Top
gothess Home Page
follow
facebook twiter
15-5-2020

Αναστολή εκδηλώσεων από το Αριστοτέλειο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας

Λόγω της δυσμενούς συγκυρίας

Αναστολή εκδηλώσεων από το Αριστοτέλειο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας
fontsize
Εχει λήξει στις: Παρασκευή 29 Μαΐου 2020

Το Αριστοτέλειο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Θεσσαλονίκης (ΑΜΦΙΘ), λόγω της δυσμενούς συγκυρίας, αναστέλλει τις προγραμματισμένες για την περίοδο 17-29 Μαΐου 2020 εκδηλώσεις του, με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων στις 18 Μαΐου.

Η Διεθνής Ημέρα Μουσείων υπενθυμίζει τον ρόλο των Μουσείων στη σύγχρονη κοινωνία. Είναι μια επέτειος στην οποία συμμετέχουν όλα σχεδόν τα Μουσεία του κόσμου, ως φορείς πολιτισμικών ανταλλαγών, με σκοπό τη μόρφωση και τη συνεργασία. Φέτος αυτή η επέτειος θα γιορταστεί διαφορετικά.

Το ΑΜΦΙΘ, που βρίσκεται στην αρχική φάση δημιουργίας του και στα πρώτα βήματα λειτουργίας του, καθώς πέρυσι απέκτησε στέγη, τερματίζει, επίσης, την ιδιαίτερα επιτυχημένη έκθεση «Ορυκτά και Άνθρωπος – Ορυκτά και Τέχνη».

Η επιτυχία της συγκεκριμένης έκθεσης, η οποία διοργανώθηκε από τον Σύνδεσμο Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων και το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Θεσσαλονίκης, αποτυπώνεται στα νούμερα επισκεψιμότητας και στο μεγάλο ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε από πολλούς φορείς, καθώς και από την προβολή που έλαβε από τα  ΜΜΕ. 

Συγκεκριμένα, στις 22 εβδομάδες λειτουργίας της  (7 Οκτωβρίου 2019 - 13 Μαρτίου 2020) την έκθεση  επισκέφθηκαν συνολικά 29.198 άτομα, από τα οποία 11.013 ήταν  παιδιά/μαθητές, 15.537 ενήλικες ημεδαποί και 2.648 αλλοδαποί, ενώ πραγματοποιήθηκαν 229 οργανωμένες ξεναγήσεις και 4 δημόσιες διαλέξεις. Το ΑΜΦΙΘ σύντομα  θα ανακοινώσει ψηφιακές εκδηλώσεις. 

Η έκθεση φιλοξενήθηκε στον νέο χώρο του Μουσείου, στο κτίριο της πρώην Ναυτικής Διοίκησης, στην Προβλήτα Α, στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης, μετά την παραχώρηση των εγκαταστάσεων από τον Δήμο Θεσσαλονίκης. 

Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης θεσμοθέτησε το Αριστοτέλειο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Θεσσαλονίκης το οποίο αποτελεί πρότυπο μουσειακό, ερευνητικό, εκπαιδευτικό και πολιτιστικό κέντρο όχι μόνο για τη Βόρεια Ελλάδα αλλά και για ολόκληρη τη χώρα. Οι δραστηριότητές του  αφορούν την καταγραφή, την έρευνα, τη μελέτη, την προβολή, την  έκθεση, τη διατήρηση και την εκπαίδευση, οι οποίες αντιστοιχούν στα γνωστικά αντικείμενα διαχρονικής και σύγχρονης γεω-βιοποικιλότητας του ελληνικού χώρου. Το υλικό για τη συγκρότηση του Μουσείου προέρχεται από αρκετά τμήματα του ΑΠΘ. Οι ανεκτίμητες αυτές συλλογές χρονολογούνται από την περίοδο 1927-29 και θα  αναδειχτούν με κάθε πρόσφορο τρόπο.

Στόχοι του ΑΜΦΙΘ είναι:

Η διεπιστημονική προσέγγιση, προστασία και ανάδειξη της γεωλογικής και βιολογικής κληρονομιάς και της φυσικής και οικολογικής ιστορίας της Ελλάδας.
Η διάδοση της ακαδημαϊκά καλλιεργούμενης γνώσης με νέες μεθόδους μάθησης και βιωματικής οικείωσης στην πανεπιστημιακή κοινότητα και γενικότερα στην κοινωνία.  
Η εκπαίδευση προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών, καθώς και η επιστημονική κατάρτιση ειδικών ερευνητών. 
Η ενημέρωση, εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση της ελληνικής κοινωνίας σε θέματα που αφορούν τη φύση και το περιβάλλον, σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο.

Η δραστηριότητα του ΑΜΦΙΘ έως σήμερα 

Το  ΑΜΦΙΘ στα τέσσερα χρόνια λειτουργίας του πραγματοποίησε με επιτυχία και  συμμετείχε σε πολλές εκδηλώσεις, όπως η έκθεσή του με τίτλο «Το Δάσος κάτω από το δρόμο», σε συνεργασία με  το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου. Οι επισκέπτες ξεπέρασαν τις 3.000, ενώ στο πλαίσιο της έκθεσης οργανώθηκαν και επιστημονικές ομιλίες. Επίσης, πραγματοποίησε την  εκδήλωση στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού (Νοέμβριος 2017) «Όλυμπος, η δημιουργία του βουνού των Θεών», με εκλαϊκευμένες επιστημονικές ομιλίες και προβολή αντίστοιχου ντοκιμαντέρ (Ellopia TV), την έκθεση «Ζωομορφές», σε συνεργασία με το Τμήμα Βιολογίας του ΑΠΘ, και την επιτυχημένη έκθεση (Απρίλιος – Ιούλιος 2018) στον νέο Πολυχώρο Πολιτισμού Ισλαχανέ: «40 Χρόνια από το Σεισμό της Θεσσαλονίκης  1978, Οι παλαιότεροι θυμούνται, οι νεότεροι μαθαίνουν». Στον νέο χώρο του Μουσείου στο Λιμάνι, φιλοξενήθηκε η έκθεση «Το Δεινοθήριο της Λέσβου» που διοργανώθηκε σε συνεργασία με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου (Μάιος – Ιούνιος 2019).

Το Αριστοτέλειο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας  Θεσσαλονίκης αποτελεί πλέον θεσμό για τη Θεσσαλονίκη, τη Μακεδονία και τη Βόρεια Ελλάδα κι έχει βάλει ήδη τη σφραγίδα του στην πόλη και τους πολίτες της. 
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
«100 χρόνια... Μελίνα» στο Θέατρο Κολοσσαίον
«100 χρόνια... Μελίνα» στο Θέατρο Κολοσσαίον

Μουσική παράσταση - αφιέρωμα στη Μέλινα Μερκούρη

8-8-2020


2o Thessaloniki Tango Party
2o Thessaloniki Tango Party

Μετάδοση διαδικτυακά λόγω COVID-19

7-8-2020

Πρόγραμμα δράσεων: «Το παρελθόν δεν είναι ξένη χώρα»
Πρόγραμμα δράσεων: «Το παρελθόν δεν είναι ξένη χώρα»

Σειρά προβολών και δημοσίων συζητήσεων

6-8-2020

Ομάδα Dance and the mind «Υπερσυντέλικος»
Ομάδα Dance and the mind «Υπερσυντέλικος»

Παράσταση χορού για άτομα με και χωρίς αναπηρία

4-8-2020

Καλοκαίρι στο Μέγαρο: Live εκδηλώσεις
Καλοκαίρι στο Μέγαρο: Live εκδηλώσεις

Πρόγραμμα Αυγούστου και Σεπτεμβρίου

4-8-2020

Πανσέληνος Αυγούστου 2020 «Στο Φως του Φεγγαριού»
Πανσέληνος Αυγούστου 2020 «Στο Φως του Φεγγαριού»

77 αρχαιολογικοί χώροι και μουσεία σε όλη τη χώρα θα υποδεχθούν το κοινό

1-8-2020

«Σαν Παλιό Σινεμά»: Μουσικοθεατρική παράσταση στο Θερινό Ελληνίς
«Σαν Παλιό Σινεμά»: Μουσικοθεατρική παράσταση στο Θερινό Ελληνίς

Ελληνικά τραγούδια που αναδείχθηκαν και έγιναν μεγάλες επιτυχίες από τον κινηματογράφο

28-7-2020

Η «Σονάτα του Σεληνόφωτος» του Γιάννη Ρίτσου και τραγούδια για το φεγγάρι
Η «Σονάτα του Σεληνόφωτος» του Γιάννη Ρίτσου και τραγούδια για το φεγγάρι

Από τη Θεατρική Ομάδα Σ.Π.Α.Θ.Α.Τ. «Φύρδην Μίγδην»

28-7-2020

Σινέ «Άλσος»: Από το 1997 γράφει ιστορία…
Σινέ «Άλσος»: Από το 1997 γράφει ιστορία…

Ο δημοτικός θερινός κινηματογράφος Συκεών, ανάμεσα στα καλύτερα θερινά σινεμά της Ευρώπης

24-7-2020


goTHESS

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ