ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ
11-2-2023

Η Αλεξάνδρα Μαράτη και η Άννα Βαδάκογλου στην «Biennale 8 Θεσσαλονίκης»

Με την επιδαπέδια εγκατάσταση Biodynamic Garden

Η Αλεξάνδρα Μαράτη και η Άννα Βαδάκογλου στην «Biennale 8 Θεσσαλονίκης»

Η εικαστική καλλιτέχνης Αλεξάνδρα Μαράτη δημιουργεί σε συνεργασία με την αρχιτέκτονα Άννα Βαδάκογλου την επιδαπέδια εγκατάσταση Biodynamic Garden, που εκτίθεται μέχρι τις 21 Μαΐου 2023 στα πλαίσια της Biennale 8 Θεσσαλονίκης στο MOMus-Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης -Συλλογή Κωστάκη.

Η έκθεση, που φιλοξενεί το έργο στο μουσείο, συνδιαλέγεται με την τρέχουσα έκθεση “Οργανική τέχνη: Η Πρωτοπορία στο Πέτρογκραντ” και φέρει τον τίτλο «Ιχνηλάτες της φύσης». 
Επιμέλεια: Μαρία Τσαντσάνογλου.

Περιγραφή έργου
Η επιδαπέδια εγκατάσταση Biodynamic Garden από υλικά σιδήρου και μαγνητικού ανοξείδωτου –τρισήμισι περίπου μέτρα μήκος- αποτελείται από δύο σταθερούς υποδοχείς, που αποδομούνται σε περισσότερα στελέχη και απέχουν από το έδαφος γύρω στα τριάντα εκατοστά, ενώ στηρίζονται σε μία κεντρική, φαινομενικά αόρατη βάση.

Η όλη εγκατάσταση πλαισιώνεται από χαμηλές, ασύμμετρες δεξαμενές, όπου συγκεντρώνονται τα νερά και αποστάγματα από τις βιολογικές βαφές που χρησιμοποιήθηκαν για να βαφτούν το δίχτυ και οι σφαίρες από οικολογικό υλικό, αιωρούμενες πάνω από τη εγκατάσταση.

Οι σφαίρες παραπέμπουν στον “ανθισμένο βιοδυναμικό κήπο”, ως ολοκλήρωση μιας διαδικασίας συνοδευόμενης από πρακτικές καλλιέργειας, ζύμωσης, λατρείας, καύσης, συντήρησης (πλέξιμο και βράσιμο μαλλιών και χρωμάτων, σχεδιασμός βάσει ιερής γεωμετρίας και ενεργειακής ροής, ράντισμα των δεξαμενών ανά τακτά διαστήματα).

Ο κεντρικός τετράγωνος υποδοχέας της εγκατάστασης εξυπηρετεί την τέλεση ενός διαδραστικού συμβολικού τελετουργικού με τη χρήση φύλλων (ευκαλύπτου, ροδόφυλλα, κουμαριά κλπ.), καθώς ο πολυγωνικός εμπεριέχει τα απαραίτητα εκείνα υλικά που συμβολικά διαμορφώνουν τη ‘βιοδυναμικη εκδοχή του κήπου’: βιολογικό χώμα πλασμένο μαζί με θραύσματα ενεργειακών κρυστάλλων χαλαζία.

Εκπέμπουν ιριδίζουσες αποχρώσεις απορροφώντας το φως, διοχετεύοντάς το στο χώμα για να αναπτυχθεί η καλλιέργεια.
Η χρήση τεχνητού φωτισμού στο χώρο περιορίστηκε ακολουθώντας τις οικολογικές-βιοδυναμικές αρχές που διέπουν το πρότζεκτ, ενώ η συσκότιση παρακινεί τον επισκέπτη να αφυπνίσει τις αισθήσεις του για να προσεγγίσει τον κήπο.

Σύμφωνα με τις διαδικασίες ανάπτυξης βιοδυναμικής καλλιέργειας στην πράξη, όπως διερευνήθηκαν στις αρχές του εικοστού αιώνα και ισχύουν μέχρι σήμερα, από τον Αυστριακό φιλόσοφο Rudolf Steiner, η τέλεση μυστηρίων μεταφυσικής διάστασης που δημιουργούν στενές ψυχικές και πνευματικές σχέσεις ανάμεσα στο χώμα, τα υλικά και τα πρόσωπα που συμμετέχουν, είναι βασική προϋπόθεση για μια επιτυχημένη οργανική καλλιέργεια.

Ο αγρός αντιμετωπίζεται ως αυτόνομος οργανισμός και οι επισκέπτες του αντιλαμβάνονται μια ιδιαίτερη ατμόσφαιρα. Επάνω από την επιδαπέδια εγκατάσταση του περίκλειστου κήπου HORTUS CONCLUSUS και σε αρκετή απόσταση από αυτόν απλώνεται σαν αιώρα ένα δίχτυ με τσόχινες σφαίρες ,προσαρμοσμένες γεωμετρικά -τεσσάρων διαφορετικών διαστάσεων, σε γήινες αποχρώσεις, hand made από εμάς, βιολογικής προέλευσης, recyclable, sustainable, και fair trade.

Μια υπενθύμιση της αέναης κίνησης του φυτικού κόσμου, της αντίδρασής του στην κίνηση της γης και των πλανητών και φυσικά της ανθρώπινης συμβολής για έναν πιο οικολογικό κόσμο.
am Pflanzenwachstum ist der ganze Himmel mit seinen Sternen beteiligt… Rudolf Steiner, LANDWIRTSCHAFTLICHER KURS 1924.
Στην ανάπτυξη των φυτών μετέχει όλος ο έναστρος ουρανός.

Πληροφοριακά να επισημανθεί ότι: ο βιοδυναμικός αγρός σύμφωνα με τον Steiner και τις σύγχρονες βιοδυναμικές καλλιέργειες αντιμετωπίζεται, στο σύνολο, του σαν οργανισμός και κλειστό αυτοτρεφόμενο σύστημα που ακολουθεί τις λειτουργίες ενός έμβιου οργανισμού: αναπνέει, τρέφεται, αναπτύσσεται, καλλιεργείται, νοσεί, θεραπεύεται (όπως και στην ομοιοπαθητική μέθοδο). Η πνευματική διάσταση της βιοδυναμικής γεωργίας οδηγεί πέρα από αυτό που αντιλαμβανόμαστε με τις αισθήσεις μας.

Η υλική μορφή των φυτών, επιπλέον, στηρίζεται σε «αρχέτυπα», έτσι ώστε οι μέθοδοι καλλιέργειας που εφαρμόζονται να επαναφέρουν τους οργανισμούς του αγροκτήματος κοντά σε αυτά και σε απόλυτη μεταξύ τους ισορροπία. Τέτοιου είδους αγρούς συναντούμε σε διάφορες χώρες, μεταξύ αυτών και στην Ελλάδα.

Στην εγκατάσταση Biodynamic Gardenγίνεται αντιληπτή μια συνεχής εξέλιξη.
Τα νερά με τα αποστάγματα στις δεξαμενές εξατμίζονται και δημιουργούν γεωγλυφικά σχήματα στην επιφάνεια.
Τα φύλλα που σκορπίζουν οι επισκέπτες εκφράζοντας ευχές, ανανεώνονται με φρέσκα. Ποτίζουμε τις δεξαμενές ανά τακτά διαστήματα και ενεργοποιούμε μέσω της καύσης εσάνς τη ροή όλων των φυσικών στοιχείων που συνθέτουν τον κήπο και ανακυκλώνονται στο εσωτερικό του.

Την έκθεση ΙΧΝΗΛΑΤΕΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ μπορεί να επισκεφτεί κανείς στις κανονικές ώρες λειτουργίας του μουσείου.
Η εγκατάσταση BIODYNAMIC GARDEN εκτίθεται στο ισόγειο σε ένα από τα τρία δωμάτια της έκθεσης.


ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ


Πότε?
Διάρκεια έκθεσης: έως 21 Μαΐου 2023

Πού?
MOMus-Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης - Συλλογή Κωστάκη
Κολοκοτρώνη 21, Σταυρούπολη

Επικοινωνία
2310 589143

Αξιολογήστε το άρθρο


ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Το επαγγελματικό πρόγραμμα της 20ής ΔΕΘ συνεχίζει τη δυναμική του πορεία
Το επαγγελματικό πρόγραμμα της 20ής ΔΕΘ συνεχίζει τη δυναμική του πορεία

Διεθνείς αγορές βιβλίου, audiobooks, τεχνητή νοημοσύνη και λογοτεχνικοί πράκτορες από 30 χώρες

«Στα ίχνη των Εβραίων της Ελλάδας» του Αναστάσιου Καράμπαμπα
«Στα ίχνη των Εβραίων της Ελλάδας» του Αναστάσιου Καράμπαμπα

Παρουσίαση βιβλίου στην αίθουσα Allatini-Dassault του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης

Ο Αλέξανδρος Τιτκόβ για πρώτη φορά στο Ian s Lounge Bar SOLO!
Ο Αλέξανδρος Τιτκόβ για πρώτη φορά στο Ian s Lounge Bar SOLO!

Ενα stand up με μηδενική λογοκρισία και χωρίς όρια!

Jeremy και Σεβαστέρης: ΔΥΝ-ΑΣΤΕΙΑ
Jeremy και Σεβαστέρης: ΔΥΝ-ΑΣΤΕΙΑ

Στο Κινηματοθέατρο Βακούρα

Θωμάς Ζάμπρας: «Απόφοιτος Λυκείου»
Θωμάς Ζάμπρας: «Απόφοιτος Λυκείου»

Στο Θέατρο Αριστοτέλειον

Opening Καλλιτεχνικού Στούντιο και Έκθεση Έργων
Opening Καλλιτεχνικού Στούντιο και Έκθεση Έργων

Από τον Δημήτρη Κυριάκο και την Effie Panagoula

«Ορφέας και Ευρυδίκη» στον Πολυχώρο ΕΝΩ
«Ορφέας και Ευρυδίκη» στον Πολυχώρο ΕΝΩ

Παράσταση αφήγησης για ενήλικες (και εφήβους άνω των 15 ετών)

TALE OF X CITIES για τέταρτη χρονιά
TALE OF X CITIES για τέταρτη χρονιά

Το πρόγραμμα του πρώτου εξαμήνου του 2024


Events
Η ατζέντα της ημέρας

Ο,τι συμβαίνει σήμερα στη Θεσσαλονίκη θα το βρεις εδώ



© 2001-2023 goTHESS.gr
Το goTHESS.gr είναι Οδηγός Πόλης Θεσσαλονίκης ενώ παράλληλα καλύπτει και τα σημαντικότερα ειδησεογραφικά θέματα της ελληνικής επικαιρότητας
facebook twiter
DigitalOcean Referral Badge