Top
ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
EVENTS
Φοιτητικά
24-6-2019

ΑΠΘ: O Χριστόφορος Κωτσάκης Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής «Commission I: Reference Frames»

Tης Διεθνούς Ένωσης Γεωδαισίας

ΑΠΘ: O Χριστόφορος Κωτσάκης  Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής «Commission I: Reference Frames»
fontsize

Ο Καθηγητής του Τμήματος Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, Χριστόφορος Κωτσάκης, εξελέγη Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής «Reference Frames» της Διεθνούς Ένωσης Γεωδαισίας (International Association of Geodesy – IAG) (http://www.iag-aig.org/).

Η Διεθνής Ένωση Γεωδαισίας είναι o επίσημος επιστημονικός οργανισμός που προωθεί τη συνεργασία και την έρευνα στον τομέα της Γεωδαισίας σε παγκόσμια κλίμακα. Αποτελεί ιδρυτικό και ενεργό μέλος της Διεθνούς Ένωσης Γεωδαισίας και Γεωφυσικής (International Union of Geodesy and Geophysics – IUGG), καθώς και μέλος του Διεθνούς Συμβουλίου για την Επιστήμη (International Council for Science – ICS). Στη Διεθνή Ένωση Γεωδαισίας λειτουργούν τέσσερις μόνιμες επιστημονικές επιτροπές: Reference Frames (Πλαίσια Αναφοράς), Gravity Field (Πεδίο βαρύτητας), Earth Rotation and Geodynamics (Περιστροφή της Γης και Γεωδυναμική) και Positioning and Applications (Προσδιορισμός θέσης και εφαρμογές). Η Επιστημονική Επιτροπή «Reference Frames» είναι αρμόδια για τον καθορισμό, την εγκατάσταση και τη βελτίωση των γεωδαιτικών πλαισίων αναφοράς, την  ανάπτυξη προηγμένων τεχνικών επίγειων και διαστημικών γεωδαιτικών παρατηρήσεων, την προώθηση διεθνών συνεργασιών αναφορικά με την ανάπτυξη σύγχρονων δικτύων γεωδαιτικών παρατηρητηρίων κ.ά.

Η εκλογή του κ. Κωτσάκη πραγματοποιήθηκε από το σύνολο των εθνικών αντιπροσώπων των χωρών-μελών της Διεθνούς Ένωσης Γεωδαισίας, τον Μάιο του 2019, ενώ η θητεία του θα ξεκινήσει στη συνδιάσκεψη της Διεθνούς Ένωσης Γεωδαισίας και Γεωφυσικής (IUGG), η οποία θα πραγματοποιηθεί τον Ιούλιο του 2019, στο Μόντρεαλ του Καναδά. Ο κ. Κωτσάκης θα συμμετέχει μαζί με τους νέους Προέδρους των τριών άλλων Επιστημονικών Επιτροπών της Διεθνούς Ένωσης Γεωδαισίας στην εκτελεστική επιτροπή της Διεθνούς Ένωσης Γεωδαισίας για την περίοδο 2019-2023, καθώς και στην επιστημονική υπο-επιτροπή «Sub-Commission B2: International Coordination of Space Techniques for Geodesy (Υπο-επιτροπή Β2: Διεθνής Συντονισμός Διαστημικών Τεχνικών Γεωδαισίας)» της Παγκόσμιας Επιτροπής Διαστημικής Έρευνας (Committee on Space Research – COSPAR, https://council.science/topics/cospar).

 

Σύντομο Βιογραφικό Σημείωμα του Χριστόφορου Κωτσάκη

Είναι Καθηγητής στον Τομέα Γεωδαισίας και Τοπογραφίας του Τμήματος Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών του ΑΠΘ.

Αποφοίτησε από το Τμήμα Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών του ΑΠΘ το 1995. Συνέχισε τις σπουδές του στο Τμήμα Μηχανικών Γεωπληροφορικής του Πανεπιστημίου του Κάλγκαρι (University of Calgary) στον Καναδά, από όπου πήρε διδακτορικό δίπλωμα το 2000. Εργάστηκε στο Πανεπιστήμιο του Κάλγκαρι ως εποχιακός Λέκτορας (1999-2001), μεταδιδακτορικός ερευνητής (2000-2001) και Επίκουρος Καθηγητής (2002-2004), καθώς και ως επισκέπτης Καθηγητής στο Αστρονομικό Ινστιτούτο της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών στη Σαγκάη (2011). Εκλέχτηκε για πρώτη φορά στο ΑΠΘ το 2004 και είναι Καθηγητής πρώτης βαθμίδας από το 2013. Έχει διατελέσει Διευθυντής του Τομέα Γεωδαισίας και Τοπογραφίας (2013-2015) και Διευθυντής του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών του Τμήματος Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών του ΑΠΘ (2014-2016).

Έχει λάβει πλήθος τιμητικών διακρίσεων για το ερευνητικό και διδακτικό του έργο: βραβείο εξαίρετης διδασκαλίας από το Πανεπιστήμιο του Κάλγκαρι (2001), βραβείο καλύτερης δημοσιευμένης εργασίας για νέους επιστήμονες από τη Διεθνή Ένωση Γεωδαισίας (2001), βραβείο Helmut Moritz για πρωτότυπη έρευνα στη Γεωδαισία από το Πανεπιστήμιο του Κάλγκαρι (2000), ερευνητικές υποτροφίες από την Ελληνο-Καναδική Ένωση και το Καναδικό Κέντρο Επιστημονικής Αριστείας GEOIDΕ (Geomatics for Informed Decisions) και βραβείο Δημητρίου Λαμπαδαρίου από την Ακαδημία Αθηνών (2007).

Έχει διατελέσει μέλος της Εκδοτικής Επιτροπής του διεθνούς περιοδικού «Journal of Geοdesy» (2007-2015) και συμμετέχει ως κριτής σε μεγάλο αριθμό επιστημονικών εκδόσεων και περιοδικών. Από το 1999 συμμετέχει ως μέλος ή Πρόεδρος σε διάφορες ειδικές ομάδες εργασίας και διεπιστημονικά προγράμματα της Διεθνούς Ένωσης Γεωδαισίας, της οποίας είναι εκλεγμένος εταίρος (elected Fellow) από το 2011.

Τα ερευνητικά ενδιαφέροντα του κ. Κωτσάκη καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα εφαρμογών της δορυφορικής και φυσικής γεωδαισίας, με έμφαση στη μελέτη και υλοποίηση σύγχρονων γεωδαιτικών συστημάτων αναφοράς για την παρακολούθηση δυναμικών μεταβολών της Γης, στην ανάλυση χρονοσειρών σε δίκτυα μόνιμων σταθμών GNSS (Global Navigation Satellite Systems) και στην ανάπτυξη πρότυπων μεθοδολογιών για τη βέλτιστη επεξεργασία γεωχωρικών δεδομένων σε διάφορες χωρο-χρονικές κλίμακες. Έχει συγγράψει πάνω από 110 επιστημονικές εργασίες που έχουν δημοσιευθεί σε έγκριτα ξενόγλωσσα περιοδικά, σε πρακτικά διεθνών και ελληνικών συνεδρίων καθώς και σε ειδικούς τόμους επιστημονικών εκδόσεων.

Στην ίδια κατηγορία..
Ιστορική τριπλή διάκριση στην Ολλανδία για την Racing Team του ΑΠΘΙστορική τριπλή διάκριση στην Ολλανδία για την Racing Team του ΑΠΘ

Στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό Formula Student


Εκδήλωση Παρουσίασης του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου ΚύπρουΕκδήλωση Παρουσίασης του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου

Δευτέρα 15 Ιουλίου 2019


Μεταπτυχιακό: Διοίκηση και Ηγεσία στις Επιστήμες της Εκπαίδευσης και της Διά Βίου ΜάθησηςΜεταπτυχιακό: Διοίκηση και Ηγεσία στις Επιστήμες της Εκπαίδευσης και της Διά Βίου Μάθησης

Παράταση προθεσμίας υποβολής αιτήσεων έως 19 Ιουλίου


Το ΠΑΜΑΚ υπέγραψε Μνημόνιο Συνεργασίας με τη Το ΠΑΜΑΚ υπέγραψε Μνημόνιο Συνεργασίας με τη "Βυζαντινή Θεσσαλονίκη"

Θερινό Πανεπιστήμιο Βυζαντινών Σπουδών


Σύλλογος Ποντίων Φοιτητών: 24 χρόνια από τη σφαγή στη ΣρεμπρένιτσαΣύλλογος Ποντίων Φοιτητών: 24 χρόνια από τη σφαγή στη Σρεμπρένιτσα

Σαν σήμερα 24 χρόνια πριν


Το 7ο «Michelangelo Workshop» με τη συμμετοχή του ΑΠΘΤο 7ο «Michelangelo Workshop» με τη συμμετοχή του ΑΠΘ

Φοιτητές παρουσίασαν μελέτη για τη φωτιά στο Μάτι της Αττικής


Γνώρισαν το επιχειρείν μέσα από το 4ο «ThesSummerSchool»Γνώρισαν το επιχειρείν μέσα από το 4ο «ThesSummerSchool»

Ικανοποίηση και θετικά σχόλια από τους 39 νέους και νέες


Δέκα υποτροφίες από το NDF για σπουδές στην Ελλάδα και το εξωτερικόΔέκα υποτροφίες από το NDF για σπουδές στην Ελλάδα και το εξωτερικό

Για προπτυχιακές και μεταπτυχιακές σπουδές


3η Διεθνή Θερινή Ακαδημία «Thessaloniki International Media Summer Academy 2019»3η Διεθνή Θερινή Ακαδημία «Thessaloniki International Media Summer Academy 2019»

Από το Τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ


ΑΠΘ: Ολοκληρώθηκε το διεθνές συνέδριο για την Οικολογία και τη ΖωογεωγραφίαΑΠΘ: Ολοκληρώθηκε το διεθνές συνέδριο για την Οικολογία και τη Ζωογεωγραφία

Σε συνεργασία με την Ελληνική Ζωολογική ΕταιρείαgoTHESS

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
ΡΟΗ NEA

ΔΙΑΒΑΣΤΗΚΑΝ ΠΟΛΥ
Δέκα υποτροφίες από το NDF για σπουδές στην Ελλάδα και το εξωτερικό

Δέκα υποτροφίες από το NDF για σπουδές στην Ελλάδα και το εξωτερικό

Υποτροφίες από το ΑΠΘ και τα Ελληνικά Πετρέλαια

Υποτροφίες από το ΑΠΘ και τα Ελληνικά Πετρέλαια

Technology, Entrepreneurship & Commercialization Cloud for Innovation

Technology, Entrepreneurship & Commercialization Cloud for Innovation

Συνάντηση Παυλόπουλου με μέλη του Δ.Σ. του «Διεπιστημονικού Κέντρου Αριστοτελικών Μελετών»

Συνάντηση Παυλόπουλου με μέλη του Δ.Σ. του «Διεπιστημονικού Κέντρου Αριστοτελικών Μελετών»

Το ΠΑΜΑΚ υπέγραψε Μνημόνιο Συνεργασίας με τη

Το ΠΑΜΑΚ υπέγραψε Μνημόνιο Συνεργασίας με τη "Βυζαντινή Θεσσαλονίκη"

Το 7ο «Michelangelo Workshop» με τη συμμετοχή του ΑΠΘ

Το 7ο «Michelangelo Workshop» με τη συμμετοχή του ΑΠΘ

Δωρεάν μεταπτυχιακές σπουδές σε φοιτητές με ατομικό εισόδημα έως 7.863 €

Δωρεάν μεταπτυχιακές σπουδές σε φοιτητές με ατομικό εισόδημα έως 7.863 €

3η Διεθνή Θερινή Ακαδημία «Thessaloniki International Media Summer Academy 2019»

3η Διεθνή Θερινή Ακαδημία «Thessaloniki International Media Summer Academy 2019»

Νεότερα σχολιασμένα:
Επίτιμος