Top
Φοιτητικά
19-11-2018

Αναγόρευση του John Geddes σε Επίτιμο Διδάκτορα του Τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ

Καθηγητής Ψυχιατρικής και Διευθυντής της Ψυχιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης

Αναγόρευση του John Geddes σε Επίτιμο Διδάκτορα του Τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ
fontsize
Εχει λήξει στις: Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2018

Σε Επίτιμο Διδάκτορα του Τμήματος Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΑΠΘ θα αναγορευτεί ο John Geddes, Καθηγητής Ψυχιατρικής και Διευθυντής της Ψυχιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης του Ηνωμένου Βασιλείου.

 Η Τελετή Αναγόρευσης θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2018 και ώρα 19:00, στην Αίθουσα Τελετών «Αλέξανδρος Παπαναστασίου» της Παλαιάς Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ.

 Σύμφωνα με το σκεπτικό της ομόφωνης απόφασης του Τμήματος Ιατρικής, ο Καθηγητής Geddes, είναι ίσως ο σημαντικότερος ψυχίατρος παγκοσμίως στον Τομέα της Βασισμένης σε Δεδομένα Ψυχιατρικής (evidence based psychiatry), με σημαντικότατο πρωτοποριακό συγγραφικό έργο.

Σύντομο Βιογραφικό Σημείωμα

 Ο John Geddes είναι επικεφαλής του Τμήματος Ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, Διευθυντής Έρευνας και Ανάπτυξης στο Oxford Health Foundation Trust του Εθνικού Συστήματος Υγείας της Αγγλίας (National Health System - NHS) και Διευθυντής του National Institute for Health Research (NIHR) Oxford Health Biomedical Research Centre.

 H πιο πρόσφατη ερευνητική δραστηριότητά του εστιάζει στη διπολική διαταραχή. Πιο συγκεκριμένα επικεντρώνεται στην ανάπτυξη και στην αξιολόγηση της θεραπείας των ανθρώπων που πάσχουν από διπολική διαταραχή, αλλά και από άλλες ψυχιατρικές διαταραχές. Ο John Geddes έχει συγκεντρώσει μεγάλες ομάδες ασθενών, έχει εξελίξει νέες προσεγγίσεις για την αυτοδιαχείριση και εποπτεία, έχει διεξάγει κλινικές μελέτες και έχει πραγματοποιήσει πολύ σημαντικές συνθετικές έρευνες. Η ομάδα του κατάφερε, μέσα από τη συμμετοχή των ασθενών στην ερευνητική διαδικασία, να προσδιορίσει τη φύση των διαταραχών της διάθεσης με μεγαλύτερη ακρίβεια. Η έρευνά του έχει ως στόχο να χρησιμοποιηθεί αυτή η γνώση για να διερευνηθούν οι βασικοί νευροβιολογικοί και γενετικοί μηχανισμοί της διαταραχής, προκειμένου να ενταχθούν ως στόχοι στη θεραπευτική διαδικασία.

 Ο John Geddes έχει διεξάγει πολλές μεγάλες έρευνες οι οποίες έχουν ασκήσει σημαντική επιρροή στην κλινική πράξη, διεθνώς. Η ερευνητική στρατηγική του συνδυάζει τα πλεονεκτήματα των επιδημιολογικών μελετών μεγάλης κλίμακας με την ακρίβεια της νευροβιολογικής διερεύνησης.

 Είναι επικεφαλής και κύριος ερευνητής σε ένα ευρύ φάσμα κλινικών μελετών, οι οποίες περιλαμβάνουν δοκιμές αρχικής φάσης (phase Ib trials) έως και δοκιμές μεταγενέστερων φάσεων (II/III trials). Έχει σχεδιάσει και διευθύνει ως ερευνητής πολυκεντρικές μελέτες, όπως π.χ. τη μελέτη BALANCE (κύριος ερευνητής), όπου πρόκειται για τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη μελέτη για τη σύγκριση του συνδυασμού λιθίου με βαλπροϊκό οξύ έναντι μονοθεραπείας με λίθιο ή με βαλπροϊκό οξύ στη διπολική διαταραχή και τη μελέτη CEQUEL (κύριος ερευνητής), όπου πρόκειται για τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη μελέτη για τη διερεύνηση της αποτελεσματικότητας της λαμοτριγίνης έναντι εικονικού φαρμάκου σε συνδυασμό με κουετιαπίνη στη διπολική κατάθλιψη.

 Η έρευνά του, συνδυάζοντας δεδομένα αποτελεσματικότητας και ασφαλείας, έχει βοηθήσει στην αποσαφήνιση της έκτασης των γνώσεων και έχει εντοπίσει τα στοιχεία που θα μπορούν να οδηγήσουν σε μελλοντικές ανακαλύψεις. Παράλληλα, έχει ασκήσει σημαντική επιρροή στην έρευνα, στις κατευθυντήριες οδηγίες και στην κλινική πράξη.

 Προς αναγνώριση της επαγγελματικής του συνεισφοράς, το 2008 του απονεμήθηκε το βραβείο Honorary Fellowship of the American of Psychiatrists. Το 2010 αναδείχθηκε Psychiatric Academic of the Year από το Royal College of Psychiatrists και το 2016 του απονεμήθηκε το Neyropsychopharmacology Award του European College of Neuropsychopharmacology (ECNP) για την πρωτοποριακή δουλειά του στην ψυχοφαρμακολογία της διπολικής διαταραχής.

 Ο John Geddes είναι συγγραφέας και συν-συγγραφέας τριακοσίων (300) και άνω επιστημονικών άρθρων, κεφαλαίων βιβλίων και πέντε βιβλίων συμπεριλαμβανομένης και της επιμέλειας (με τους N. Andreasen και F. Goodwin) της επερχόμενης 3ης έκδοσης του Νέου Εγχειριδίου της Ψυχιατρικής της Οξφόρδης.

Events και Alerts από αυτή την καταχώρηση
Περιοδική Έκθεση με θέμα την ανασκαφή του ΔίουΠεριοδική Έκθεση με θέμα την ανασκαφή του Δίου

Ανασκαφή Δίου. Μια διαδρομή 90 χρόνων. 1928-2018


Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο (ΑΠΘ)

Περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες πρόσβασης

Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο για το άρθρο

Η Ευρώπη εκ των έσω - Επιστημονική ημερίδαΗ Ευρώπη εκ των έσω - Επιστημονική ημερίδα

Κέντρο για τον Ευρωπαϊκό Νομικό Πολιτισμό της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ


Εφαρμογή της Ατζέντας 2030 για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη στα Βαλκάνια: Ο Ρόλος των ΠανεπιστημίωνΕφαρμογή της Ατζέντας 2030 για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη στα Βαλκάνια: Ο Ρόλος των Πανεπιστημίων

Το ετήσιο Συνέδριο της Ένωσης Βαλκανικών Πανεπιστημίων στο ΑΠΘ


11ο Συνέδριο Φοιτητών Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών11ο Συνέδριο Φοιτητών Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών

Στο ΑΠΘ


Αναγόρευση του Καθηγητή Βασιλείου Παπαδημητρίου σε Επίτιμο Διδάκτορα του Τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘΑναγόρευση του Καθηγητή Βασιλείου Παπαδημητρίου σε Επίτιμο Διδάκτορα του Τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ

Tην Τετάρτη 17 Απριλίου 2019


Διακρίσεις για το τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘΔιακρίσεις για το τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ

«Invisible Cities»


UN Agenda 2030 for Sustainable DevelopmentUN Agenda 2030 for Sustainable Development

Το ΑΠΘ στο επίκεντρο διεθνών εξελίξεων για την εφαρμογή των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ


Συνέλευση Erasmus στη ΘεσσαλονίκηΣυνέλευση Erasmus στη Θεσσαλονίκη

18-21 Απριλίου στο ΑΠΘ


Aναβάθμιση ψηφιακών υποδομών του ΑΠΘAναβάθμιση ψηφιακών υποδομών του ΑΠΘ

Συνολικού προϋπολογισμού 955.000€


ΑΠΘ: Δράσεις του Τμήματος Δημοσιογραφίας & ΜΜΕΑΠΘ: Δράσεις του Τμήματος Δημοσιογραφίας & ΜΜΕ

Στο πλαίσιο του #pressEU_NextGen


Οι Εκπαιδευτικοί παρουσιάζουν τις εργασίες τουςΟι Εκπαιδευτικοί παρουσιάζουν τις εργασίες τους

3ο Εκπαιδευτικό Σεμινάριο για το ΟλοκαύτωμαgoTHESS

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
ΡΟΗ NEA

ΔΙΑΒΑΣΤΗΚΑΝ ΠΟΛΥ
Συνέλευση Erasmus στη ΘεσσαλονίκηΣυνέλευση Erasmus στη Θεσσαλονίκη
Έξι μετάλλια για το ΑΠΘ στη 13η Μαθηματική Ολυμπιάδα Νοτιοανατολικής ΕυρώπηςΈξι μετάλλια για το ΑΠΘ στη 13η Μαθηματική Ολυμπιάδα Νοτιοανατολικής Ευρώπης
Διεθνές προσυνεδριακό συμπόσιο για τις θεραπείες μέσω των τεχνώνΔιεθνές προσυνεδριακό συμπόσιο για τις θεραπείες μέσω των τεχνών
ΑΠΘ: Επίσημος εορτασμός της Εθνικής Επετείου της 25ης ΜαρτίουΑΠΘ: Επίσημος εορτασμός της Εθνικής Επετείου της 25ης Μαρτίου
Από μαθήτρια/μαθητής Λυκείου, ερευνητής Φυσικός στο CERN για μία ημέρα!Από μαθήτρια/μαθητής Λυκείου, ερευνητής Φυσικός στο CERN για μία ημέρα!
Poland - Greece. Exchange study opportunities Erasmus+ and beyondPoland - Greece. Exchange study opportunities Erasmus+ and beyond
Η Ευρώπη εκ των έσω - Επιστημονική ημερίδαΗ Ευρώπη εκ των έσω - Επιστημονική ημερίδα
Aναβάθμιση ψηφιακών υποδομών του ΑΠΘAναβάθμιση ψηφιακών υποδομών του ΑΠΘ
Νεότερα σχολιασμένα:
Σε