Top
follow
facebooktwiter
ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΑΤΖΕΝΤΑ
/Φοιτητικά/
17-4-2019

Η Ευρώπη εκ των έσω - Επιστημονική ημερίδα

Κέντρο για τον Ευρωπαϊκό Νομικό Πολιτισμό της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ

Η Ευρώπη εκ των έσω - Επιστημονική ημερίδα
fontsize
Εχει λήξει στις: Παρασκευή 19 Απριλίου 2019

Το Κέντρο για τον Ευρωπαϊκό Νομικό Πολιτισμό (ΚΕΝοΠ) της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ, το οποίο ιδρύθηκε πρόσφατα, ξεκινώντας τις δράσεις του διοργανώνει την πρώτη επιστημονική ημερίδα με τίτλο «Η Ευρώπη εκ των έσω», την Παρασκευή 19 Απριλίου 2019, στις 17.30, στην Αίθουσα Συνεδρίων του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (Τσιμισκή 29).

Κεντρικός ομιλητής της ημερίδας είναι ο επικεφαλής εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς. Mαζί του θα συνομιλήσουν ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΚΕΝοΠ, Καθηγητής της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ, Πέτρος Στάγκος, καθώς και το Mέλος του Δ.Σ. του ΚΕΝοΠ, Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ, Ιωάννης Παπαγεωργίου. Τη συζήτηση συντονίζει η Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του ΚΕΝοΠ, Καθηγήτρια της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ, Ευγενία Σαχπεκίδου.

Την ημερίδα θα χαιρετίσουν ο Πρύτανης του ΑΠΘ, Καθηγητής  Περικλής Α. Μήτκας, και η Κοσμήτορας της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ, Καθηγήτρια  Ελισάβετ Συμεωνίδου-Καστανίδου.

Όπως δήλωσε η κυρία Συμεωνίδου-Καστανίδου, «η ‘‘Ευρώπη εκ των έσω’’ είναι η εναρκτήρια δημόσια εκδήλωση του Κέντρου για τον Ευρωπαϊκό Νομικό Πολιτισμό που ιδρύθηκε μόλις φέτος ως μονάδα του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Το Κέντρο υπάγεται στη Σύγκλητο του ΑΠΘ και είναι συνδεδεμένο λειτουργικά με τη Νομική Σχολή. Μεταξύ των σκοπών του είναι η διοργάνωση ενημερωτικών εκδηλώσεων, που απευθύνονται κυρίως στην κοινωνία των πολιτών, για θέματα που αφορούν την Ευρωπαϊκή Ένωση. Μέσω αυτών το Κέντρο αποσκοπεί να διευκολύνει την ενεργητική συμμετοχή των πολιτών στη διαμόρφωση αποφάσεων για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΚΕΝοΠ, Καθηγητής της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ, Πέτρος Στάγκος, τόνισε ότι «όσο κι αν στην επικαιρότητα στα κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεσπόζουν οι Ευρωεκλογές, η δημοκρατία, όπως τη βιώνουμε στο κράτος-έθνος, δεν είναι σε διαρκές ‘‘ραντεβού’’ με την ευρωπαϊκή οικοδόμηση. Ψήγματα δημοκρατίας είναι διάσπαρτα μέσα σ’ αυτήν. Ίσως να αφυπνιστούν πολιτικο-ιδεολογικά οι υπέρμαχοι της ενωμένης Ευρώπης, αν οι εχθροί της ενοποίησης, ο αριστερο-δεξιός λαϊκισμός, καταστούν υπολογίσιμη πολιτική δύναμη στο νέο Ευρωκοινοβούλιο. Προτιμότερο όμως είναι να δώσουν πνοή στη θνήσκουσα ευρωπαϊκή ιδέα οι μηχανισμοί παραγωγής και διάδοσης της επιστημονικής γνώσης, τα Πανεπιστήμια, είτε ενεργώντας κατά μόνας, είτε σε συμμαχίες μεταξύ τους, όπως τώρα το Αριστοτέλειο με την ίδρυση του Κέντρου για τον Ευρωπαϊκό Νομικό Πολιτισμό».

Σύμφωνα με το Μέλος του Δ.Σ. του ΚΕΝοΠ, Αναπληρωτή Καθηγητή του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ, Ιωάννη Παπαγεωργίου «είναι πλέον κοινός τόπος ότι οι επερχόμενες Ευρωεκλογές θα είναι κρίσιμες για το ευρωπαϊκό εγχείρημα. Μετά την κρίση της Ευρωζώνης, το προσφυγικό, το Brexit αλλά και τις προτάσεις Μακρόν, η Ευρώπη αναπροσανατολίζει τις προτεραιότητές της και (ξανα)συζητά το μέλλον της. Οι συζητήσεις αυτές, παρότι μας αφορούν άμεσα, σε μεγάλο βαθμό διεξάγονται χωρίς να έχει υπάρξει ουσιαστική συζήτηση για το πώς θέλουμε τη μελλοντική Ευρώπη, ούτε στην Ελλάδα, αλλά, σε μεγάλο βαθμό, ούτε στην Ευρώπη. Η ημερίδα φιλοδοξεί να προσφέρει την ευκαιρία να δούμε πώς η ίδια η Ένωση βλέπει τις προκλήσεις που εμφανίζονται ενώπιόν της και ιδίως πώς απαντά σε αυτές».
Στην ίδια κατηγορία..
InSPIREurope: Πρωτοβουλία για την υποστήριξη των ερευνητών που βρίσκονται σε κίνδυνοInSPIREurope: Πρωτοβουλία για την υποστήριξη των ερευνητών που βρίσκονται σε κίνδυνο

Με τη συμμετοχή του ΑΠΘ και εννέα ακόμη ευρωπαίων εταίρων


Σεξουαλική υγεία: Δράση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της φοιτητικής κοινότηταςΣεξουαλική υγεία: Δράση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της φοιτητικής κοινότητας

Από την Επιτροπή Φύλου και Ισότητας του ΑΠΘ


Διεθνής έκθεση  για Μεταπτυχιακά και Διδακτορικά της QSΔιεθνής έκθεση για Μεταπτυχιακά και Διδακτορικά της QS

Στην Θεσσαλονίκη την Τρίτη 22 Οκτωβρίου


Πραγματοποιήθηκε η ημερίδα για την ηθική και τη δεοντολογία στην έρευναΠραγματοποιήθηκε η ημερίδα για την ηθική και τη δεοντολογία στην έρευνα

Στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας


10ο Ελληνογερμανικό Συμπόσιο Ποινικού Δικαίου στο ΑΠΘ10ο Ελληνογερμανικό Συμπόσιο Ποινικού Δικαίου στο ΑΠΘ

Λόγοι και όρια αναγκαίων περιορισμών του ποινικού δικαίου


Ημερίδα ΠΑΜΑΚ:  Ηθική και Δεοντολογία στην  ΈρευναΗμερίδα ΠΑΜΑΚ: Ηθική και Δεοντολογία στην Έρευνα

Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2019


Κάλεσμα για συμμετοχή στις θεατρικές δράσεις ΚΘΒΕ - ΠΑΜΑΚΚάλεσμα για συμμετοχή στις θεατρικές δράσεις ΚΘΒΕ - ΠΑΜΑΚ

Για την ομάδα Άλικο ή το Θεατρικό Εργαστήρι


«30 χρόνια προγραμμάτων Jean Monnet στο Α.Π.Θ.»«30 χρόνια προγραμμάτων Jean Monnet στο Α.Π.Θ.»

Εκδήλωση στη Νομική Σχολή


Προκήρυξη διαγωνισμού ανάδειξης υποτρόφων ακαδημαϊκού έτους 2018-2019Προκήρυξη διαγωνισμού ανάδειξης υποτρόφων ακαδημαϊκού έτους 2018-2019

Οι αιτήσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά από 4 Νοεμβρίου


Φοιτητές δικαιούχοι δωρεάν σίτισηςΦοιτητές δικαιούχοι δωρεάν σίτισης

Οροι και προϋποθέσειςgoTHESS

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ NEA

ΔΙΑΒΑΣΤΗΚΑΝ ΠΟΛΥ
Νεότερα σχολιασμένα:
Επιθέσεις