Top
gothess Home Page
follow
facebook twiter

Η θερμοκρασία αυτή την ώρα στη ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
19.6
20-1-2021

Η Λίμνη των Κύκνων - The Moscow Ballet

Διαθέσιμο έως 24 Ιανουαρίου οποιαδήποτε ώρα τη μέρα

Η Λίμνη των Κύκνων - The Moscow Ballet
fontsize

Το διασημότερο μπαλέτο όλων των εποχών, «Η Λίμνη των Κύκνων» του Πιοτρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι, ανεβαίνει σε Hi definition πολυκάμερη μαγνητοσκόπηση από το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά. Μια μοναδική ευκαιρία να απολαύσετε το φημισμένο The Moscow Ballet – Russian Ballet Theater, μια από τις πιο αναγνωρίσιμες δυνάμεις του κλασικού χορού της Μόσχας.

Η Λίμνη των Κύκνων, η πιο συγκινητική ιστορία αγάπης του κλασικού χορού, είναι το μπαλέτο, το οποίο διαχρονικά συναρπάζει και γοητεύει το κοινό (παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στις 4 Μαρτίου του 1877 στο θέατρο Μπολσόι και έκτοτε δεν έχει σταματήσει να συναρπάζει τον κόσμο). Την ίδια στιγμή αποτελεί την υπέρτατη πρόκληση στην καριέρα των χορευτών, αφού οι δεξιοτεχνικές ικανότητες και ο λυρισμός που απαιτούνται για την ολοκληρωμένη ερμηνεία του, είναι σχεδόν πέρα από τα ανθρώπινα όρια. Παράλληλα, πρόκειται για ένα αυτόνομο μουσικό έργο μεγάλων ερμηνευτικών απαιτήσεων, με αγαπημένες μελωδίες που αιχμαλωτίζουν και σαγηνεύουν τις αισθήσεις.

Το Russian Ballet Theater, που διαπρέπει παγκοσμίως με τη συγκεκριμένη παράσταση, ιδρύθηκε το 2000 και αμέσως καθιερώθηκε ως ένα διαρκώς εξελισσόμενο συγκρότημα χορού. Υιοθετώντας τις παραδόσεις της κληρονομιάς του κλασικού μπαλέτου, περιλαμβάνει στο ρεπερτόριό του σχεδόν όλες τις παραστάσεις του χρυσού αιώνα του ρωσικού μπαλέτου όπως τα έργα «Λίμνη των κύκνων», «Η ωραία κοιμωμένη», «Καρυοθραύστης», «Ζιζέλ», «Ρωμαίος και Ιουλιέτα», «Μπαγιαντέρα», «Δον Κιχώτης» κ.ά. Από την εποχή της ίδρυσής του, περιόδευσε με μεγάλη επιτυχία σε πολλές χώρες του κόσμου: Γερμανία, ΗΠΑ, Ιταλία, Μάλτα, Καναδά, Μεξικό, Κίνα, Νοτιοαφρικανική Δημοκρατία, Ισπανία, Πορτογαλία. Το συγκρότημα συνεργάζεται με επιφανείς καλλιτέχνες διαφόρων ομάδων, μεταξύ αυτών και των Θεάτρων Μπολσόι, Μαρίνσκι, Στανισλάβσκι.

ΠΡΑΞΗ ΠΡΩΤΗ

Σκηνή πρώτη
Οι Κήποι του Παλατιού


Η ιστορία ξεκινά στους κήπους του παλατιού με τη βασιλική οικογένεια και τους χωρικούς που χορεύουν γιορτάζοντας τα εικοστά πρώτα γενέθλια του πρίγκιπα Ζίγκφριντ. Η σύντομη είσοδος της βασίλισσας, της μητέρας του Ζίγκφριντ, σταματά για λίγο τη διασκέδαση καθώς ανακοινώνει στον γιο της ότι μεγάλωσε πια κι ότι πρέπει ν’ αναλάβει και ν’ αντιμετωπίσει τις ευθύνες του: σύντομα θα γίνει βασιλιάς. Το επόμενο βράδυ, στο χορό του παλατιού, θα πρέπει να επιλέξει τη σύζυγό του ανάμεσα στις ομορφότερες αρχοντοπούλες του βασιλείου. Μετά την αποχώρηση της βασίλισσας, το γλέντι ξαναζωντανεύει και οι καλεσμένοι συνεχίζουν το χορό μέχρι το ηλιοβασίλεμα. Τότε, οι καλεσμένοι δίνουν τις ευχές τους στον πρίγκιπα και αρχίζουν σιγά-σιγά ν’ αποχωρούν. Ο Ζίγκφριντ και οι φίλοι του, έχοντας παρατηρήσει ένα κοπάδι κύκνων που πετούσε στον ουρανό, αποφασίζουν να βγουν για κυνήγι στο δάσος.

Σκηνή δεύτερη
Η Λίμνη


Το φως του φεγγαριού αστράφτει πάνω στη λίμνη και η ομίχλη σκεπάζει το δάσος. Μια σατανική μορφή, μισή πουλί και μισή άνθρωπος, κάνει την εμφάνισή της. Είναι ο κακός μάγος Ρόθμπαρτ που, μόλις αντιλαμβάνεται ότι ο Ζίγκφριντ πλησιάζει, κρύβεται. Η ομίχλη αραιώνει και εμφανίζεται ο Ζίγκφριντ, μαγνητισμένος από το μαγευτικό τοπίο. Βλέπει τους κύκνους που πλέουν στη λίμνη και τους σημαδεύει με το τόξο του, όμως είναι ανήμπορος να ρίξει το βέλος του. Ο αρχηγός των κύκνων τον πλησιάζει αργά. Ο πρίγκιπας κοιτάζει έκπληκτος τον κύκνο που αλλάζει μορφή μπροστά στα μάτια του. Αν και κινείται με τη μοναδική χάρη των κύκνων, έχει μεταμορφωθεί σε γυναίκα. Ο Πρίγκιπας μαθαίνει ότι είναι η Οντέτ, η βασίλισσα των κύκνων, και ότι η λίμνη σχηματίστηκε από τα δάκρυα της μητέρας της, πριν από πολύ καιρό, όταν ο κακός μάγος φυλάκισε την κόρη της στο σώμα ενός κύκνου. Τώρα, η Οντέτ επανέρχεται στην ανθρώπινη μορφή της από τα μεσάνυχτα μέχρι την αυγή. Η Οντέτ εξηγεί στον Ζίγκφριντ ότι μόνο η αληθινή αγάπη μπορεί να την σώσει. Μόνο ένας άντρας που θα την παντρευτεί και θα της είναι για πάντα πιστός μπορεί να λύσει τα μάγια, αν όμως αυτός ο άντρας την προδώσει δεν θα της δοθεί δεύτερη ευκαιρία να γίνει άνθρωπος ξανά. Ο πρίγκιπας της ομολογεί τον κεραυνοβόλο έρωτά του και υποστηρίζει ότι ο άντρας που θα λύσει τα μάγια είναι ο ίδιος. Ξαφνικά, εμφανίζεται ο Ρόθμπαρτ. Ο Ζίγκφριντ τον απειλεί με το τόξο του, όμως η βασίλισσα των κύκνων τον σταματά επειδή φοβάται ότι αν σκοτωθεί ο μάγος τα μάγια δεν θα λυθούν ποτέ. Ο Πρίγκιπας προσκαλεί την Οντέτ στο χορό και της υπόσχεται ότι θα διαλέξει εκείνη για σύζυγό του, αλλά η Οντέτ του εξηγεί ότι τα μάγια δεν της επιτρέπουν να φύγει από το δάσος. Εκείνη τη στιγμή, εμφανίζεται ένα σμήνος κύκνων. Ο Πρίγκιπας παρατηρεί γοητευμένος το όμορφο θέαμα. Καθώς αρχίζει να χαράζει, η Οντέτ και οι κύκνοι ετοιμάζονται να φύγουν. Ο Ρόθμπαρτ ξεπροβάλλει και στέλνει τους κύκνους πίσω στη λίμνη, ενώ τραβά την υπνωτισμένη Οντέτ προς το μέρος του. Εκείνη προσπαθεί να ξεφύγει, όμως η δύναμη του Ρόθμπαρτ είναι μεγάλη κι έτσι η Οντέτ μεταμορφώνεται αργά σε κύκνο. Ο Ζίγκφριντ μένει μόνος.


ΠΡΑΞΗ ΔΕΥΤΕΡΗ

Σκηνή πρώτη
Η Αίθουσα Χορού του Παλατιού


Ο χορός βρίσκεται σε εξέλιξη. Ο πρίγκιπας Ζίγκφριντ, γνωρίζοντας ότι πρέπει να διαλέξει σύντροφο, σκέφτεται μόνο την Οντέτ. Οι υποψήφιες νύφες του βασιλείου παρατάσσονται μπροστά του και καθεμία χορεύει μαζί του. Ξέροντας ότι πρέπει να διαλέξει σύζυγο και μη βλέποντας την Οντέτ, η καρδιά του γεμίζει απόγνωση. Τη στιγμή που η μητέρα του ετοιμάζεται να τον ρωτήσει για την απόφασή του, φτάνουν δύο ξένοι. Ο άνδρας ισχυρίζεται ότι είναι βαρόνος όμως έχει μια ύποπτη ομοιότητα με το μάγο. Ο άνδρας αυτός συνοδεύεται από την κόρη του, την Οντίλ, η οποία φαίνεται δελεαστικά γνώριμη στον πρίγκιπα και τον σαγηνεύει. Ο Ζίγκφριντ δεν καταλαβαίνει ότι ο άνδρας είναι ο μάγος που έχει μεταμορφώσει την κόρη του έτσι ώστε να μοιάζει στην Οντέτ για να τον παγιδέψει. Καθώς χορεύουν, ο πρίγκιπας γοητεύεται όλο και περισσότερο και παραδίνεται στο αιθέριο αυτό πλάσμα, νομίζοντας ότι είναι η Οντέτ. Ξαφνικά, ακούγεται μια φωνή από μακριά που ταράζει τον ενθουσιασμό του . Η βασίλισσα των κύκνων εμφανίζεται στο παράθυρο και προσπαθεί να πλησιάσει τον Ζίγκφριντ ικετεύοντάς τον σιωπηλά να μην την ξεχάσει. Ο Ρόθμπαρτ, που την έχει δει, διατάζει την κόρη του να αποσπάσει την προσοχή του Πρίγκιπα. Εξαπατημένος, ο Ζίγκφριντ ζητά το χέρι της Οντίλ και εκείνη δέχεται. Τότε, ένας κεραυνός πέφτει με θόρυβο και το σκοτάδι απλώνεται παντού. Η μοίρα του Ζίγκφριντ σφραγίστηκε. Ο Ρόθμπαρτ, με μεγάλη του χαρά, αποκαλύπτει στον Πρίγκιπα το λάθος του. Ο Ζίγκφριντ δείχνει τρομοκρατημένος, ενώ η Οντίλ γελώντας εις βάρος του πετά με αηδία το μπουκέτο που της χάρισε στο πάτωμα και εξαφανίζεται μαζί με το μάγο. Κλαίγοντας, ο Ζίγκφριντ αποχαιρετά τη μητέρα του και τρέχει στο δάσος για να βρει την αληθινή του αγάπη.

Σκηνή δεύτερη
Η Λίμνη

Η νύχτα είναι απελπιστικά σκοτεινή. Οι κύκνοι, που περιμένουν τη βασίλισσά τους, χορεύουν θλιμμένοι στην ομίχλη. Η Οντέτ, με το σώμα να τραντάζεται από τους λυγμούς, κάνει επιτέλους την εμφάνισή της. Ξέρει πως έχασε την ευκαιρία της για την αγάπη και τη ζωή. Οι ξαφνικές αστραπές φοβίζουν τους κύκνους που στριμώχνονται σε μικρές ομάδες για να ανακουφίσουν ο ένας τον άλλον. Ο Ζίγκφριντ τρέχει προς το μέρος τους ψάχνοντας απεγνωσμένα ώσπου βρίσκει την Οντέτ και της εξηγεί ότι ο μάγος τον εξαπάτησε. Η Οντέτ του απαντά ότι η μοναδική της ευκαιρία για να βρει την ευτυχία είναι ο θάνατος. Τότε, εμφανίζεται ο Ρόθμπαρτ που αψηφά τον Ζίγκφριντ και του λέει ότι τα πλάσματα αυτά ορίζονται από τη δύναμή του. Ο μάγος προσπαθεί να χωρίσει τους ερωτευμένους, αλλά ο πρίγκιπας δεν τον αφήνει να πιάσει την Οντέτ. Καθώς οι κύκνοι πετούν στον ουρανό και η Οντέτ ετοιμάζεται να πέσει στη λίμνη δακρύων της μητέρας της, ο πρίγκιπας Ζίγκφριντ υπόσχεται ότι θα την ακολουθήσει για να βρεθούν αιώνια ο ένας στην αγκαλιά του άλλου.


Συντελεστές
Μουσική: Peter Illich Tchaikovsky
Χορογραφία: Marius Petipa, Lev Ivanov, Anatoly Emelianov
Κοστούμια & Σκηνικά: Uriy Samodurov

Διανομή
Οντέτ - Οντίλ: Mizinova Luidmila, Odinokova Natalia
Πρίγκιπας Ζίγκφριντ: Parkhachev, Tkachenko Maxim
Ρόθμπαρτ: Tkachenko Maxim, Parkhachev Philipp
Γελωτοποιός: Bulmaga Dinu
Pas de trois - Odinokova Mariia, Odinokova Natalia, Mala Valeria
Μικροί Κύκνοι: Odinokova Mariia, Mala Valeria, Petrova Juliia,
Cigrina Victoria, Razgovorova Ekaterina
Βασίλισσα: Novikova Dariia
Μαζούρκα: Odinokova Mariia
Ούγγρικος Χορός: Mala Valeria
Ναπολιτάνικος Χορός: Petrova Juliia
Ρώσικος Χορός: Odinokova Natali
Ισπανικός Χορός: Motorigina Mariia
 
Corps de Ballet
Savchenko Pavel, Yevtushenko Pavlo, Kislyakova Anastasia, Chernykh Ekaterina, Syeva Ak-Ay, Cigrina Victoria, Isaeva Ekaterina, Leukhina Anzhelika, Razgovorova Ekaterina, Kazarchuk Kseniia, Tcelovalnikova Anastasiia, Boldyreva Elizaveta


ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Πότε?
Έως τις 24/1/2021
Οποιαδήποτε ώρα

Πού?
https://www.viva.gr/tickets/streaming/351763/

Εισιτήρια
https://www.viva.gr/tickets/dance/streaming/limni-twn-kyknwn/
Τιμή εισιτηρίου: 10 ευρώΑξιολογήστε το άρθρο


ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
To Film Office της Περιφέρειας Κ.Μ. στο διεθνές διαδικτυακό φεστιβάλ «Film O’Clock International Festival»
To Film Office της Περιφέρειας Κ.Μ. στο διεθνές διαδικτυακό φεστιβάλ «Film O’Clock International Festival»

Νέες προοπτικές για την προώθηση της διακριτής κινηματογραφικής ταυτότητας της Κεντρικής Μακεδονίας

«Ζιζέλ» του Ακραμ Καν από το εθνικό μπαλέτο της Αγγλίας on line
«Ζιζέλ» του Ακραμ Καν από το εθνικό μπαλέτο της Αγγλίας on line

Μια από τις σπουδαιότερες χορογραφίες του 21ου αιώνα έρχεται στο Christmas Theater On Line

Πέθανε από εγκεφαλικό επεισόδιο ο θρύλος της ρέγκε Μπάνι Γουέιλερ
Πέθανε από εγκεφαλικό επεισόδιο ο θρύλος της ρέγκε Μπάνι Γουέιλερ

Aφησε την τελευταία του πνοή σε νοσοκομείο της Τζαμάικας

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης τιμά τον Δημήτρη Εϊπίδη
Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης τιμά τον Δημήτρη Εϊπίδη

Tον ιδρυτή του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Χρυσές Σφαίρες 2021: Αυτοί είναι οι φετινοί νικητές
Χρυσές Σφαίρες 2021: Αυτοί είναι οι φετινοί νικητές

Γεμάτη εκπλήξεις, αλλά και σίγουρα φαβορί ήταν η φετινή 78η, ηλεκτρονική απονομή των βραβείων

Επιστρέφει δισκογραφικά η Χριστίνα Καρόλου
Επιστρέφει δισκογραφικά η Χριστίνα Καρόλου

Με νέο single σε μουσική του Ιορδάνη Παύλου και στίχους του Πάνου Ανδριτσάκη

Νέο single της Ζωής Λιαντράκη: «Όπου θέλει ας βγει»
Νέο single της Ζωής Λιαντράκη: «Όπου θέλει ας βγει»

Κυκλοφορεί ψηφιακά από την Real music

Ακης Έξαρχος: «Ένα Κι Ένα»
Ακης Έξαρχος: «Ένα Κι Ένα»

Κυκλοφορεί από τη Music Liberty


Events
Η ατζέντα της ημέρας

Ο,τι συμβαίνει σήμερα στη Θεσσαλονίκη θα το βρεις εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΗΚΑΝ ΠΟΛΥ

© 2001-2021 goTHESS.gr
Το goTHESS.gr είναι Οδηγός Πόλης Θεσσαλονίκης ενώ παράλληλα καλύπτει και τα σημαντικότερα ειδησεογραφικά θέματα της ελληνικής επικαιρότητας