Top
gothess Home Page
follow
facebook twiter
15-5-2020

Αναστολή εκδηλώσεων από το Αριστοτέλειο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας

Λόγω της δυσμενούς συγκυρίας

Αναστολή εκδηλώσεων από το Αριστοτέλειο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας
fontsize
Εχει λήξει στις: Παρασκευή 29 Μαΐου 2020

Το Αριστοτέλειο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Θεσσαλονίκης (ΑΜΦΙΘ), λόγω της δυσμενούς συγκυρίας, αναστέλλει τις προγραμματισμένες για την περίοδο 17-29 Μαΐου 2020 εκδηλώσεις του, με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων στις 18 Μαΐου.

Η Διεθνής Ημέρα Μουσείων υπενθυμίζει τον ρόλο των Μουσείων στη σύγχρονη κοινωνία. Είναι μια επέτειος στην οποία συμμετέχουν όλα σχεδόν τα Μουσεία του κόσμου, ως φορείς πολιτισμικών ανταλλαγών, με σκοπό τη μόρφωση και τη συνεργασία. Φέτος αυτή η επέτειος θα γιορταστεί διαφορετικά.

Το ΑΜΦΙΘ, που βρίσκεται στην αρχική φάση δημιουργίας του και στα πρώτα βήματα λειτουργίας του, καθώς πέρυσι απέκτησε στέγη, τερματίζει, επίσης, την ιδιαίτερα επιτυχημένη έκθεση «Ορυκτά και Άνθρωπος – Ορυκτά και Τέχνη».

Η επιτυχία της συγκεκριμένης έκθεσης, η οποία διοργανώθηκε από τον Σύνδεσμο Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων και το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Θεσσαλονίκης, αποτυπώνεται στα νούμερα επισκεψιμότητας και στο μεγάλο ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε από πολλούς φορείς, καθώς και από την προβολή που έλαβε από τα  ΜΜΕ. 

Συγκεκριμένα, στις 22 εβδομάδες λειτουργίας της  (7 Οκτωβρίου 2019 - 13 Μαρτίου 2020) την έκθεση  επισκέφθηκαν συνολικά 29.198 άτομα, από τα οποία 11.013 ήταν  παιδιά/μαθητές, 15.537 ενήλικες ημεδαποί και 2.648 αλλοδαποί, ενώ πραγματοποιήθηκαν 229 οργανωμένες ξεναγήσεις και 4 δημόσιες διαλέξεις. Το ΑΜΦΙΘ σύντομα  θα ανακοινώσει ψηφιακές εκδηλώσεις. 

Η έκθεση φιλοξενήθηκε στον νέο χώρο του Μουσείου, στο κτίριο της πρώην Ναυτικής Διοίκησης, στην Προβλήτα Α, στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης, μετά την παραχώρηση των εγκαταστάσεων από τον Δήμο Θεσσαλονίκης. 

Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης θεσμοθέτησε το Αριστοτέλειο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Θεσσαλονίκης το οποίο αποτελεί πρότυπο μουσειακό, ερευνητικό, εκπαιδευτικό και πολιτιστικό κέντρο όχι μόνο για τη Βόρεια Ελλάδα αλλά και για ολόκληρη τη χώρα. Οι δραστηριότητές του  αφορούν την καταγραφή, την έρευνα, τη μελέτη, την προβολή, την  έκθεση, τη διατήρηση και την εκπαίδευση, οι οποίες αντιστοιχούν στα γνωστικά αντικείμενα διαχρονικής και σύγχρονης γεω-βιοποικιλότητας του ελληνικού χώρου. Το υλικό για τη συγκρότηση του Μουσείου προέρχεται από αρκετά τμήματα του ΑΠΘ. Οι ανεκτίμητες αυτές συλλογές χρονολογούνται από την περίοδο 1927-29 και θα  αναδειχτούν με κάθε πρόσφορο τρόπο.

Στόχοι του ΑΜΦΙΘ είναι:

Η διεπιστημονική προσέγγιση, προστασία και ανάδειξη της γεωλογικής και βιολογικής κληρονομιάς και της φυσικής και οικολογικής ιστορίας της Ελλάδας.
Η διάδοση της ακαδημαϊκά καλλιεργούμενης γνώσης με νέες μεθόδους μάθησης και βιωματικής οικείωσης στην πανεπιστημιακή κοινότητα και γενικότερα στην κοινωνία.  
Η εκπαίδευση προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών, καθώς και η επιστημονική κατάρτιση ειδικών ερευνητών. 
Η ενημέρωση, εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση της ελληνικής κοινωνίας σε θέματα που αφορούν τη φύση και το περιβάλλον, σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο.

Η δραστηριότητα του ΑΜΦΙΘ έως σήμερα 

Το  ΑΜΦΙΘ στα τέσσερα χρόνια λειτουργίας του πραγματοποίησε με επιτυχία και  συμμετείχε σε πολλές εκδηλώσεις, όπως η έκθεσή του με τίτλο «Το Δάσος κάτω από το δρόμο», σε συνεργασία με  το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου. Οι επισκέπτες ξεπέρασαν τις 3.000, ενώ στο πλαίσιο της έκθεσης οργανώθηκαν και επιστημονικές ομιλίες. Επίσης, πραγματοποίησε την  εκδήλωση στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού (Νοέμβριος 2017) «Όλυμπος, η δημιουργία του βουνού των Θεών», με εκλαϊκευμένες επιστημονικές ομιλίες και προβολή αντίστοιχου ντοκιμαντέρ (Ellopia TV), την έκθεση «Ζωομορφές», σε συνεργασία με το Τμήμα Βιολογίας του ΑΠΘ, και την επιτυχημένη έκθεση (Απρίλιος – Ιούλιος 2018) στον νέο Πολυχώρο Πολιτισμού Ισλαχανέ: «40 Χρόνια από το Σεισμό της Θεσσαλονίκης  1978, Οι παλαιότεροι θυμούνται, οι νεότεροι μαθαίνουν». Στον νέο χώρο του Μουσείου στο Λιμάνι, φιλοξενήθηκε η έκθεση «Το Δεινοθήριο της Λέσβου» που διοργανώθηκε σε συνεργασία με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου (Μάιος – Ιούνιος 2019).

Το Αριστοτέλειο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας  Θεσσαλονίκης αποτελεί πλέον θεσμό για τη Θεσσαλονίκη, τη Μακεδονία και τη Βόρεια Ελλάδα κι έχει βάλει ήδη τη σφραγίδα του στην πόλη και τους πολίτες της. 
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Οι θεατρικές επιχειρήσεις  σε οριακό σημείο
Οι θεατρικές επιχειρήσεις σε οριακό σημείο

Επιστολή της Ένωσης Θεατρικών Παραγωγών στην Κυβέρνηση

26-10-2020
20 διαδικτυακές δράσεις (live streaming) με τη συμμετοχή καλλιτεχνών από τη Θεσσαλονίκη
20 διαδικτυακές δράσεις (live streaming) με τη συμμετοχή καλλιτεχνών από τη Θεσσαλονίκη

Aπό το Κέντρο Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας

14-10-2020

Παύλος Μελάς, η ζωή και η δράση του
Παύλος Μελάς, η ζωή και η δράση του

Εκδήλωση - αφιέρωμα για τα 150 χρόνια από τη γέννησή του

12-10-2020

Αναβολή των συναυλιών «100 χρόνια Μελίνα» με την Τίνα Αλεξοπούλου στο θέατρο Κολοσσαίον
Αναβολή των συναυλιών «100 χρόνια Μελίνα» με την Τίνα Αλεξοπούλου στο θέατρο Κολοσσαίον

Λόγω της καθυστέρησης ανακοίνωσης από το Υπουργείο Πολιτισμού του πρωτοκόλλου λειτουργίας των παραστάσεων

7-10-2020


Πολιτιστική Κληρονομιά και Εκπαίδευση: η δια βίου μάθηση
Πολιτιστική Κληρονομιά και Εκπαίδευση: η δια βίου μάθηση

Από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης

30-9-2020

Εκπαιδευτικά προγράμματα για μικρούς και μεγάλους με την Ανθή Θάνου
Εκπαιδευτικά προγράμματα για μικρούς και μεγάλους με την Ανθή Θάνου

Στο Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας Θράκης

29-9-2020


goTHESS

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΗΚΑΝ ΠΟΛΥ