ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ
19-5-2020

«15+1 Carrés D'Art»: Πολιτιστική Δράση από το Γαλλικό Ινστιτούτο

Σε συνεργασία με την 24plus1

«15+1 Carrés D'Art»: Πολιτιστική Δράση από το Γαλλικό Ινστιτούτο

Μετά από δύο μήνες εγκλεισμού και αναστολής κάθε καλλιτεχνικής και πολιτιστικής δραστηριότητας της Θεσσαλονίκης, το Γαλλικό Ινστιτούτο επιθυμεί να εκφράσει την αλληλεγγύη του σε όλους τους καλλιτέχνες και δημιουργούς. Μόλις το επιτρέψουν οι ελληνικές αρχές, θα συνεχιστούν οι δραστηριότητες: εκθέσεις, συναυλίες, συνέδρια, πολιτιστικές συναντήσεις στους χώρους του «Maison de France».

Αναμένοντας τη στιγμή που θα ξαναβρεθούμε στους χώρους μας, σας προτείνουμε μια πρώτη διαδικτυακή πρόγευση!

"15+1 Carrés D'Art"
Πολιτιστική Δράση

Το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με την 24plus1 που αποτελείται από δύο δημιουργούς του κινηματογραφικού χώρου, την Βάγια Δανιηλίδου και τον Κωνσταντίνο Τοπάλη, σας προσκαλεί να ανακαλύψετε καθημερινά και διαδικτυακά έναν καλλιτέχνη, μέσω του έργου του, του κειμένου που το συνοδεύει και το βιογραφικό του σημείωμα.

Η πρώτη φάση της δράσης έχει τίτλο «15+1 Καρέ Τέχνης» και θα σας αποκαλύπτει καθημερινά και για 15+1 ημέρες, ένα διαφορετικό χώρο τέχνης και τον καλλιτέχνη που τον εκπροσωπεί.

Η δράση θα ξεκινήσει στις 25 Μαίου και θα διαρκέσει έως τις 9 Ιουνίου 2020.

Απότερος σκοπός μας είναι να περάσουμε στη δεύτερη φάση της δράσης, δηλαδή την διοργάνωση μιας εικαστικής έκθεσης κατά τη διάρκεια της οποίας θα πραγματοποιηθούν ποικίλα καλλιτεχνικά δρώμενα στους χώρους μας. Ευελπιστούμε ότι θα μπορέσουμε να σας τα παρουσιάσουμε σε μορφή έκθεσης και δράσεων κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Στο μεταξύ, απολαύστε τα καθημερινά στο διαδίκτυο, στην ιστοσελίδα: www.team24plus1.com


Λίγα λόγια από τον Γενικό Πρόξενο της Γαλλίας και Διευθυντή του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης, Philippe Ray
«Στις 28 Φεβρουαρίου βρισκόμουν στο Παρίσι με μια ομάδα που ονομάζεται "Επίμονη Τέχνη" και αποτελείται από είκοσι Θεσσαλονικείς καλλιτέχνες οι οποίοι παρουσίασαν τα έργα τους σε μια γκαλερί κοντά στο Λούβρο, αποδεικνύοντας με τον τρόπο αυτό την καλλιτεχνική ζωντάνια της Θεσσαλονίκης, παρά τις δυσκολίες. Η επιδημία του κορωνοϊού είχε ήδη αρχίσει να εξαπλώνεται στην Ευρώπη αλλά δεν μπορούσαμε να φανταστούμε αυτά που θα συνέβαιναν τις εβδομάδες που ακολούθησαν.

Σήμερα, μετά από δύο μήνες εγκλεισμού, το επάγγελμα του καλλιτέχνη και του δημιουργού είναι, για άλλη μια φορά, ανάμεσα στα κύρια θύματα αυτού του εγκλεισμού. Τα θέατρα, οι πολιτιστικοί χώροι, οι αίθουσες συναυλιών και θεαμάτων παραμένουν κλειστές για το κοινό, αλλά οι καλλιτέχνες συνεχίζουν να δημιουργούν και ανυπομονούν να συναντήσουν το κοινό τους.

Αυτό το πνεύμα επιμονής της τέχνης και αντίστασης των καλλιτεχνών, θέλουμε να χαιρετίσουμε μέσω αυτής της δράσης, με τη βοήθεια ορισμένων από τους φίλους του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης. Προέρχονται από διαφορετικούς τομείς, σκηνοθέτες, εικαστικοί, συγγραφείς, μουσικοί, σχεδιαστές, φωτογράφοι οι οποίοι θα εκφραστούν "online" και εικονικά τις επόμενες ημέρες.

Ωστόσο, αυτή η δράση δεν θα είχε νόημα παρά μόνο αν την ακολουθούσαν πραγματικές συναντήσεις με τον καθένα από τους καλλιτέχνες αυτούς. Επειδή οφείλουμε να τους εκφράσουμε την υποστήριξή μας και την ευγνωμοσύνη μας, οι πολιτιστικές αυτές συναντήσεις θα πραγματοποιηθούν το συντομότερο δυνατό, κατά προτίμηση πριν το καλοκαίρι, στους χώρους του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης».


Δύο λόγια από την 24plus1
Δεκαπέντε καλλιτέχνες και μία προσωπικότητα από τον ευρύτερο χώρο του πολιτισμού, συγκεντρώνουν τις δημιουργικές τους δυνάμεις –online προς το παρόν- συντονίζονται, αλληλεπιδρούν, χρωματίζουν και χτίζουν το «15+1 Carrés D’art»: ένα φιλόδοξο project από την 24plus1 και το I.F.T. που ευελπιστούμε να διοργανώνεται ετησίως, έχοντας ως στόχο την ενίσχυση και την προβολή των καλλιτεχνών και φίλων του Γαλλικού Ινστιτούτου.

Σκεφτήκαμε ότι το ιδιόμορφο αυτό παζλ, που συνδυάζει τα μέσα της τεχνολογίας με πολλές τέχνες μαζί, μπορεί να αναδείξει ή και να φέρει στην επιφάνεια τα όσα, μικρά ή μεγάλα μπορούν να επιτευχθούν με το ομαδικό πνεύμα, την αλληλεγγύη και την «επιμονή» της τέχνης. Μια πρώτη ιδέα αλληλεγγύης και ομαδικότητας πήραμε τον περασμένο Νοέμβρη στο «Emilia Art Event» για την ενίσχυση της ταινίας μας «Miracle Garden» και σας ευχαριστούμε όλους για άλλη μια φορά. Αυτή η δράση για εμάς είναι «τρόπον τινά» μια συνέχεια...

Ευχόμαστε να το απολαύσουμε και να εμπνευστούμε όλοι μαζί από αυτό. Λύσεις υπάρχουν, αρκεί να θέλουμε να τις δούμε. Και εμείς και όλοι όσοι, ανεξαιρέτως, μπορούμε και οφείλουμε να τις δούμε πιο σφαιρικά, να το πούμε έτσι; ας το πούμε έτσι…σφαιρικά. Φυσικά μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας και να συμμετέχετε κι εσείς σε αυτή την προσπάθεια είτε ως θεατές, είτε δημιουργοί, είτε σχολιαστές, είτε «ποσταριστές» …


Ο Gianni Rodari αναφέρει:
"Το μυαλό είναι ενιαίο. Η δημιουργικότητα πρέπει να καλλιεργείται “tout se tient” προς όλες τις κατευθύνσεις λένε οι Γάλλοι. Τα παραμύθια χρησιμεύουν στα μαθηματικά, όπως και τα μαθηματικά χρησιμεύουν στα παραμύθια. Χρησιμεύουν στην ποίηση, στη μουσική, στην πολιτικοποίηση, την ουτοπία, στο σωστό άνθρωπο και όχι μόνο στο φαντασιοκόπο. Χρησιμεύουν ακριβώς επειδή, φαινομενικά, δε χρησιμεύουν σε τίποτα: όπως η μουσική, η ποίηση, το θέατρο, ο κινηματογράφος ή τα σπορ -εφόσον δε γίνουν μόνο εμπορική επιχείρηση-. Χρησιμεύουν όμως στον ολοκληρωμένο άνθρωπο… Αν μια κοινωνία έχει ανάγκη από μισούς ανθρώπους σημαίνει ότι είναι άσχημα φτιαγμένη και πρέπει να την αλλάξουμε. Χρειάζονται άνθρωποι δημιουργικοί, που να ξέρουν να χρησιμοποιούν τη φαντασία τους".
Αξιολογήστε το άρθρο


ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
«Ορφέας και Ευρυδίκη» στον Πολυχώρο ΕΝΩ
«Ορφέας και Ευρυδίκη» στον Πολυχώρο ΕΝΩ

Παράσταση αφήγησης για ενήλικες (και εφήβους άνω των 15 ετών)

TALE OF X CITIES για τέταρτη χρονιά
TALE OF X CITIES για τέταρτη χρονιά

Το πρόγραμμα του πρώτου εξαμήνου του 2024

«Αλαντίν The Show» στο Θέατρο Κολοσσαίον
«Αλαντίν The Show» στο Θέατρο Κολοσσαίον

Ένα φαντασμαγορικό υπερθέαμα με ιπτάμενα χαλιά, ακροβάτες, μάγους, χορευτές και πολλές εκπλήξεις

«Sankara - Magic is Believing» στο Θέατρο Αυλαία
«Sankara - Magic is Believing» στο Θέατρο Αυλαία

Μοναδικές στιγμές μαγείας με πρωτότυπα και απίστευτα tricks, κόντρα στους νόμους της φυσικής και της λογικής

Το πρώτο ελληνικό video clip με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης
Το πρώτο ελληνικό video clip με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης

Eμπνευσμένο από τις καταστροφές σε Θεσσαλία και Έβρο


Events
Η ατζέντα της ημέρας

Ο,τι συμβαίνει σήμερα στη Θεσσαλονίκη θα το βρεις εδώ



© 2001-2023 goTHESS.gr
Το goTHESS.gr είναι Οδηγός Πόλης Θεσσαλονίκης ενώ παράλληλα καλύπτει και τα σημαντικότερα ειδησεογραφικά θέματα της ελληνικής επικαιρότητας
facebook twiter
DigitalOcean Referral Badge