Top
gothess Home Page
follow
facebook twiter
Γιορτάζουν σήμερα: Αντώνιος Αντωνία Θεοδόσιος
ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
14-6-2019

Υποστήριξη της πρόσβασης των νέων Προσφύγων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση

Εβδομάδα Επιμόρφωσης στο ΑΠΘ

Υποστήριξη της πρόσβασης των νέων Προσφύγων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση
fontsize
Εχει λήξει στις: Παρασκευή 21 Ιουνίου 2019

Το Τμήμα Eυρωπαϊκών Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με την υποστήριξη του Δικτύου Ουτρέχτης (Utrecht Network), διοργανώνει την Εβδομάδα Επιμόρφωσης Προσωπικού για την «Υποστήριξη της πρόσβασης των νέων Προσφύγων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, την Επιμόρφωση και την Εργασία» («Staff Training on Pathways of Institutional Support for Young Refugees Access to Higher Education, Training and Employment») από την Τρίτη 18 έως την Παρασκευή 21 Ιουνίου 2019, στο ΑΠΘ.

Στην Εβδομάδα Επιμόρφωσης θα συμμετάσχουν 30 μέλη ακαδημαϊκού και διοικητικού προσωπικού Πανεπιστημίων από 14 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα οποία είτε ήδη εμπλέκονται σε δράσεις και πρωτοβουλίες που αφορούν πρόσφυγες φοιτητές και ερευνητές είτε ενδιαφέρονται να ξεκινήσουν αντίστοιχες στα Ιδρύματά τους.

Η Εβδομάδα Επιμόρφωσης στοχεύει στη βελτίωση της ικανότητας των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων να βοηθούν τους πρόσφυγες φοιτητές και ερευνητές, οι οποίοι απευθύνονται σε αυτά για υποστήριξη σε ακαδημαϊκό πλαίσιο.

Η επιμόρφωση των συμμετεχόντων θα βασιστεί στα προβλήματα που εντοπίστηκαν κατά την πρώτη αντίστοιχη Εβδομάδα, η οποία πραγματοποιήθηκε στην Ουτρέχτη της Ολλανδίας τον Ιούνιο του 2018.

Η εμπειρία του ΑΠΘ προέρχεται από το Πρόγραμμα S.U.C.RE. (Supporting University Community pathways for REfugees-migrants - http://sucre.auth.gr/), με το οποίο επιτεύχθηκαν: α) η δημιουργία απαραίτητων οδηγιών και εκπαιδευτικού υλικού που θα επιτρέψει σε όλους τους ενδιαφερομένους να διευκολύνουν την ενσωμάτωση των προσφύγων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και β) η ανάλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα ευρωπαϊκά Πανεπιστημιακά Ιδρύματα για τη σωστή ενσωμάτωση προσφύγων φοιτητών και ερευνητών.

Κατά τη διάρκεια της Εβδομάδας Επιμόρφωσης, θα διερευνηθούν τρόποι αντιμετώπισης ποικίλων θεμάτων, όπως η αναγνώριση της πρότερης μάθησης των προσφύγων, φοιτητών και ερευνητών, τα απαιτούμενα δικαιολογητικά εισόδου τους στα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα της Ευρώπης, οι τυχόν διοικητικές και οικονομικές δυσχέρειες, τα γλωσσικά και πολιτισμικά εμπόδια, καθώς και οι ευκαιρίες ψυχοκοινωνικής υποστήριξης σε διάφορα πλαίσια. Επιπλέον, θα δοθεί έμφαση σε ζητήματα απασχολησιμότητας των προσφύγων, αλλά και στον εντοπισμό των περαιτέρω προκλήσεων του παρόντος και του μέλλοντος.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει συνεδρίες, αλλά και εργαστήρια (workshops) με τη συμμετοχή Καθηγητών και διοικητικού προσωπικού του ΑΠΘ, καθώς επίσης και ειδικών και εμπειρογνωμόνων από διάφορους εθνικούς και διεθνείς φορείς, όπως το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Ανάπτυξη της Επαγγελματικής Κατάρτισης (European Centre for the Development of Vocational Training- CEDEFOP), τον Δήμο Θεσσαλονίκης, αλλά και από Πανεπιστημιακά Ιδρύματα που υλοποιούν σχετικά προγράμματα, όπως τα Πανεπιστήμια της Κολωνίας, της Ουτρέχτης και το Πανεπιστήμιο Πειραιώς.

Παράλληλα, οι συμμετέχοντες θα επισκεφτούν τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις Γιατροί του Κόσμου, Solidarity Now, ΝΑΟΜΙ και Οικόπολις και θα ενημερωθούν αναφορικά με τις δράσεις τους, ενώ την Πέμπτη 20 Ιουνίου 2019, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων, θα πάρουν μέρος σε εκδηλώσεις που διοργανώνουν διάφορες ΜΚΟ στην πόλη.

 

Δίκτυο Ουτρέχτης

Το Δίκτυο Ουτρέχτης  είναι ένα ευρωπαϊκό διευρυμένο Δίκτυο στο οποίο συμμετέχουν 32 Πανεπιστήμια από 27 χώρες, με στόχο τη συνεργασία στο πλαίσιο της διεθνοποίησης.

Εντός του Δικτύου υποστηρίζεται η κινητικότητα των φοιτητών, του διδακτικού και του διοικητικού προσωπικού, ενώ υποβάλλονται προτάσεις για ευρωπαϊκά και διεθνή προγράμματα μετά από συνεργασία των μελών του.
Events και Alerts από αυτή την καταχώρηση
Η Νομική Σχολή του ΑΠΘ τιμά τα 90 χρόνια λειτουργίας τηςΗ Νομική Σχολή του ΑΠΘ τιμά τα 90 χρόνια λειτουργίας της

Οι εκδηλώσεις που έχουν προγραμματιστεί


9ο Θερινό Σχολείο στην Περιβαλλοντική Δημοσιογραφία9ο Θερινό Σχολείο στην Περιβαλλοντική Δημοσιογραφία

Από το Τμήμα Δημοσιογραφίας & ΜΜΕ του ΑΠΘ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΠΘ: Συγχαίρουν τη νέα Πρόεδρο της Ακαδημίας Αθηνών
ΑΠΘ: Συγχαίρουν τη νέα Πρόεδρο της Ακαδημίας Αθηνών

Οι Πρυτανικές Αρχές και η Κοσμητεία της Νομικής Σχολής του ιδρύματος

16-1-2020


Συνάντηση του Πρύτανη του ΑΠΘ με τον Πρύτανη του St. Kliment Ohridski University
Συνάντηση του Πρύτανη του ΑΠΘ με τον Πρύτανη του St. Kliment Ohridski University

Στο πλαίσιο ανανέωσης Συμφωνίας Συνεργασίας μεταξύ των δύο Πανεπιστημίων

9-1-2020

Πιστοποίηση  ISO για τις υπηρεσίες σχολής του ΑΠΘ
Πιστοποίηση ISO για τις υπηρεσίες σχολής του ΑΠΘ

Της Γραμματείας της Κοσμητείας της Σχολής Επιστημών Υγείας

8-1-2020


Tη Διεθνή Πιστοποίηση «Recognised for Excellence 3 Star» έλαβε ο ΕΛΚΕ του ΑΠΘ
Tη Διεθνή Πιστοποίηση «Recognised for Excellence 3 Star» έλαβε ο ΕΛΚΕ του ΑΠΘ

Στη Μεγάλη Γιορτή της Επιχειρηματικής Αριστείας της ΕΕΔΕ

23-12-2019

Διακρίσεις για μεταπτυχιακό πρόγραμμα του ΠΑΘ
Διακρίσεις για μεταπτυχιακό πρόγραμμα του ΠΑΘ

Και του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας

23-12-2019Παρουσίαση της πρωτοβουλίας του ΑΠΘ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη στον Εύξεινο Πόντο
Παρουσίαση της πρωτοβουλίας του ΑΠΘ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη στον Εύξεινο Πόντο

Στην 41η Σύνοδο του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών χωρών-μελών του BSEC

18-12-2019


goTHESS

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ NEA

ΔΙΑΒΑΣΤΗΚΑΝ ΠΟΛΥ