ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
19-9-2018

Το πόρισμα για πράξεις παρανομίας στα ΑΕΙ

Οι προτάσεις της Επιτροπής σε διαβούλευση

Το πόρισμα για πράξεις παρανομίας στα ΑΕΙ

Αποστέλλεται σήμερα το πόρισμα της Επιτροπής για την μελέτη ζητημάτων της ακαδημαϊκής ελευθερίας και ειρήνης στα Πανεπιστήμια στις διοικήσεις των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ, στις νεολαίες των κομμάτων και στις φοιτητικές παρατάξεις, προκειμένου να διατυπώσουν μέχρι τις 30 Οκτωβρίου στην Επιτροπή τις παρατηρήσεις τους ή και νέες προτάσεις επί του πορίσματος.

Το πόρισμα παραδόθηκε στον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Κώστα Γαβρόγλου από τον Πρόεδρο της Επιτροπής, καθηγητή και πρώην Υπουργό, Νίκο Παρασκευόπουλο και εκπροσώπους της Επιτροπής.

Μεταξύ των προτάσεων περιλαμβάνονται οι εξής:

Φωτισμός σε προαύλιους χώρους με τρόπο που να μην μπορεί να καταστραφεί.

Ευαισθητοποίηση των φοιτητών και των εκπροσώπων τους ώστε να γίνει σαφές ότι όταν το θύμα είναι συνάδελφος ή καθηγητής δεν πλήττεται η άρχουσα τάξη, ότι όταν “θύμα” είναι το πανεπιστήμιο τα καταστρεφόμενα δεν μπορούν εύκολα και χωρίς τελική επιβάρυνση των φορολογουμένων να αντικατασταθούν.

Δημιουργία συστήματος ιχνηλασίας για τον σταθερό και φορητό εξοπλισμό που αγοράζεται από τα ΑΕΙ (στα οποία συμπεριλαμβάνονται και τα ΤΕΙ).

Συνεργασία με την αστυνομία για ενημέρωση ιδίως στο θέμα της παράνομης αγοράς ηλεκτρονικών εξαρτημάτων.

Ληστείες Χρηματαποστολών και ΑΤΜ

Απομάκρυνση όλων των σχετικών μηχανημάτων από χώρους των ΑΕΙ.

Εναλλακτικά εγκατάσταση των μηχανημάτων αυτών σε ειδικούς χώρους, που να μπορούν να επιτηρούνται ειδικά και ηλεκτρονικά.

Διακίνηση Ναρκωτικών – Ανοικτές αγορές λιανικής ναρκωτικών

Πρωτοβουλίες για την αποδιάρθρωση της αγοράς ναρκωτικών γύρω από τα ΑΕΙ (εστίαση στον έλεγχο της προσφοράς) μέσω
α) ανάλυσης κατά περίπτωση των παραγόντων που ευνοούν την ανάπτυξη της αγοράς

β) επανεξέτασης της χορήγησης υποκαταστάτων ναρκωτικών ή ναρκωτικών για μείωση βλάβης στους πανεπιστημακούς χώρους

γ) επίτασης ελέγχων για την αποδιάρθρωση της εφοδιαστικής αλυσίδας που περιβάλλει την κάθε λιανική αγορά, (με συστηματική χαρτογράφηση της πορείας των ουσιών από τις μικρές αποθήκες ως τους λήπτες.

Ανάπτυξη συστημάτων street work για τον περιορισμό της βλάβης.

Δημιουργία μονάδων ψυχοκοινωνικής στήριξης φοιτητών σε όλα τα ΑΕΙ και κατάλληλη στελέχωσή τους.
 

Προτάσεις για την αντιμετώπιση εγκλημάτων χαμηλής ποινικής απαξίας και περιστατικών που εμποδίζουν την ακαδημαϊκή λειτουργία των ΑΕΙ

α) για εγκλήματα κυρίως χαμηλής ποινικής απαξίας που σχετίζονται με τη συγκυρία και τα προβλήματα στο Πανεπιστήμιο και διαπράττονται από φοιτητές ή ομάδες φοιτητών (π.χ. βίαιη παρακώλυση της λειτουργίας οργάνων ΑΕΙ, φθορές περιουσίας, ψυχολογική βία και εκφοβισμός καθηγητών κλπ).

-Συστηματική ενημέρωση – κατάρτιση της διοίκησης των ΑΕΙ σε ήπια διαχείριση  κρίσεων μέσω ανάπτυξης εργαλείων διαπραγμάτευσης διαμεσολάβησης κλπ

-Κατάρτιση Κώδικα Δεοντολογίας για τους φοιτητές και καθηγητές, που θα δημιουργηθεί σε συνεργασία και με τους εκπροσώπους φοιτητών, από όλους τους κοινωνικούς χώρους, θα προσαρμόζεται ανάλογα ανά πανεπιστήμιο και θα είναι αποκλειστικά προσανατολισμένος στην προστασία της ακαδημαϊκής ελευθερίας, της ανάπτυξης ιδέας του πανεπιστημίου και στον αλληλοσεβασμό καθηγητών – φοιτητών.

– Δημιουργία φόρουμ σε κάθε πανεπιστήμιο, που θα συνεδριάζει τακτικά ή έκτακτα και στο οποίο θα συμμετέχουν φοιτητές, διοικητικό και άλλο προσωπικό και καθηγητές, εκπρόσωποι συλλόγων του ΑΕΙ, ομάδων και παρατάξεων. Εκεί θα συζητείται η κατάσταση στα πανεπιστήμια, τα προβλήματα και η δημοκρατική λειτουργία των πανεπιστημίων.

β) Σε διεκδικητικού χαρακτήρα πρόσκαιρες καταλήψεις χώρων από φοιτητές με φθορές ή μη

-Δημιουργία Μόνιμης Επιτροπής διαπραγμάτευσης και Επικοινωνίας σε κάθε ΑΕΙ η οποία θα είναι αρμόδια για να συζητά με τους φοιτητές που προβαίνουν διεκδικητικού χαρακτήρα καταλήψεις χώρων

γ) Σε καταλήψεις χώρων των ΑΕΙ εντός ακαδημαϊκής λειτουργίας από μικτές ομάδες νέων κυρίως (φοιτητών και μη) που χρησιμοποιούν τους χώρους ως στέκια – σημεία συνεύρεσης.

-Παραχώρηση χώρων σε κοινωνικούς χώρους, όπου συμμετέχουν κατά πλειοψηφία φοιτητές τους ΑΕΙ και λειτουργία τους αυστηρά μέσα από ένα θεσμικό πλαίσιο που πρέπει να συγκροτηθεί.

-Εφαρμογή της υπάρχουσας νομοθεσίας, εφόσον δεν είναι δυνατόν το προηγούμενο.

δ) Σε υποθέσεις χωρίς άδεια και «αυθόρμητης» χρήσης χώρων των ΑΕΙ για λόγους αναψυχής και διασκέδασης κατά τις νυκτερινές ιδίως ώρες.

-Δημιουργία χώρων και αιθουσών αναψυχής μέσα στο Πανεπιστήμιο, οι οποίοι θα είναι και φυλασσόμενοι και ελεγχόμενοι εξωτερικά και θα λειτουργούν με ευθύνη εκπροσώπων φοιτητών (αίθουσα για πρόβες μουσικών συγκροτημάτων του ΑΕΙ, αίθουσα πολλαπλών χρήσεων – συναυλιών, θεάτρου, χορού και χοροεσπερίδων κλπ) : η ευθύνη μπορεί να αναλαμβάνεται ανά Σχολή εκ περιτροπής κλπ

-Διεύρυνση των αρμοδιοτήτων της υπηρεσίας φοιτητικής μέριμνας σε κάθε ΑΕΙ, ώστε να περιλαμβάνει ψυχοκοινωνική υποστήριξη φοιτητών, υποστήριξη καλλιτεχνικών και αθλητικών δραστηριοτήτων και αναψυχής

ε) Σε σποραδικά περιστατικά (στο σύνολο της περιόδου αναφοράς) καταστροφών περιουσίας, εμπρησμών, παραβιάσεων του νόμου περί όπλων κλπ κακουργημάτων.

στ ) Σε καταλήψεις χώρων από άσχετους με την πανεπιστημιακή κοινότητα ιδιοκτησίας των ΑΕΙ που βρίσκονται εκτός ακαδημαϊκής λειτουργίας.

-Στις παραπάνω περιπτώσεις ε΄ και στ΄ χωρεί εφαρμογή της υπάρχουσας νομοθεσίας από τη Διοίκηση του ΑΕΙ.

Αμέσως μετά ο Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Κώστας Γαβρόγλου δήλωσε:

«Σήμερα μου παραδόθηκε το πόρισμα της Επιτροπής για  την ακαδημαϊκή ελευθερία και ειρήνη, που συνεδρίαζε εδώ και αρκετούς μήνες. Μας παραδόθηκε ένα εξαιρετικό πόρισμα αναλύοντας τη συνθετότητα όλων των προβλημάτων που, κάτω από μια ομπρέλα, τα λέμε προβλήματα παραβατικότητας στα Πανεπιστήμια. Γνωρίζετε ότι είμαστε οι πρώτοι που επισήμως αναγνώρισαν το πρόβλημα, αναγνώρισαν τη συνθετότητα του προβλήματος και είπαμε να το μελετήσει μία ομάδα εργασίας με επικεφαλής τον Ομότιμο καθηγητή Νομικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και πρώην Υπουργό Δικαιοσύνης, τον κύριο Παρασκευόπουλο. Είναι μία Επιτροπή στην οποία συμμετέχουν εκπρόσωποι από Εισαγγελίες, εκπρόσωποι της Αστυνομίας και ειδικοί επί αυτών των ζητημάτων και τους οποίους ευχαριστώ πάρα πολύ για την εξαιρετική, πραγματικά, δουλειά που έκαναν. Ολοκληρώθηκε λοιπόν το πόρισμα αλλά δεν ολοκληρώθηκε η δουλειά της Επιτροπής. Το πόρισμα σήμερα θα σταλεί στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα και θα ζητήσουμε  από τις Συγκλήτους του κάθε Ιδρύματος να μας πουν τα συγκεκριμένα σχόλιά τους στις συγκεκριμένες προτάσεις που γίνονται, όχι ξανά καταγραφή, μιας που είχαν τη δυνατότητα οι Πρυτάνεις να συνεδριάσουν και να συμμετέχουν σε ορισμένες Συνεδριάσεις της Επιτροπής. Θα το στείλουμε επίσης στις φοιτητικές παρατάξεις όπως και στις πολιτικές νεολαίες και αφού πάρουμε τα σχόλια όλων αυτών, η Επιτροπή θα συνεχίσει το έργο της προσπαθώντας να ενσωματώσει όλα αυτά τα σχόλια, ώστε να ολοκληρώσουμε αυτή τη διαδικασία με τις αναγκαίες πολιτικές αποφάσεις, τις εγκυκλίους ή ό,τι άλλο χρειαστεί. Εγώ να ευχαριστήσω πάρα πολύ, και το εννοώ, για μία τόσο σύνθετη εργασία τον Πρόεδρο και τα μέλη της Επιτροπής».

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής ομ. Καθηγητής και πρώην Υπουργός Νίκος Παρασκευόπουλος δήλωσε:

«Ευχαριστώ κύριε Υπουργέ. Όντως, εκθέσατε τους στόχους που είχε η Επιτροπή μας με σαφήνεια και σ’ αυτό δεν έχω να προσθέσω τίποτα. Αυτό που οπωσδήποτε οφείλω να προσθέσω σε ό,τι είπατε είναι οι ευχαριστίες μας σε σας, που μας δείξατε αυτήν την εμπιστοσύνη να εργαστούμε σ’ ένα αρκετά δύσκολο και σύνθετο έργο όλοι μας. Φυσικά, ως Πρόεδρος ευχαριστώ πολύ όλα τα μέλη της Επιτροπής, η  οποία διέθεσε πολύ χρόνο και πολλή προσπάθεια ώστε να εισφέρουν τις απόψεις τους, όντως, και η σύνθεση της Επιτροπής, όπως την είχατε ορίσει με απόφασή σας αντιμετώπιζε αυτή τη συνθετότητα του προβλήματος γιατί είχαμε μέλη που προέρχονται από όλες αυτές τις κατηγορίες που με γνώσεις, μπορούν να συμβάλουν στην επίλυση των θεμάτων, είχαμε και ειδικούς για το θέμα των ναρκωτικών, κοινωνιολόγους, εκπροσώπους της Αστυνομίας, της Εισαγγελίας κι έτσι μπορούσαμε πραγματικά να κάνουμε μία συζήτηση η οποία εμφάνιζε συνολικά την εικόνα του προβλήματος. Πρέπει να σας πω, όμως, ότι εκτός από τα μέλη της Επιτροπής, για το πόρισμα αυτό, εργάσθηκαν και όλα τα Πανεπιστήμια. Διότι απευθυνθήκαμε σε όλα τα Πανεπιστήμια για να μας εκθέσουν απόψεις, ιδιομορφίες των δικών τους χώρων και ευρήματα ή και εμπειρίες τις οποίες έχουνε στο δικό τους χώρο και τα περισσότερα Πανεπιστήμια το έκαναν με προθυμία και μας απάντησαν. Πολλές φορές από τις απαντήσεις αυτές, παίρναμε στοιχεία σαν να διαβάζουμε μία έρευνα πραγματική, και ωφεληθήκαμε πάρα πολύ. Θα έλεγα ότι στο σύνολό της η πανεπιστημιακή κοινότητα στήριξε το έργο της Επιτροπής αυτής και γι’ αυτό το έργο της αφιερώνεται σε αυτούς».

ΠΗΓΗ presspublica.gr
Αξιολογήστε το άρθρο


ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Τελετή Αναγόρευσης του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης του ΑΠΘ
Τελετή Αναγόρευσης του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης του ΑΠΘ

Θα αναγορευτεί ο Πρόεδρος του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου (ΕΑΠ), Καθηγητής Ιωάννης Καλαβρουζιώτης

Απολογισμός έργου του Πρύτανη του ΑΠΘ Καθηγητή Δημητρίου Κωβαίου
Απολογισμός έργου του Πρύτανη του ΑΠΘ Καθηγητή Δημητρίου Κωβαίου

Με αφορμή τη λήξη της θητείας του ως Πρύτανη του ΑΠΘ

EY Ελλάδος: Υποστηρίζει ενεργά τη σύνδεση των ελληνικών πανεπιστημίων με την αγορά εργασίας
EY Ελλάδος: Υποστηρίζει ενεργά τη σύνδεση των ελληνικών πανεπιστημίων με την αγορά εργασίας

225 φοιτητές συμμετείχαν σε προγράμματα πρακτικής άσκησης της ΕΥ τα δύο τελευταία χρόνια

Παγκόσμια διάκριση φοιτητών του ΑΠΘ με πρότζεκτ για τα καμένα δάση
Παγκόσμια διάκριση φοιτητών του ΑΠΘ με πρότζεκτ για τα καμένα δάση

Στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό Συνθετικής Βιολογίας «iGEM 2023» έλαβαν μέρος 400 ομάδες από 66 χώρες

Τελετή Αναγόρευσης του Καθηγητή Yves P.S. Moens του Τμήματος Κτηνιατρικής του ΑΠΘ
Τελετή Αναγόρευσης του Καθηγητή Yves P.S. Moens του Τμήματος Κτηνιατρικής του ΑΠΘ

Στην Αίθουσα Τελετών του Παλαιού Κτιρίου της Φιλοσοφικής Σχολής




© 2001-2023 goTHESS.gr
Το goTHESS.gr είναι Οδηγός Πόλης Θεσσαλονίκης ενώ παράλληλα καλύπτει και τα σημαντικότερα ειδησεογραφικά θέματα της ελληνικής επικαιρότητας
facebook twiter
DigitalOcean Referral Badge