gothess Home Page
30-11-2022

«1909 - 1922, Επανάσταση και Αντεπανάσταση στην Ελλάδα» του Γιώργου Καραμπελιά

Παρουσίαση του βιβλίου στο Δημαρχιακό Μέγαρο

«1909 - 1922, Επανάσταση και Αντεπανάσταση στην Ελλάδα» του Γιώργου Καραμπελιά

Οι Εναλλακτικές Εκδόσεις θα πραγματοποιήσουν παρουσίαση του βιβλίου του Γιώργου Καραμπελιά «1909 - 1922, Επανάσταση και Αντεπανάσταση στην Ελλάδα» την Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2022 στις 19.00.

Θα μιλήσουν οι:
Στράτος Ν. Δορδανάς, Επίκ. καθηγητής Ιστορίας ΑΠΘ.
Γιώργος Ρακκάς, Πολιτικός Επιστήμονας.
Κωνσταντίνος Φωτιάδης, Ομότιμος Καθηγητής Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.
Κώστας Χατζηαντωνίου, Συγγραφέας.
και ο συγγραφέας.

Χαιρετισμό θα απευθύνει ο Δήμαρχος Νεάπολης – Συκεών, Σίμος Δανιηλίδης.

Συντονίζει ο δημοσιογράφος και διευθυντής του TV 100, Τάσος Ρέτζιος.

Η παρουσίαση θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης, στο Δημαρχιακό Μέγαρο (Βασιλέως Γεωργίου Α΄ 1).


Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου

Εκατό χρόνια μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, ο επαναστατικός χαρακτήρας της περιόδου 1909-1922, ως της συνέχειας του ’21, συχνά παραθεωρείται. Και όμως, η Μεγάλη Ιδέα του Ρήγα, της Φιλικής και του Βενιζέλου –η συνεύρεση των Ελλήνων σε ένα ενιαίο κράτος– αποτέλεσε το ζητούμενο του 19ου και του 20ού αιώνα, το διακύβευμα της «μεγάλης δεκαετίας».

Κατά την περίοδο 1909-1922, η αποσύνθεση του οθωμανισμού «συναντήθηκε» με την ενίσχυση του ελληνισμού ο οποίος είχε την ιστορική ευκαιρία να ολοκληρώσει το 1821, ενώ ο τουρκισμός θα περιοριζόταν σε μια μικρασιατική δύναμη στα όρια του κράτους των Σελτζουκιδών. Άλλωστε, για πρώτη φορά, οι «Δυνάμεις» είχαν εγκαταλείψει τον «μεγάλο Ασθενή».

Η ανανεωτική δυναμική προερχόταν από τον αλύτρωτο ελληνισμό, τους ομογενείς, τα Επτάνησα, τη Μακεδονία, την Κρήτη. αντίθετα, η ολιγαρχία, με πόλο πύκνωσης το Παλάτι, αντιμετώπιζε ως απειλή τη συμπερίληψη των αλύτρωτων Ελλήνων στο κράτος. Και μόνο η Επανάσταση του 1909 –οι κατώτεροι αξιωματικοί με τη στήριξη του λαού και συνδετικό κρίκο την εμβληματική μορφή του Ελευθερίου Βενιζέλου– θα εκφράσει τη συνάντηση του αλύτρωτου ελληνισμού με το ελλαδικό κράτος. Αυτή θα οδηγήσει στους νικηφόρους Βαλκανικούς Πολέμους, στην Ανατολική Θράκη, τη Σμύρνη.

Δυστυχώς όμως, οι ολιγωρίες της επαναστατικής ηγεσίας, το 1909-1910, το 1915 και το 1920, επέτρεψαν την ανάκαμψη της «μικροελλαδικής» ολιγαρχίας, με συνέπεια ο ελληνισμός να απωλέσει οριστικά τον μικρασιατικό πνεύμονα, τον Βόσπορο και την ιστορική του πρωτεύουσα. Το εμπόδιο στην υλοποίηση «τῆς μεγάλης ταύτης ἰδέας» υπήρξε ο Εθνικός Διχασμός – κορύφωση της διαμάχης ελληνισμού-ελλαδισμού που συνεχίζεται από το 1821. η Καταστροφή δεν αποτέλεσε ένα fatum, μια αναπόφευκτη εξέλιξη.

Σήμερα, ο νεοοθωμανισμός διεκδικεί την «ολοκλήρωση του 1922» (sic) – «σας ρίξαμε στη θάλασσα» είναι καιρός να «την πάρουμε και αυτή». Και μόνο αν μετασχηματίσουμε το χαμένο εύρος του ελληνισμού σε βάθος, απαντώντας δημιουργικά, στη μεγάλη απώλεια του 1922 –όπως το οραματίστηκε η Γενιά του ’30– ίσως μπορέσουμε να υπερβούμε την παρακμή.
Αξιολογήστε το άρθρο


ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Οι εκδηλώσεις Φεβρουαρίου στα Public
Οι εκδηλώσεις Φεβρουαρίου στα Public

Επίκαιρες συζητήσεις αλλά και παρουσιάσεις βιβλίων

«Το Φάντασμα της Όπερας» σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη
«Το Φάντασμα της Όπερας» σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Στο Christmas Theater και στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

«Σιωπή, ο Βασιλιάς ακούει» στο Δημαρχείο Πανοράματος
«Σιωπή, ο Βασιλιάς ακούει» στο Δημαρχείο Πανοράματος

Μία μικρή όπερα του Νίκου Κυπουργού για παιδιά και μεγάλους

Κλείνει το FIX NightClub μετά από 28 χρόνια
Κλείνει το FIX NightClub μετά από 28 χρόνια

Την είδηση ανακοίνωσαν οι ιδιοκτήτες μέσω facebook


Events
Η ατζέντα της ημέρας

Ο,τι συμβαίνει σήμερα στη Θεσσαλονίκη θα το βρεις εδώ© 2001-2021 goTHESS.gr
Το goTHESS.gr είναι Οδηγός Πόλης Θεσσαλονίκης ενώ παράλληλα καλύπτει και τα σημαντικότερα ειδησεογραφικά θέματα της ελληνικής επικαιρότητας
facebook twiter