ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
14-12-2018

Αναγόρευση του Καθηγητή Hans-Ulrich Häring σε Επίτιμο Διδάκτορα του ΑΠΘ

Καθηγητής του Πανεπιστημίου Tübingen της Γερμανίας

Αναγόρευση του Καθηγητή Hans-Ulrich Häring σε Επίτιμο Διδάκτορα του  ΑΠΘ

Σε Επίτιμο Διδάκτορα του Τμήματος Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΑΠΘ θα αναγορευτεί ο Hans-Ulrich Häring, Καθηγητής Παθολογίας και Διευθυντής της Παθολογικής Κλινικής IV των Τμημάτων Ενδοκρινολογίας, Διαβητολογίας, Αγγειολογίας, Νεφρολογίας και Κλινικής Χημείας του Πανεπιστημίου Tübingen της Γερμανίας.

Η Τελετή Αναγόρευσης θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2018 και ώρα 19:00, στην Αίθουσα Τελετών «Αλέξανδρος Παπαναστασίου» της Παλαιάς Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ.

Σύμφωνα με το σκεπτικό της ομόφωνης απόφασης του Τμήματος Ιατρικής, ο Καθηγητής Hans-Ulrich Häring είναι ένας από τους σημαντικότερους ερευνητές παγκοσμίως, στον τομέα της αιτιοπαθογένειας του Σακχαρώδους Διαβήτη τύπου 2, της δράσης της ινσουλίνης ιδιαίτερα στο Κεντρικό Νευρικό Σύστημα, της μη-αλκοολικής στεατοηπατίτιδας και της παχυσαρκίας, με πλούσιο και πρωτοποριακό συγγραφικό έργο.
Επιπρόσθετα, ο Καθηγητής Hans-Ulrich Häring έχει συμβάλει σημαντικά στη θεραπευτική αντιμετώπιση του Σακχαρώδους Διαβήτη τύπου 2 με την ανάπτυξη και εφαρμογή στην πράξη νέων φαρμακευτικών ουσιών, όπως οι αναστολείς των συμμεταφορέων νατρίου-γλυκόζης 2 [Sodium-Glucose Co-Transporter 2 (SGLT2) inhibitors].

Πρόγραμμα Τελετής Αναγόρευσης

Έναρξη-Προσφώνηση
από τον Πρόεδρο του Τμήματος Ιατρικής, Καθηγητή Αστέριο Καραγιάννη

Χαιρετισμός
από τον Πρύτανη του ΑΠΘ, Καθηγητή Περικλή Α. Μήτκα

Χαιρετισμός
από τον Κοσμήτορα της Σχολής Επιστημών Υγείας, Καθηγητή Θεόδωρο Δαρδαβέση

Χαιρετισμός
από τον Πρόεδρο του Τμήματος Ιατρικής, Καθηγητή Αστέριο Καραγιάννη

Έπαινος του τιμωμένου
από τον Αν. Καθηγητή Παθολογίας-Διαβητολογίας, Τριαντάφυλλο Διδάγγελο

Τελετή Αναγόρευσης
Ανάγνωση και επίδοση του ψηφίσματος και του τίτλου από τον Πρόεδρο του Τμήματος Ιατρικής, Καθηγητή Αστέριο Καραγιάννη

Επίδοση διασήμου
από τον Πρόεδρο του Τμήματος Ιατρικής, Καθηγητή Αστέριο Καραγιάννη

Επίδοση αναμνηστικής πλακέτας τιμής
από τον Πρύτανη του ΑΠΘ, Καθηγητή Περικλή Α. Μήτκα

Αντιφώνηση και ομιλία
από τον τιμώμενο Καθηγητή Hans-Ulrich Häring με θέμα:
«The role of brain insulin resistance for the development of prediabetic phenotypes»


Σύντομο Βιογραφικό Σημείωμα του τιμωμένου

Ο Καθηγητής Hans-Ulrich Häring είναι Διευθυντής της Παθολογικής Κλινικής IV των Τμημάτων Ενδοκρινολογίας, Διαβητολογίας, Αγγειολογίας, Νεφρολογίας και Κλινικής Χημείας του Πανεπιστημίου Tübingen της Γερμανίας, από το 1996.

Γεννήθηκε τον Ιανουάριο του 1951 και μεγάλωσε στη Στουτγκάρδη της Γερμανίας. Σπούδασε στην Ιατρική Σχολή του Ludwig-Maximilians Πανεπιστημίου του Moνάχου (Ludwig-Maximilians Universität München), από όπου έλαβε το πτυχίο της Ιατρικής, το 1976. Στο ίδιο Πανεπιστήμιο ολοκλήρωσε τη Διδακτορική του Διατριβή, το 1978, και την υφηγεσία, το 1986. Ως υπότροφος της Γερμανικής Εταιρείας Έρευνας (Deutsche Forschungsgemeinschaft, DFG), στο εργαστήριο των Roland Kahn και Morris White, στην περίφημη Joslin Clinic, στο Πανεπιστήμιο Harvard, συμμετείχε σε πρωτοποριακές εργασίες στον τομέα της μετάδοσης του σήματος ινσουλίνης (insulin signaling). Το 1992 έγινε Καθηγητής Παθολογίας στο Ludwig-Maximilians Universität München.

Είναι κύριος συγγραφέας σε σημαντικότατο αριθμό ερευνητικών μελετών, μετα-αναλύσεων και ανασκοπήσεων σε όλα τα μεγάλα διαβητολογικά περιοδικά, όπως το «Diabetes Care», «Diabetologia» και «Diabetes», καθώς και σε άλλα μεγάλα ιατρικά περιοδικά όπως το «Nature» και το «Lancet». Οι εργασίες του γενικά θεωρούνται πρωτοποριακές και έχουν συμβάλει σημαντικά στη διερεύνηση της αιτιοπαθογένειας του Σακχαρώδους Διαβήτη τύπου 2. Είναι συγγραφέας 1.368 άρθρων μέχρι τώρα και οι εργασίες του έχουν χρησιμοποιηθεί ως βιβλιογραφική αναφορά περισσότερες από 31.000 φορές. Ο Δείκτης Hirsch (h) είναι 87.

Έχει δώσει διαλέξεις σε πολλές χώρες και, μεταξύ αυτών, αρκετές φορές και στην Ελλάδα. Έχει δημιουργήσει και διευθύνει μια εξαιρετική ομάδα διακεκριμένων επιστημόνων, όπως οι Baptist Gallwitz, Norbert Stefan, Andreas Fritsche, Martin Heni, Andreas Peter, Erwin Schleicher, Ferruh Artunc και πολλών άλλων, μέλος της οποίας είναι και ο Έλληνας ιατρός, Υφηγητής Παθολογίας και Διαβητολογίας (Privatdozent) Dr Κωνσταντίνος Κανταρτζής, από τον Μάιο του 2004.

Ο Καθηγητής Hans-Ulrich Häring είναι δάσκαλος και μέντορας, όχι μόνο για τους συνεργάτες του, αλλά και για πολλούς άλλους σημαντικούς επιστήμονες, οι οποίοι δραστηριοποιούνται στα ίδια ερευνητικά πεδία.

Του έχει απονεμηθεί πλήθος βραβείων για το ερευνητικό και επιστημονικό του έργο από τη Γερμανική Διαβητολογική Εταιρεία (German Diabetes Association) και από την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Μελέτης για τον Σακχαρώδη Διαβήτη (European Association for the Study of Diabetes, EASD). Το 2015 έλαβε την ύψιστη διάκριση από την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Μελέτης για τον Σακχαρώδη Διαβήτη με την απονομή βραβείου και τη διάλεξη «Claude Bernard», στο πλαίσιο του 51ου Ετήσιου Συνεδρίου της Εταιρείας. Η διάκριση αυτή απονέμεται για καινοτόμα και πρωτοποριακά επιτεύγματα στην έρευνα για τον Σακχαρώδη Διαβήτη. Το 2016 βραβεύτηκε με το χρυσό μετάλλιο «Von Mering Medaille» του Γερμανικού Διαβητικού Κέντρου (German Diabetes Center). Το μετάλλιο δόθηκε για πρώτη φορά το 2016 και απονέμεται σε προσωπικότητες οι οποίες έχουν εργαστεί επί σειρά δεκαετιών στην έρευνα του Σακχαρώδους Διαβήτη στη Γερμανία. Επίσης, το 2010 αναγορεύτηκε σε Επίτιμο Διδάκτορα της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ιδιαίτερης μνείας χρήζει το γεγονός ότι τις σχέσεις του με τους συνεργάτες και τους φοιτητές του χαρακτηρίζει η ευγένεια και η πραότητα, το έντονα ανθρώπινο, αλλά και βαθιά επιστημονικό στοιχείο.

Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο (ΑΠΘ)

Περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες πρόσβασης

Αξιολογήστε το άρθρο


ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Τελετή Αναγόρευσης του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης του ΑΠΘ
Τελετή Αναγόρευσης του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης του ΑΠΘ

Θα αναγορευτεί ο Πρόεδρος του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου (ΕΑΠ), Καθηγητής Ιωάννης Καλαβρουζιώτης

Απολογισμός έργου του Πρύτανη του ΑΠΘ Καθηγητή Δημητρίου Κωβαίου
Απολογισμός έργου του Πρύτανη του ΑΠΘ Καθηγητή Δημητρίου Κωβαίου

Με αφορμή τη λήξη της θητείας του ως Πρύτανη του ΑΠΘ

EY Ελλάδος: Υποστηρίζει ενεργά τη σύνδεση των ελληνικών πανεπιστημίων με την αγορά εργασίας
EY Ελλάδος: Υποστηρίζει ενεργά τη σύνδεση των ελληνικών πανεπιστημίων με την αγορά εργασίας

225 φοιτητές συμμετείχαν σε προγράμματα πρακτικής άσκησης της ΕΥ τα δύο τελευταία χρόνια

Παγκόσμια διάκριση φοιτητών του ΑΠΘ με πρότζεκτ για τα καμένα δάση
Παγκόσμια διάκριση φοιτητών του ΑΠΘ με πρότζεκτ για τα καμένα δάση

Στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό Συνθετικής Βιολογίας «iGEM 2023» έλαβαν μέρος 400 ομάδες από 66 χώρες

Τελετή Αναγόρευσης του Καθηγητή Yves P.S. Moens του Τμήματος Κτηνιατρικής του ΑΠΘ
Τελετή Αναγόρευσης του Καθηγητή Yves P.S. Moens του Τμήματος Κτηνιατρικής του ΑΠΘ

Στην Αίθουσα Τελετών του Παλαιού Κτιρίου της Φιλοσοφικής Σχολής

Τα εξωτερικά μέλη του Συμβουλίου Διοίκησης του ΑΠΘ
Τα εξωτερικά μέλη του Συμβουλίου Διοίκησης του ΑΠΘ

Αποτελέσματα εκλογικής διαδικασίας




© 2001-2023 goTHESS.gr
Το goTHESS.gr είναι Οδηγός Πόλης Θεσσαλονίκης ενώ παράλληλα καλύπτει και τα σημαντικότερα ειδησεογραφικά θέματα της ελληνικής επικαιρότητας
facebook twiter
DigitalOcean Referral Badge