Top
gothess Home Page
follow
facebook twiter
Γιορτάζουν σήμερα: Αντώνιος Αντωνία Θεοδόσιος
ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
30-5-2019

ΑΠΘ: Συνάντηση των Πρυτανικών Αρχών με τον νέο Αρχιεπίσκοπο Αμερικής

Ελπιδοφόρος Λαμπρυνιάδης

ΑΠΘ: Συνάντηση των Πρυτανικών Αρχών με τον νέο Αρχιεπίσκοπο Αμερικής
Ο Πρύτανης, Καθηγητής Περικλής Α. Μήτκας, o Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος Λαμπρυνιάδης, η Αντιπρύτανις Ακαδημαϊκών και Φοιτητικών Θεμάτων, Καθηγήτρια Αριάδνη Στογιαννίδου, και ο Αντιπρύτανης Έρευνας και Συντονισμού, Καθηγητής Θεόδωρος Λαόπουλος
fontsize

Με τις Πρυτανικές Αρχές του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης συναντήθηκε τη Δευτέρα 27 Μαΐου 2019 o νέος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος Λαμπρυνιάδης.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκε η δυνατότητα της συμβολής του ΑΠΘ, με το εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό του, στην εκπαίδευση των δασκάλων της νέας ελληνικής γλώσσας ως ξένης γλώσσας στις ΗΠΑ, αλλά και στον χώρο της ελληνικής ομογένειας, καθώς και η δυνατότητα λειτουργίας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής ως διαύλου επικοινωνίας του ΑΠΘ με ομογενείς επιστήμονες που δραστηριοποιούνται σε Πανεπιστήμια των ΗΠΑ, με στόχο την ανάπτυξη επιστημονικών συνεργασιών σε όλους τους τομείς.

Ο Σεβασμιώτατος δήλωσε υπερήφανος για τη μακρά επιστημονική σχέση που τον συνδέει με το ΑΠΘ από τα φοιτητικά του χρόνια –υπήρξε μάλιστα μέλος του πρώτου ΔΣ των αποφοίτων του– έως την εκλογή και τη δεκαετή υπηρεσία του ως Καθηγητή της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ, και δεσμεύτηκε για μία νέα συνάντηση στη Νέα Υόρκη, με τη συμμετοχή των Πρυτανικών Αρχών και φορέων της ελληνικής ομογένειας, προκειμένου να δρομολογηθούν άμεσα οι συγκεκριμένες δράσεις και συνεργασίες.

Μεταξύ άλλων, ο Πρύτανης του ΑΠΘ, Καθηγητής Περικλής Α. Μήτκας, ανέφερε στον νέο Αρχιεπίσκοπο ότι «Ως Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, είμαστε ιδιαιτέρως υπερήφανοι για την εκλογή σας σε αυτήν την εξόχως διακεκριμένη και άξια θέση στις τάξεις της Ορθοδόξου Οικουμενικής μας Εκκλησίας. Μετέχουμε κι εμείς σε τούτη την ύψιστη διάκριση δι’ υμών ως αποφοίτου, διδάκτορα και καθηγητού της Θεολογικής μας Σχολής».

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Πρύτανης, Καθηγητής Περικλής Α. Μήτκας, ο Αντιπρύτανης Έρευνας και Συντονισμού, Καθηγητής Θεόδωρος Λαόπουλος, η Αντιπρύτανις Ακαδημαϊκών και Φοιτητικών Θεμάτων, Καθηγήτρια Αριάδνη Στογιαννίδου, ο Πρόεδρος του Τμήματος Ποιμαντικής & Κοινωνικής Θεολογίας, Συμεών Πασχαλίδης, και ο Καθηγητής του ίδιου Τμήματος, Απόστολος Κραλίδης.

Ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος πραγματοποίησε τις προπτυχιακές του σπουδές στο Τμήμα Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας του ΑΠΘ, στο οποίο εκπόνησε και τη διδακτορική του διατριβή. Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του στη Γερμανία και τον Λίβανο, εξελέγη Καθηγητής του Τμήματος στο γνωστικό αντικείμενο της Συμβολικής, των Διορθόδοξων και των Διαχριστιανικών Σχέσεων. Καθόλη αυτή την περίοδο ο νέος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής συνέγραψε πλειάδα σημαντικών επιστημονικών μελετών, συμμετείχε σε διεθνή συνέδρια και επιτροπές σε όλο τον κόσμο, δίδαξε τόσο στο προπτυχιακό όσο και στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα του Τμήματος, καθοδήγησε υποψηφίους διδάκτορες από την Ελλάδα και το εξωτερικό και πρόσφερε πολύτιμες υπηρεσίες για τη διεθνοποίηση των επιστημονικών προγραμμάτων του Τμήματος και της Θεολογικής Σχολής.

Παράλληλα, διακόνησε το Οικουμενικό Πατριαρχείο από θέσεις υψηλής ευθύνης, όπως του Αρχιγραμματέα της Ιεράς Συνόδου, του Μητροπολίτη Προύσης και του Ηγουμένου της Ιεράς Πατριαρχικής Μονής Αγίας Τριάδος Χάλκης, επιτυγχάνοντας μάλιστα το «άνοιγμα» της Ιεράς Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, του ιστορικού διεθνούς κέντρου της ελληνόφωνης θεολογίας, μέσω εκπαιδευτικών συνεργασιών με Πανεπιστήμια και Επιστημονικά Ιδρύματα από όλο τον κόσμο, της διοργάνωσης ακαδημαϊκών, καλλιτεχνικών και κοινωνικών εκδηλώσεων στον χώρο της Θεολογικής Σχολής, αλλά και της μηχανοργάνωσης και ψηφιοποίησης της περίφημης Βιβλιοθήκης της.ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΠΘ: Συγχαίρουν τη νέα Πρόεδρο της Ακαδημίας Αθηνών
ΑΠΘ: Συγχαίρουν τη νέα Πρόεδρο της Ακαδημίας Αθηνών

Οι Πρυτανικές Αρχές και η Κοσμητεία της Νομικής Σχολής του ιδρύματος

16-1-2020


Συνάντηση του Πρύτανη του ΑΠΘ με τον Πρύτανη του St. Kliment Ohridski University
Συνάντηση του Πρύτανη του ΑΠΘ με τον Πρύτανη του St. Kliment Ohridski University

Στο πλαίσιο ανανέωσης Συμφωνίας Συνεργασίας μεταξύ των δύο Πανεπιστημίων

9-1-2020

Πιστοποίηση  ISO για τις υπηρεσίες σχολής του ΑΠΘ
Πιστοποίηση ISO για τις υπηρεσίες σχολής του ΑΠΘ

Της Γραμματείας της Κοσμητείας της Σχολής Επιστημών Υγείας

8-1-2020


Tη Διεθνή Πιστοποίηση «Recognised for Excellence 3 Star» έλαβε ο ΕΛΚΕ του ΑΠΘ
Tη Διεθνή Πιστοποίηση «Recognised for Excellence 3 Star» έλαβε ο ΕΛΚΕ του ΑΠΘ

Στη Μεγάλη Γιορτή της Επιχειρηματικής Αριστείας της ΕΕΔΕ

23-12-2019

Διακρίσεις για μεταπτυχιακό πρόγραμμα του ΠΑΘ
Διακρίσεις για μεταπτυχιακό πρόγραμμα του ΠΑΘ

Και του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας

23-12-2019Παρουσίαση της πρωτοβουλίας του ΑΠΘ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη στον Εύξεινο Πόντο
Παρουσίαση της πρωτοβουλίας του ΑΠΘ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη στον Εύξεινο Πόντο

Στην 41η Σύνοδο του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών χωρών-μελών του BSEC

18-12-2019


goTHESS

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ NEA

ΔΙΑΒΑΣΤΗΚΑΝ ΠΟΛΥ