Top
follow
facebooktwiter
ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΑΤΖΕΝΤΑ
/Φοιτητικά/
12-7-2019

Το ΠΑΜΑΚ υπέγραψε Μνημόνιο Συνεργασίας με τη "Βυζαντινή Θεσσαλονίκη"

Θερινό Πανεπιστήμιο Βυζαντινών Σπουδών

Το ΠΑΜΑΚ υπέγραψε Μνημόνιο Συνεργασίας με τη
fontsize

H ΒYZANTINH ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ άνοιξε και εφέτος την αυλαία του Διεθνούς Θερινού Πανεπιστημίου Βυζαντινών Σπουδών, ευελπιστώντας ότι θα καταφέρει να διαμορφώσει τις προϋποθέσεις για τη θεσμοποίησή του στη χώρα μας, με έδρα την Θεσσαλονίκη και με άξονες αναφοράς άλλες σπουδαίες βυζαντινές πόλεις της Ελλάδος και του Εξωτερικού.

Το Θερινό Πανεπιστήμιο Βυζαντινών Σπουδών εντάσσεται σε ένα ευρύτερο Πανευρωπαϊκό σύστημα ενίσχυσης της διδασκαλίας των μεταπτυχιακών και διδακτορικών φοιτητών, προσβλέποντας στην εξειδικευμένη κατάρτισή τους σε περισσότερο τεχνικά θέματα μελέτης. Το 2009 το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και η Ανώτατη Σχολή Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Παρισιού, δημιούργησαν το πρώτο στον τομέα των βυζαντινών σπουδών θερινό Πανεπιστήμιο, με συμμετέχοντες 40 υπότροφους μεταπτυχιακούς και διδακτορικούς φοιτητές από όλον τον κόσμο.

Η εν λόγω πρωτοβουλία, που γνώρισε τεράστια επιτυχία δίνοντας υποτροφίες σε διδακτορικούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές από τα «τέσσερα σημεία του ορίζοντα», Αυστραλία, Χιλή, Η.Π.Α, Ρωσία, Αρμενία, Τουρκία, Λίβανο, Κορέα, Αφρική, Κίνα, Παλαιστίνη, Λίβανο και φυσικά από όλα τα κράτη της Ευρώπης, πέτυχε να συνδέσει επιστημονικά, πολιτιστικά και οικονομικά την Θεσσαλονίκη και άλλες σημαντικές βυζαντινές πόλεις της χώρας μας που συμμετείχαν ενεργά στη συγκεκριμένη διοργάνωση, με ολόκληρο τον κόσμο. Η οικονομική κρίση που γνώρισε ο τόπος τα τελευταία χρόνια οδήγησε μεταξύ άλλων και στη διακοπή της δράσης αυτής, με αποτέλεσμα για το 2017 να αναλάβει η Ρουμανία τη διεξαγωγή της.

Η ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ αναλαμβάνοντας από το 2016 ενεργό ρόλο στην ανάδειξη της βυζαντινής εικόνας της Θεσσαλονίκης με σκοπό την επιστημονική, πολιτιστική και εντέλει οικονομική ανάπτυξή της μέσα από τη διαμόρφωση μιας εικόνας, ικανής να ελκύσει σε αυτήν επισκέπτες υψηλού οικονομικού και παιδευτικού επιπέδου, ανέλαβε την πρωτοβουλία να φέρει κοντά όλους εκείνους τους φορείς που μπορούν και θέλουν να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να βγει ο τόπος από την εσωστρέφεια και την παρατεταμένη κρίση και κατάφερε να επαναφέρει τη λειτουργία του στην πόλη μας το 2018.

ΤΑ ΔΙΚΤΥΑ ΣΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΟ, είναι το θεματικό αντικείμενο που πραγματεύεται για το 2019 το Θερινό Πανεπιστήμιο Βυζαντινών Σπουδών. Αυτή η χρονιά, που για τη ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ σηματοδοτεί την αφετηρία μιας μακράς και φιλόδοξης πορείας για την ίδρυση του Παγκόσμιου Δικτύου Βυζαντινών Πόλεων, η συγκεκριμένη θεματική του Θερινού Πανεπιστημίου και η συμμετοχή σε αυτό τόσων νέων επιστημόνων και πανεπιστημιακών διδασκάλων υψηλού κύρους, αποτελεί ένα σημαντικότατο εργαλείο για τις εργασίες σύστασης του Δικτύου Πόλεων που είναι σε εξέλιξη.

Το Θερινό Πανεπιστήμιο Βυζαντινών Σπουδών διεξήχθη για 10 ημέρες, 1-10 Ιουλίου, στο Αμφιθέατρο «Μελίνα Μερκούρη» του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης και κάλυψε πλήρως τη συμμετοχή σε αυτό 40 υποτρόφων φοιτητών και των συμμετεχόντων στο πρόγραμμα πανεπιστημιακών διδασκάλων.

Το εν λόγω έργο έγινε σε συνδιοργάνωση με το Κέντρο Κοινωνικών Σπουδών και Θρησκείας της Ανωτάτης Σχολής Κοινωνικών Επιστημών των Παρισίων (CESOR), το Εργαστήριο για θέματα Θρησκειών και Κοινωνιών στον κόσμο της Μεσογείου του Πανεπιστημίου της Σορβόννης (LABEX), το Υπουργείο Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης), το Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης και το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης. Η διοργάνωση του Θερινού Πανεπιστημίου Βυζαντινών Σπουδών έγινε με την υποστήριξη και χορηγική ενίσχυση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, του Οργανισμού Τουρισμού Θεσσαλονίκης και της Ιεράς Μητρόπολης Φιλίππων, Καβάλας & Θάσου, και υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εξωτερικών.

Η Τελετή Λήξης του Θερινού Πανεπιστημίου, πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, 10 Ιουλίου στις 19:30, στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης, και εγκαινίασε στην πράξη το Δίκτυο Βυζαντινών Πόλεων. Στο πλαίσιο αυτό, υπογράφηκαν τα πρώτα Μνημόνια Συνεργασίας της ΒΥΖΑΝΤΙΝΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και τις Ιερές ΜητροπόλειςΑλεξανδρουπόλεως, Τραϊανουπόλεως & Σαμοθράκης / Βεροίας, Ναούσης & Καμπανίας / Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος & Σουφλίου / Εδέσσης, Πέλλης & Αλμωπίας / Καστορίας / Κίτρους, Κατερίνης & Πλαταμώνος / Λαγκαδά, Λητής & Ρεντίνης / Νεαπόλεως & Σταυρουπόλεως / Νέας Κρήνης & Καλαμαριάς / Σερβίων & Κοζάνης / Σερρών & Νιγρίτης  / Φιλίππων, Νεαπόλεως & Θάσου.

Το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας εκπροσώπησε ο Πρύτανης, Καθηγητής Στυλιανός Δ. Κατρανίδης. Την καλλιτεχνική επιμέλεια της Τελετής Λήξης είχε ο Δρ. Γεώργιος Πατρώνας, μέλος Ε.Ε.Π. του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Στην εκδήλωση έπαιξαν οι μουσικοί: Χρήστος Δανάς (Βιολί), Βασίλης Κασούρας (Λαούτο) και Μελίνα Μπιτζίδου (Σαντούρι).Στην ίδια κατηγορία..
ΠΑΜΑΚ: Αιτήσεις για ΜΒΑ στελέχη επιχειρήσεωνΠΑΜΑΚ: Αιτήσεις για ΜΒΑ στελέχη επιχειρήσεων

Προθεσμία μέχρι 15 Νοεμβρίου 2019


Δράση ενημέρωσης πρωτοετών από το ΑΠΘΔράση ενημέρωσης πρωτοετών από το ΑΠΘ

Οι φοιτητές του ΑΠΘ υποδέχονται τους πρωτοετείς συναδέλφους τους


Επιστημονικό Συνέδριο  από το Τμήμα Θεολογίας Α.Π.Θ. και την Ιερά Θεολογική Σχολή της ΧάλκηςΕπιστημονικό Συνέδριο από το Τμήμα Θεολογίας Α.Π.Θ. και την Ιερά Θεολογική Σχολή της Χάλκης

Το πρόβλημα του εθνοφυλετισμού στην Ορθόδοξη Εκκλησία


Μητρώο αναζήτησης εργασίας για φοιτητές και νέους αποφοίτους του ΠΑΜΑΚΜητρώο αναζήτησης εργασίας για φοιτητές και νέους αποφοίτους του ΠΑΜΑΚ

Από το Γραφείο Διασύνδεσης


Προκήρυξη Προγράμματος «Μοναχισμός και Κοινωνία στο Βυζάντιο»Προκήρυξη Προγράμματος «Μοναχισμός και Κοινωνία στο Βυζάντιο»

Κέντρο Βυζαντινών Ερευνών ΑΠΘ


Προκήρυξη θέσης πρακτικής άσκησης στο Πανεπιστήμιο ΜακεδονίαςΠροκήρυξη θέσης πρακτικής άσκησης στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας

Στην Μονάδα Έρευνας "Ευρωπαϊκές Πολιτικές και Δημοκρατία"


Νέο αγγλόφωνο μεταπτυχιακό στο ΠΑΜΑΚΝέο αγγλόφωνο μεταπτυχιακό στο ΠΑΜΑΚ

Ανθρώπινα δικαιώματα και μετανάστευση


Ευχαριστήρια ανακοίνωση των Πρυτανικών Αρχών του ΑΠΘΕυχαριστήρια ανακοίνωση των Πρυτανικών Αρχών του ΑΠΘ

Για τα μέτρα ασφαλείας που εφαρμόστηκαν στο πανεπιστημιακό campus


Πακέτο πτήσεων για φοιτητές που σπουδάζουν στο εξωτερικόΠακέτο πτήσεων για φοιτητές που σπουδάζουν στο εξωτερικό

Από την Brussels Airlines


Εισαγωγικές εξετάσεις 2019 Δραματικής Σχολής ΚΘΒΕΕισαγωγικές εξετάσεις 2019 Δραματικής Σχολής ΚΘΒΕ

Ανακοίνωση προγράμματοςgoTHESS

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ NEA

ΔΙΑΒΑΣΤΗΚΑΝ ΠΟΛΥ
Νεότερα σχολιασμένα:
Ενας