Top
home ads Ψάχνεις για ακίνητο στη Θεσσαλονίκη? Δες χιλιάδες Αγγελίες εδώ
follow
facebooktwiter
ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΑΤΖΕΝΤΑ
/Φοιτητικά/
20-5-2019

Αναγόρευση του Νομπελίστα Φυσικής Kip Thorne σε Επίτιμο Διδάκτορα του Τμήματος Φυσικής του ΑΠΘ

Ομιλία του Kip Thorne για τα βαρυτικά κύματα

Αναγόρευση του Νομπελίστα Φυσικής Kip Thorne  σε Επίτιμο Διδάκτορα του Τμήματος Φυσικής του ΑΠΘ
fontsize
Εχει λήξει στις: Παρασκευή 24 Μαΐου 2019

Σε Επίτιμο Διδάκτορα του Τμήματος Φυσικής της Σχολής Θετικών Επιστημών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης θα αναγορευτεί  ο κάτοχος του βραβείου Νόμπελ Φυσικής 2017, Ομότιμος Καθηγητής στην έδραFeynman στη Θεωρητική Φυσική του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Καλιφόρνια των ΗΠΑ, Kip Thorne.

Η τελετή αναγόρευσης θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 24 Μαΐου 2019, στις 14.00, στην Αίθουσα Τελετών «Αλέξανδρος Παπαναστασίου» του Παλαιού Κτιρίου της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ.

Σύμφωνα με την ομόφωνη απόφαση της Συνέλευσης του Τμήματος Φυσικής, ο διακεκριμένος Ομότιμος Καθηγητής Kip Thorne προτείνεται για την απονομή του τίτλου, διότι έχει πλούσιο και διεθνώς αναγνωρισμένο ερευνητικό, εκπαιδευτικό και συγγραφικό έργο στην επιστημονική περιοχή των βαρυτικών κυμάτων, καθώς και πλούσια δράση στην εκλαΐκευση της επιστήμης.

O Kip Thorne μοιράστηκε το Νόμπελ Φυσικής 2017 με τους Rainer Weiss και Barry Barish «για την καθοριστική συνεισφορά στον ανιχνευτή LIGO και την παρατήρηση βαρυτικών κυμάτων».


Το πρόγραμμα της τελετής είναι το ακόλουθο:

Έναρξη – Προσφώνηση
από τον Πρόεδρο του Τμήματος Φυσικής, Καθηγητή Αλκιβιάδη Μπάη

Χαιρετισμός
από τον Πρύτανη, Καθηγητή Περικλή Α. Μήτκα

 
Χαιρετισμός
από τον Πρόεδρο του Τμήματος Φυσικής, Καθηγητή Αλκιβιάδη Μπάη

Έπαινος του τιμωμένου
από τον Καθηγητή του Τμήματος Φυσικής, Νικόλαο Στεργιούλα

 
Τελετή Αναγόρευσης


Ανάγνωση και επίδοση του ψηφίσματος και του τίτλου από τον Πρόεδρο του Τμήματος Φυσικής, Καθηγητή Αλκιβιάδη Μπάη

Επίδοση διασήμου από τον Πρόεδρο του Τμήματος Φυσικής, Καθηγητή Αλκιβιάδη Μπάη

Επίδοση αναμνηστικής πλακέτας τιμής από τον Πρύτανη, Καθηγητή Περικλή Α. Μήτκα

Αντιφώνηση και ομιλία από τον τιμώμενο, με θέμα: «A Vision for Gravitational Wave Science -  Ένα Όραμα για την Επιστήμη των Βαρυτικών Κυμάτων»

 
Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, 24 Μαΐου και ώρα 19.00, στην Aίθουσα Tελετών του ΑΠΘ, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, η Ελληνική Εταιρεία Σχετικότητας, Βαρύτητας και Κοσμολογίας, ο Σύλλογος Αποφοίτων του ΑΠΘ και οι εκδόσεις «Ροπή», υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας, διοργανώνουν ομιλία για το κοινό με θέμα «Εξερευνώντας το Σύμπαν με τα Βαρυτικά Κύματα: Από τη Μεγάλη Έκρηξη στις Μαύρες Τρύπες». Η είσοδος επιτρέπεται μόνο με δελτία ελεύθερης εισόδου, τα οποία θα αρχίσουν να διανέμονται από τις 17.30 στο φουαγιέ της Aίθουσας Tελετών.
Η ομιλία θα γίνει στην αγγλική γλώσσα.


Σύντομο Βιογραφικό Σημείωμα τιμωμένου

Ο Kip Thorne γεννήθηκε το 1940 στη Γιούτα των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, έλαβε πτυχίο Φυσικής από το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Καλιφόρνια (California Institute of Technology – Caltech) το 1962 και διδακτορικό δίπλωμα από το Πανεπιστήμιο Πρίνστον το 1965. Διετέλεσε Καθηγητής στο Caltech από το 1967 έως το 2009, οπότε και αναγορεύτηκε σε Ομότιμο Καθηγητή στην έδρα Feynman της Θεωρητικής Φυσικής, ενώ στη διάρκεια της καριέρας του έχει τιμηθεί με δεκάδες βραβεία, τιμητικούς τίτλους, καθώς και θέσεις σε επιστημονικές ακαδημίες.

Η συνεισφορά του Kip Thorne στην επιστήμη είναι ανεκτίμητη. Από τη δεκαετία του 1960 έχει προσφέρει τα μέγιστα στην ανάπτυξη των Αστροφυσικών εφαρμογών της Θεωρίας της Γενικής Σχετικότητας και ειδικότερα στη μελέτη των σχετικιστικών αστέρων και των Μελανών Οπών, καθώς και στην παραγωγή και τις ιδιότητες των βαρυτικών κυμάτων, συμβάλλοντας έτσι στη γέννηση και τη θεμελίωση του κλάδου της Αστρονομίας Βαρυτικών Κυμάτων. Ήταν από τους ιδρυτές του πειράματος Ανίχνευσης Βαρυτικών Κυμάτων LIGO το 1984, μαζί με τους Rainer Weiss και  Ronald William Prest Drever, και με την ερευνητική δουλειά του ιδίου και των φοιτητών του βοήθησε στην επιτυχή εξέλιξή του. Παράλληλα με το ερευνητικό του έργο έχει εμπνεύσει και διαμορφώσει γενιές αστροφυσικών είτε ο ίδιος ως δάσκαλος και επιβλέπων διδακτορικών διατριβών (συνολικά 52), είτε με τους ακαδημαϊκούς απογόνους του, που αριθμούν τους 224 μέχρι σήμερα, είτε με συγγράμματα όπως η βίβλος της σχετικότητας «Gravitation», που συνέγραψε το 1973 μαζί με τους Charles W Misner και John Archibald Wheeler, είτε, τέλος, με το σημαντικό εκλαϊκευτικό του έργο, που περιλαμβάνει από βιβλία όπως το βιβλίο «Μαύρες Τρύπες και Στρεβλώσεις του Χρόνου» και το πιο πρόσφατο «Η Επιστήμη του Interstellar», μέχρι και τη συμμετοχή του στην παραγωγή και επιστημονική επιμέλεια της ομώνυμης ταινίας.

Μόνο για τη συνεισφορά του στην ανίχνευση των βαρυτικών κυμάτων με το πείραμα LIGO έλαβε τα εξής βραβεία: Special Breakthrough Prize in Fundamental Physics (2016), Kavli Prize in Astrophysics (2016), Gruber Cosmology Prize (2016), Shaw Prize in Astronomy (2016), Smithsonian American Ingenuity Award in the Physical Sciences (2016), Harvey Prize for Breakthroughs in Science and Technology (2016), Fudan-Zongzhi Science Award (2017), Princess of Asturias Award for Technical & Scientific Research (2017), Giuseppe and Vanna Cocconi Prize for an Outstanding Contribution to Particle Astrophysics and Cosmology (2017) και μοιράστηκε με τους R. Weiss και B. Barish το βραβείο Nobel Φυσικής (2017).

Στην ίδια κατηγορία..
Φορολογική Λογιστική και Χρηματοοικονομική Διοίκηση Στρατηγικών Αποφάσεων για Νέους ΠτυχιούχουςΦορολογική Λογιστική και Χρηματοοικονομική Διοίκηση Στρατηγικών Αποφάσεων για Νέους Πτυχιούχους

Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος από το ΠΑΜΑΚ


Πανελλήνιες 2019: Πότε ανακοινώνονται οι βάσειςΠανελλήνιες 2019: Πότε ανακοινώνονται οι βάσεις

Άνοδος στις μεγάλες πόλεις


Οι υποψήφιοι που κρίθηκαν κατάλληλοι για στρατιωτικές σχολέςΟι υποψήφιοι που κρίθηκαν κατάλληλοι για στρατιωτικές σχολές

Αναρτήθηκαν τα αποτελέσματα


Δημόσια ΙΕΚ Θεσσαλονίκης: Όλες οι ειδικότητες 2019-2020 για ΘεσσαλονίκηΔημόσια ΙΕΚ Θεσσαλονίκης: Όλες οι ειδικότητες 2019-2020 για Θεσσαλονίκη

Κατάλογος ειδικοτήτων


Διακρίσεις για το ΑΠΘ στον 26ο Διεθνή Διαγωνισμό «International Mathematics Competition»Διακρίσεις για το ΑΠΘ στον 26ο Διεθνή Διαγωνισμό «International Mathematics Competition»

Πέντε μετάλλια και δύο εύφημες μνείες


Υποτροφίες για Μεταπτυχιακές σπουδές από τα ΕΛΠΑΥποτροφίες για Μεταπτυχιακές σπουδές από τα ΕΛΠΑ

Για σπουδές σε κορυφαία Πανεπιστήμια του εξωτερικού


Απεβίωσε ο ιστορικός και διακεκριμένος ακαδημαϊκός Κ. ΣβολόπουλοςΑπεβίωσε ο ιστορικός και διακεκριμένος ακαδημαϊκός Κ. Σβολόπουλος

Υπήρξε μεταξύ άλλων και υφηγητής στη Νομική Σχολή του ΑΠΘ


Νέες ειδικότητες από το ΙΕΚ ΚουφαλίωνΝέες ειδικότητες από το ΙΕΚ Κουφαλίων

Για το φθινοπωρινό εξάμηνο κατάρτισης


Πέθανε o καθηγητής Ιατρικής του ΑΠΘ Αχιλλέας ΤουρκαντώνηςΠέθανε o καθηγητής Ιατρικής του ΑΠΘ Αχιλλέας Τουρκαντώνης

Θλίψη στην πανεπιστημιακή κοινότητα


Ερευνα για το θέμα της έλλειψης ασφάλειας και αστυνόμευσης στα πανεπιστημιακά campusΕρευνα για το θέμα της έλλειψης ασφάλειας και αστυνόμευσης στα πανεπιστημιακά campus

Διαφορές σε ΑΠΘ και ΠΑΜΑΚgoTHESS

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ NEA

ΔΙΑΒΑΣΤΗΚΑΝ ΠΟΛΥ
Νεότερα σχολιασμένα:
Έκλεψαν