Top
gothess Home Page
follow
facebook twiter
9-1-2020

Με αφορμή ένα… «Τατουάζ στον παράμεσο» του Γιάννη Νταουλτζή

Από το Αρσάκειο Γυμνάσιο και Λύκειο Θεσσαλονίκης

Με αφορμή ένα… «Τατουάζ στον παράμεσο» του Γιάννη Νταουλτζή
fontsize

Όπως πέρυσι, έτσι και φέτος, το Αρσάκειο Γυμνάσιο και Λύκειο Θεσσαλονίκης της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρίας πραγματοποίησε με μεγάλη επιτυχία την πρώτη συνάντηση του Πολιτιστικού Προγράμματος «Με αφορμή …», την Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2019. 

Η πρώτη συνάντηση για το τρέχον σχολικό έτος πραγματοποιήθηκε στο café Bazaar με καλεσμένο τον Γιάννη Νταουλτζή. Ο Γιάννης Νταουλτζής είναι φιλόλογος και πολιτικός επιστήμων. Εργάζεται ως φιλόλογος στα «Εκπαιδευτήρια Δούκα», αλλά έχει αναπτύξει πολυσχιδή δράση και στα δύο επιστημονικά πεδία με τα οποία ασχολείται, συμμετέχοντας σε εκπαιδευτικά συνέδρια και συγγράφοντας βιβλία εκπαιδευτικού ενδιαφέροντος. «Αφορμή» για να συναντηθούμε αποτέλεσε η πρώτη του ολοκληρωμένη συλλογή διηγημάτων: «Τατουάζ στον παράμεσο». Την εκδήλωση χαιρέτισε η διευθύντρια του Αρσακείου Λυκείου Θεσσαλονίκης, Άννα Σγουρού, και αμέσως μετά, οι μαθητές παρουσίασαν τον συγγραφέα και το έργο του.

Οι μαθητές όλο το προηγούμενο διάστημα είχαν την ευκαιρία να μελετήσουν το έργο του συγγραφέα και να έρθουν σε στενή επαφή με το κείμενο. Από τη διαδικασία αυτή προέκυψαν προβληματισμοί, ερωτήματα αλλά και σχόλια των μαθητών, τα οποία τέθηκαν όλα υπόψη του συγγραφέα. Η παρουσίαση του έργου του και η συζήτηση που ακολούθησε κινήθηκε σε τρεις βασικούς άξονες.

Ο πρώτος άξονας αφορούσε θέματα σχετικά με τις ανθρώπινες σχέσεις και πιο συγκεκριμένα τις οικογενειακές. Οι μαθητές σχολίασαν την υπαινικτική προσέγγιση του συγγραφέα σχετικά με το θέμα του γάμου και συζήτησαν μαζί του για ζητήματα λογοτεχνικής γραφής. Ο ίδιος ο συγγραφέας έδειξε ζωηρό ενδιαφέρον να ακούσει τις απόψεις των μαθητών και επεδίωκε με κάθε ευκαιρία να τους δώσει τον λόγο.

Ο δεύτερος άξονας κινήθηκε γύρω από το θέμα της μνήμης, της ιστορικής αλλά και της προσωπικής. Οι μαθητές προβληματίστηκαν σχετικά με το ευαίσθητο αυτό θέμα και έδωσαν ενδιαφέρουσες προεκτάσεις, σχολιάζοντας τη σημασία που έχει γι’ αυτούς η ιστορική μνήμη και ρωτώντας τον συγγραφέα για τις γενικότερες θέσεις του σχετικά με την ιστορία.

Ο τρίτος θεματικός άξονας επικεντρώθηκε σε εκείνους τους ανθρώπους, οι οποίοι τοποθετούνται κοινωνικά στο περιθώριο. Μέσα από τη γνωριμία με τους ήρωες των διηγημάτων του Γιάννη Νταουλτζή, ανέκυψαν στους μαθητές ερωτήματα σχετικά με τις απόψεις του συγγραφέα για διάφορες κοινωνικά απομονωμένες ομάδες. Μάλιστα, οι μαθητές εξέθεσαν αναλυτικά τις προσωπικές τους απόψεις και η συζήτηση πήρε πολύ ενδιαφέρουσα τροπή, καθώς ο συγγραφέας ταυτόχρονα απαντούσε στις ερωτήσεις των μαθητών και προκαλούσε τα σχόλιά τους.

Η συζήτηση είχε συχνά διαλείμματα, καθώς διαβάστηκαν από μαθητές κάποια επιλεγμένα αποσπάσματα από το βιβλίο και ακούστηκαν μουσικά μέρη κλασικών έργων από τους μαθητές τόσο του Γυμνασίου όσο και του Λυκείου. Στο τέλος της συζήτησης, ο ίδιος ο συγγραφέας διάβασε απόσπασμα από το βιβλίο του, φορτίζοντας την ατμόσφαιρα ακόμη περισσότερο. Την εκδήλωση έκλεισε ο διευθυντής του Αρσακείου Γυμνασίου Θεσσαλονίκης, Θανάσης Νευροκοπλής, ο οποίος συνόψισε τις κεντρικές παρατηρήσεις και ευχαρίστησε τον συγγραφέα καθώς και τους παρευρισκόμενους γονείς και φίλους. Αμέσως μετά ο συγγραφέας υπέγραψε τα βιβλία των παιδιών, κάνοντας στο καθένα μια ειδική αφιέρωση.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν οι μαθητές: Αγραφιώτη Νατάσα, Αλεξίου Άννα, Βλάχου Αγάπη, Βολουδάκη Χαρίκλεια, Γεωργιάδου Ελευθερία, Ιεροπούλου Κρίστα, Κατσιώκαλη Δέσποινα, Κορακά Ευαγγελία, Κανταλάφτ Αθανασία, Κουγιανός Νίκος, Κουκούτσης Αλέξανδρος, Κώστα Νικόλαος, Λάλου Ελισάβετ, Λάμπρου Κατερίνα, Λιμπόπουλος Αναστάσης, Μπουζοπούλου Στυλιανή, Ναθαναηλίδου Μαρία, Πατσάλα Ελένη, Παπαδόπουλος Σταύρος, Παπαδημοπούλου Μελπομένη, Παναγιωτοπούλου Λίλιαν, Πράττου Βίβιαν, Πεχλιβανίδου Μαρία, Σαββίδου Ειρήνη, Σαΐτη Φιλαρέτη, Σαπιρίδου Πηνελόπη, Σαρρή Ελένη, Σαχινίδης Ηλίας, Σισμανίδου Βιολέτα, Τουλγαρίδου Μαρία, Τουλγαρίδου Στέλλα, Τσαβλή Στέλλα, Τσαλιγοπούλου Άννα, Τσουκαλά Μαριλύ, Υφαντή Άννα-Μαρία και Χατζηστεφανίδου Σοφία.

Την εκδήλωση συντόνισαν οι υπεύθυνοι καθηγητές του Προγράμματος: Αντώνης Νεονάκης, Ειρήνη Παπαδοπούλου, Τίνα Πλατσή και Βασίλειος Ι. Τεμπερεκίδης.ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Συντροφιά με την ποίηση στα σκαλοπάτια του ΚΘΒΕ
Συντροφιά με την ποίηση στα σκαλοπάτια του ΚΘΒΕ

Από τον καλλιτεχνικό διευθυντή του ΚΘΒΕ, Νίκο Κολοβό

2-4-2020

Το Φεστιβάλ αποχαιρετά τον Αντώνη Παπαδόπουλο
Το Φεστιβάλ αποχαιρετά τον Αντώνη Παπαδόπουλο

Ήταν ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας

27-3-2020

Αναστολή παραστάσεων «Τέσσερις εποχές»
Αναστολή παραστάσεων «Τέσσερις εποχές»

Οδηγίες για εξαργύρωση των εισιτηρίων

11-3-2020


Συναντήσεις της Δευτέρας του ΦΚΘ - ΑΝΑΒΑΛΛΟΝΤΑΙ
Συναντήσεις της Δευτέρας του ΦΚΘ - ΑΝΑΒΑΛΛΟΝΤΑΙ

Για λόγους δημόσιας υγείας

10-3-2020

Ludwig van Beethoven - 250 χρόνια από τη γέννησή του
Ludwig van Beethoven - 250 χρόνια από τη γέννησή του

Μasterclass βιολιού και συναυλία στο Κρατικό Ωδείο

7-3-2020


Ακύρωση παραστάσεων «Το Παλιόπαιδο»
Ακύρωση παραστάσεων «Το Παλιόπαιδο»

Λόγω μαζικών ακυρώσεων των κρατήσεων από σχολεία

4-3-2020

Flowers / Ghosts & Echoes live at Bensousan Han
Flowers / Ghosts & Echoes live at Bensousan Han

Για πρώτη φορά στην Θεσσαλονίκη

4-3-2020

Les Au Revoir: «Βγες» Νέο Single και Music Video
Les Au Revoir: «Βγες» Νέο Single και Music Video

Κυκλοφορεί από την Plus Rec / Panik Records

4-3-2020


goTHESS

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ