ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ
30-3-2021

Ευκαιρίες ενίσχυσης της έρευνας για τις τέχνες και τον πολιτισμό αναδεικνύει ο ευρωβουλευτής Α. Γεωργούλης

Η πανδημία COVID-19 και η απαγόρευση κυκλοφορίας επηρέασαν τους καλλιτέχνες του θεάματος και τα πολιτιστικά ιδρύματα

Ευκαιρίες ενίσχυσης της έρευνας για τις τέχνες και τον πολιτισμό αναδεικνύει ο ευρωβουλευτής Α. Γεωργούλης

Νέες ευκαιρίες για την ενίσχυση της έρευνας στους τομείς του πολιτισμού και της δημιουργίας, ανέδειξε με ερώτησή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο Αλέξης Γεωργούλης, Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία και μέλος της Επιτροπής Πολιτισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ο Α.Γεωργούλης στην ερώτησή του υπογράμμισε ότι: “οι νέες συνθήκες επιβάλλουν την χρηματοδοτική ενίσχυση για την έρευνα στις παραστατικές τέχνες με σκοπό την εξεύρεση νέων τρόπων για τη δημιουργία, πρόβα και παραγωγή του πολιτιστικού προϊόντος εν γένει, ώστε να διασφαλιστεί η επιβίωσή τους”.

Με σκοπό την δημιουργία πρόσθετων εργαλείων στήριξης των Πολιτιστικών και Δημιουργικών Τομέων, σε μία ιδιαίτερα μεταβατική περίοδο για τους εργαζόμενους στους τομείς αυτούς, ο Ευρωβουλευτής ρώτησε συγκεκριμένα: Τι μέτρα σκοπεύει να λάβει προκειμένου να ενισχυθεί η έρευνα και η καινοτομία στις παραστατικές τέχνες υπό το βάρος της COVID-19; Υπάρχει πρόβλεψη μέσω του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για την ενίσχυση της έρευνας και καινοτομίας στις παραστατικές τέχνες;

Στην απάντησή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παραδέχεται ότι:

“Η πανδημία COVID-19 και η απαγόρευση κυκλοφορίας επηρέασαν τους καλλιτέχνες του θεάματος και τα πολιτιστικά ιδρύματα. Ο εγκλεισμός θα έχει μακροπρόθεσμο αντίκτυπο με τη μείωση των εισοδημάτων και την αύξηση της ανεργίας“ και συμπληρώνει ότι : “Στην περίοδο μετά την πανδημία COVID-19, ο πολιτιστικός τομέας θα μπορούσε να αποτελέσει παράγοντα ανάκαμψης των ευρωπαϊκών κοινωνιών και ανανέωσης της κοινωνικής συνοχής”, δίνοντας νέες ευκαιρίες για έρευνα στους τομείς του πολιτισμού και της δημιουργίας, μέσα από τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και εμβληματικά χρηματοδοτικά προγράμματα όπως ο “Ορίζων Ευρώπη”.

Αναλυτικά η ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

Θέμα: Ερώτηση περί χρηματοδότησης έρευνας και καινοτομίας για τις παραστατικές τέχνες υπό το βάρος της COVID-19

Υπό το βάρος της COVID-19, οι παραστατικές τέχνες καλούνται να επανεφεύρουν τον εαυτό τους με αλλαγές και καινοτομίες, πολλές από τις οποίες πιθανότατα θα μονιμοποιηθούν. Τα απαραίτητα πρωτόκολλα υγιεινής περιορίζουν ή επαναπροσδιορίζουν τη διαδικασία παραγωγής του πολιτιστικού προϊόντος των παραστατικών τεχνών, όπως για παράδειγμα με την κατάργηση κάθε σωματικής επαφής μεταξύ των συντελεστών. Ταυτόχρονα, οι παραστατικές τέχνες δέχονται βαθύ οικονομικό πλήγμα από την COVID-19, αφού θα χρειαστεί μεγάλο χρονικό διάστημα ώσπου να είναι ξανά εφικτή η ζωντανή παρουσίαση θεαμάτων ενώπιον κοινού. Την ίδια ώρα η ψηφιοποίηση, την οποία επισπεύδουν οι συνθήκες COVID-19, επιβάλλει επίσης νέα δεδομένα σε έναν κλάδο που δεν είχε προλάβει να προετοιμαστεί αναλόγως.

Συνεπώς, οι νέες συνθήκες επιβάλλουν την χρηματοδοτική ενίσχυση για την έρευνα στις παραστατικές τέχνες με σκοπό την εξεύρεση νέων τρόπων για τη δημιουργία, πρόβα και παραγωγή του πολιτιστικού προϊόντος εν γένει, ώστε να διασφαλιστεί η επιβίωσή τους.

Ερωτάται η Επιτροπή:

1. Τι μέτρα σκοπεύει να λάβει προκειμένου να ενισχυθεί η έρευνα και η καινοτομία στις παραστατικές τέχνες υπό το βάρος της COVID-19;

2. Υπάρχει πρόβλεψη μέσω του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για την ενίσχυση της έρευνας και καινοτομίας στις παραστατικές τέχνες;

Απάντηση της κ. Gabriel εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (29.3.2021)

Η πανδημία COVID-19 και η απαγόρευση κυκλοφορίας επηρέασαν τους καλλιτέχνες του θεάματος και τα πολιτιστικά ιδρύματα. Ο εγκλεισμός θα έχει μακροπρόθεσμο αντίκτυπο με τη μείωση των εισοδημάτων και την αύξηση της ανεργίας.

Ωστόσο, οι καλλιτέχνες επέδειξαν μεγάλη ανθεκτικότητα και δημιουργικότητα στην εξ αποστάσεως επικοινωνία με το κοινό τους. Ο πολιτιστικός τομέας επιδόθηκε σε δραστηριότητες για τη μείωση του αισθήματος απομόνωσης των πολιτών, με τη χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας και της τεχνητής νοημοσύνης. Τα μουσεία και οι καλλιτέχνες προσέφεραν νέες δυνατότητες πρόσβασης στην τέχνη και στην κληρονομιά μέσω διαδικτυακών καινοτόμων πολιτιστικών εκδηλώσεων.

Στην περίοδο μετά την πανδημία COVID-19, ο πολιτιστικός τομέας θα μπορούσε να αποτελέσει παράγοντα ανάκαμψης των ευρωπαϊκών κοινωνιών και ανανέωσης της κοινωνικής συνοχής. Η έρευνα και η καινοτομία θα συμβάλουν στις προσπάθειες αυτές μέσω των νέων προγραμμάτων και των μέσων της ΕΕ, τα οποία παρέχονται στο πλαίσιο του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου 2021-2027 και του Next Generation EU.

Νέες ευκαιρίες για έρευνα στους τομείς του πολιτισμού και της δημιουργίας, όπως και των τεχνών του θεάματος, θα παρασχεθούν στο πλαίσιο της ομάδας 2: «Πολιτισμός, δημιουργικότητα και πολυδεκτική κοινωνία» του προγράμματος «Ορίζων Ευρώπη», που θα στηρίξει νέες μορφές πολιτιστικής έκφρασης, θα βοηθήσει τις τέχνες του θεάματος να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της πανδημίας COVID-19 και θα αυξήσει την πολιτιστική συμμετοχή. Οι δράσεις «Marie Sklodowska-Curie», η μελλοντική κοινότητα γνώσης και καινοτομίας του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Καινοτομίας και Τεχνολογίας, ο Μηχανισμός Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και τα μελλοντικά προγράμματα της πολιτικής συνοχής θα προσφέρουν επίσης ευκαιρίες έρευνας και καινοτομίας στους τομείς του πολιτισμού και της δημιουργίας.

Ο Μηχανισμός Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας θα κινητοποιήσει μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις στις οποίες δίνουν προτεραιότητα τα κράτη μέλη ως ολοκληρωμένες δέσμες μέτρων για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που εντοπίζονται στα κράτη μέλη και για τη βιώσιμη ανάπτυξη.
Αξιολογήστε το άρθρο


ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Opening Καλλιτεχνικού Στούντιο και Έκθεση Έργων
Opening Καλλιτεχνικού Στούντιο και Έκθεση Έργων

Από τον Δημήτρη Κυριάκο και την Effie Panagoula

«Ορφέας και Ευρυδίκη» στον Πολυχώρο ΕΝΩ
«Ορφέας και Ευρυδίκη» στον Πολυχώρο ΕΝΩ

Παράσταση αφήγησης για ενήλικες (και εφήβους άνω των 15 ετών)

TALE OF X CITIES για τέταρτη χρονιά
TALE OF X CITIES για τέταρτη χρονιά

Το πρόγραμμα του πρώτου εξαμήνου του 2024

«Αλαντίν The Show» στο Θέατρο Κολοσσαίον
«Αλαντίν The Show» στο Θέατρο Κολοσσαίον

Ένα φαντασμαγορικό υπερθέαμα με ιπτάμενα χαλιά, ακροβάτες, μάγους, χορευτές και πολλές εκπλήξεις

«Sankara - Magic is Believing» στο Θέατρο Αυλαία
«Sankara - Magic is Believing» στο Θέατρο Αυλαία

Μοναδικές στιγμές μαγείας με πρωτότυπα και απίστευτα tricks, κόντρα στους νόμους της φυσικής και της λογικής


Events
Η ατζέντα της ημέρας

Ο,τι συμβαίνει σήμερα στη Θεσσαλονίκη θα το βρεις εδώ



© 2001-2023 goTHESS.gr
Το goTHESS.gr είναι Οδηγός Πόλης Θεσσαλονίκης ενώ παράλληλα καλύπτει και τα σημαντικότερα ειδησεογραφικά θέματα της ελληνικής επικαιρότητας
facebook twiter
DigitalOcean Referral Badge