ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ
7-9-2022

Πολυδιάστατο το χειμερινό πρόγραμμα του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης

Πρεμιέρα στις 16 Σεπτεμβρίου

Πολυδιάστατο το χειμερινό πρόγραμμα του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης

Σπουδαίες συνεργασίες με μεγάλα ονόματα της μουσικής και του χορού, εντυπωσιακές παραγωγές, κορυφαίους καλλιτέχνες, αφιερωματικούς κύκλους, Διεθνές φεστιβάλ Μουσικής Δωματίου και φεστιβάλ Μπαρόκ Μουσικής περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, το χειμερινό καλλιτεχνικό πρόγραμμα του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης που ανοίγει τις πύλες του στο κοινό την Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2022.

Με κορωνίδα την ιστορική και παγκοσμίου φήμης Royal Philharmonic Orchestra του Λονδίνου, η οποία την Πέμπτη 13 Οκτωβρίου επιστρέφει μετά από 22 χρόνια στην «Αίθουσα Φίλων Μουσικής», ο Ο.Μ.Μ.Θ. σχεδίασε μεθοδικά, προετοίμασε άρτια και υλοποίησε ένα πολυδιάστατο, πολυσυλλεκτικό και τολμηρό πρόγραμμα υψηλού επιπέδου. Έτσι, από τον Σεπτέμβριο έως τον Δεκέμβριο της τρέχουσας χρονιάς θα αξιοποιήσει τις εγχώριες καλλιτεχνικές δυνάμεις και θα φιλοξενήσει στη Θεσσαλονίκη κορυφαίες προσωπικότητες της μουσικής, του θεάτρου και του χορού.

Επίσης, το Σάββατο 8 Οκτωβρίου ο εμβληματικός Τζον Μάλκοβιτς θα παρουσιάσει το σαρκαστικά απολαυστικό πρότζεκτ «The Music Critic», με τον διακεκριμένο ηθοποιό που κατατάσσεται μεταξύ των κορυφαίων ηθοποιών όλων των εποχών να ερμηνεύει τον ρόλο του κακού κριτικού που πιστεύει ότι η μουσική του Μπετόβεν, του Σοπέν, του Προκόφιεφ και τόσων άλλων είναι απλώς κουραστική και θλιβερή. Η βραδιά κλείνει με το «Βασανιστήριο του Μάλκοβιτς», μια φρικτή κριτική που γράφτηκε κάποτε για τον ίδιο.

Ακόμη, στις σκηνές του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης θα βρεθούν ο κορυφαίος εκφραστής του σύγχρονου ελληνικού τραγουδιού Μανώλης Μητσιάς (Παρασκευή 4 Νοεμβρίου), οι Μαργαρίτα Ζορμπαλά και Απόστολος Ρίζος που θα τραγουδήσουν Μάνο Λοΐζο (Κυριακή 6 Νοεμβρίου), ο σπουδαίος Νίκος Πορτοκάλογλου (Κυριακή 27 Νοεμβρίου), ενώ το Σάββατο 17 Δεκεμβρίου ολοκληρώνεται ο αφιερωματικός κύκλος στα 100 χρόνια μνήμης από τη Μικρασιατική Καταστροφή σε μια συναυλία με τους Ελένη Βιτάλη, Σοφία Παπάζογλου, Κώστα Τριανταφυλλίδη και τους ΤΑΚΙΜ.

Στο χειμερινό καλλιτεχνικό πρόγραμμα του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης ξεχωρίζει η διοργάνωση του πρώτου Διεθνούς Φεστιβάλ Μουσικής Δωματίου με ξεχωριστές στιγμές την παρουσία του μεγαλύτερου βιρτουόζου βιολονίστα κατά τον Χέρμπερτ φον Κάραγιαν Gidon Kremer (Δευτέρα 28 Νοεμβρίου) και του Καλλιτεχνικού Διευθυντή του Ο.Μ.Μ.Θ. Χρίστου Γαλιλαία (Σάββατο 19 Νοεμβρίου), όπως επίσης και του φημισμένου κουαρτέτου εγχόρδων Pacifica Quartet (Σάββατο 26 Νοεμβρίου) που έχει κερδίσει δυο βραβεία Grammy.

Μεταξύ άλλων συνεχίζονται το 5ο φεστιβάλ Μπαρόκ Μουσικής, οι επιτυχημένες συνεργασίες με κορυφαίους πολιτιστικούς φορείς της Θεσσαλονίκης (ΔΗΜΗΤΡΙΑ, Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, Φίλοι της Νέας Παραλίας), η ανάδειξη νέων μουσικών ταλέντων, το 12ο εργαστήρι Σύγχρονης Μουσικής, και οι Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις (εορταστική συναυλία με την Ορχήστρα και την Χορωδία του ΠΑΜΑΚ, Janoska Ensemble,  ο «Τεμπέλης Δράκος», The Italian Tenors sing with MOYSA) που θα μας μυήσουν στο πνεύμα των Άγιων Ημερών.  

Όσον αφορά στη MOYSA θα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στο νέο πρόγραμμα του Οργανισμού καθώς συμμετέχει σε πολλές από τις παραγωγές του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης. Μάλιστα είναι αυτή που θα ξεκινήσει δυναμικά τη σεζόν στις 29 Σεπτεμβρίου συμπράττοντας με τους κορυφαίους σολίστ Γιώργο Εμμανουήλ Λαζαρίδη και Βασίλη Βαρβαρέσο.

Περιγράφοντας το καλλιτεχνικό πρόγραμμα του Ο.Μ.Μ.Θ. ο Πρόεδρος του Δ.Σ. κ. Βασίλης Γάκης εστίασε στον πλουραλισμό που το χαρακτηρίζει, στο πλήθος των παραγωγών που το διακρίνει, αλλά και στη συνέχιση της εποικοδομητικής συνεργασίας με κορυφαίους πολιτιστικούς φορείς της Θεσσαλονίκης. Όπως είπε: «Με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού δίνουμε έμφαση σε σπουδαίες συνεργασίες με μεγάλα ονόματα της μουσικής και του χορού, σε εντυπωσιακές παραγωγές με τη συμμετοχή καλλιτεχνικών σχημάτων παγκόσμιας ακτινοβολίας οι οποίες θα καθηλώσουν το κοινό, ενώ εμβαθύνουμε τη συνεργασία μας με το θεσμό των ΔΗΜΗΤΡΙΩΝ, την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, τους Φίλους της Νέας Παραλίας και άλλους φορείς όπως είναι για παράδειγμα το Σωματείο Δράσης “Νίκος Καπετανίδης”. Πιστεύουμε στη δύναμη της συνεργασίας και στα ποιοτικά αποτελέσματα που αυτή μπορεί να παράξει. Με τον τρόπο αυτόν εκφράζουμε το όραμα του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού όχι μόνο σε καλλιτεχνικό επίπεδο αλλά και σε ό,τι αφορά στην προώθηση του πολιτιστικού τουρισμού που αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες ανάπτυξης της χώρας και τον οποίο υπηρετεί το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης προς όφελος της πνευματικής και πολιτιστικής προόδου των πολιτών».
Κλείνοντας ευχαρίστησε το προσωπικό του Μεγάρου για την πολύτιμη συνεισφορά του. «Σύσσωμο το Διοικητικό Συμβούλιο τους ευχαριστούμε γιατί χωρίς τη δική τους βοήθεια και συνεργασία τίποτα δεν θα είχε επιτευχθεί. Κάθε παραγωγή, κάθε συναυλία, κάθε δράση μας είναι αποτέλεσμα ομαδικής δουλειάς» σημείωσε ο κ. Γάκης.

Ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, κ. Χρίστος Γαλιλαίας τόνισε ότι στο νέο καλλιτεχνικό πρόγραμμα του Οργανισμού συνυπάρχουν πολλές πολιτιστικές ταυτότητες και δίνεται έμφαση στη δημιουργική ισορροπία μεταξύ εμβληματικών Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών. «Η διαδικασία της δημιουργίας είναι μια διαδικασία διαρκών επιλογών. Το πρόγραμμα που θα παρουσιάσουμε το φετινό χειμώνα στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης επιλέχθηκε με ιδιαίτερη προσοχή και μετά από έντονη σκέψη. Θέλουμε να αφήσουμε έντονο πολιτιστικό αποτύπωμα στη Θεσσαλονίκη και εκτιμώ οτι μέσα από τη σκληρή δουλειά που έχουμε κάνει θα το καταφέρουμε. Οι παραγωγές που θα παρουσιάσουμε τα έχουν όλα. Συνδυάζουν ποιότητα, εμπορικότητα, έχουν ξεκάθαρο καλλιτεχνικό στίγμα  και σαφή προσανατολισμό.  Άλλωστε η τέχνη και ο πολιτισμός είναι κινητήριες δυνάμεις για τη διάδοση αξιών προόδου της κοινωνίας».
 
Αναλυτικά το πρόγραμμα

Σεπτέμβριος 2022

16.09.2022: Η Κ.Ο.Θ. στο Μέγαρο-Gala όπερας Μ. Κάλλας
Συμπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης

18.09.2022: «Νίκος Καπετανίδης-Ευαγόρας Παλληκαρίδης οι Εθνομάρτυρες του Εγγύς Ελληνισμού»
Σε συνεργασία με το Σωματείο Δράσης «Νίκος Καπετανίδης» και τη Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης

20.09.2022: Νέα Παραλία, Νέα Πασαρέλα, Δημιουργία-Ανακύκλωση με θέμα Black or White. Σε συνεργασία με το Σύλλογο «Οι Φίλοι της Νέας Παραλίας

29.09.2022: Εναρκτήρια Συναυλία MOYSA 2022 Γ.Λαζαρίδης- Β.Βαρβαρέσος
 
Οκτώβριος 2022

02.10.2022: Η Κ.Ο.Θ. στο Μέγαρο- Σούμπερτ &Στράους Συναυλία-αφιέρωμα στον Κάρολο Τρικολίδη
Παραγωγή: Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

02.10.2022 έως 15.11.2022: Έκθεση για τα 100 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή
Συνεργασία του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης την Parallaxi

03.10.2022: Κύκλος διαλέξεων «Ο Αριστοτέλης σήμερα»
Μία συνεργασία του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης με το Διεπιστημονικό Κέντρο Αριστοτελικών Μελετών του Α.Π.Θ.

06 & 07.10.2022: Θεατρική παράσταση «Χαλεπάς» στο πλαίσιο των 57ων Δημητρίων

08.10.2022: John Malkovitch «The Music Critic»
Συμπαραγωγή: Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης / Intershow

13.10.2022: Royal Philharmonic Orchestra με τους Vasily Petrenko & Sergei Krylov

15.10.2022: Συναυλία του πρωτοπόρου καλλιτέχνη του ελληνικού hip-hop 12ου Πίθηκου με τη Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο των 57ων Δημητρίων

19.10.2022: Παράσταση χορού «Story, Story, Die» του Νορβηγού χορογράφου, σκηνοθέτη και δραματουργού Alan Lucien Øyen, της ομάδας Winterguests DanceCompany, στο πλαίσιο των 57ων Δημητρίων

19.10.2022: Μουσική Δωματίου: «Τέσσερις πρωτότυπες Σονάτες για βιολί και πιάνο» από το διεθνές duo Δανάη Παπαματθαίου-Μάτσκε (βιολί) και Ούβε Μάτσκε (πιάνο)

20.10.2022: Συναυλία του Alexander Desplat με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο των 57ων Δημητρίων

27.10.2022: Η Κ.Ο.Θ. στο Μέγαρο – Μίκης Θεοδωράκης (1925-2021): Άξιον Εστί, σε ποίηση Οδυσσέα Ελύτη
Μια παραγωγή της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης
 
Νοέμβριος 2022

02.11.2022: Συναυλία Μουσικής Δωματίου: «Διάλογοι στις Παρυφές του 20ου αιώνα»
Περιλαμβάνει έργα για trio βιολί, βιολοντσέλο και πιάνο και για duo βιολί, βιολοντσέλο

04.11.2022: Μανώλης Μητσιάς «50 χρόνια Χρυσάφι»-Μια κιβωτός τραγούδια… μιας ζωής χρυσάφι
Συμπαραγωγή: Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης / Cricos Productions

04.11.2022:  5ο Φεστιβάλ Μπαρόκ Μουσικής Flora Instrumentalis
Μπαχ- Μουσική Προσφορά Ensemble 1619

05.11.2022: 5ο Φεστιβάλ Μπαρόκ Μουσικής Flora Instrumentalis
Βιβάλντι- 6 Σονάτες για βιολοντσέλο σόλο και μπάσο κοντίνουο, op.14 La Stravaganza Greca

06.11.2022: Συναυλία «Μάνος Λοΐζος-40 χρόνια μετά- Με φάρο το φεγγάρι», με τους  Μαργαρίτα Ζορμπαλά και Απόστολο Ρίζο

07.11.2022: Κύκλος διαλέξεων «Ο Αριστοτέλης σήμερα»
Μία συνεργασία του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης με το Διεπιστημονικό Κέντρο Αριστοτελικών Μελετών του Α.Π.Θ.

10.11.2022: Η Κ.Ο.Θ. στο Μέγαρο: Ρωμαίος και Ιουλιέτα
Μια παραγωγή της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

11.11.2022: 5ο Φεστιβάλ Μπαρόκ Μουσικής Flora Instrumentalis
Little Consort – Αγγλικό και Γαλλικό Μπαρόκ

12.11.2022: 5ο Φεστιβάλ Μπαρόκ Μουσικής Flora Instrumentalis
Βιβάλντι για λίγους

14.11.2022: Συναυλία αφιέρωμα στον Νίκο Κυπουργό
Συμπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης με τη Διεύθυνση Πολιτισμού-Τουρισμού Δήμου Θεσσαλονίκης

19.11.2022: Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Δωματίου

21.11.2022: Art Campus 2022: Επίλεκτοι Νέοι Καλλιτέχνες σε Έργα Μουσικής Δωματίου

25.11.2022: Η Κ.Ο.Θ. στο Μέγαρο: «Η Alena Baeva με την Κ.Ο.Θ.»
Μια παραγωγή της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

26.11.2022: «Νέα ταλέντα της κλασικής μουσικής»

26.11.2022: Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Δωματίου / Pacifica Quartet

27.11.2022: Με επίσημο ένδυμα «Νίκος Πορτοκάλογλου»
Μια συμπαραγωγή του Κέντρου Πολιτισμού Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας με το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

28.11.2022: Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Δωματίου Trio Kremer - «Gidon Kremer με τους Giedre Dirvanauskaite and GeorgijsOsokins
 
Δεκέμβριος 2022

05.12.2022: Κύκλος διαλέξεων «Ο Αριστοτέλης σήμερα»
Μία συνεργασία του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης με το Διεπιστημονικό Κέντρο Αριστοτελικών Μελετών του Α.Π.Θ.

08.12.2022: Χριστούγεννα στο Μέγαρο: Εορταστική συναυλία με την Ορχήστρα και τη Χορωδία του ΠΑΜΑΚ
Σε συνεργασία με το ΤΜΕΤ του Πανεπιστημίου Μακεδονίας  
 
09 & 10.12.2022: Χορός στο Μέγαρο: «Bright Future»

09.12.2022: Η Κ.Ο.Θ.  στο Μέγαρο: Ο Κυπριανός Κατσαρής ερμηνεύει Λιστ
Μια συμπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης

09.12.2022: 12 Συνέδριο Co Museum
Σε συνεργασία με το Βρετανικό Συμβούλιο, το Μουσείο Μπενάκη & το Γενικό Προξενείο των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη

11.12.2022: Κύκλος Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων- 12ο Εργαστήρι Σύγχρονης Μουσικής
Σε συνεργασία με το Τμήμα Μουσικών Σπουδών ΑΠΘ

16.12.2022: Χριστούγεννα στο Μέγαρο: Janoska Ensemble Goes Symphonic The Christmas program.
Συνεργασία του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης με τη Διεύθυνση Πολιτισμού – Τουρισμού Δήμου Θεσσαλονίκης

17.12.2022: Αφιέρωμα για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή: «Στο’ πα και στο ξαναλέω»
Συναυλία με τους Ελένη Βιτάλη, Σοφία Παπάζογλου, Κώστα Τριανταφυλλίδη και ΤΑΚΙΜ.
Μια συμπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης με την «Pure Amke»

19.12.2022: Χριστούγεννα στο Μέγαρο-Χριστουγεννιάτικη Συναυλία της Μεικτής Νεανικής Χορωδίας του Συλλόγου Φίλων Μουσικής Θεσσαλονίκης
Διοργάνωση του Συλλόγου Φίλων Μουσικής Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

22, 23 & 24.12.2022:  Χριστούγεννα στο Μέγαρο: Όπερα «Ο Τεμπέλης Δράκος»
Σε συνεργασία με τη MOYSA. Μια συμπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης με την «Pure Amke»

22.12.2022: Χριστούγεννα στο Μέγαρο: The Italian Tenors sing with MOYSA
Μια συμπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης με την Intershow

Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

Περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες πρόσβασης

Αξιολογήστε το άρθρο


ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Το επαγγελματικό πρόγραμμα της 20ής ΔΕΘ συνεχίζει τη δυναμική του πορεία
Το επαγγελματικό πρόγραμμα της 20ής ΔΕΘ συνεχίζει τη δυναμική του πορεία

Διεθνείς αγορές βιβλίου, audiobooks, τεχνητή νοημοσύνη και λογοτεχνικοί πράκτορες από 30 χώρες

«Στα ίχνη των Εβραίων της Ελλάδας» του Αναστάσιου Καράμπαμπα
«Στα ίχνη των Εβραίων της Ελλάδας» του Αναστάσιου Καράμπαμπα

Παρουσίαση βιβλίου στην αίθουσα Allatini-Dassault του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης

Ο Αλέξανδρος Τιτκόβ για πρώτη φορά στο Ian s Lounge Bar SOLO!
Ο Αλέξανδρος Τιτκόβ για πρώτη φορά στο Ian s Lounge Bar SOLO!

Ενα stand up με μηδενική λογοκρισία και χωρίς όρια!

Jeremy και Σεβαστέρης: ΔΥΝ-ΑΣΤΕΙΑ
Jeremy και Σεβαστέρης: ΔΥΝ-ΑΣΤΕΙΑ

Στο Κινηματοθέατρο Βακούρα

Θωμάς Ζάμπρας: «Απόφοιτος Λυκείου»
Θωμάς Ζάμπρας: «Απόφοιτος Λυκείου»

Στο Θέατρο Αριστοτέλειον

Opening Καλλιτεχνικού Στούντιο και Έκθεση Έργων
Opening Καλλιτεχνικού Στούντιο και Έκθεση Έργων

Από τον Δημήτρη Κυριάκο και την Effie Panagoula

«Ορφέας και Ευρυδίκη» στον Πολυχώρο ΕΝΩ
«Ορφέας και Ευρυδίκη» στον Πολυχώρο ΕΝΩ

Παράσταση αφήγησης για ενήλικες (και εφήβους άνω των 15 ετών)

TALE OF X CITIES για τέταρτη χρονιά
TALE OF X CITIES για τέταρτη χρονιά

Το πρόγραμμα του πρώτου εξαμήνου του 2024


Events
Η ατζέντα της ημέρας

Ο,τι συμβαίνει σήμερα στη Θεσσαλονίκη θα το βρεις εδώ



© 2001-2023 goTHESS.gr
Το goTHESS.gr είναι Οδηγός Πόλης Θεσσαλονίκης ενώ παράλληλα καλύπτει και τα σημαντικότερα ειδησεογραφικά θέματα της ελληνικής επικαιρότητας
facebook twiter
DigitalOcean Referral Badge