ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ
18-5-2020

Διεθνής Ημέρα Μουσείων: «Θεσσαλονίκη: Μεταμορφώσεις μιας πόλης»

Από το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα

Διεθνής Ημέρα Μουσείων: «Θεσσαλονίκη: Μεταμορφώσεις μιας πόλης»

Η φετινή χρονιά του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων συνοδεύεται από τις τραγικές εξελίξεις στο χώρο της υγείας. Ο covid19 μας ανάγκασε να μείνουμε μέσα στα σπίτια μας για προσωπική, αλλά και για κοινωνική προστασία. Η πολιτιστική, ωστόσο, αξία των Μουσείων στάθηκε πολύτιμος αρωγός στη δύσκολη αυτή στιγμή για όλη την ανθρωπότητα. Η τεχνολογία συνέδεσε άμεσα την κοινωνία με τη δημιουργία βιωματικών εμπειριών στο χώρο των Μουσείων.

Το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα με κύρος και συνέπεια, πιστό στις νέες ανάγκες που δημιουργήθηκαν, προβάλλει το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Θεσσαλονίκη: Μεταμορφώσεις μιας πόλης, 2007», πνευματικό παιδί της αείμνηστης Περσεφόνης Καραμπάτη. Το πρόγραμμα ξετυλίγει τη νεότερη ιστορία της Θεσσαλονίκης στα μάτια των παιδιών μέσα από δραματοποίηση, παιχνίδια και προκλήσεις.

Η εξωστρέφεια που της χάριζε η προνομιακή θέση της πόλης μας, δημιουργούσε ένα μοναδικό περιβάλλον για τη «συγκατοίκηση» διάφορων φυλετικών ομάδων. Το φυσικό τοπίο, ο σημαντικός της ρόλος στο βαλκανικό χώρο, μαζί με το συνεχή εμπλουτισμό της με πληθυσμούς από διαφορετικά μήκη και πλάτη, καθ’ όλη τη διάρκεια των προηγούμενων αιώνων, έδωσαν στη ζωή της Θεσσαλονίκης τη μοναδική δυνατότητα ανάδειξης των πιο λαμπρών πολιτισμών που είχαν αναπτυχθεί μέχρι εκείνη την εποχή σε Ανατολή και Δύση. Η κοινωνική πολυμορφία, καθώς και η αντιμετώπιση προκαταλήψεων στα τέλη του 19ου αιώνα και στις αρχές του 20ου, προβάλλονται με διαδραστικό τρόπο στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα.

Από περίκλειστη βυζαντινή πόλη, προσκολλημένη στην παράδοση, μεταμορφώθηκε σε μια εξωστρεφή πόλη-λιμάνι. Τα κρίσιμα ιστορικά γεγονότα, όπως η Απελευθέρωση, ο Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος, η κατάληψη της Θεσσαλονίκης από το στρατό της Entente, η πυρκαγιά του 1917, η Μικρασιατική Καταστροφή, η ανταλλαγή πληθυσμών ανέδειξαν ανισότητες, κοινωνικά προβλήματα, αλλά και διεκδικήσεις μιας νέας κοινωνικής κατάστασης. 

Στόχος του προγράμματος είναι μέσα από τη δραματοποίηση, μικροί και μεγάλοι να κατανοήσουν τις εναλλαγές και να αντιληφθούν την πορεία της πόλης, αλλά κατά προέκταση και της Ελλάδας στο δρόμο της πολυμορφίας, της κοινωνικής συνοχής και ισότητας.

Σταυρούλα Μαυρογένη, Διευθύντρια Κέντρου Έρευνας Μακεδονικής Ιστορίας και Τεκμηρίωσης, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια ΠΑ.ΜΑΚ.

Από τις 18 Μαΐου στη σελίδα του Μουσείου στο facebook οι «επισκέπτες» μας θα μπορούν να παρακολουθήσουν ένα σύντομο ντοκιμαντέρ παραγωγής του Μουσείου με τίτλο: «Θεσσαλονίκη: Μεταμορφώσεις μιας πόλης», που παρουσιάζει με εύληπτο τρόπο όσα ξετυλίγονται στο εν λόγω εκπαιδευτικό προγράμμα.
Αξιολογήστε το άρθρο


ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
«Ορφέας και Ευρυδίκη» στον Πολυχώρο ΕΝΩ
«Ορφέας και Ευρυδίκη» στον Πολυχώρο ΕΝΩ

Παράσταση αφήγησης για ενήλικες (και εφήβους άνω των 15 ετών)

TALE OF X CITIES για τέταρτη χρονιά
TALE OF X CITIES για τέταρτη χρονιά

Το πρόγραμμα του πρώτου εξαμήνου του 2024

«Αλαντίν The Show» στο Θέατρο Κολοσσαίον
«Αλαντίν The Show» στο Θέατρο Κολοσσαίον

Ένα φαντασμαγορικό υπερθέαμα με ιπτάμενα χαλιά, ακροβάτες, μάγους, χορευτές και πολλές εκπλήξεις

«Sankara - Magic is Believing» στο Θέατρο Αυλαία
«Sankara - Magic is Believing» στο Θέατρο Αυλαία

Μοναδικές στιγμές μαγείας με πρωτότυπα και απίστευτα tricks, κόντρα στους νόμους της φυσικής και της λογικής

Το πρώτο ελληνικό video clip με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης
Το πρώτο ελληνικό video clip με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης

Eμπνευσμένο από τις καταστροφές σε Θεσσαλία και Έβρο


Events
Η ατζέντα της ημέρας

Ο,τι συμβαίνει σήμερα στη Θεσσαλονίκη θα το βρεις εδώ



© 2001-2023 goTHESS.gr
Το goTHESS.gr είναι Οδηγός Πόλης Θεσσαλονίκης ενώ παράλληλα καλύπτει και τα σημαντικότερα ειδησεογραφικά θέματα της ελληνικής επικαιρότητας
facebook twiter
DigitalOcean Referral Badge