Top
gothess Home Page
follow
facebook twiter
Γιορτάζουν σήμερα: Ευθύμιος
ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
23-12-2019

ΤΕΦΑΑ ΑΠΘ: Ποιοτική Εκπαίδευση κατά του Ντόπινγκ στον Αναψυχικό Αθλητισμό

Συμμετέχει ως εταίρος

ΤΕΦΑΑ  ΑΠΘ: Ποιοτική Εκπαίδευση κατά του Ντόπινγκ στον Αναψυχικό Αθλητισμό
fontsize

Στο Ευρωπαϊκό Ερευνητικό Πρόγραμμα «Ποιοτική Εκπαίδευση κατά του Ντόπινγκ στον Αναψυχικό Αθλητισμό» συμμετέχει ως εταίρος το Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με συντονιστή τον οργανισμό Dopinglinkki του ιδρύματος A-Clinic της Φινλανδίας.

Στόχος του Προγράμματος είναι η άμεση ενημέρωση και η εκπαίδευση των εργαζομένων στον αθλητισμό αναψυχής για τη χρήση συμπληρωμάτων διατροφής και φαρμακευτικών ουσιών, που αποτελεί ζήτημα δημόσιας υγείας.

Στο παρελθόν ερευνητικά δεδομένα έχουν δείξει ότι το μεγαλύτερο ποσοστό αυτών των ουσιών χρησιμοποιούνται από τον γενικό πληθυσμό και από άτομα που δεν ασχολούνται επαγγελματικά με τον αθλητισμό (π.χ. ερασιτέχνες αθλητές, αθλητές από αθλήματα αναψυχής και λάτρεις της γυμναστικής), κυρίως για τη βελτίωση της εμφάνισης και της απόδοσής τους. Επίσης, ερευνητικά δεδομένα από την Ελλάδα επιβεβαιώνουν ότι σχεδόν το 25% των αθλουμένων ηλικίας 18 έως 25 ετών ανέφεραν εμπειρίες χρήσης φαρμακευτικών ουσιών και ουσιών ντόπινγκ.

Στο πλαίσιο της υλοποίησης του Προγράμματος, εφαρμόστηκαν και αξιολογήθηκαν δύο διαδικτυακές προσεγγίσεις. Η πρώτη αφορούσε την εκπαίδευση μέσω μιας διαδικτυακής πλατφόρμας και η δεύτερη μία εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα. Στην έρευνα συμμετείχαν συνολικά 133 άτομα που εργάζονταν ως προσωπικοί γυμναστές (personal trainers), εργαζόμενοι στον τομέα του Αναψυχικού Αθλητισμού (π.χ. fitness), ιδιοκτήτες γυμναστηρίων, φυσιοθεραπευτές, ιατροί, καθώς και ψυχολόγοι. Οι συμμετέχοντες αναγνώρισαν την ανάγκη για εκπαίδευση και τη χρησιμότητα αυτής της γνώσης σε όσους επιδιώκουν την αποτροπή της χρήσης φαρμακευτικών ουσιών, καθώς και σε εκείνους που στοχεύουν στην ενίσχυση της υγείας των αθλουμένων.

Το εκπαιδευτικό υλικό που διαμορφώθηκε περιλαμβάνει διδακτικές ενότητες για τις φαρμακευτικές ουσίες, τις επιπτώσεις και τις παρενέργειες από τη χρήση των ουσιών αυτών, τα συμπληρώματα διατροφής, τους μύθους σχετικά με τη χρήση τέτοιων ουσιών, τα κίνητρα και τους παράγοντες που οδηγούν στη χρήση φαρμακευτικών ουσιών. Επίσης, το εκπαιδευτικό υλικό περιλαμβάνει βίντεο με μαρτυρίες αθλουμένων, καθώς και τρόπους με τους οποίους οι εργαζόμενοι στον χώρο του αθλητισμού μπορούν να αποθαρρύνουν τη χρήση φαρμακευτικών ουσιών.

Από την αξιολόγηση των ενοτήτων διαπιστώθηκε ότι ήταν εύκολα προσβάσιμες και εύχρηστες, η γλώσσα που χρησιμοποιούνταν ήταν απλή και κατανοητή και τα περιεχόμενα ήταν εύκολα, κατανοητά και διαβαθμισμένης δυσκολίας. Οι συμμετέχοντες θεώρησαν ότι οι διδακτικές ενότητες παρείχαν χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με το ντόπινγκ και ότι, ενώ απευθύνονταν σε όσους εργάζονταν με (ενήλικες) ερασιτέχνες αθλητές, μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν εξίσου και από επαγγελματίες που έρχονται σε επαφή με νεότερα άτομα και τον γενικό πληθυσμό. Από την αξιολόγηση διαφάνηκε ακόμη ότι το εκπαιδευτικό υλικό είχε σαφή σκοπό, συνοχή, είναι καινοτόμο, ότι αύξησε τις γνώσεις τους και βοήθησε στην αναγνώριση των χρηστών φαρμακευτικών ουσιών. Οι περισσότεροι από τους συμμετέχοντες στην έρευνα αναγνώρισαν ότι είχαν ευθύνη να ενημερώνουν τους πελάτες τους σχετικά με τις συνέπειες της χρήσης φαρμακευτικών ουσιών, θεώρησαν ότι το υλικό ήταν κατάλληλο για το επάγγελμά τους και ότι μπορεί να τους βοηθήσει να αποτρέψουν τους πελάτες τους από την χρήση αυτών των ουσιών.

Ο υπεύθυνος του Προγράμματος, Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του ΑΠΘ, Βασίλειος Μπαρκούκης, δήλωσε ότι «το ντόπινγκ στον Αναψυχικό Αθλητισμό αποτελεί αναμφισβήτητα ζήτημα δημόσιας υγείας, αφού ένας μεγάλος αριθμός αθλουμένων κάνει χρήση ουσιών για τη βελτίωση της εμφάνισης και της απόδοσης. Ο ρόλος των εργαζομένων στον χώρο του fitness είναι ιδιαίτερα σημαντικός για την αντιμετώπιση του φαινομένου. Ωστόσο, χρειάζεται καλύτερη εκπαίδευσή τους στη διαχείριση των διλημμάτων που έχουν οι αθλούμενοι σχετικά με τη χρήση ή όχι ουσιών ντόπινγκ».

Σημειώνεται ότι στο Πρόγραμμα συμμετέχουν συνολικά πέντε χώρες, ενώ, εκτός από το ΑΠΘ και τον οργανισμό Dopinglinkki, συμπράττουν επίσης ως εταίροι στο Πρόγραμμα το Public Health Institute του Liverpool John Moores University, με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, το Ίδρυμα Mainline της Ολλανδίας και ο Εθνικός Οργανισμός Αντι-Ντόπινγκ της Λιθουανίας. Το Πρόγραμμα ολοκληρώνεται στις 31 Δεκεμβρίου 2019.

Σχετικό LinkΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΠΘ: Συγχαίρουν τη νέα Πρόεδρο της Ακαδημίας Αθηνών
ΑΠΘ: Συγχαίρουν τη νέα Πρόεδρο της Ακαδημίας Αθηνών

Οι Πρυτανικές Αρχές και η Κοσμητεία της Νομικής Σχολής του ιδρύματος

16-1-2020


Συνάντηση του Πρύτανη του ΑΠΘ με τον Πρύτανη του St. Kliment Ohridski University
Συνάντηση του Πρύτανη του ΑΠΘ με τον Πρύτανη του St. Kliment Ohridski University

Στο πλαίσιο ανανέωσης Συμφωνίας Συνεργασίας μεταξύ των δύο Πανεπιστημίων

9-1-2020

Πιστοποίηση  ISO για τις υπηρεσίες σχολής του ΑΠΘ
Πιστοποίηση ISO για τις υπηρεσίες σχολής του ΑΠΘ

Της Γραμματείας της Κοσμητείας της Σχολής Επιστημών Υγείας

8-1-2020


Tη Διεθνή Πιστοποίηση «Recognised for Excellence 3 Star» έλαβε ο ΕΛΚΕ του ΑΠΘ
Tη Διεθνή Πιστοποίηση «Recognised for Excellence 3 Star» έλαβε ο ΕΛΚΕ του ΑΠΘ

Στη Μεγάλη Γιορτή της Επιχειρηματικής Αριστείας της ΕΕΔΕ

23-12-2019

Διακρίσεις για μεταπτυχιακό πρόγραμμα του ΠΑΘ
Διακρίσεις για μεταπτυχιακό πρόγραμμα του ΠΑΘ

Και του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας

23-12-2019Παρουσίαση της πρωτοβουλίας του ΑΠΘ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη στον Εύξεινο Πόντο
Παρουσίαση της πρωτοβουλίας του ΑΠΘ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη στον Εύξεινο Πόντο

Στην 41η Σύνοδο του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών χωρών-μελών του BSEC

18-12-2019


goTHESS

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ NEA

ΔΙΑΒΑΣΤΗΚΑΝ ΠΟΛΥ