ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ
6-9-2023

Έκθεση με τίτλο: «Από τον αϊνά στην πλώρη: ιστιοφόρα του 18ου και 19ου αιώνα»

Στο Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας - Θράκης

Έκθεση με τίτλο: «Από τον αϊνά στην πλώρη: ιστιοφόρα του 18ου και 19ου αιώνα»

Η έκθεση με τίτλο: «από τον αϊνά στην πλώρη: ιστιοφόρα του 18ου και 19ου αιώνα» υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος «Ανάδειξη της ναυτικής πολιτιστικής κληρονομιάς με την ανάπτυξη ολοκληρωμένης πλατφόρμας 3D ψηφιακών αναπαραστάσεων ιστορικών ιστιοφόρων. VIRTUAL HISTORIC SAILING SHIPS (VHSS)», το οποίο χρηματοδοτήθηκε από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα & Καινοτομία, στο πλαίσιο της δράση "Ανοικτή Καινοτομία στον πολιτισμό", στο οποίο συμμετέχουν το Λαογραφικό & Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας – Θράκης, το Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας, το Τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου και η μελετητική-κατασκευαστική εταιρία TETRAGON Α.Ε.

Η κεντρική ιδέα του ερευνητικού προγράμματος είναι η δημιουργία τρισδιάστατων ψηφιακών αναπαραστάσεων με την χρήση εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας, από πλοία παλαιότερων εποχών, για τα οποία υπάρχουν επαρκή πρωτότυπα υλικά για την αναπαράστασή τους (σχέδια, φωτογραφίες, τεχνικές περιγραφές, τρισδιάστατα φυσικά ομοιώματα υπό κλίμακα, κλπ.) τόσο ως προς την μορφή όσο και ως προς την κατασκευή τους.
Η πρόταση αναδεικνύει και αποτυπώνει την ξυλοναυπηγική παράδοση των Ελλήνων, ενός από τα μεγαλύτερα κεφάλαια του Ελληνικού τεχνικού πολιτισμού, το οποίο δεν είναι ακόμα επαρκώς τεκμηριωμένο.

Η έκθεση περιλαμβάνει ιστορικά στοιχεία για την ιστιοφόρο ναυτιλία των Ελλήνων κατά το 18ο και 19ο αι., πληροφορίες για τα πλέον αντιπροσωπευτικά ιστιοφόρα πλοία, με αφετηρία τρία πλοία για τα οποία δημιουργήθηκε τρισδιάστατη απεικόνιση, πληροφορίες για τη ζωή στο πλοίο, τα ταξίδια, τα μεγάλα λιμάνια της εποχής, την ξυλοναυπηγική. Οι επισκέπτες μπορούν μέσα από εικονικό διαδραστικό παιχνίδι να σχεδιάσουν και να «σκαρώσουν» το δικό τους καράβι.

Επιπλέον, το κοινό έχει τη δυνατότητα εικονικής επίσκεψη σε ιστιοφόρο του 19ου αιώνα, με εφαρμογή διαδραστικών μεθόδων, που προσφέρουν στους επισκέπτες βιωματική πολιτισμική εμπειρία με την χρήση εικονικής πραγματικότητας (VR) και διεύρυνση των γνώσεων τους με την χρήση πρόσθετων πληροφοριών και εικόνων επαυξημένης πραγματικότητας (AR).
Με την ανάπτυξη «εργαστηρίου ανοικτής θέασης» (open lab) στο χώρο της έκθεσης, θα μπορεί κανείς να δει τον τρόπο κατασκευής και «αρματώματος» των ιστιοφόρων καραβιών του 19ου αιώνα μέσα από την διαδικασία του μοντελισμού, η οποία θα παρουσιάζεται ζωντανά στην έκθεση.

Έτσι, η εξοικείωση με την ναυπηγική παράδοση, που αποτελεί στοιχείο άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της Ελλάδας, γίνεται με τον πλέον άμεσο και βιωματικό τρόπο που καθιστά τη γνώση διασκεδαστική εμπειρία για όλους!


ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Πότε?
Από την Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου έως τις 31 Δεκεμβρίου 2023
Ώρες λειτουργίας: από Δευτέρα ως Παρασκευή 8:30 - 16:00 (τελευταία είσοδος 15:30)
Εγκαίνια: Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου 2023, στις 12:00
Τα εγκαίνια θα τελέσει η Υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη

Πού?
Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας - Θράκης
Βασιλίσσης Όλγας 68

Εισιτήρια
Η είσοδος είναι ελεύθερη
Προσφέρονται εκπαιδευτικά προγράμματα για μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης

Επικοινωνία
2310 889840

Λαογραφικό & Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας - Θράκης

Περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες πρόσβασης

Αξιολογήστε το άρθρο


ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Το πρώτο ελληνικό video clip με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης
Το πρώτο ελληνικό video clip με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης

Eμπνευσμένο από τις καταστροφές σε Θεσσαλία και Έβρο

«Μαρία Κάλλας: 100 χρόνια από τη γέννηση του μύθου»
«Μαρία Κάλλας: 100 χρόνια από τη γέννηση του μύθου»

Στο Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο

Μαριάνθη Κεφάλα: «Μια Ζωή Αναμνήσεις και Τραγούδια»
Μαριάνθη Κεφάλα: «Μια Ζωή Αναμνήσεις και Τραγούδια»

Παρουσίαση βιβλίου στο Δημοτικό Θέατρο Θέρμης

Το ΕΚΟΜΕ στηρίζει το 7ο Φεστιβάλ WIFT GR 50/50
Το ΕΚΟΜΕ στηρίζει το 7ο Φεστιβάλ WIFT GR 50/50

Πραγματοποιείται από τις 23 έως τις 26 Νοεμβρίου 2023

Δον Ζουάν φορέβερ - Tenorman
Δον Ζουάν φορέβερ - Tenorman

Στο Μαιευτήριο Comedy Club


Events
Η ατζέντα της ημέρας

Ο,τι συμβαίνει σήμερα στη Θεσσαλονίκη θα το βρεις εδώ© 2001-2023 goTHESS.gr
Το goTHESS.gr είναι Οδηγός Πόλης Θεσσαλονίκης ενώ παράλληλα καλύπτει και τα σημαντικότερα ειδησεογραφικά θέματα της ελληνικής επικαιρότητας
facebook twiter
DigitalOcean Referral Badge