Top
gothess Home Page
follow
facebook twiter
15-5-2020

Διαγωνισμοί «Γυρίζουμε Σπίτι!» και «Γράφουμε Σπίτι!» - Τα Βραβεία

Για παιδιά και εφήβους ηλικίας 6 έως 18 ετών

Διαγωνισμοί «Γυρίζουμε Σπίτι!» και «Γράφουμε Σπίτι!» - Τα Βραβεία
fontsize

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης με μεγάλη χαρά ανακοινώνει τα αποτελέσματα του διαγωνισμού δημιουργίας ταινίας μικρού μήκους «Γυρίζουμε Σπίτι!» (για παιδιά ηλικίας 6 έως 13 ετών) και του διαγωνισμού συγγραφής ιστορίας σε μορφή σεναρίου «Γράφουμε Σπίτι!» (για εφήβους ηλικίας 13 έως 18 ετών), που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο των δράσεων «Μένουμε σπίτι», με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.


Διαγωνισμός «Γυρίζουμε Σπίτι!» 

Στον διαγωνισμό υποβλήθηκαν 87 ταινίες μικρού μήκους από όλη την Ελλάδα. Από τις συμμετοχές αυτές, 16 εντάσσονταν στην ηλικιακή κατηγορία 6 έως 8 ετών, ενώ 71 στην ηλικιακή κατηγορία 9 έως 13 ετών. Οι 37 συμμετοχές προήλθαν από την Αθήνα, 20 από τη Θεσσαλονίκη και 30 από διάφορες περιοχές της Ελλάδας.

Την κριτική επιτροπή απετέλεσαν οι: Γιώργος Αρβανίτης (διευθυντής φωτογραφίας, πρόεδρος του ΔΣ του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης), Καλλιόπη Χαραλάμπους (διευθύντρια του Παιδικού και Εφηβικού Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθήνας) και Ελίνα Ψύκου (σκηνοθέτης).

Η εξαίρετη ποιότητα, ο πηγαίος ενθουσιασμός, η μοναδική αυθεντικότητα και, κυρίως, η απίστευτη γλυκύτητα που χαρακτήρισαν τις προσπάθειες των παιδιών στο σύνολο τους έκαναν το έργο της κριτικής επιτροπής εξαιρετικά δύσκολο. Ανταποκρινόμενοι, ωστόσο, στον δύσκολο ρόλο τους τα μέλη της επιτροπής απονέμουν, για την πρωτότυπη και συνάμα παιδική κινηματογραφική ματιά του θέματος, τα πρώτα βραβεία στους:


Για την κατηγορία 6 έως 8 ετών: 

Το 1ο Βραβείο στον Ορέστη Καπλάνη (6 ετών, Γιαννιτσά), για την ταινία "Η σβήστρα που εξαφάνιζε γράμματα και πράματα". Το βραβείο συνοδεύεται από μια κινηματογραφική μηχανή λήψης.
Δείτε την ταινία εδώ. 

Το 2ο Βραβείο στον Γιώργο Τσάκωνα (8 ετών, Αθήνα), για την ταινία "Τα χελωνάκια".

Το 3ο Βραβείο στον Ορφέα Κατσιμαγκλή (6 ετών, Λάρισα), για την ταινία "Η γατούλα θέλει να φύγει".


Για την κατηγορία 9 έως 13 ετών: 

Το 1ο Βραβείο στον Πάμπλο Σότο Γκονζάλες (13 ετών, Αθήνα), για την ταινία του με τίτλο "Τα παπούτσια". Το βραβείο συνοδεύεται από μια κινηματογραφική μηχανή λήψης.
Δείτε την ταινία εδώ.

Το 2ο Βραβείο απονέμεται στον Βασίλειο Ζιάκα (12 ετών, Αθήνα), για την ταινία του με τίτλο "CORONAVIRUS shortfilm".

Το 3ο Βραβείο απονέμεται στην Υβόννη Σακκά (11 ετών, Γιάννενα), για την ταινία της με τίτλο "Η κάλτσα".


ΠΡΟΣΕΧΩΣ: Μείνετε συντονισμένοι με το κανάλι YouTube του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης για να δείτε τις 87 μικρού μήκους ταινίες που δημιούργησαν τα παιδιά!Διαγωνισμός «Γράφουμε Σπίτι!» 

Στο πλαίσιο του διαγωνισμού υποβλήθηκαν 81 σενάρια, 37 από μαθητές Γυμνασίου και 44 από μαθητές Λυκείου. Τα 25 σενάρια προήλθαν από την ευρύτερη περιοχή της Αθήνας, 21 από τη Θεσσαλονίκη ενώ οι 35 συμμετοχές από 17 διαφορετικά σημεία της Ελλάδας!

Την κριτική επιτροπή απετέλεσαν οι: Αλεξάνδρα Κατσαρού (συγγραφέας, σεναριογράφος, ηθοποιός, μέλος του ΔΣ του Φεστιβάλ), Δημήτρης Σπύρου (διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους) και Λευτέρης Χαρίτος (σκηνοθέτης).

Η κριτική επιτροπή θα ήθελε να συγχαρεί όλους τους συμμετέχοντες «καθώς πρώτον, μπήκαν στη διαδικασία να γράψουν την ιστορία τους το οποίο είναι και το πιο δύσκολο κομμάτι της διαδικασίας και δεύτερον, γιατί μέσω των ιστοριών τους περιηγηθήκαμε και αφουγκραστήκαμε τους προβληματισμούς τους, τα όνειρά τους, τους φόβους τους και κάναμε βόλτες στα μονοπάτια της φαντασίας τους. Για αυτόν το λόγο τους ευχαριστούμε πάρα πολύ και θέλουμε να τους ενθαρρύνουμε να συνεχίσουν να γράφουν»!

Το 1ο βραβείο απονέμεται στο σενάριο με τίτλο "Bon Voyage, Philippe!" της Χρυσής Χριστοδουλάκη (14 ετών, Κρήτη).
Σκεπτικό: Για την πρωτοτυπία της ιστορίας, τη ζωντάνια των διαλόγων και τη γοητευτική απλότητα της ιστορίας.
Το βραβείο συνοδεύεται από μια κινηματογραφική μηχανή λήψης και δικαίωμα συμμετοχής της νικήτριας στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους (Δεκέμβριος 2020), για να παρακολουθήσει ταινίες ή και κινηματογραφικά εργαστήρια.

Πέραν του πρώτου βραβείου, η κριτική επιτροπή αποφάσισε την απονομή επαίνων σε τρία σενάρια (αναφέρονται παρακάτω με αλφαβητική σειρά):

Αυτό που τα φτερά αφήνουν πίσω του Θάνου Καρανίκα (17 ετών, Αθήνα)
Σκεπτικό: για την αρτιότητα της σεναριακής γραφής, την κινηματογραφική ματιά πάνω στους χαρακτήρες και τη σαφήνεια της περιγραφής των χώρων που δημιουργούν εικόνες στον αναγνώστη.

Εφηβικός εφιάλτης της Ιλεάνας Λιαρομμάτη (17 ετών, Πάτρα)
Σκεπτικό: για τη δημιουργία ενός ονειρικού περιβάλλοντος, την αβίαστη παραγωγή εικόνων και την πρωτοτυπία στην ανάπτυξη της ιδέας.

Μετανάστευση του Mahmoud Issa (15 ετών, Ledu σχολείο μη τυπικής εκπαίδευσης προσφύγων / μεταναστών στη Λέρο)
Σκεπτικό: για τη βιωματική απεικόνιση μιας σκληρής πραγματικότητας, δοσμένη με ειλικρίνεια και αμεσότητα.

Η κριτική επιτροπή θα ήθελε επίσης να αναφέρει τους ακόλουθους τίτλους και να συγχαρεί τους νεαρούς δημιουργούς για τη φρεσκάδα, τις εικόνες που δημιούργησαν, την έκφραση των προβληματισμών της ηλικίας τους, τις αναζητήσεις τους για το μέλλον και την εξωτερίκευση των ιδεών μέσω των τεχνικών της κινηματογραφικής αφήγησης.

Σε αλφαβητική σειρά:

"Nostalgia" του Σωκράτη Μουσμουλίδη (17 ετών, Θεσσαλονίκη)

"Sol" της Ελευθερίας Κοτρίδου (17 ετών, Θεσσαλονίκη)

«Α» της Μαρίας Παπανδρικοπούλου (17 ετών, Αθήνα)

"Η ζωή πίσω από τις γρίλιες" του Βασίλη Σπαή (15 ετών, Πάτρα)

"Κόκκινο της Ξένης" - Ματρώνης Γεωργίου (17 ετών, Αθήνα)

"Τι απέγιναν τα όνειρα;" του Νικόλαου Σιδέρη (16 ετών, Θεσσαλονίκη)


Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης ενισχύοντας το πολύτιμο έργο του Κέντρου μη τυπικής εκπαίδευσης Ledu (Λέρος, ΑΡΣΙΣ – Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων), στην οποία φοιτούν τρεις από τους μαθητές που συμμετείχαν στο διαγωνισμό Γράφουμε Σπίτι, προσφέρει στο Κέντρο μία κινηματογραφική μηχανή λήψης. Η ένταξη της κινηματογραφικής παιδείας στους χώρους μη τυπικής μάθησης αποτελεί έναν από τους επιδιωκόμενους παιδαγωγικούς στόχους του Φεστιβάλ, καθώς δίνει τη δυνατότητα σε εκπαιδευτικούς να εμπλουτίσουν τον τρόπο διδασκαλίας τους.

Όλα τα παιδιά που συμμετείχαν στους διαγωνισμούς θα λάβουν αναμνηστικά δώρα από το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μουσική των Ι&Α Σπανομάρκου, στην νέα ταινία του Winterbottom «Greed»
Μουσική των Ι&Α Σπανομάρκου, στην νέα ταινία του Winterbottom «Greed»

O σκηνοθέτης που στα έργα του αποθεώνει την Ελλάδα, επέστρεψε με την ταινία Greed

2-6-2020

YAKI - Back In The Day
YAKI - Back In The Day

Κυκλοφορεί από την Upfilter Records

1-6-2020

Εισιτήριο για τα Όσκαρ® στο «Καλωσήρθατε στην Τσετσενία»
Εισιτήριο για τα Όσκαρ® στο «Καλωσήρθατε στην Τσετσενία»

Από το online 22ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

30-5-2020

«Μη με ξεχνάς»: Η Βάλλια Ειρηναίου επιστρέφει
«Μη με ξεχνάς»: Η Βάλλια Ειρηναίου επιστρέφει

Κυκλοφορεί από την Dusty Records

28-5-2020

Παντελής Θαλασσινός - Νυχτοβάτες
Παντελής Θαλασσινός - Νυχτοβάτες

Συμμετέχει στο CD "ΟΡΓΗ ΚΙ ΑΕΡΑΣ"

27-5-2020

Διαδικτυακή έκθεση εικαστικών τεχνών για παιδιά «Με τα χρώματα της αθωότητας»
Διαδικτυακή έκθεση εικαστικών τεχνών για παιδιά «Με τα χρώματα της αθωότητας»

Ανοιχτή πρόσκληση για συμμετοχή παιδιών και εφήβων

26-5-2020

Η Τέχνη να γίνει όπλο των Εργατών-Καλλιτεχνών στον Αγώνα για ζωή με Δικαιώματα
Η Τέχνη να γίνει όπλο των Εργατών-Καλλιτεχνών στον Αγώνα για ζωή με Δικαιώματα

Το Π.Α.ΜΕ. χαιρετίζει τις επιτυχημένες και πολύμορφες δράσεις των Σωματείων των καλλιτεχνών

22-5-2020

goTHESS

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ