ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
17-4-2019

Η Ευρώπη εκ των έσω - Επιστημονική ημερίδα

Κέντρο για τον Ευρωπαϊκό Νομικό Πολιτισμό της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ

Η Ευρώπη εκ των έσω - Επιστημονική ημερίδα

Το Κέντρο για τον Ευρωπαϊκό Νομικό Πολιτισμό (ΚΕΝοΠ) της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ, το οποίο ιδρύθηκε πρόσφατα, ξεκινώντας τις δράσεις του διοργανώνει την πρώτη επιστημονική ημερίδα με τίτλο «Η Ευρώπη εκ των έσω», την Παρασκευή 19 Απριλίου 2019, στις 17.30, στην Αίθουσα Συνεδρίων του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (Τσιμισκή 29).

Κεντρικός ομιλητής της ημερίδας είναι ο επικεφαλής εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς. Mαζί του θα συνομιλήσουν ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΚΕΝοΠ, Καθηγητής της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ, Πέτρος Στάγκος, καθώς και το Mέλος του Δ.Σ. του ΚΕΝοΠ, Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ, Ιωάννης Παπαγεωργίου. Τη συζήτηση συντονίζει η Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του ΚΕΝοΠ, Καθηγήτρια της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ, Ευγενία Σαχπεκίδου.

Την ημερίδα θα χαιρετίσουν ο Πρύτανης του ΑΠΘ, Καθηγητής  Περικλής Α. Μήτκας, και η Κοσμήτορας της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ, Καθηγήτρια  Ελισάβετ Συμεωνίδου-Καστανίδου.

Όπως δήλωσε η κυρία Συμεωνίδου-Καστανίδου, «η ‘‘Ευρώπη εκ των έσω’’ είναι η εναρκτήρια δημόσια εκδήλωση του Κέντρου για τον Ευρωπαϊκό Νομικό Πολιτισμό που ιδρύθηκε μόλις φέτος ως μονάδα του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Το Κέντρο υπάγεται στη Σύγκλητο του ΑΠΘ και είναι συνδεδεμένο λειτουργικά με τη Νομική Σχολή. Μεταξύ των σκοπών του είναι η διοργάνωση ενημερωτικών εκδηλώσεων, που απευθύνονται κυρίως στην κοινωνία των πολιτών, για θέματα που αφορούν την Ευρωπαϊκή Ένωση. Μέσω αυτών το Κέντρο αποσκοπεί να διευκολύνει την ενεργητική συμμετοχή των πολιτών στη διαμόρφωση αποφάσεων για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΚΕΝοΠ, Καθηγητής της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ, Πέτρος Στάγκος, τόνισε ότι «όσο κι αν στην επικαιρότητα στα κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεσπόζουν οι Ευρωεκλογές, η δημοκρατία, όπως τη βιώνουμε στο κράτος-έθνος, δεν είναι σε διαρκές ‘‘ραντεβού’’ με την ευρωπαϊκή οικοδόμηση. Ψήγματα δημοκρατίας είναι διάσπαρτα μέσα σ’ αυτήν. Ίσως να αφυπνιστούν πολιτικο-ιδεολογικά οι υπέρμαχοι της ενωμένης Ευρώπης, αν οι εχθροί της ενοποίησης, ο αριστερο-δεξιός λαϊκισμός, καταστούν υπολογίσιμη πολιτική δύναμη στο νέο Ευρωκοινοβούλιο. Προτιμότερο όμως είναι να δώσουν πνοή στη θνήσκουσα ευρωπαϊκή ιδέα οι μηχανισμοί παραγωγής και διάδοσης της επιστημονικής γνώσης, τα Πανεπιστήμια, είτε ενεργώντας κατά μόνας, είτε σε συμμαχίες μεταξύ τους, όπως τώρα το Αριστοτέλειο με την ίδρυση του Κέντρου για τον Ευρωπαϊκό Νομικό Πολιτισμό».

Σύμφωνα με το Μέλος του Δ.Σ. του ΚΕΝοΠ, Αναπληρωτή Καθηγητή του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ, Ιωάννη Παπαγεωργίου «είναι πλέον κοινός τόπος ότι οι επερχόμενες Ευρωεκλογές θα είναι κρίσιμες για το ευρωπαϊκό εγχείρημα. Μετά την κρίση της Ευρωζώνης, το προσφυγικό, το Brexit αλλά και τις προτάσεις Μακρόν, η Ευρώπη αναπροσανατολίζει τις προτεραιότητές της και (ξανα)συζητά το μέλλον της. Οι συζητήσεις αυτές, παρότι μας αφορούν άμεσα, σε μεγάλο βαθμό διεξάγονται χωρίς να έχει υπάρξει ουσιαστική συζήτηση για το πώς θέλουμε τη μελλοντική Ευρώπη, ούτε στην Ελλάδα, αλλά, σε μεγάλο βαθμό, ούτε στην Ευρώπη. Η ημερίδα φιλοδοξεί να προσφέρει την ευκαιρία να δούμε πώς η ίδια η Ένωση βλέπει τις προκλήσεις που εμφανίζονται ενώπιόν της και ιδίως πώς απαντά σε αυτές».
Αξιολογήστε το άρθρο


ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Τελετή Αναγόρευσης του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης του ΑΠΘ
Τελετή Αναγόρευσης του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης του ΑΠΘ

Θα αναγορευτεί ο Πρόεδρος του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου (ΕΑΠ), Καθηγητής Ιωάννης Καλαβρουζιώτης

Απολογισμός έργου του Πρύτανη του ΑΠΘ Καθηγητή Δημητρίου Κωβαίου
Απολογισμός έργου του Πρύτανη του ΑΠΘ Καθηγητή Δημητρίου Κωβαίου

Με αφορμή τη λήξη της θητείας του ως Πρύτανη του ΑΠΘ

EY Ελλάδος: Υποστηρίζει ενεργά τη σύνδεση των ελληνικών πανεπιστημίων με την αγορά εργασίας
EY Ελλάδος: Υποστηρίζει ενεργά τη σύνδεση των ελληνικών πανεπιστημίων με την αγορά εργασίας

225 φοιτητές συμμετείχαν σε προγράμματα πρακτικής άσκησης της ΕΥ τα δύο τελευταία χρόνια

Παγκόσμια διάκριση φοιτητών του ΑΠΘ με πρότζεκτ για τα καμένα δάση
Παγκόσμια διάκριση φοιτητών του ΑΠΘ με πρότζεκτ για τα καμένα δάση

Στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό Συνθετικής Βιολογίας «iGEM 2023» έλαβαν μέρος 400 ομάδες από 66 χώρες

Τελετή Αναγόρευσης του Καθηγητή Yves P.S. Moens του Τμήματος Κτηνιατρικής του ΑΠΘ
Τελετή Αναγόρευσης του Καθηγητή Yves P.S. Moens του Τμήματος Κτηνιατρικής του ΑΠΘ

Στην Αίθουσα Τελετών του Παλαιού Κτιρίου της Φιλοσοφικής Σχολής

Τα εξωτερικά μέλη του Συμβουλίου Διοίκησης του ΑΠΘ
Τα εξωτερικά μέλη του Συμβουλίου Διοίκησης του ΑΠΘ

Αποτελέσματα εκλογικής διαδικασίας




© 2001-2023 goTHESS.gr
Το goTHESS.gr είναι Οδηγός Πόλης Θεσσαλονίκης ενώ παράλληλα καλύπτει και τα σημαντικότερα ειδησεογραφικά θέματα της ελληνικής επικαιρότητας
facebook twiter
DigitalOcean Referral Badge