Top
gothess Home Page
follow
facebook twiter
Γιορτάζουν σήμερα: Απόλλων Δωροθέα
ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
5-3-2019

Διεθνές Συνέδριο για τον Αριστοτέλη στην Κορσική

Με τη συμμετοχή του ΑΠΘ

Διεθνές Συνέδριο για τον Αριστοτέλη στην Κορσική
fontsize

Διεθνές Συνέδριο προς τιμήν του Σταγειρίτη φιλοσόφου Αριστοτέλη, με τίτλο «L’ Heritage d’ Aristote Aujourd’ Hui. L’articulation des sciences et des arts - Η Κληρονομιά του Αριστοτέλη Σήμερα. Η έκφρασή της στις επιστήμες και στις Τέχνες», πραγματοποιείται 5 - 8 Μαρτίου 2019, στο Università di Corsica, στο Καργκέζε της Κορσικής.

Στη διοργάνωση του Συνεδρίου συμμετέχουν διεθνούς κύρους ευρωπαϊκά Ερευνητικά Κέντρα, όπως το Centre Nationale de la Recherche Scientifique της Γαλλίας (CNRS), η Fédération de Recherche Environnement et Société (FRES ) και το Group for Early Modern Cultural Analysis (FEMCA) του Πανεπιστημίου της Louvain στο Βέλγιο και το Διεπιστημονικό Κέντρο (ΔΙ.Κ.Α.Μ.) του ΑΠΘ, με τους στόχους του οποίου εναρμονίζεται ο διεπιστημονικός χαρακτήρας του Συνεδρίου.

Το θέμα του Συνεδρίου έχει ως αφετηρία το έργο εν γένει του μεγάλου Μακεδόνα φιλοσόφου και το σκεπτικό το οποίο έχει διατυπώσει ένας από τους σημαντικότερους Αριστοτελιστές διεθνώς και πρωτεργάτης της επαναφοράς του Αριστοτελισμού στη Γαλλία, ο φιλόσοφος Pierre Pellegrin. Σύμφωνα με τον κ. Pellegrin, «ο Αριστοτέλης βλέπει τη γνώση ως μία διατύπωση αυτόνομων επιστημονικών περιοχών, και όλοι οι επιστημονικοί μας κλάδοι, συμπεριλαμβανομένης της Βιολογίας και των Ψυχο-κοινωνικών επιστημών (Ψυχολογίας, Κοινωνιολογίας, Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, Γλωσσολογίας, Σημειωτικής, Θεωρίας της λογοτεχνίας) θεμελιώνονται επάνω στο αριστοτελικό έργο. Ύστερα από μία έντονη κυριαρχία του αναγωγισμού, που ανήγαγε όλες τις επιστήμες στη Φυσική, οι επιστήμονες ανακάλυψαν πλέον σήμερα και πάλι τις αριστοτελικές αρετές μιας πολύπλευρης προσέγγισης της γνώσης».

Οι θεματικές ενότητες του Συνεδρίου, πάντα σε σχέση με το αριστοτελικό έργο, είναι οι εξής:

- Προβληματισμοί πάνω στην έννοια της Φύσης (Penser la nature)
- Θεωρητικές και Πρακτικές Επιστήμες (Sciences théorétiques et sciences pratiques)
- Ιστορία των επιστημών και ιστορία των ιδεών (Histoire des Sciences et histoire des Idèes)
 
Προσκεκλημένη ομιλήτρια στο Συνέδριο είναι η Ομότιμη Καθηγήτρια Φιλοσοφίας του ΑΠΘ, Δήμητρα Σφενδόνη-Μέντζου, Πρόεδρος του ΔΙ.Κ.Α.Μ.  Η κυρία Σφενδόνη - Μέντζου θα απευθύνει χαιρετισμό κατά την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου και θα δώσει ομιλία, την Παρασκευή 8 Μαρτίου 2019, με θέμα «Aristotle’s conception of physis and Contemporary Scientific Thought - Η Αριστοτελική έννοια της φύσης και η σύγχρονη επιστημονική σκέψη».

Μεταξύ των ομιλητών συγκαταλέγονται οι ακόλουθοι διακεκριμένοι μελετητές του αριστοτελικού έργου:

-Τomas Calvo, Ομότιμος Καθηγητής Ιστορίας της Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο Complutense της Μαδρίτης
-David Lefebvre, Καθηγητής Ιστορίας της αρχαίας Φιλοσοφίας στη Σορβόννη
-Pierre Pellegrin, φιλόσοφος, συντονιστής ερευνητής στο CNRS

Σημειώνεται ότι το χωριό Καργκέζε (Cargeze) ιδρύθηκε στα τέλη του 18ου αιώνα από τους απογόνους μιας ομάδας μεταναστών από τη Μάνη, οι οποίοι είχαν εγκατασταθεί στην Κορσική έναν αιώνα νωρίτερα. Ως εκ τούτου, έχει ιδιαίτερη αξία το γεγονός ότι το Πανεπιστήμιο του Καργκέζε αποφάσισε να τιμήσει τον μεγάλο Μακεδόνα φιλόσοφο.


Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα του Συνεδρίου 


Διεπιστημονικό Κέντρο Αριστοτελικών Μελετών ΑΠΘ

Το Διεπιστημονικό Κέντρο Αριστοτελικών Μελετών ιδρύθηκε στις 6 Ιουλίου 2011 με απόφαση της Συγκλήτου του ΑΠΘ. Στόχος του Κέντρου είναι η διεπιστημονικού χαρακτήρα μελέτη και προβολή σε διεθνή κλίμακα του αριστοτελικού έργου και η εξειδίκευση προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών στη μελέτη του έργου του μεγάλου Μακεδόνα φιλοσόφου.ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ«Covid-19 Data Explorations»
«Covid-19 Data Explorations»

Πρωτοβουλία ερευνητών του ΑΠΘ σχετικά με την COVID-19

29-4-2020


Γράφος βιβλιογραφικών αναφορών για την εξερεύνηση   του COVID-19
Γράφος βιβλιογραφικών αναφορών για την εξερεύνηση του COVID-19

Με πρωτοβουλία του ΑΠΘ και του Πανεπιστημίου Duke των ΗΠΑ

13-4-2020


ΔΩΡΕΑΝ διανομή - παράδοση κατ’ οίκον 1.050.000 συγγραμμάτων σε φοιτητές
ΔΩΡΕΑΝ διανομή - παράδοση κατ’ οίκον 1.050.000 συγγραμμάτων σε φοιτητές

Από τον Σύλλογο Εκδοτών Επιστημονικών Βιβλίων (Σ.Ε.Ε.ΒΙ.)

30-3-2020
goTHESS

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ NEA

ΔΙΑΒΑΣΤΗΚΑΝ ΠΟΛΥ