Top
Φοιτητικά
12-11-2018

Τι γνώμη έχουν νέοι Ευρωπαίοι για το διάστημα;

Προπτυχιακοί φοιτητές αναλύουν και αξιολογούν

Τι γνώμη έχουν νέοι Ευρωπαίοι για το διάστημα;
Ο Καθηγητής του Τμήματος Χημείας του ΑΠΘ και Εθνικός Εκπρόσωπος στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος για θέματα σχετικά με την Εξερεύνηση του Διαστήματος Θεόδωρος Καραπάντσιος με την ομάδα φοιτητών
fontsize

Ένα διαπανεπιστημιακό πρότζεκτ γίνεται το πεδίο όπου προπτυχιακοί φοιτητές αναλύουν και αξιολογούν θέματα που σχετίζονται με το διάστημα όχι μόνο από την πλευρά των φυσικών επιστημών, αλλά και από τη νομική, την ψυχολογική, την οικονομική, ακόμη και την τουριστική πλευρά. 

Μέσω αυτής της προσέγγισης καλούνται να απαντήσουν τελικά στο ερώτημα «Αξίζει να δαπανά η ανθρωπότητα τεράστια ποσά για το διάστημα;». 

Το ερώτημα είναι πιο επίκαιρο από ποτέ, αφού τόσο η NASA όσο και οι υπόλοιποι Διαστημικοί Οργανισμοί (ESA, Roscosmos κ.λπ.) σχεδιάζουν τις επόμενες αποστολές μεγάλης διάρκειας στον πλανήτη Άρη και σε άλλα μακρινά αστρικά σώματα.

Πιο συγκεκριμένα, εδώ και δύο χρόνια, με πρωτοβουλία του Καθηγητή του Τμήματος Χημείας του ΑΠΘ και Εθνικού Εκπροσώπου στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος για θέματα σχετικά με την Εξερεύνηση του Διαστήματος, Θεόδωρου Καραπάντσιου, και σε συνεργασία με τον Καθηγητή Sergio Caserta του Τμήματος Χημικών, Υλικών και Βιομηχανικής Παραγωγής του Πανεπιστημίου Federico II της Νάπολη στην Ιταλία, υλοποιείται ένα πρωτότυπο διαπανεπιστημιακό πρότζεκτ που επιχειρεί να διερευνήσει το ενδιαφέρον και τις απόψεις των νέων πανεπιστημιακής μόρφωσης, αλλά χωρίς ειδικότερη ενασχόληση με το διάστημα, για θέματα που σχετίζονται με αυτό. 

Στο εγχείρημα συμπράττει και το επιστημονικό περιοδικό ROOM – The Space Journal, που παρουσιάζει καινοτόμα θέματα σχετικά με το διάστημα και εκδίδεται από το The Aerospace International Research Center, στη Βιέννη της Αυστρίας. Μάλιστα, στο τελευταίο του τεύχος δημοσιεύει το ενδιαφέρον αυτό πρότζεκτ.


Ήδη ολοκληρώθηκαν οι πρώτοι δύο κύκλοι του πρότζεκτ κατά τα χειμερινά ακαδημαϊκά εξάμηνα του 2016 και του 2017, με διάρκεια 4 μηνών ο καθένας, από τον Νοέμβριο έως τον Φεβρουάριο.

Σκοπός του πρότζεκτ είναι αφενός να αφυπνίσει τους μορφωμένους νέους σε θέματα που μπορεί να γίνουν η αιχμή της επιστήμης και της τεχνολογίας στη γενιά τους και αφετέρου να ευαισθητοποιήσει το κοινό σε ζητήματα που αφορούν την εξερεύνηση του διαστήματος και τα οικονομικά και κοινωνικά παρελκόμενα αυτής. Επιπρόσθετα, επιδιώκει να προωθήσει την εκπαιδευτική και επιστημονική κινητικότητα μεταξύ των πανεπιστημίων σε θέματα αιχμής και καινοτομίας.

Στο πρότζεκτ συμμετέχουν προπτυχιακοί φοιτητές διαφορετικών εθνικοτήτων προερχόμενοι από διάφορα επιστημονικά πεδία, χωρίς καμία εξειδίκευση στο διάστημα. Πιο συγκεκριμένα, πέντε ελληνικές και ισάριθμες ιταλικές ομάδες, σε ζεύγη των 3-4 ατόμων, εργάζονται η καθεμία πάνω σε ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο επιστημονικό περιοδικό ROOM, ανταλλάσσοντας στη συνέχεια απόψεις, επιχειρήματα και, τελικά, κάνοντας κριτική και σκέψεις για το μέλλον. Οι Έλληνες φοιτητές καθοδηγούνται από τους μέντορες, που είναι Υποψήφιοι Διδάκτορες του Τμήματος Χημείας του ΑΠΘ.

Η συνεργασία μεταξύ προπτυχιακών φοιτητών διαφορετικών εθνικοτήτων και επιστημονικού πεδίου αποδείχτηκε ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα. Οι ομάδες κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν τεχνικά ζητήματα που προέκυπταν από τα θέματα, καθώς και να συζητήσουν ηθικές προεκτάσεις που αφορούν την εξερεύνηση του διαστήματος. Αφού αντάλλαξαν απόψεις για συγκεκριμένα θέματα που σχετίζονται με την εξερεύνηση του διαστήματος στον δικτυακό τόπο ROOM, προχώρησαν σε τηλεδιάσκεψη και δημοσίευσαν τις τελικές τους εργασίες με τις κοινές τους απόψεις.

Οι φοιτητές συζήτησαν σχετικά με την υγεία, το σεξ, τον ύπνο, τη γηριατρική, την προστασία από την ακτινοβολία, την ψυχολογία του χρόνου στο διάστημα και τους «κοσμικούς φίλους».

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι οι φοιτητές θεωρούν ότι είναι αναπόφευκτο οι άνθρωποι να ταξιδέψουν στο διάστημα και να αποικήσουν άλλους πλανήτες, διακινδυνεύοντας, φυσικά, τη σωματική, την ψυχική και τη συναισθηματική τους υγεία, παρά την πρόοδο της τεχνολογίας.

«Ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά της πρωτοβουλίας είναι ότι στοχεύει στην ενθάρρυνση των νέων φοιτητών να αντιμετωπίσουν με την ανάλογη σοβαρότητα ορισμένα θέματα που εκ πρώτης όψεως μπορεί να φαίνονται μακρινά ή ουτοπικά, αλλά πιστεύουμε ότι είναι το μέλλον προς το οποίο κατευθύνεται η ανθρωπότητα», υπογραμμίζει ο Καθηγητής του Τμήματος Χημείας του ΑΠΘ, Θεόδωρος Καραπάντσιος.

Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο για το άρθροΕπιστημονική ημερίδα στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Α.Π.Θ.Επιστημονική ημερίδα στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Α.Π.Θ.

Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2019


Στοιχεία  που αφορούν στη σεξουαλική κακοποίηση παιδιώνΣτοιχεία που αφορούν στη σεξουαλική κακοποίηση παιδιών

Ερευνα της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΑΠΘ


5 Βραβεία για τις ερευνητικές ομάδες του ΑΠΘ5 Βραβεία για τις ερευνητικές ομάδες του ΑΠΘ

Στον 11ο Διεθνή Πανεπιστημιακό Διαγωνισμό ENNOVATION 2018


Τιμητική εκδήλωση για 55 Ομότιμους Καθηγητές και κοπή βασιλόπιτας του ΑΠΘΤιμητική εκδήλωση για 55 Ομότιμους Καθηγητές και κοπή βασιλόπιτας του ΑΠΘ

Στην Αίθουσα Τελετών του ΑΠΘ


Το ΑΠΘ για τον αποκλεισμό πτυχιούχων της Φιλοσοφικής από  διαγωνισμό του ΑΣΕΠΤο ΑΠΘ για τον αποκλεισμό πτυχιούχων της Φιλοσοφικής από διαγωνισμό του ΑΣΕΠ

Ανακοίνωση της Κοσμητείας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ


Πρόγραμμα BeRTISS για την πρόβλεψη ακραίων καιρικών φαινομένωνΠρόγραμμα BeRTISS για την πρόβλεψη ακραίων καιρικών φαινομένων

Ελλάδα, Κύπρος και Βουλγαρία ενώνουν τις δυνάμεις τους


«Με τη ματιά των ερευνητών»«Με τη ματιά των ερευνητών»

Από το ΑΠΘ και το Πανεπιστήμιο του Harvard


5ο Συνέδριο μεταπτυχιακών φοιτητών και Υποψήφιων Διδακτόρων Παιδαγωγικής ΑΠΘ5ο Συνέδριο μεταπτυχιακών φοιτητών και Υποψήφιων Διδακτόρων Παιδαγωγικής ΑΠΘ

«Νέες Φωνές 5»


Για το κύρος και την αξιοπιστία της ΔικαιοσύνηςΓια το κύρος και την αξιοπιστία της Δικαιοσύνης

Ψήφισμα της Κοσμητείας της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ


Η Ακαδημία Αθηνών βράβευσε τον Βασίλειο ΜέλφοΗ Ακαδημία Αθηνών βράβευσε τον Βασίλειο Μέλφο

Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Γεωλογίας του ΑΠΘgoTHESS

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
ΡΟΗ NEA

ΔΙΑΒΑΣΤΗΚΑΝ ΠΟΛΥ
Το ΑΠΘ για τον αποκλεισμό πτυχιούχων της Φιλοσοφικής από  διαγωνισμό του ΑΣΕΠΤο ΑΠΘ για τον αποκλεισμό πτυχιούχων της Φιλοσοφικής από διαγωνισμό του ΑΣΕΠ
Εργασία στα κυλικεία του ΑΠΘΕργασία στα κυλικεία του ΑΠΘ
5ο Συνέδριο μεταπτυχιακών φοιτητών και Υποψήφιων Διδακτόρων Παιδαγωγικής ΑΠΘ5ο Συνέδριο μεταπτυχιακών φοιτητών και Υποψήφιων Διδακτόρων Παιδαγωγικής ΑΠΘ
Xmas Cult Party στη Φιλοσοφική του ΑΠΘXmas Cult Party στη Φιλοσοφική του ΑΠΘ
Η ομοιοπαθητική έννοια του μύθου του Τήλεφου και η λειτουργία των εκπαιδευτικών..Η ομοιοπαθητική έννοια του μύθου του Τήλεφου και η λειτουργία των εκπαιδευτικών..
Ενημέρωση για το νέο αθλητικό νομοσχέδιοΕνημέρωση για το νέο αθλητικό νομοσχέδιο
Αναγόρευση του Καθηγητή  Κωνσταντίνου Ζοπουνίδη σε Επίτιμο Διδάκτορα του ΑΠΘΑναγόρευση του Καθηγητή Κωνσταντίνου Ζοπουνίδη σε Επίτιμο Διδάκτορα του ΑΠΘ
Iνστιτούτο «Κομφούκιος» στο ΑΠΘIνστιτούτο «Κομφούκιος» στο ΑΠΘ
Νεότερα σχολιασμένα:
Ο,τι