ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ
23-11-2022

Η συνθέτρια Ναδίνα Τζιάτζιου προτεινόμενη για βραβείο σύνθεσης ορχηστρικής μουσικής

Από τον διεθνή διαγωνισμό FMC

Η συνθέτρια Ναδίνα Τζιάτζιου προτεινόμενη για βραβείο σύνθεσης ορχηστρικής μουσικής

Η soprano και δημιουργός του σχήματος Operatical, Ναδίνα Τζιάτζιου, είναι η μόνη Ελληνίδα συνθέτρια που συγκαταλέχθηκε στην τελική φάση του διεθνή διαγωνισμού σύνθεσης FMC. Η επιλογή έγινε από διακεκριμένους μουσουργούς απ’ όλο τον κόσμο ανάμεσα από έναν μεγάλο αριθμό συμμετεχόντων συνθετών.

Ίσως είναι η μοναδική Ελληνίδα που έχει προκριθεί στο εξωτερικό σε δύο ξεχωριστούς τομείς στην μουσική, συνδυάζοντας υψηλό επίπεδο τόσο στην σύνθεση όσο και στο κλασσικό τραγούδι, καθώς στο παρελθόν υπήρξε επίσης υποψήφια για βραβείο σε διεθνή διαγωνισμό κλασσικού τραγουδιού στην Ιταλία.

Η Ναδίνα Τζιάτσιου δεν κρύβει τα συναισθήματα χαράς της τονίζοντας: «Αισθάνομαι πολύ συγκινημένη. Ύστερα από χρόνια σκληρής δουλειάς και μελέτης ανεξαρτήτως του τελικού αποτελέσματος νιώθω ήδη δικαιωμένη. Εξάλλου το ταξίδι έχει μεγαλύτερη αξία …Κάποια από τα μέλη της κριτικής επιτροπής είναι διακεκριμένοι συνθέτες διεθνούς βεληνεκούς και αυτό με τιμά ιδιαίτερα καθώς γνώρισαν την δουλεία μου και περιέλαβαν την σύνθεση μου «Ωδή στην άβυσσο- Ode to the abyss» στις υποψήφιες για βραβείο.

Το να ασχολείται κανείς με δύο τόσο απαιτητικούς τομείς στην μουσική -την σύνθεση και το τραγούδι-απαιτεί πραγματικά μεγάλη αφοσίωση και μελέτη .Όμως με πολλή αγάπη και καλή θέληση μπορεί κάποιος να τα συνδυάσει έξυπνα και τα δύο . Συγκεκριμένα στην σύνθεσή μου χρησιμοποίησα και την ίδια μου την φωνή σαν όργανο σε κάποια σημεία. Σ’ αυτό το σημείο θα ήθελα να ευχαριστήσω τον μουσικό μου παραγωγό και συνθέτη Θάνο Παπαδέλη για την πολυετή στήριξή του όλα αυτά τα χρόνια, αλλά και για την παρότρυνσή του να συμμετάσχω σ’ έναν διεθνή διαγωνισμό με το συγκεκριμένο έργο καθώς και τους μουσικούς που συμμετείχαν στην ηχογράφηση δημιουργώντας ένα άρτιο αποτέλεσμα».

Ποια είναι η Ναδίνα Τζιάτζιου

Η υψίφωνος και συνθέτρια Ναδίνα Τζιάτζιου γεννήθηκε στα Ιωάννινα. Από μικρή ηλικία ξεκίνησε μαθήματα πιάνου και χορού. Φοίτησε στο μουσικό σχολείο Ιωαννίνων και σε ηλικία 16 ετών κέρδισε το 1ο Πανελλαδικό βραβείο σύνθεσης υπό την αιγίδα της Unesco παρουσιάζοντας το, στον τότε υπουργό παιδείας Γ. Παπανδρέου.

Έχει σπουδάσει κλασσικό τραγούδι με τον διεθνούς φήμης βαρύτονο Κώστα Πασχάλη ενώ παράλληλα παρακολούθησε σειρά σεμιναρίων «musical theatre» στο London Studio Center.

Επίσης σπούδασε μουσικολογία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και στο ωδείο πιάνο, ανώτερα θεωρητικά και κλασσική σύνθεση έχοντας καθηγητές τους διάσημους συνθέτες Θεόδωρο Αντωνίου, Ι. Παπαδάτο και Β. Μητρόπουλο με τον οποίο και αποφοίτησε.

Έχει συμμετάσχει σε διεθνείς διαγωνισμούς ως Soprano : Augusto Zabaroni Opera Lirico Concorso (Napoli 2011), και ως συνθέτρια : Film music competition (Novara 2016) και FMC (2022) Instrumental category στους οποίους αναδείχθηκε finalist. Παράλληλα κέρδισε υποτροφία σύνθεσης για κινηματογραφική μουσική από το «Βerklee College of Music» των Η.Π.Α. Ως σολίστ έχει τραγουδήσει ενώπιον του προέδρου της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλου στα πλαίσια του 1ου παγκόσμιου συνεδρίου ποίησης, για τα 50 χρόνια από τον θάνατο του Κωστή Παλαμά. Έχει συνεργαστεί με την Εθνική Λυρική Σκηνή λαμβάνοντας μέρος σε πολυάριθμες παραστάσεις όπερας στο Ηρώδειο και Μέγαρο Μουσικής Αθηνών ενώ έχει πρωταγωνιστήσει σε παραστάσεις musical σε διάφορα θέατρα της Ελλάδας. 

Έχει δώσει πολλά ρεσιτάλ οπερατικού ρεπερτορίου σε όλη την Ελλάδα και οι συνθέσεις της έχουν παιχτεί σε διάφορους καλλιτεχνικούς χώρους της Ελλάδας και του εξωτερικού. Τέλος έχει εμφανιστεί με δικά της Shows σε διάφορες μουσικές σκηνές και τηλεοπτικές εκπομπές ενώ πρόσφατα, σε συνεργασία με τον τενόρο Θάνο Ζήση, δημιούργησε το μοντέρνο οπερετικό σχήμα Operatical, του οποίου υπογράφει τις μουσικές συνθέσεις, αποσπώντας τόσο από το εγχώριο όσο και από τον διεθνές τύπο τις καλύτερες κριτικές.
Αξιολογήστε το άρθρο


ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Opening Καλλιτεχνικού Στούντιο και Έκθεση Έργων
Opening Καλλιτεχνικού Στούντιο και Έκθεση Έργων

Από τον Δημήτρη Κυριάκο και την Effie Panagoula

«Ορφέας και Ευρυδίκη» στον Πολυχώρο ΕΝΩ
«Ορφέας και Ευρυδίκη» στον Πολυχώρο ΕΝΩ

Παράσταση αφήγησης για ενήλικες (και εφήβους άνω των 15 ετών)

TALE OF X CITIES για τέταρτη χρονιά
TALE OF X CITIES για τέταρτη χρονιά

Το πρόγραμμα του πρώτου εξαμήνου του 2024

«Αλαντίν The Show» στο Θέατρο Κολοσσαίον
«Αλαντίν The Show» στο Θέατρο Κολοσσαίον

Ένα φαντασμαγορικό υπερθέαμα με ιπτάμενα χαλιά, ακροβάτες, μάγους, χορευτές και πολλές εκπλήξεις

«Sankara - Magic is Believing» στο Θέατρο Αυλαία
«Sankara - Magic is Believing» στο Θέατρο Αυλαία

Μοναδικές στιγμές μαγείας με πρωτότυπα και απίστευτα tricks, κόντρα στους νόμους της φυσικής και της λογικής


Events
Η ατζέντα της ημέρας

Ο,τι συμβαίνει σήμερα στη Θεσσαλονίκη θα το βρεις εδώ



© 2001-2023 goTHESS.gr
Το goTHESS.gr είναι Οδηγός Πόλης Θεσσαλονίκης ενώ παράλληλα καλύπτει και τα σημαντικότερα ειδησεογραφικά θέματα της ελληνικής επικαιρότητας
facebook twiter
DigitalOcean Referral Badge