ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ
7-12-2021

Morna Guitar Tutorial Live

Στο Bensousan Han

Morna Guitar Tutorial Live

Αποκλειστικά στο Bensousan Han, ένα συναρπαστικό σεμινάριο για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη! Το αντικείμενο του σεμιναρίου είναι το γοητευτικό μουσικό είδος από το Πράσινο Ακρωτήρι, η λεγόμενη Morna. Στο σεμινάριο θα προσεγγίσουμε διάφορες fingerstyle τεχνικές, θα μάθουμε για την Tchoradinha (=γλυκό κλάμα), το θεμέλιο της Morna και θα πάρουμε τα πράγματα από την αρχή ακόμα και για όσες κι όσους δεν έχουν εμπειρία με το fingerstyle. Το σεμινάριο θα είναι αρκετά τεχνικό, οπότε θα ήταν καλό να υπάρχει μια σχετική εμπειρία στην κιθάρα. Απευθύνεται σε κάθε μουσικό ή όποιον ενδιαφέρεται γι’ αυτό το μαγικό είδος.

Μέσω κοπιαστικής προσωπικής έρευνας, επικοινωνίας με αυτόχθονες του Πράσινου Ακρωτηρίου και έντονη ενασχόληση με τη Morna στην κιθάρα, ο Αλέξης Κούβελας μας προσφέρει τη σπάνια ευκαιρία να δοκιμάσουμε και να εφαρμόσουμε τεχνικές παιξίματος στην κιθάρα δυσεύρετες αλλά ελκυστικές. Ο Αλέξης είναι επαγγελματίας μουσικός, με ακούσματα μεταξύ άλλων από τη λαϊκή μουσική της Τζαμάικα, της Κούβας, της Βραζιλίας και του Κάμπο Βέρντε. Το τελευταίο, η Morna, είναι που τον μαγνήτισε περισσότερο από κάθε άλλο είδος μουσικής και γι’ αυτό ασχολήθηκε εκτενώς και με σχολαστικότητα. Έχει ανεβάσει τρία άλμπουμ στο Spotify, με τα ονόματα Jens G και Alex Kouvelas, στα οποία θα βρείτε original συνθέσεις, αλλά και Μorna covers. Στο You Tube υπάρχει το κανάλι Alex Kouvelas για μια πρώτη εμπειρία από τα tutorial videos.

Η Morna (προέρχεται από τη λέξη mourn = θρηνώ) είναι το επικρατές είδος λαϊκής μουσικής στο Πράσινο Ακρωτήρι, ένα κράτος το οποίο αποτελείται από 10 νησιά και βρίσκεται στην Αφρική, απέναντι απ’ τη Σενεγάλη. Σαν είδος, η Morna έχει βαθιές επιρροές από τη δυτική αρμονία και συγγενεύει σ’ ένα βαθμό με τα Fados, την παραδοσιακή μουσική της Πορτογαλίας, καθώς οι Πορτογάλοι ήταν άποικοι του Πράσινου Ακρωτηρίου ως τη δεκαετία του 1970. Από την άλλη, ο ρυθμός παραπέμπει σε λατινοαμερικάνικη μουσική, ιδιαίτερα δε στο τάνγκο.

Θεματολογία του είδους είναι συνήθως η ερωτική απογοήτευση, η νοσταλγία για την πατρίδα (η μετανάστευση στο φτωχό Πράσινο Ακρωτήρι ήταν πολύ σύνηθες φαινόμενο) αλλά και η κάθε δυσκολία και χαρά της ζωής.

Μακράν η πιο διάσημη ερμηνεύτρια της Morna είναι η Cesaria Evora, γνωστή ως η ξυπόλητη ντίβα, που έγινε γνωστή παγκοσμίως με το τραγούδι Sodade (διασκευάστηκε και στα ελληνικά με ερμηνεύτρια την Ελευθερία Αρβανιτάκη).

Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου 2021, στις 18:00.
Προτεινόμενη συνεισφορά 7€.
Διάρκεια σεμιναρίου 1 ώρα.
Κρατήσεις στο τηλέφωνο 6984244577.
Bensousan Han, Εδέσσης 6, Άνω Λαδάδικα.

Μπενσουσαν Χαν (Bensousan Han)

Περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες πρόσβασης

Αξιολογήστε το άρθρο


ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
«Στα ίχνη των Εβραίων της Ελλάδας» του Αναστάσιου Καράμπαμπα
«Στα ίχνη των Εβραίων της Ελλάδας» του Αναστάσιου Καράμπαμπα

Παρουσίαση βιβλίου στην αίθουσα Allatini-Dassault του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης

Ο Αλέξανδρος Τιτκόβ για πρώτη φορά στο Ian s Lounge Bar SOLO!
Ο Αλέξανδρος Τιτκόβ για πρώτη φορά στο Ian s Lounge Bar SOLO!

Ενα stand up με μηδενική λογοκρισία και χωρίς όρια!

Jeremy και Σεβαστέρης: ΔΥΝ-ΑΣΤΕΙΑ
Jeremy και Σεβαστέρης: ΔΥΝ-ΑΣΤΕΙΑ

Στο Κινηματοθέατρο Βακούρα

Θωμάς Ζάμπρας: «Απόφοιτος Λυκείου»
Θωμάς Ζάμπρας: «Απόφοιτος Λυκείου»

Στο Θέατρο Αριστοτέλειον

Opening Καλλιτεχνικού Στούντιο και Έκθεση Έργων
Opening Καλλιτεχνικού Στούντιο και Έκθεση Έργων

Από τον Δημήτρη Κυριάκο και την Effie Panagoula

«Ορφέας και Ευρυδίκη» στον Πολυχώρο ΕΝΩ
«Ορφέας και Ευρυδίκη» στον Πολυχώρο ΕΝΩ

Παράσταση αφήγησης για ενήλικες (και εφήβους άνω των 15 ετών)

TALE OF X CITIES για τέταρτη χρονιά
TALE OF X CITIES για τέταρτη χρονιά

Το πρόγραμμα του πρώτου εξαμήνου του 2024


Events
Η ατζέντα της ημέρας

Ο,τι συμβαίνει σήμερα στη Θεσσαλονίκη θα το βρεις εδώ



© 2001-2023 goTHESS.gr
Το goTHESS.gr είναι Οδηγός Πόλης Θεσσαλονίκης ενώ παράλληλα καλύπτει και τα σημαντικότερα ειδησεογραφικά θέματα της ελληνικής επικαιρότητας
facebook twiter
DigitalOcean Referral Badge