Top
gothess Home Page
follow
facebook twiter
10-2-2020

25η Πανελλήνια Συνάντηση Χορωδιών αφιερωμένη στη μνήμη του Γιάννη Δαλάτση

Μαγικές πολυφωνικές μελωδίες

25η Πανελλήνια Συνάντηση Χορωδιών αφιερωμένη στη μνήμη του Γιάννη Δαλάτση
fontsize

Μελωδίες από το ελληνικό, διεθνές και κλασικό ρεπερτόριο, που ερμήνευσαν και απέδωσαν με τον καλύτερο τρόπο πολυφωνικές χορωδίες από τη Βόρεια και Κεντρική Ελλάδα, «ζέσταναν» τις κρύες νύχτες στο δήμο Νεάπολης-Συκεών, αφήνοντας στους εκατοντάδες μουσικόφιλους μια γλυκιά γεύση στο ταξίδι των ήχων, των στίχων και της αρμονίας.

Αυτό συνέβη στο πλαίσιο της 25ης Πανελλήνιας Συνάντησης Χορωδιών που πραγματοποιήθηκε στο Κλειστό Δημοτικό Θέατρο Συκεών κατά το περασμένο τριήμερο Παρασκευή-Σάββατο-Κυριακή. Σ’ αυτή συμμετείχαν 18 Χορωδίες από τη Θεσσαλονίκη, τη Βόρεια και Κεντρική Ελλάδα, και ήταν αφιερωμένη στη μνήμη του εκλιπόντα δημοτικού συμβούλου Γιάννη Δαλάτση, χάρη στην επιμονή, το ενδιαφέρον, τη θέληση, την οργανωτική επιμέλεια και εποπτεία του οποίου ο θεσμός αναβαθμίστηκε, εμπλουτίστηκε και πήρε νέα πνοή.

«Ο Πολιτισμός στο δήμο μας κατέχει περίοπτη θέση και αποτελεί κυρίαρχο στοιχείο της καθημερινότητας των συμπολιτών και συνδημοτών μας. Και πιστοί στα μεγάλα οράματα της Μελίνας Μερκούρη, που μιλούσε για τη μεγάλη επένδυση στην Παιδεία και στον Πολιτισμό, σταθερά, όλοι μαζί, η διοίκηση του δήμου και των Νομικών Προσώπων, μαζί με τους άξιους συνεργάτες μας, όχι μόνο δεν θα σταματήσουμε να ενισχύουμε και να αναβαθμίζουμε τους υπάρχοντες πολιτιστικούς θεσμούς, αλλά θα τους διευρύνουμε ακόμη περισσότερο, επενδύοντας κατά προτεραιότητα στη νέα γενιά. Κι αυτό κάνουμε με τα δύο πρωτοποριακά προγράμματα της Θεατρικής Παιδείας και Αγωγής στα σχολεία, που σε συνεργασία με το ΚΘΒΕ οι 11.000 μαθητές όλων των σχολείων του δήμου παρακολουθούν δωρεάν υψηλού επιπέδου θεατρικές παραστάσεις, αλλά και με το αντίστοιχο της Μουσικής Παιδείας σε συνεργασία με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, που φέρνουμε τη κλασική μουσική στα σχολεία και πάμε τα παιδιά στην κλασική μουσική. Αυτό κάνουμε με τα δεκάδες καλλιτεχνικά και πολιτιστικά τμήματα που λειτουργούν στο πλαίσιο των ΚΔΑΠ, όπως επίσης και με τα Δημοτικά Ωδεία και τις Δημοτικές Θεατρικές Σκηνές», ανέφερε μεταξύ άλλων στον χαιρετισμό του ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης.

Αναφερόμενος στην Πανελλήνια Συνάντηση Χορωδιών, την οποία τίμησαν με τον παρουσία τους αντιδήμαρχοι, δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι, ο Σίμος Δανιηλίδης τόνισε ιδιαίτερα την «ευκαιρία που δίνεται κάθε χρόνο σε ταλαντούχους δημιουργικούς ανθρώπους κάθε ηλικίας να εκφραστούν δημιουργικά αναδεικνύοντας τη δύναμη και την ξεχωριστή φιλοσοφία της χορωδιακής μουσικής».

Μουσική πανδαισία

Κατά το μαγικό αυτό τριήμερο (Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου-Σάββατο 8 Φεβρουαρίου-Κυριακή 9 Φεβρουαρίου 2020) που επιφύλαξε η 25η Πανελλήνια Συνάντηση Χορωδιών οι φωνές των μικρών παιδιών «έδεσαν» με τις αντίστοιχες των μελών των ΚΑΠΗ του δήμου, βάζοντας η καθεμία χορωδία ξεχωριστά τη δική της σφραγίδα: οι μεν πρώτες έδωσαν τα διαπιστευτήρια των μικρών χορωδών που προμηνύουν μια ελπιδοφόρα πορεία στον χώρο της χορωδιακής μουσικής, και οι δε δεύτερες απέδειξαν με τη δύναμη της ψυχής ότι η ηλικία δεν αποτελεί εμπόδιο στη χαρά της ζωής.
Το κλίμα της μουσικής πανδαισίας ζέσταναν ιδιαίτερα χορωδίες που ερμήνευσαν αποσπάσματα από όπερες και έργα κλασικών μουσουργών, καταθέτοντας τη δική τους πολύ ενδιαφέρουσα άποψη για τη χορωδιακή μουσική και αποσπώντας το θερμό χειροκρότημα του κοινού που κατέκλυσε και τις τρις ημέρες το Κλειστό Δημοτικό Θέατρο Συκεών.

Συντονιστές της τριήμερης συνάντησης των Χορωδιών ήταν οι δημοτικοί σύμβουλοι Ειρήνη Καγιαμπίνη και Θανάσης Καλτσίκας, ενώ την καλλιτεχνική διεύθυνση είχε η Μαρία Κουβακλή.

Στη συνάντηση πήραν μέρος οι χορωδίες: Μικτή Χορωδία Α΄ & Β΄Κ.Α.Π.Η. Νεάπολης, Μικτή Χορωδία Α΄, Β΄και Γ΄ Κ.Α.Π.Η. Συκεών, Μικτή Χορωδία Κ.Α.Π.Η. Πεύκων, Χορωδία Κ.Α.Π.Η. Αγίου Παύλου και Ευαγγελίστριας, Χορωδία Δημιουργικού Συλλόγου Γυναικών Νεάπολης-Συκεών «Εστία», Χορωδία Ποντιακού Πολιτιστικού Συλλόγου Καλλιθέας Συκεών, Χορωδία Ενηλίκων Αγίου Παύλου, Δημοτικό Ωδείο Νεάπολης-Συκεών «ΛΑΪΚΗ ΧΟΡΩΔΙΑ ΧΡΩΜΑΤΩΝ», Παιδική και Νεανική Χορωδία Δημοτικού Ωδείου Νεάπολης–Συκεών, Χορωδία Ε.Ε.Μ.Ε.(Ελληνική Ένωση για τη Μουσική Εκπαίδευση), Μικτή Χορωδία Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης, Μικτή Χορωδία «ΝΙΚΟΣ ΑΣΤΡΙΝΙΔΗΣ», Χορωδία Μουσικού Καλλιτεχνικού Συλλόγου Ευόσμου «ΦΙΛΟΜΗΛΑ», Χορωδία Πολιτιστικού Συλλόγου «ΣΤΕΓΗ ΚΡΗΝΙΔΩΝ» Δήμου Καβάλας, Χορωδία «ΙΩΝΙΑ» Βόλου, Χορωδία Ακαδημαϊκού Μουσικού Συνδέσμου Θεσσαλονικέων, Χορωδία Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου Θεσσαλονίκης «Οι Κανταδόροι».ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Οι θεατρικές επιχειρήσεις  σε οριακό σημείο
Οι θεατρικές επιχειρήσεις σε οριακό σημείο

Επιστολή της Ένωσης Θεατρικών Παραγωγών στην Κυβέρνηση

26-10-2020
20 διαδικτυακές δράσεις (live streaming) με τη συμμετοχή καλλιτεχνών από τη Θεσσαλονίκη
20 διαδικτυακές δράσεις (live streaming) με τη συμμετοχή καλλιτεχνών από τη Θεσσαλονίκη

Aπό το Κέντρο Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας

14-10-2020

Παύλος Μελάς, η ζωή και η δράση του
Παύλος Μελάς, η ζωή και η δράση του

Εκδήλωση - αφιέρωμα για τα 150 χρόνια από τη γέννησή του

12-10-2020

Αναβολή των συναυλιών «100 χρόνια Μελίνα» με την Τίνα Αλεξοπούλου στο θέατρο Κολοσσαίον
Αναβολή των συναυλιών «100 χρόνια Μελίνα» με την Τίνα Αλεξοπούλου στο θέατρο Κολοσσαίον

Λόγω της καθυστέρησης ανακοίνωσης από το Υπουργείο Πολιτισμού του πρωτοκόλλου λειτουργίας των παραστάσεων

7-10-2020


Πολιτιστική Κληρονομιά και Εκπαίδευση: η δια βίου μάθηση
Πολιτιστική Κληρονομιά και Εκπαίδευση: η δια βίου μάθηση

Από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης

30-9-2020

Εκπαιδευτικά προγράμματα για μικρούς και μεγάλους με την Ανθή Θάνου
Εκπαιδευτικά προγράμματα για μικρούς και μεγάλους με την Ανθή Θάνου

Στο Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας Θράκης

29-9-2020


goTHESS

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΗΚΑΝ ΠΟΛΥ