Top
gothess Home Page
follow
facebook twiter
ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
19-11-2018

Αναγόρευση του John Geddes σε Επίτιμο Διδάκτορα του Τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ

Καθηγητής Ψυχιατρικής και Διευθυντής της Ψυχιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης

Αναγόρευση του John Geddes σε Επίτιμο Διδάκτορα του Τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ
fontsize
Εχει λήξει στις: Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2018

Σε Επίτιμο Διδάκτορα του Τμήματος Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΑΠΘ θα αναγορευτεί ο John Geddes, Καθηγητής Ψυχιατρικής και Διευθυντής της Ψυχιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης του Ηνωμένου Βασιλείου.

 Η Τελετή Αναγόρευσης θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2018 και ώρα 19:00, στην Αίθουσα Τελετών «Αλέξανδρος Παπαναστασίου» της Παλαιάς Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ.

 Σύμφωνα με το σκεπτικό της ομόφωνης απόφασης του Τμήματος Ιατρικής, ο Καθηγητής Geddes, είναι ίσως ο σημαντικότερος ψυχίατρος παγκοσμίως στον Τομέα της Βασισμένης σε Δεδομένα Ψυχιατρικής (evidence based psychiatry), με σημαντικότατο πρωτοποριακό συγγραφικό έργο.

Σύντομο Βιογραφικό Σημείωμα

 Ο John Geddes είναι επικεφαλής του Τμήματος Ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, Διευθυντής Έρευνας και Ανάπτυξης στο Oxford Health Foundation Trust του Εθνικού Συστήματος Υγείας της Αγγλίας (National Health System - NHS) και Διευθυντής του National Institute for Health Research (NIHR) Oxford Health Biomedical Research Centre.

 H πιο πρόσφατη ερευνητική δραστηριότητά του εστιάζει στη διπολική διαταραχή. Πιο συγκεκριμένα επικεντρώνεται στην ανάπτυξη και στην αξιολόγηση της θεραπείας των ανθρώπων που πάσχουν από διπολική διαταραχή, αλλά και από άλλες ψυχιατρικές διαταραχές. Ο John Geddes έχει συγκεντρώσει μεγάλες ομάδες ασθενών, έχει εξελίξει νέες προσεγγίσεις για την αυτοδιαχείριση και εποπτεία, έχει διεξάγει κλινικές μελέτες και έχει πραγματοποιήσει πολύ σημαντικές συνθετικές έρευνες. Η ομάδα του κατάφερε, μέσα από τη συμμετοχή των ασθενών στην ερευνητική διαδικασία, να προσδιορίσει τη φύση των διαταραχών της διάθεσης με μεγαλύτερη ακρίβεια. Η έρευνά του έχει ως στόχο να χρησιμοποιηθεί αυτή η γνώση για να διερευνηθούν οι βασικοί νευροβιολογικοί και γενετικοί μηχανισμοί της διαταραχής, προκειμένου να ενταχθούν ως στόχοι στη θεραπευτική διαδικασία.

 Ο John Geddes έχει διεξάγει πολλές μεγάλες έρευνες οι οποίες έχουν ασκήσει σημαντική επιρροή στην κλινική πράξη, διεθνώς. Η ερευνητική στρατηγική του συνδυάζει τα πλεονεκτήματα των επιδημιολογικών μελετών μεγάλης κλίμακας με την ακρίβεια της νευροβιολογικής διερεύνησης.

 Είναι επικεφαλής και κύριος ερευνητής σε ένα ευρύ φάσμα κλινικών μελετών, οι οποίες περιλαμβάνουν δοκιμές αρχικής φάσης (phase Ib trials) έως και δοκιμές μεταγενέστερων φάσεων (II/III trials). Έχει σχεδιάσει και διευθύνει ως ερευνητής πολυκεντρικές μελέτες, όπως π.χ. τη μελέτη BALANCE (κύριος ερευνητής), όπου πρόκειται για τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη μελέτη για τη σύγκριση του συνδυασμού λιθίου με βαλπροϊκό οξύ έναντι μονοθεραπείας με λίθιο ή με βαλπροϊκό οξύ στη διπολική διαταραχή και τη μελέτη CEQUEL (κύριος ερευνητής), όπου πρόκειται για τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη μελέτη για τη διερεύνηση της αποτελεσματικότητας της λαμοτριγίνης έναντι εικονικού φαρμάκου σε συνδυασμό με κουετιαπίνη στη διπολική κατάθλιψη.

 Η έρευνά του, συνδυάζοντας δεδομένα αποτελεσματικότητας και ασφαλείας, έχει βοηθήσει στην αποσαφήνιση της έκτασης των γνώσεων και έχει εντοπίσει τα στοιχεία που θα μπορούν να οδηγήσουν σε μελλοντικές ανακαλύψεις. Παράλληλα, έχει ασκήσει σημαντική επιρροή στην έρευνα, στις κατευθυντήριες οδηγίες και στην κλινική πράξη.

 Προς αναγνώριση της επαγγελματικής του συνεισφοράς, το 2008 του απονεμήθηκε το βραβείο Honorary Fellowship of the American of Psychiatrists. Το 2010 αναδείχθηκε Psychiatric Academic of the Year από το Royal College of Psychiatrists και το 2016 του απονεμήθηκε το Neyropsychopharmacology Award του European College of Neuropsychopharmacology (ECNP) για την πρωτοποριακή δουλειά του στην ψυχοφαρμακολογία της διπολικής διαταραχής.

 Ο John Geddes είναι συγγραφέας και συν-συγγραφέας τριακοσίων (300) και άνω επιστημονικών άρθρων, κεφαλαίων βιβλίων και πέντε βιβλίων συμπεριλαμβανομένης και της επιμέλειας (με τους N. Andreasen και F. Goodwin) της επερχόμενης 3ης έκδοσης του Νέου Εγχειριδίου της Ψυχιατρικής της Οξφόρδης.
Events και Alerts από αυτή την καταχώρηση
Η Νομική Σχολή του ΑΠΘ τιμά τα 90 χρόνια λειτουργίας τηςΗ Νομική Σχολή του ΑΠΘ τιμά τα 90 χρόνια λειτουργίας της

Οι εκδηλώσεις που έχουν προγραμματιστεί


9ο Θερινό Σχολείο στην Περιβαλλοντική Δημοσιογραφία9ο Θερινό Σχολείο στην Περιβαλλοντική Δημοσιογραφία

Από το Τμήμα Δημοσιογραφίας & ΜΜΕ του ΑΠΘ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

9ο Επιστημονικό Συνέδριο Τμήματος Ιατρικής ΑΠΘ
9ο Επιστημονικό Συνέδριο Τμήματος Ιατρικής ΑΠΘ

Στο Κέντρο Διάδοσης Ερευνητικών Αποτελεσμάτων

21-2-2020

Ενημέρωση για τις σπουδές στο ΠΑΜΑΚ
Ενημέρωση για τις σπουδές στο ΠΑΜΑΚ

Για μαθητές λυκείου

21-2-2020

Νέος Πρόεδρος του ΔΙ.ΠΑ.Ε.  ο Καθηγητής  Αθανάσιος Καϊσης
Νέος Πρόεδρος του ΔΙ.ΠΑ.Ε. ο Καθηγητής Αθανάσιος Καϊσης

Με απόφαση του Υπουργείου Παιδείας

7-2-2020


ΑΠΘ: Βραβείο του πιο καινοτόμου έργου στην υγιή γήρανση
ΑΠΘ: Βραβείο του πιο καινοτόμου έργου στην υγιή γήρανση

Στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα H2020 i-PROGNOSIS

6-2-2020


goTHESS

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ NEA

ΔΙΑΒΑΣΤΗΚΑΝ ΠΟΛΥ