχο την προβολή της ιστορίας και των πολιτιστικών επιδόσεων του λαού μας τόσο στο στενό ελλαδικό χώρο, όσο και στον ευρύτερο.

Τον κύριο όγκο της συγγραφής επωμίστηκε ο κ. Κυριάκος Χατζηκυριακίδης, Επίκουρος Καθηγητής της επώνυμης Έδρας Ποντιακών Σπουδών του Α.Π.Θ.

Σε ειδικό επίμετρο ο Καθηγητής Σύγχρονης Ιστορίας, κ. Γιάννης Μουρέλος σκιαγραφεί τα γεγονότα της ελληνικής εμπλοκής στη Μικρά Ασία και τις κοσμογονικές ανακατατάξεις που ακολούθησαν, ενώ συμμετέχει με κείμενο η Δρ. Σύγχρονης Ιστορίας, κ. Αναστασία Μητσοπούλου. 


Την επιστημονική επιμέλεια της έκδοσης είχαν οι κ.κ. Ιωάννης Χασιώτης, Ομότιμος Καθηγητής ΑΠΘ, Βασίλης Γούναρης, Καθηγητής Ιστορίας Νεότερων Χρόνων ΑΠΘ και η κ. Σταυρούλα Μαυρογένη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και Διευθύντρια του ΚΕΜΙΤ που είχε επιπλέον και την ευθύνη της έρευνας του υλικού που χρησιμοποιήθηκε στην έκδοση.
Στην εκδήλωση παρουσίασης, η Διευθύντρια του Μουσείου, κ. Φανή Τσατσάια τόνισε ότι στη φετινή έκδοση σκιαγραφούνται πόλεις που μέχρι και τις αρχές του 20ού αιώνα ήταν σπουδαία εμπορικά κέντρα, όπως η Σαμψούντα και το Αϊβαλί, πόλεις όπου η ελληνική εκπαίδευση άνθισε, όπως η Κωνσταντινούπολη, η Σμύρνη και οι Κυδωνιές, πόλεις άλλες γνωστές και άλλες όχι τόσο, όπως το Λιβίσι, που όμως οι πληθυσμοί τους μαρτυρούν την ύπαρξη του ελληνισμού και την παραγωγή πλούτου και πολιτισμού.

Στόχος όλων των συντελεστών της έκδοσης, κατά την κ. Τσατσάια, ήταν να δοθεί στους αναγνώστες μια συνοπτική, αλλά έγκυρη εικόνα της κοινωνικής ζωής των Ελλήνων που για αιώνες έζησαν και δημιούργησαν στην «ελληνική Ανατολή», κατά κανόνα κάτω από αντίξοες και συχνά άνισες συνθήκες, λίγο πριν την Καταστροφή. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην προβολή των πολιτιστικών επιτευγμάτων του Ελληνισμού, που ανέδειξαν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της μακραίωνης ιστορικής κληρονομιάς του.

Χαιρετισμό απηύθυνε ο Υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης) Θεόδωρος Καράογλου στον οποίο ο Πρόεδρος του Ιδρύματος του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα κ. Νικόλαος Μαργαρόπουλος, δώρισε την καινούργια καρφίτσα πέτου του Μουσείου.

Στην εικονογράφηση του Ημερολογίου ήταν ιδιαίτερα σημαντική η συμβολή της οικογένειας Χαΐτογλου, η οποία διέθεσε φωτογραφίες από το οικογενειακό αρχείο και τις συλλογές της. Η Βιομηχανία Τροφίμων Αφοί Χαΐτογλου ΑΒΕΕ ανέλαβε ακόμη την συνολική δαπάνη της έκδοσης.

Το Ημερολόγιο διατίθεται από το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα (Προξένου Κορομηλά 23, Θεσσαλονίκη) στην τιμή των 20€.
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η «Κατερίνα» του Αύγουστου Κορτώ στο Θέατρο Αυλαία
Η «Κατερίνα» του Αύγουστου Κορτώ στο Θέατρο Αυλαία

Με τη συγκλονιστική Λένα Παπαληγούρα στον ομώνυμο ρόλο

14-12-2019
50 εικαστικοί στο Ήλιος
50 εικαστικοί στο Ήλιος

Εγκαινιάστηκε το 3ο Χριστουγεννιάτικο ART BAZAAR του δήμου Νεάπολης-Συκεών

13-12-2019


«Private collection» από την Γκαλερί Λόλα Νικολάου
«Private collection» από την Γκαλερί Λόλα Νικολάου

Έως τις 15 Ιανουαρίου 2020

13-12-2019

«Ο Καραγκιόζης Μάστερ Σεφ» στη Θεσσαλονίκη
«Ο Καραγκιόζης Μάστερ Σεφ» στη Θεσσαλονίκη

Από το Θέατρο Σκιών του Οδυσσέα Κανλή

12-12-2019goTHESS

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΗΚΑΝ ΠΟΛΥ