ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ
9-9-2021

«Σσσς… αρχίζει» με παραμύθια, ιστορίες και μουσικές στους Βυζαντινούς Νερόμυλους

Από τον Δήμο Παύλου Μελά

«Σσσς… αρχίζει» με παραμύθια, ιστορίες και μουσικές στους Βυζαντινούς Νερόμυλους
Κουκλοθίασος ΝΙΣΤΑ
FREE KIDS

Το Τμήμα Πολιτισμού, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Σεπτέμβριος... όπως Πολιτισμός» προσκαλεί τα παιδιά και τους συνοδούς τους, το διήμερο 9 και 10 Σεπτεμβρίου, με δωρεάν είσοδο, στους Βυζαντινούς Νερόμυλους Πολίχνης, για να ξεναγηθούν στον ιστορικό χώρο στις 19.00 και να απολαύσουν μετά τις 19.30 τα συναρπαστικά δρώμενα των διοργανωτών στο Ανοιχτό Θέατρο των Βυζαντινών Νερόμυλων, με το παρακάτω εμπνευσμένο πρόγραμμα:

1η ΜΕΡΑ, ΠΕΜΠΤΗ 9.9, 19.30

➢Φιλαρμονική Ορχήστρα Δήμου Παύλου Μελά
Με ποικίλα μουσικά όργανα και ρεπερτόριο ελληνικής, ξένης αλλά και παραδοσιακής μουσικής, η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου αφηγείται ιστορίες και διαδίδει το μήνυμα της μουσικής μέσα από τις νότες.

➢ Κουκλοθίασος ΝΙΣΤΑ
Α΄ ενότητα «Η μύγα»: Μια μύγα αποδεικνύεται πολύ ενοχλητική για τη γριά μάγισσα… κάτι πρέπει να κάνει για να απαλλαγεί από αυτήν. Παράσταση για μια μάγισσα που προσπαθεί ανάμεσα στον κόσμο να πιάσει την μύγα που δεν την αφήνει σε ησυχία. Σκοπός της; Να κάνει τον κόσμο άνω κάτω!

Α΄ ενότητα «Το σποράκι»: Τι μπορεί να συμβεί όταν δύο παιδιά βρουν ένα σποράκι; Το κάθε ένα το θέλει για δικό του και τραβώντας το, το κόβουν στη μέση! Μια υπέροχη παντομίμα με μάσκες και μουσική.

➢Ανθή Θάνου, αφήγηση λαϊκού παραμυθιού με ζωντανή μουσική
“Παραμύθια του γλυκού και του αλμυρού νερού” (για μικρούς και μεγάλους): Παραμύθια για βασιλόπουλα, ψαράδες, γοργόνες, για το νερό που κοιμάται, αλλά και εξηγήσεις γιατί η θάλασσα είναι αλμυρή.

Σημείωση: Το λαϊκό παραμύθι, μέρος της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου μας, φωτογραφίζει και καταγράφει με τρόπο μαγικό την καθημερινότητα των ηρώων, πραγματεύεται τους αιώνιους προβληματισμούς της ανθρωπότητας που δεν είναι τίποτα άλλο από τις δοκιμασίες της ζωής. Πορευόμαστε μαζί με τους μαγικούς ήρωες συμπάσχουμε, παλεύουμε, και ελπίζουμε να ζήσουν αυτοί καλά και εμείς καλύτερα!
Αφήγηση: Ανθή Θάνου, Μουσική και Τραγούδι: Αλέξανδρος Μακρής


2η ΜΕΡΑ, ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10.9, 19.30

➢Ιωάννα Μαμακούκα με κλόουν, μιμική, κουκλοθέατρο
“Μια παράσταση χωρίς λόγια”. Καροτοπάντζαρο, ντοματοπράσσο, μαϊντανομαρούλι, κι ένα κρεμμύδι λείπει (λύπη;)
Μαγικά λόγια, για μια παράσταση "χωρίς λόγια"... όπου ένας κλόουν-μάγειρας προσπαθεί να μαγειρέψει λαχανικά με άκρως θεαματικούς τρόπους, τσίρκο, χορό, θέατρο, όπερα, πολεμικές τέχνες. Όλα τα κουζινικά επιστρατεύονται από τον ίδιο κι από τους συνεργάτες του. 'Ομως… τα λαχανικά ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΟΥΝ με την προτροπή και τη βοήθεια του κουκλοπαίχτη-επαναστάτη και τα "μαγειρέματα" ανατρέπονται με την ενεργή συμμετοχή των θεατών. Ταχυδακτυλουργίες, τελετές, ζωντάνεμα των λαχανικών συντελούν στην ευτυχή και αισιόδοξη έκβαση της ιστορίας μας.

Το έργο απευθύνεται σε ευρύ κοινό που περιλαμβάνει και τις πολύ νεαρές (προσχολικές ηλικίες) καθώς και για κοινό που δεν μιλάει ελληνικά.

Σενάριο: Δαμιανός Κωνσταντινίδης, Ιωάννα Μαμακούκα, Σκηνοθεσία: Δαμιανός Κωνσταντινίδης, Ερμηνεία: Ιωάννα Μαμακούκα, Σκηνικά - Κοστούμια: Απόστολος Αποστολίδης, Μουσική επιμέλεια: Κώστας Βοζίκης Δαμιανός Κωνσταντινίδης, Ιωάννα Μαμακούκα, Κατασκευή σκηνικού: Κωνσταντίνος Ζαϊμάκης, Εκτέλεση κοστουμιών: Φούλη Βουτσά


➢Redicolo, Παράσταση Θεάτρου Κούκλας με Γιγαντόκουκλες
“Ο κύκλος με την κούκλα”: Ένα καλομαθημένο πλουσιοκόριτσο, η Λολίτα, καταστρέφει την κούκλα της και την πετάει. Ένα άλλο κορίτσι, φτωχότερο σε παιχνίδια αλλά πλουσιότερο σε αγάπη, η Πάκα, τη βρίσκει, τη φτιάχνει και την κάνει δική της. Ξαφνικά, όμως, η Λολίτα εμφανίζεται και τη θέλει πίσω! Ποια από τις δύο είναι δίκαιο να κρατήσει την κούκλα; Οι κουκλοπαίκτες είναι ορατοί στο κοινό και συμμετέχουν στην παράσταση ως μουσικοί ή αφηγητές. Οι κούκλες κινούνται ελεύθερα στη σκηνή, αλληλεπιδρούν με τους κουκλοπαίκτες και προσκαλούν τα παιδιά να συμμετέχουν ενεργά στη θεατρική διαδικασία ώστε να απαντηθεί το δύσκολο αυτό ερώτημα και να δοθεί η «σολομώντεια λύση».

Βασισμένο στο κλασικό αριστούργημα «Ο κύκλος με την κιμωλία», το έργο φέρνει, με απλότητα και ευαισθησία, τα σημαντικά ζητήματα της ιδιοκτησίας και της δικαιοσύνης στον κόσμο των παιδιών, μέσα από μια παράσταση, στην οποία πρωταγωνιστούν οι ΓΙΓΑΝΤΟκουκλες!

Συγγραφέας: Αλφόνσο Σάστρε, Σκηνοθεσία, Πρωτότυπη μουσική, Κατασκευές, Εμψύχωση: Δέσποινα Καλπενίδου, Γιάννης Μόμτσιος, Παραγωγή: Θέατρο Κούκλας Redicolo

Ξεναγήσεις για τα παιδιά στον αρχαιολογικό χώρο των Βυζαντινών Νερόμυλων

Ξεναγηθείτε στους Βυζαντινούς Νερόμυλους με τη μουσειολόγο Αθανασία Πρωτοψάλτη δηλώνοντας συμμετοχή στα τηλέφωνα 2313 302 835, 937, 938 ή στην ηλεκτρονική φόρμα https://forms.gle/FyApb3WrbgDz1Wxp6

Μεταφορά των πολιτών με το Λεωφορείο του Δήμου Παύλου Μελά στους Βυζαντινούς Νερόμυλους Πολίχνης για το διήμερο ‘’Σσσς… αρχίζει’’

Για τη διευκόλυνση της πρόσβασης στους Βυζαντινούς Νερόμυλους Πολίχνης, προκειμένου να παρακολουθήσουν μικροί και μεγάλοι το διήμερο αφήγησης παραμυθιών και ιστοριών “ Σσσς ..αρχίζει”, στις 9 και 10 Σεπτεμβρίου, το λεωφορείο του δήμου θα πραγματοποιήσει δρομολόγια προς και από τους Βυζαντινούς Νερόμυλους Πολίχνης, κάνοντας στάσεις σε τρία κεντρικά σημεία των δημοτικών ενοτήτων.

Το ίδιο λεωφορείο θα επιστρέψει μετά το τέλος των εκδηλώσεων στο σημείο αφετηρίας και θα αποβιβάσει τους επιβαίνοντες στις ίδιες στάσεις.

Πρόγραμμα δρομολογίων

Αφετηρία: Ευκαρπία, Πλατεία Δημοκρατίας, Αναχώρηση ώρα 18:15
1η Στάση: Δημαρχείο Σταυρούπολης (μπροστά στη στάση οδού Λαγκαδά), ώρα 18:30
2η Στάση: Δημαρχείο Πολίχνης (σκαλάκια - πιάτσα ταξί), ώρα 18:45
Άφιξη Βυζαντινούς Νερόμυλους: ώρα 19:00
Επιστροφή: στο τέλος της εκδήλωσης, αποβίβαση στα ίδιες στάσεις

Πρόσβαση
Η πρόσβαση στους Βυζαντινούς Νερόμυλους Πολίχνης Δήμου Παύλου Μελά γίνεται με το αστικό λεωφορείο Νο 1, από τα ΚΤΕΛ με τερματικό σταθμό το Σκλαβενίτη Ευκαρπίας. Η συγκεκριμένη γραμμή διέρχεται από τις κεντρικές στάσεις της Πολίχνης και της Σταυρούπολης (πληροφορίες www.oasth.gr). Επίσης με τα λεωφορεία Νο 28, 29.

Οδικώς, η πρόσβαση γίνεται από την περιφερειακή οδό μέσω της εξόδου για το Γενικό Νοσοκομείο Παπαγεωργίου και το 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο.

Επικοινωνία - Πληροφορίες: 2313302835, 937, 938


Συναυλίες των ημερών 8, 11 ,12 Σεπτεμβρίου
Αφετηρία: Ευκαρπία Πλατεία Δημοκρατίας, Αναχώρηση ώρα 19:15
1η Στάση: Δημαρχείο Σταυρούπολης (μπροστά, στη στάση οδού Λαγκαδά), ώρα 19:30
2η Στάση: Δημαρχείο Πολίχνης (σκαλάκια - πιάτσα ταξί), ώρα 19:45
Άφιξη Βυζαντινούς Νερόμυλους: ώρα 20:00
Επιστροφή : στο τέλος της εκδήλωσης, αποβίβαση στα ίδιες στάσεις


Διήμερο αφήγησης παραμυθιών και ιστοριών “ Σσσς ..αρχίζει”, 9 & 10 Σεπτεμβρίου
Αφετηρία: Ευκαρπία Πλατεία Δημοκρατίας, Αναχώρηση ώρα 18:15
1η Στάση: Δημαρχείο Σταυρούπολης (μπροστά στη στάση οδού Λαγκαδά), ώρα 18:30
2η Στάση: Δημαρχείο Πολίχνης (σκαλάκια - πιάτσα ταξί), ώρα 18:45
Άφιξη Βυζαντινούς Νερόμυλους: ώρα 19:00
Επιστροφή : στο τέλος της εκδήλωσης, αποβίβαση στα ίδιες στάσεις

Αξιολογήστε το άρθρο


ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Το επαγγελματικό πρόγραμμα της 20ής ΔΕΘ συνεχίζει τη δυναμική του πορεία
Το επαγγελματικό πρόγραμμα της 20ής ΔΕΘ συνεχίζει τη δυναμική του πορεία

Διεθνείς αγορές βιβλίου, audiobooks, τεχνητή νοημοσύνη και λογοτεχνικοί πράκτορες από 30 χώρες

«Στα ίχνη των Εβραίων της Ελλάδας» του Αναστάσιου Καράμπαμπα
«Στα ίχνη των Εβραίων της Ελλάδας» του Αναστάσιου Καράμπαμπα

Παρουσίαση βιβλίου στην αίθουσα Allatini-Dassault του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης

Ο Αλέξανδρος Τιτκόβ για πρώτη φορά στο Ian s Lounge Bar SOLO!
Ο Αλέξανδρος Τιτκόβ για πρώτη φορά στο Ian s Lounge Bar SOLO!

Ενα stand up με μηδενική λογοκρισία και χωρίς όρια!

Jeremy και Σεβαστέρης: ΔΥΝ-ΑΣΤΕΙΑ
Jeremy και Σεβαστέρης: ΔΥΝ-ΑΣΤΕΙΑ

Στο Κινηματοθέατρο Βακούρα

Θωμάς Ζάμπρας: «Απόφοιτος Λυκείου»
Θωμάς Ζάμπρας: «Απόφοιτος Λυκείου»

Στο Θέατρο Αριστοτέλειον

Opening Καλλιτεχνικού Στούντιο και Έκθεση Έργων
Opening Καλλιτεχνικού Στούντιο και Έκθεση Έργων

Από τον Δημήτρη Κυριάκο και την Effie Panagoula

«Ορφέας και Ευρυδίκη» στον Πολυχώρο ΕΝΩ
«Ορφέας και Ευρυδίκη» στον Πολυχώρο ΕΝΩ

Παράσταση αφήγησης για ενήλικες (και εφήβους άνω των 15 ετών)

TALE OF X CITIES για τέταρτη χρονιά
TALE OF X CITIES για τέταρτη χρονιά

Το πρόγραμμα του πρώτου εξαμήνου του 2024


Events
Η ατζέντα της ημέρας

Ο,τι συμβαίνει σήμερα στη Θεσσαλονίκη θα το βρεις εδώ



© 2001-2023 goTHESS.gr
Το goTHESS.gr είναι Οδηγός Πόλης Θεσσαλονίκης ενώ παράλληλα καλύπτει και τα σημαντικότερα ειδησεογραφικά θέματα της ελληνικής επικαιρότητας
facebook twiter
DigitalOcean Referral Badge