ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
26-6-2019

Το ΑΠΘ στην πρώτη γενιά των «Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων»

EPICUR: European Partnership for an Innovative Campus Unifying Regions

Το ΑΠΘ στην πρώτη γενιά των «Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων»

Σύμφωνα με τη σημερινή ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η στρατηγική συμμαχία του ΑΠΘ και εφτά ακόμη Πανεπιστημίων της Ευρώπης για τη δημιουργία Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου με τίτλο «EPICUR: European Partnership for an Innovative Campus Unifying Regions» επιλέχθηκε ως ένα από τα πρώτα καινοτόμα «Ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια».

Από τις 54 αιτήσεις που υποβλήθηκαν επελέγησαν 17 «Ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια», στα οποία συμμετέχουν 114 ΑΕΙ από 24 κράτη-μέλη. Η αξιολόγηση πραγματοποιήθηκε από 26 ανεξάρτητους εξωτερικούς εμπειρογνώμονες, μεταξύ των οποίων Πρυτάνεις, Καθηγητές και Ερευνητές, που ορίστηκαν από την Επιτροπή.

Τα «Ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια» αποτελούν μια νέα, εξαιρετικά φιλόδοξη πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης που στοχεύει στη βελτίωση της ποιότητας, της διεθνούς ανταγωνιστικότητας και, εν τέλει, της ελκυστικότητας της Ευρωπαϊκής Ανώτατης Εκπαίδευσης. Μέσα από διακρατικές συμμαχίες Πανεπιστημίων, θα χαράσσονται κοινές μακροπρόθεσμες στρατηγικές που θα προωθούν την ευρωπαϊκή ταυτότητα και τις ευρωπαϊκές αξίες και θα ευνοούν την κινητικότητα των φοιτητριών/φοιτητών, των υποψήφιων διδακτόρων, του προσωπικού και των ερευνητών.

Τα «Ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια» θα προσφέρουν κοινά, ευέλικτα προγράμματα σπουδών ή ενοτήτων σε διάφορους επιστημονικούς κλάδους, παρέχοντας τη δυνατότητα στις φοιτήτριες/φοιτητές όλων των επιπέδων σπουδών να προσαρμόσουν την εκπαίδευσή τους, επιλέγοντας τι, πού και πότε θα σπουδάσουν και να αποκτήσουν ένα ευρωπαϊκό πτυχίο.

Ταυτόχρονα, η λειτουργία τους θα συμβάλλει στη βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη της περιοχής τους, καθώς οι φοιτήτριες/φοιτητές τους θα έχουν τη δυνατότητα να συνεργαστούν στενά με τις κατά τόπου επιχειρήσεις και τις δημοτικές αρχές, όσο και με ακαδημαϊκούς και ερευνητές προκειμένου να αναζητηθούν λύσεις για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η κάθε περιοχή.

Ο συνολικός προϋπολογισμός για τα πρώτα 17 «Ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια» έχει ύψος 85 εκατομμύρια ευρώ. Κάθε ευρωπαϊκή συμμαχία θα λάβει έως και 5 εκατομμύρια ευρώ τα επόμενα τρία χρόνια, προκειμένου να ξεκινήσει την εφαρμογή των σχεδίων της και να χαράξει τον δρόμο για να ακολουθήσουν και άλλα ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης σε ολόκληρη την ΕΕ.

Στο «EPICUR» συμμετέχουν, μαζί με το ΑΠΘ, άλλα 7 κορυφαία ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια: του Στρασβούργου (University of Strasbourg, Γαλλία), του Άμστερνταμ (University of Amsterdam, Άμστερνταμ, Ολλανδία), του Φράιμπουργκ (University of Freiburg, Γερμανία), του Πόζναν (Adam-Mickiewicz University, Πόζναν, Πολωνία), της Άνω Αλσατίας (University of Haute-Alsace, Μυλούζ, Γαλλία), το Πολυτεχνείο της Καρλσρούης (Karlsruhe Institute of Technology, Γερμανία) και το Πανεπιστήμιο Φυσικών Πόρων και Επιστημών Ζωής της Βιέννης (University of Natural Resources and Life Sciences, Βιέννη, Αυστρία).

Επικεφαλής της ακαδημαϊκής συμμαχίας «EPICUR» εκ μέρους του ΑΠΘ είναι η Αντιπρύτανις Ακαδημαϊκών και Φοιτητικών Θεμάτων, Καθηγήτρια Αριάδνη Στογιαννίδου, η οποία επισημαίνει: «Η επιλογή του EPICUR από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σηματοδοτεί την αναγνώριση των πολυετών μας προσπαθειών για την εδραίωση της παρουσίας του ΑΠΘ στην ευρωπαϊκή και τη διεθνή ανώτατη εκπαίδευση. Το EPICUR διαμορφώνει ένα νέο τοπίο στον ευρωπαϊκό ακαδημαϊκό χώρο, που μέσα από τη διεπιστημονικότητα και την πολυγλωσσία καθιστά το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο κεντρικό ευρωπαϊκό κόμβο υψηλής ποιότητας εκπαίδευσης και ανταγωνιστικής έρευνας».

Ο Πρύτανης του ΑΠΘ, Καθηγητής Περικλής Α. Μήτκας, είναι περήφανος και δηλώνει ότι «Με το EPICUR, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης εντάσσεται στην πρώτη γενιά των Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων και θα συμμετέχει από την αρχή σε μία πρωτοβουλία που θα αλλάξει άρδην τον Ευρωπαϊκό Χώρο Ανώτατης Εκπαίδευσης. Πιστοί στο όραμά μας για ένα Πανεπιστήμιο διεθνούς ακτινοβολίας, σύντομα θα προσφέρουμε τη δυνατότητα σε μια νέα γενιά Ευρωπαίων πολιτών να σπουδάζει και να συνεργάζεται ανεξαρτήτως γλώσσας, συνόρων και αντικειμένου σπουδών».
Αξιολογήστε το άρθρο


ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Τελετή Αναγόρευσης του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης του ΑΠΘ
Τελετή Αναγόρευσης του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης του ΑΠΘ

Θα αναγορευτεί ο Πρόεδρος του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου (ΕΑΠ), Καθηγητής Ιωάννης Καλαβρουζιώτης

Απολογισμός έργου του Πρύτανη του ΑΠΘ Καθηγητή Δημητρίου Κωβαίου
Απολογισμός έργου του Πρύτανη του ΑΠΘ Καθηγητή Δημητρίου Κωβαίου

Με αφορμή τη λήξη της θητείας του ως Πρύτανη του ΑΠΘ

EY Ελλάδος: Υποστηρίζει ενεργά τη σύνδεση των ελληνικών πανεπιστημίων με την αγορά εργασίας
EY Ελλάδος: Υποστηρίζει ενεργά τη σύνδεση των ελληνικών πανεπιστημίων με την αγορά εργασίας

225 φοιτητές συμμετείχαν σε προγράμματα πρακτικής άσκησης της ΕΥ τα δύο τελευταία χρόνια

Παγκόσμια διάκριση φοιτητών του ΑΠΘ με πρότζεκτ για τα καμένα δάση
Παγκόσμια διάκριση φοιτητών του ΑΠΘ με πρότζεκτ για τα καμένα δάση

Στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό Συνθετικής Βιολογίας «iGEM 2023» έλαβαν μέρος 400 ομάδες από 66 χώρες

Τελετή Αναγόρευσης του Καθηγητή Yves P.S. Moens του Τμήματος Κτηνιατρικής του ΑΠΘ
Τελετή Αναγόρευσης του Καθηγητή Yves P.S. Moens του Τμήματος Κτηνιατρικής του ΑΠΘ

Στην Αίθουσα Τελετών του Παλαιού Κτιρίου της Φιλοσοφικής Σχολής

Τα εξωτερικά μέλη του Συμβουλίου Διοίκησης του ΑΠΘ
Τα εξωτερικά μέλη του Συμβουλίου Διοίκησης του ΑΠΘ

Αποτελέσματα εκλογικής διαδικασίας




© 2001-2023 goTHESS.gr
Το goTHESS.gr είναι Οδηγός Πόλης Θεσσαλονίκης ενώ παράλληλα καλύπτει και τα σημαντικότερα ειδησεογραφικά θέματα της ελληνικής επικαιρότητας
facebook twiter
DigitalOcean Referral Badge