ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
28-9-2018

Σύμφωνο Συνεργασίας ΑΠΘ και Πατριαρχικού Ιδρύματος Πατερικών Μελετών

Με σκοπό να υποστηριχθούν αμοιβαία δράσεις επιστημονικής συνεργασίας

Σύμφωνο Συνεργασίας ΑΠΘ και Πατριαρχικού Ιδρύματος Πατερικών Μελετών

Σύμφωνο Συνεργασίας θα υπογραφεί τη Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 2018, στην Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή των Βλατάδων, μεταξύ του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του Πατριαρχικού Ιδρύματος Πατερικών Μελετών (ΠΙΠΜ) από τον Πρύτανη του ΑΠΘ, Καθηγητή Περικλή Α. Μήτκα, και τον Πρόεδρο του Ιδρύματος, Επίσκοπο Αμορίου, κ. Νικηφόρο, παρουσία της Αυτού Θειοτάτης Παναγιότητος του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου.

Σκοπός, μέσα από τη συνέργεια των δύο Ιδρυμάτων, είναι να υποστηριχθούν αμοιβαία δράσεις επιστημονικής συνεργασίας, ψηφιακής αποτύπωσης και επιστημονικής τεκμηρίωσης, προβολής, διαχείρισης και διάσωσης του πολιτιστικού πλούτου του ΑΠΘ και του ΠΙΠΜ, αναγνωρισμένου ερευνητικού κέντρου από το ΥΠΠΕΘ, καθώς και της Ιεράς Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής των Βλατάδων.

Το Σύμφωνο Συνεργασίας προβλέπει την πρόσβαση του επιστημονικού προσωπικού και των φοιτητών του ΑΠΘ στις ειδικές συλλογές του ΠΙΠΜ και της βιβλιοθήκης του, την ευρύτερη συνεργασία στο πεδίο των digital humanities (Ψηφιακών Aνθρωπιστικών Σπουδών), την πρακτική άσκηση φοιτητών του ΑΠΘ στο ΠΙΠΜ, καθώς και την εκπόνηση διπλωματικών εργασιών σε θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, με βάση το πλούσιο για την ιστορία της Θεσσαλονίκης αρχείο της Μονής Βλατάδων και του ΠΙΠΜ.

Περιλαμβάνει επίσης, μεταξύ άλλων, την ενσωμάτωση του οnline καταλόγου της Βιβλιοθήκης του ΠΙΠΜ (31.000 τίτλοι βιβλίων και 2.500 τίτλοι παλαιτύπων) στον online κατάλογο του ΑΠΘ και την ψηφιοποίηση του επιστημονικού περιοδικού «Κληρονομία» (40 τόμοι).

Η υπογραφή του Συμφώνου Συνεργασίας θα πραγματοποιηθεί μετά τα εγκαίνια της έκθεσης με τίτλο «Το ημέτερον κάλλος. Βυζαντινές εικόνες από την Θεσσαλονίκη», που θα τελέσει, στις 9.30 π.μ., η Αυτού Θειοτάτη Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος. Την έκθεση διοργανώνει το Πατριαρχικό Ίδρυμα Πατερικών Μελετών με αφορμή τον εορτασμό του Ιωβηλαίου των πενήντα ετών λειτουργίας του (1968-2018) στην Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή των Βλατάδων.

Πατριαρχικό Ιδρυμα Πατερικών Μελετών

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο της Κωνσταντινουπόλεως έχει ως πάγιο στόχο την καλλιέργεια "του καλλικάρπου δένδρου της πατερικής σοφίας". Εκλαμβάνοντας τον στόχο αυτόν ως οφειλή καί χρέος, προχώρησε στην ίδρυση του Πατριαρχικού Ιδρύματος Πατερικών Μελετών. Το Πατριαρχείο πίστευε ότι με την έρευνα, τη μελέτη και τη σπουδή των συγγραμμάτων των Πατέρων της Εκκλησίας θα πρόσφερε μεγάλη ωφέλεια στο πλήρωμα της Εκκλησίας και στη διεθνή επιστημονική κοινότητα. Με αυτόν τον τρόπο θα ενίσχυε ακόμη περισσότερο τη διαφαινόμενη από καιρό στροφή του χριστιανικού κόσμου στις πηγές των δογμάτων και αξιών του ανατολικού Χριστιανισμού.

Tο Πατριαρχικόν Ιδρυμα Πατερικών Μελετών ιδρύθηκε το 1965 από τον αοίδιμο Οικουμενικό Πατριάρχη Αθηναγόρα και αποτελεί Θεολογικό Επιστημονικό Ιδρυμα του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Η ίδρυσή του εμφαίνεται από τον Πατριαρχικό και Συνοδικό Τόμο της 6ης Απριλίου 1965, καθώς και το Σιγιλλιώδες Γράμμα της 19ης Ιουλίου 1989, με το οποίο τροποποιήθηκαν τα άρθρα 3 & 5 του ιδρυτικού ως ανω Πατριαρχικού και Συνοδικού Τόμου. Το Ίδρυμα άρχισε να λειτουργεί τον Ιανουάριο του 1968 ενώ στις 2 Αυγούστου 2013 απέκτησε πλήρη νομική προσωπικότητα και από τις 22 Οκτωβρίου 2013 λειτουργεί ως Αστική Μη-Κερδοσκοπική Εταιρεία.

Στις δραστηριότητές του προέχουν η ολοκλήρωση της φωτογράφησης των χειρογράφων του Αγίου Όρους καθώς και η φωτογράφηση των χειρογράφων άλλων μοναστικών καθιδρυμάτων και βιβλιοθηκών, η συλλογή διαφανειών (slides) μικρογραφιών των χειρογράφων, η συνέχιση της έκδοσης του επιστημονικού περιοδικού "Κληρονομία", η έκδοση ορισμένων σειρών θεολογικών δοκιμίων και μελετημάτων, λειτουργικών κειμένων και εγχειριδίων εκκλησιαστικής μουσικής, καθώς και η διοργάνωση συνεδρίων, διαλέξεων και μαθημάτων, σε συνεργασία με επιστημονικούς φορείς και προγράμματα ερευνών.
 
Για την επιτέλεση του πολυειδούς αυτού έργου και την κάλυψη των αναγκών του, το Ίδρυμα στηρίζεται σχεδόν εξολοκλήρου στην οικονομική ενίσχυση από επισήμους φορείς και ιδιώτες, καθώς και στις προσφορές των φίλων του.


Σχετικά άρθρα:
Αξιολογήστε το άρθρο


ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Τελετή Αναγόρευσης του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης του ΑΠΘ
Τελετή Αναγόρευσης του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης του ΑΠΘ

Θα αναγορευτεί ο Πρόεδρος του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου (ΕΑΠ), Καθηγητής Ιωάννης Καλαβρουζιώτης

Απολογισμός έργου του Πρύτανη του ΑΠΘ Καθηγητή Δημητρίου Κωβαίου
Απολογισμός έργου του Πρύτανη του ΑΠΘ Καθηγητή Δημητρίου Κωβαίου

Με αφορμή τη λήξη της θητείας του ως Πρύτανη του ΑΠΘ

EY Ελλάδος: Υποστηρίζει ενεργά τη σύνδεση των ελληνικών πανεπιστημίων με την αγορά εργασίας
EY Ελλάδος: Υποστηρίζει ενεργά τη σύνδεση των ελληνικών πανεπιστημίων με την αγορά εργασίας

225 φοιτητές συμμετείχαν σε προγράμματα πρακτικής άσκησης της ΕΥ τα δύο τελευταία χρόνια

Παγκόσμια διάκριση φοιτητών του ΑΠΘ με πρότζεκτ για τα καμένα δάση
Παγκόσμια διάκριση φοιτητών του ΑΠΘ με πρότζεκτ για τα καμένα δάση

Στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό Συνθετικής Βιολογίας «iGEM 2023» έλαβαν μέρος 400 ομάδες από 66 χώρες

Τελετή Αναγόρευσης του Καθηγητή Yves P.S. Moens του Τμήματος Κτηνιατρικής του ΑΠΘ
Τελετή Αναγόρευσης του Καθηγητή Yves P.S. Moens του Τμήματος Κτηνιατρικής του ΑΠΘ

Στην Αίθουσα Τελετών του Παλαιού Κτιρίου της Φιλοσοφικής Σχολής




© 2001-2023 goTHESS.gr
Το goTHESS.gr είναι Οδηγός Πόλης Θεσσαλονίκης ενώ παράλληλα καλύπτει και τα σημαντικότερα ειδησεογραφικά θέματα της ελληνικής επικαιρότητας
facebook twiter
DigitalOcean Referral Badge