Top
Φοιτητικά
14-12-2018

Αναγόρευση του Καθηγητή Hans-Ulrich Häring σε Επίτιμο Διδάκτορα του ΑΠΘ

Καθηγητής του Πανεπιστημίου Tübingen της Γερμανίας

Αναγόρευση του Καθηγητή Hans-Ulrich Häring σε Επίτιμο Διδάκτορα του  ΑΠΘ
fontsize
Εχει λήξει στις: Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2018

Σε Επίτιμο Διδάκτορα του Τμήματος Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΑΠΘ θα αναγορευτεί ο Hans-Ulrich Häring, Καθηγητής Παθολογίας και Διευθυντής της Παθολογικής Κλινικής IV των Τμημάτων Ενδοκρινολογίας, Διαβητολογίας, Αγγειολογίας, Νεφρολογίας και Κλινικής Χημείας του Πανεπιστημίου Tübingen της Γερμανίας.

Η Τελετή Αναγόρευσης θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2018 και ώρα 19:00, στην Αίθουσα Τελετών «Αλέξανδρος Παπαναστασίου» της Παλαιάς Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ.

Σύμφωνα με το σκεπτικό της ομόφωνης απόφασης του Τμήματος Ιατρικής, ο Καθηγητής Hans-Ulrich Häring είναι ένας από τους σημαντικότερους ερευνητές παγκοσμίως, στον τομέα της αιτιοπαθογένειας του Σακχαρώδους Διαβήτη τύπου 2, της δράσης της ινσουλίνης ιδιαίτερα στο Κεντρικό Νευρικό Σύστημα, της μη-αλκοολικής στεατοηπατίτιδας και της παχυσαρκίας, με πλούσιο και πρωτοποριακό συγγραφικό έργο.
Επιπρόσθετα, ο Καθηγητής Hans-Ulrich Häring έχει συμβάλει σημαντικά στη θεραπευτική αντιμετώπιση του Σακχαρώδους Διαβήτη τύπου 2 με την ανάπτυξη και εφαρμογή στην πράξη νέων φαρμακευτικών ουσιών, όπως οι αναστολείς των συμμεταφορέων νατρίου-γλυκόζης 2 [Sodium-Glucose Co-Transporter 2 (SGLT2) inhibitors].

Πρόγραμμα Τελετής Αναγόρευσης


Έναρξη-Προσφώνηση
από τον Πρόεδρο του Τμήματος Ιατρικής, Καθηγητή Αστέριο Καραγιάννη

Χαιρετισμός
από τον Πρύτανη του ΑΠΘ, Καθηγητή Περικλή Α. Μήτκα

Χαιρετισμός
από τον Κοσμήτορα της Σχολής Επιστημών Υγείας, Καθηγητή Θεόδωρο Δαρδαβέση

Χαιρετισμός
από τον Πρόεδρο του Τμήματος Ιατρικής, Καθηγητή Αστέριο Καραγιάννη

Έπαινος του τιμωμένου
από τον Αν. Καθηγητή Παθολογίας-Διαβητολογίας, Τριαντάφυλλο Διδάγγελο

Τελετή Αναγόρευσης
Ανάγνωση και επίδοση του ψηφίσματος και του τίτλου από τον Πρόεδρο του Τμήματος Ιατρικής, Καθηγητή Αστέριο Καραγιάννη

Επίδοση διασήμου
από τον Πρόεδρο του Τμήματος Ιατρικής, Καθηγητή Αστέριο Καραγιάννη

Επίδοση αναμνηστικής πλακέτας τιμής
από τον Πρύτανη του ΑΠΘ, Καθηγητή Περικλή Α. Μήτκα

Αντιφώνηση και ομιλία
από τον τιμώμενο Καθηγητή Hans-Ulrich Häring με θέμα:
«The role of brain insulin resistance for the development of prediabetic phenotypes»


Σύντομο Βιογραφικό Σημείωμα του τιμωμένου

Ο Καθηγητής Hans-Ulrich Häring είναι Διευθυντής της Παθολογικής Κλινικής IV των Τμημάτων Ενδοκρινολογίας, Διαβητολογίας, Αγγειολογίας, Νεφρολογίας και Κλινικής Χημείας του Πανεπιστημίου Tübingen της Γερμανίας, από το 1996.

Γεννήθηκε τον Ιανουάριο του 1951 και μεγάλωσε στη Στουτγκάρδη της Γερμανίας. Σπούδασε στην Ιατρική Σχολή του Ludwig-Maximilians Πανεπιστημίου του Moνάχου (Ludwig-Maximilians Universität München), από όπου έλαβε το πτυχίο της Ιατρικής, το 1976. Στο ίδιο Πανεπιστήμιο ολοκλήρωσε τη Διδακτορική του Διατριβή, το 1978, και την υφηγεσία, το 1986. Ως υπότροφος της Γερμανικής Εταιρείας Έρευνας (Deutsche Forschungsgemeinschaft, DFG), στο εργαστήριο των Roland Kahn και Morris White, στην περίφημη Joslin Clinic, στο Πανεπιστήμιο Harvard, συμμετείχε σε πρωτοποριακές εργασίες στον τομέα της μετάδοσης του σήματος ινσουλίνης (insulin signaling). Το 1992 έγινε Καθηγητής Παθολογίας στο Ludwig-Maximilians Universität München.

Είναι κύριος συγγραφέας σε σημαντικότατο αριθμό ερευνητικών μελετών, μετα-αναλύσεων και ανασκοπήσεων σε όλα τα μεγάλα διαβητολογικά περιοδικά, όπως το «Diabetes Care», «Diabetologia» και «Diabetes», καθώς και σε άλλα μεγάλα ιατρικά περιοδικά όπως το «Nature» και το «Lancet». Οι εργασίες του γενικά θεωρούνται πρωτοποριακές και έχουν συμβάλει σημαντικά στη διερεύνηση της αιτιοπαθογένειας του Σακχαρώδους Διαβήτη τύπου 2. Είναι συγγραφέας 1.368 άρθρων μέχρι τώρα και οι εργασίες του έχουν χρησιμοποιηθεί ως βιβλιογραφική αναφορά περισσότερες από 31.000 φορές. Ο Δείκτης Hirsch (h) είναι 87.

Έχει δώσει διαλέξεις σε πολλές χώρες και, μεταξύ αυτών, αρκετές φορές και στην Ελλάδα. Έχει δημιουργήσει και διευθύνει μια εξαιρετική ομάδα διακεκριμένων επιστημόνων, όπως οι Baptist Gallwitz, Norbert Stefan, Andreas Fritsche, Martin Heni, Andreas Peter, Erwin Schleicher, Ferruh Artunc και πολλών άλλων, μέλος της οποίας είναι και ο Έλληνας ιατρός, Υφηγητής Παθολογίας και Διαβητολογίας (Privatdozent) Dr Κωνσταντίνος Κανταρτζής, από τον Μάιο του 2004.

Ο Καθηγητής Hans-Ulrich Häring είναι δάσκαλος και μέντορας, όχι μόνο για τους συνεργάτες του, αλλά και για πολλούς άλλους σημαντικούς επιστήμονες, οι οποίοι δραστηριοποιούνται στα ίδια ερευνητικά πεδία.

Του έχει απονεμηθεί πλήθος βραβείων για το ερευνητικό και επιστημονικό του έργο από τη Γερμανική Διαβητολογική Εταιρεία (German Diabetes Association) και από την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Μελέτης για τον Σακχαρώδη Διαβήτη (European Association for the Study of Diabetes, EASD). Το 2015 έλαβε την ύψιστη διάκριση από την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Μελέτης για τον Σακχαρώδη Διαβήτη με την απονομή βραβείου και τη διάλεξη «Claude Bernard», στο πλαίσιο του 51ου Ετήσιου Συνεδρίου της Εταιρείας. Η διάκριση αυτή απονέμεται για καινοτόμα και πρωτοποριακά επιτεύγματα στην έρευνα για τον Σακχαρώδη Διαβήτη. Το 2016 βραβεύτηκε με το χρυσό μετάλλιο «Von Mering Medaille» του Γερμανικού Διαβητικού Κέντρου (German Diabetes Center). Το μετάλλιο δόθηκε για πρώτη φορά το 2016 και απονέμεται σε προσωπικότητες οι οποίες έχουν εργαστεί επί σειρά δεκαετιών στην έρευνα του Σακχαρώδους Διαβήτη στη Γερμανία. Επίσης, το 2010 αναγορεύτηκε σε Επίτιμο Διδάκτορα της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ιδιαίτερης μνείας χρήζει το γεγονός ότι τις σχέσεις του με τους συνεργάτες και τους φοιτητές του χαρακτηρίζει η ευγένεια και η πραότητα, το έντονα ανθρώπινο, αλλά και βαθιά επιστημονικό στοιχείο.

Events και Alerts από αυτή την καταχώρηση
Περιοδική Έκθεση με θέμα την ανασκαφή του ΔίουΠεριοδική Έκθεση με θέμα την ανασκαφή του Δίου

Ανασκαφή Δίου. Μια διαδρομή 90 χρόνων. 1928-2018


Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο (ΑΠΘ)

Περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες πρόσβασης

Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο για το άρθρο

Το ΑΠΘ στην πρώτη γενιά των «Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων»Το ΑΠΘ στην πρώτη γενιά των «Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων»

EPICUR: European Partnership for an Innovative Campus Unifying Regions


Συνάντηση Παυλόπουλου με μέλη του Δ.Σ. του «Διεπιστημονικού Κέντρου Αριστοτελικών Μελετών»Συνάντηση Παυλόπουλου με μέλη του Δ.Σ. του «Διεπιστημονικού Κέντρου Αριστοτελικών Μελετών»

Για την ίδρυση του «Διεθνούς Πνευματικού Κέντρου Αρχαίων Σταγείρων: Ο Αριστοτέλης»


Technology, Entrepreneurship & Commercialization Cloud for InnovationTechnology, Entrepreneurship & Commercialization Cloud for Innovation

Διεθνές Workshop στο Αριστoτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης


ΑΠΘ: O Χριστόφορος Κωτσάκης  Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής «Commission I: Reference Frames»ΑΠΘ: O Χριστόφορος Κωτσάκης Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής «Commission I: Reference Frames»

Tης Διεθνούς Ένωσης Γεωδαισίας


Ψήφισμα της Συγκλήτου του ΑΠΘΨήφισμα της Συγκλήτου του ΑΠΘ

Ανακοίνωση του πανεπιστημίου


Τριήμερο καινοτομίας και επιχειρηματικότητας  στο ΑΠΘΤριήμερο καινοτομίας και επιχειρηματικότητας στο ΑΠΘ

Aπό την Τετάρτη 26 έως την Παρασκευή 29 Ιουνίου 2019


Αναγόρευση του Erich Lamberz σε Επίτιμο Διδάκτορα του ΑΠΘΑναγόρευση του Erich Lamberz σε Επίτιμο Διδάκτορα του ΑΠΘ

Του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας


Υποστήριξη της πρόσβασης των νέων Προσφύγων στην Τριτοβάθμια ΕκπαίδευσηΥποστήριξη της πρόσβασης των νέων Προσφύγων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση

Εβδομάδα Επιμόρφωσης στο ΑΠΘ


«Μαθαίνοντας από Σήματα, Εικόνες και Βίντεο»«Μαθαίνοντας από Σήματα, Εικόνες και Βίντεο»

1o Διεθνές Θερινό Σχολείο στο ΑΠΘ


Αναγόρευση του Καθηγητή και Ακαδημαϊκού Hugh Collins σε Επίτιμο Διδάκτορα  του ΑΠΘΑναγόρευση του Καθηγητή και Ακαδημαϊκού Hugh Collins σε Επίτιμο Διδάκτορα του ΑΠΘ

Tης Νομικής ΣχολήςgoTHESS

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
HOMENIO Ξυλινα Γραμματα

ΡΟΗ NEA

ΔΙΑΒΑΣΤΗΚΑΝ ΠΟΛΥ
Αναγόρευση του Νομπελίστα Φυσικής Kip Thorne  σε Επίτιμο Διδάκτορα του Τμήματος Φυσικής του ΑΠΘΑναγόρευση του Νομπελίστα Φυσικής Kip Thorne σε Επίτιμο Διδάκτορα του Τμήματος Φυσικής του ΑΠΘ
Βραβεία Αριστείας στην Έρευνα από το ΑΠΘΒραβεία Αριστείας στην Έρευνα από το ΑΠΘ
Αναγόρευση του Καθηγητή Νικολάου Α. Πέππα σε Επίτιμο Διδάκτορα του ΑΠΘΑναγόρευση του Καθηγητή Νικολάου Α. Πέππα σε Επίτιμο Διδάκτορα του ΑΠΘ
ΑΠΘ: Συνάντηση των Πρυτανικών Αρχών με τον νέο Αρχιεπίσκοπο ΑμερικήςΑΠΘ: Συνάντηση των Πρυτανικών Αρχών με τον νέο Αρχιεπίσκοπο Αμερικής
Διεθνές Συνέδριο «Σύγχρονες Τάσεις στην Κλασική Φιλολογία»Διεθνές Συνέδριο «Σύγχρονες Τάσεις στην Κλασική Φιλολογία»
Διδάσκοντας τη γραμματική αλλιώςΔιδάσκοντας τη γραμματική αλλιώς
Βραβείο Αριστείας στον Αν. Καθηγητή Βασίλειο ΚώτσηΒραβείο Αριστείας στον Αν. Καθηγητή Βασίλειο Κώτση
Απολογισμός και Βραβεύσεις Πρακτικής Άσκησης ΑΠΘΑπολογισμός και Βραβεύσεις Πρακτικής Άσκησης ΑΠΘ
Νεότερα σχολιασμένα:
Ο