ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ
20-3-2022

Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ: Προβολή του ντοκιμαντέρ «Μ. Καραγάτσης» του Γιώργου Γκικαπέππα

Στην κατάμεστη αίθουσα Τώνια Μαρκετάκη

Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ: Προβολή του ντοκιμαντέρ «Μ. Καραγάτσης» του Γιώργου Γκικαπέππα

Το 24o Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με την COSMOTE TV, Μεγάλο Χορηγό του Φεστιβάλ, παρουσίασε σε πρώτη προβολή, την Παρασκευή 18 Μαρτίου, στην κατάμεστη αίθουσα Τώνια Μαρκετάκη, το ντοκιμαντέρ Μ. Καραγάτσης του Γιώργου Γκικαπέππα από τη σειρά Η Γενιά του ’30 της COSMOTE TV. Οι ήρωες της πρώτης μεγάλης μυθιστορηματικής τριλογίας του σπουδαιότερου έλληνα storyteller παίρνουν σάρκα και οστά σε αυτό το επεισόδιο, όπου οι σκηνές και οι χαρακτήρες του Καραγάτση διαπλέκονται κινηματογραφικά με τη μυθιστορηματική του φαντασία.

Την προβολή προλόγισε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, Ορέστης Ανδρεαδάκης, ο οποίος ξεκίνησε διαβάζοντας τα τελευταία λόγια που έγραψε ο Καραγάτσης, τον Σεπτέμβριο του 1962 στο τελευταίο ημιτελές μυθιστόρημά του, το 10:

- Η συζήτηση αυτή, τέλος δεν έχει.
Απεραντολογούμε…
Δεν πιστεύω να ήρθες απόψε για να
λύσουμε τ’ άλυτα…
Πες μου: τι θέλεις;
- Nα ενδιαφερθείς για τον αγώνα ενός
κόσμου που υποφέρει.
- Θα ενδιαφερθώ αν εσύ και το Κόμμα
σου δεν ενδιαφερθείτε.
- Χωρίς εμάς, η απεργία είναι ακέφαλη
και καταδικασμένη…
- Κάνεις λάθος. Υπάρχει η συνδικαλιστική
Οργάνωση, που οδηγεί τον αγώνα…
– Ποιος; σάρκασε ο Παυλόπουλος. Ο Πότης
Κοντός και η συμμορία του; Ας γελάσω!


«Αυτό το “ας γελάσω” ήταν οι τελευταίες λέξεις που έγραψε ο Καραγάτσης. Ωστόσο, τα λόγια του, η σκέψη του, τα βιβλία του είναι ζωντανά. Και χαιρόμαστε ιδιαίτερα που συνεχίζουν να είναι ζωντανά μέσα από τέτοιες δουλειές, όπως αυτό το εξαιρετικό ντοκιμαντέρ του Γιώργου Γκικαπέππα, που είναι παραγωγή της COSMOTE TV και εντάσσεται στο πλαίσιο μιας σειράς ντοκιμαντέρ για τη γενιά του ’30», σημείωσε ο Ορέστης Ανδρεαδάκης.

Τον λόγο αμέσως μετά πήρε ο επικεφαλής της COSMOTE TV, Δημήτρης Μιχαλάκης, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Είμαστε ιδιαιτέρως χαρούμενοι που μπορούμε να έχουμε μια προβολή ενός από τα ντοκιμαντέρ που έχουν το δείγμα γραφής που μας ενδιαφέρει. Μακάρι να μπορούσαν να είναι εδώ ο σκηνοθέτης μας και η παραγωγός, ο Γιώργος Γκικαπέππας και η Βίκυ Νικολάου, όπως και ο συγγραφέας Χρήστος Χωμενίδης, αλλά δυστυχώς λόγω δεν μπόρεσε να παρευρεθεί λόγω Covid. Πρόκειται για ένα docudrama και μέσω αυτού του είδους ντοκιμαντέρ προσπαθούμε να πετύχουμε ακόμα περισσότερο τον στόχο που έχουμε θέσει με την COSMOTE TV και το COSMOTE HISTORY. Μας ενδιαφέρει πάρα πολύ να αναδείξουμε άγνωστες πτυχές της ιστορίας μας σε ένα κοινό που δεν έχει μεγάλη εξοικείωση με το ντοκιμαντέρ, και κυρίως σε ένα νεότερο κοινό. Αυτός είναι ένας μεγάλος στόχος που έχουμε θέσει», είπε ο κ. Μιχαλάκης και πρόσθεσε: «Παρέχουμε δωρεάν το COSMOTE HISTORY σε όλα τα σχολεία στην Ελλάδα και έχουν ενδιαφερθεί μέχρι αυτή τη στιγμή μόνο 100 σχολεία. Έχουμε αυτή τη στιγμή πάνω από 160 σειρές ντοκιμαντέρ, οι οποίες είναι όλες γυρισμένες από το 2016 και μετά. Είναι παραγωγές και συμπαραγωγές μας, οι οποίες ασχολούνται με τη γεωγραφία, τα ήθη και τα έθιμα, την κουλτούρα, τη θρησκεία, με οτιδήποτε έχει να κάνει με την Ελλάδα».

«Είμαστε σε μια φάση όπου θα ανοίξουμε περισσότερο τη θεματολογία μας, πάλι όμως σε σχέση με ό,τι έχει να κάνει με την Ελλάδα. Θα ήθελα να σας παρακαλέσω ως ambassadors, οι οποίοι έρχεστε σε ένα φεστιβάλ και σίγουρα έχετε επαφές στα social media και φυσικά έχετε φίλους που ασχολούνται με το ντοκιμαντέρ, με αφορμή τη δουλειά που θα δείτε σήμερα, να γίνετε και εσείς πρεσβευτές σε αυτό το είδος που είναι πιο δημοφιλές από ό,τι περιμέναμε. Για παράδειγμα, αυτή τη στιγμή το COSMOTE HISTORY είναι νούμερο ένα σε τηλεθέαση, περνώντας το National Geographic ή το BBC Earth, οπότε αυτό μας κάνει πολύ υπερήφανους και μας δίνει τη δυνατότητα να συνεχίσουμε να επενδύουμε στο ντοκιμαντέρ σε αυτή τη δύσκολη περίοδο» υπογράμμισε ο κ. Μιχαλάκης και κατέληξε λέγοντας: «Είμαι σίγουρος πως θα σας αρέσει αυτό που θα δείτε και ελπίζω να το διαδώσετε. Είναι περιεχόμενο το οποίο διαθέτουμε και δωρεάν από το YouTube, αλλά και στα σχολεία, όπως ανέφερα, με μια πλατφόρμα που έχει πολύ εύκολη εφαρμογή και μπορεί να λειτουργήσει σε οποιοδήποτε desktop».
Αξιολογήστε το άρθρο


ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
«Στα ίχνη των Εβραίων της Ελλάδας» του Αναστάσιου Καράμπαμπα
«Στα ίχνη των Εβραίων της Ελλάδας» του Αναστάσιου Καράμπαμπα

Παρουσίαση βιβλίου στην αίθουσα Allatini-Dassault του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης

Ο Αλέξανδρος Τιτκόβ για πρώτη φορά στο Ian s Lounge Bar SOLO!
Ο Αλέξανδρος Τιτκόβ για πρώτη φορά στο Ian s Lounge Bar SOLO!

Ενα stand up με μηδενική λογοκρισία και χωρίς όρια!

Jeremy και Σεβαστέρης: ΔΥΝ-ΑΣΤΕΙΑ
Jeremy και Σεβαστέρης: ΔΥΝ-ΑΣΤΕΙΑ

Στο Κινηματοθέατρο Βακούρα

Θωμάς Ζάμπρας: «Απόφοιτος Λυκείου»
Θωμάς Ζάμπρας: «Απόφοιτος Λυκείου»

Στο Θέατρο Αριστοτέλειον

Opening Καλλιτεχνικού Στούντιο και Έκθεση Έργων
Opening Καλλιτεχνικού Στούντιο και Έκθεση Έργων

Από τον Δημήτρη Κυριάκο και την Effie Panagoula

«Ορφέας και Ευρυδίκη» στον Πολυχώρο ΕΝΩ
«Ορφέας και Ευρυδίκη» στον Πολυχώρο ΕΝΩ

Παράσταση αφήγησης για ενήλικες (και εφήβους άνω των 15 ετών)

TALE OF X CITIES για τέταρτη χρονιά
TALE OF X CITIES για τέταρτη χρονιά

Το πρόγραμμα του πρώτου εξαμήνου του 2024


Events
Η ατζέντα της ημέρας

Ο,τι συμβαίνει σήμερα στη Θεσσαλονίκη θα το βρεις εδώ



© 2001-2023 goTHESS.gr
Το goTHESS.gr είναι Οδηγός Πόλης Θεσσαλονίκης ενώ παράλληλα καλύπτει και τα σημαντικότερα ειδησεογραφικά θέματα της ελληνικής επικαιρότητας
facebook twiter
DigitalOcean Referral Badge