ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
23-12-2019

ΤΕΦΑΑ ΑΠΘ: Ποιοτική Εκπαίδευση κατά του Ντόπινγκ στον Αναψυχικό Αθλητισμό

Συμμετέχει ως εταίρος

ΤΕΦΑΑ  ΑΠΘ: Ποιοτική Εκπαίδευση κατά του Ντόπινγκ στον Αναψυχικό Αθλητισμό

Στο Ευρωπαϊκό Ερευνητικό Πρόγραμμα «Ποιοτική Εκπαίδευση κατά του Ντόπινγκ στον Αναψυχικό Αθλητισμό» συμμετέχει ως εταίρος το Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με συντονιστή τον οργανισμό Dopinglinkki του ιδρύματος A-Clinic της Φινλανδίας.

Στόχος του Προγράμματος είναι η άμεση ενημέρωση και η εκπαίδευση των εργαζομένων στον αθλητισμό αναψυχής για τη χρήση συμπληρωμάτων διατροφής και φαρμακευτικών ουσιών, που αποτελεί ζήτημα δημόσιας υγείας.

Στο παρελθόν ερευνητικά δεδομένα έχουν δείξει ότι το μεγαλύτερο ποσοστό αυτών των ουσιών χρησιμοποιούνται από τον γενικό πληθυσμό και από άτομα που δεν ασχολούνται επαγγελματικά με τον αθλητισμό (π.χ. ερασιτέχνες αθλητές, αθλητές από αθλήματα αναψυχής και λάτρεις της γυμναστικής), κυρίως για τη βελτίωση της εμφάνισης και της απόδοσής τους. Επίσης, ερευνητικά δεδομένα από την Ελλάδα επιβεβαιώνουν ότι σχεδόν το 25% των αθλουμένων ηλικίας 18 έως 25 ετών ανέφεραν εμπειρίες χρήσης φαρμακευτικών ουσιών και ουσιών ντόπινγκ.

Στο πλαίσιο της υλοποίησης του Προγράμματος, εφαρμόστηκαν και αξιολογήθηκαν δύο διαδικτυακές προσεγγίσεις. Η πρώτη αφορούσε την εκπαίδευση μέσω μιας διαδικτυακής πλατφόρμας και η δεύτερη μία εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα. Στην έρευνα συμμετείχαν συνολικά 133 άτομα που εργάζονταν ως προσωπικοί γυμναστές (personal trainers), εργαζόμενοι στον τομέα του Αναψυχικού Αθλητισμού (π.χ. fitness), ιδιοκτήτες γυμναστηρίων, φυσιοθεραπευτές, ιατροί, καθώς και ψυχολόγοι. Οι συμμετέχοντες αναγνώρισαν την ανάγκη για εκπαίδευση και τη χρησιμότητα αυτής της γνώσης σε όσους επιδιώκουν την αποτροπή της χρήσης φαρμακευτικών ουσιών, καθώς και σε εκείνους που στοχεύουν στην ενίσχυση της υγείας των αθλουμένων.

Το εκπαιδευτικό υλικό που διαμορφώθηκε περιλαμβάνει διδακτικές ενότητες για τις φαρμακευτικές ουσίες, τις επιπτώσεις και τις παρενέργειες από τη χρήση των ουσιών αυτών, τα συμπληρώματα διατροφής, τους μύθους σχετικά με τη χρήση τέτοιων ουσιών, τα κίνητρα και τους παράγοντες που οδηγούν στη χρήση φαρμακευτικών ουσιών. Επίσης, το εκπαιδευτικό υλικό περιλαμβάνει βίντεο με μαρτυρίες αθλουμένων, καθώς και τρόπους με τους οποίους οι εργαζόμενοι στον χώρο του αθλητισμού μπορούν να αποθαρρύνουν τη χρήση φαρμακευτικών ουσιών.

Από την αξιολόγηση των ενοτήτων διαπιστώθηκε ότι ήταν εύκολα προσβάσιμες και εύχρηστες, η γλώσσα που χρησιμοποιούνταν ήταν απλή και κατανοητή και τα περιεχόμενα ήταν εύκολα, κατανοητά και διαβαθμισμένης δυσκολίας. Οι συμμετέχοντες θεώρησαν ότι οι διδακτικές ενότητες παρείχαν χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με το ντόπινγκ και ότι, ενώ απευθύνονταν σε όσους εργάζονταν με (ενήλικες) ερασιτέχνες αθλητές, μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν εξίσου και από επαγγελματίες που έρχονται σε επαφή με νεότερα άτομα και τον γενικό πληθυσμό. Από την αξιολόγηση διαφάνηκε ακόμη ότι το εκπαιδευτικό υλικό είχε σαφή σκοπό, συνοχή, είναι καινοτόμο, ότι αύξησε τις γνώσεις τους και βοήθησε στην αναγνώριση των χρηστών φαρμακευτικών ουσιών. Οι περισσότεροι από τους συμμετέχοντες στην έρευνα αναγνώρισαν ότι είχαν ευθύνη να ενημερώνουν τους πελάτες τους σχετικά με τις συνέπειες της χρήσης φαρμακευτικών ουσιών, θεώρησαν ότι το υλικό ήταν κατάλληλο για το επάγγελμά τους και ότι μπορεί να τους βοηθήσει να αποτρέψουν τους πελάτες τους από την χρήση αυτών των ουσιών.

Ο υπεύθυνος του Προγράμματος, Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του ΑΠΘ, Βασίλειος Μπαρκούκης, δήλωσε ότι «το ντόπινγκ στον Αναψυχικό Αθλητισμό αποτελεί αναμφισβήτητα ζήτημα δημόσιας υγείας, αφού ένας μεγάλος αριθμός αθλουμένων κάνει χρήση ουσιών για τη βελτίωση της εμφάνισης και της απόδοσης. Ο ρόλος των εργαζομένων στον χώρο του fitness είναι ιδιαίτερα σημαντικός για την αντιμετώπιση του φαινομένου. Ωστόσο, χρειάζεται καλύτερη εκπαίδευσή τους στη διαχείριση των διλημμάτων που έχουν οι αθλούμενοι σχετικά με τη χρήση ή όχι ουσιών ντόπινγκ».

Σημειώνεται ότι στο Πρόγραμμα συμμετέχουν συνολικά πέντε χώρες, ενώ, εκτός από το ΑΠΘ και τον οργανισμό Dopinglinkki, συμπράττουν επίσης ως εταίροι στο Πρόγραμμα το Public Health Institute του Liverpool John Moores University, με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, το Ίδρυμα Mainline της Ολλανδίας και ο Εθνικός Οργανισμός Αντι-Ντόπινγκ της Λιθουανίας. Το Πρόγραμμα ολοκληρώνεται στις 31 Δεκεμβρίου 2019.

Σχετικό Link

Αξιολογήστε το άρθρο


ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Τελετή Αναγόρευσης του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης του ΑΠΘ
Τελετή Αναγόρευσης του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης του ΑΠΘ

Θα αναγορευτεί ο Πρόεδρος του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου (ΕΑΠ), Καθηγητής Ιωάννης Καλαβρουζιώτης

Απολογισμός έργου του Πρύτανη του ΑΠΘ Καθηγητή Δημητρίου Κωβαίου
Απολογισμός έργου του Πρύτανη του ΑΠΘ Καθηγητή Δημητρίου Κωβαίου

Με αφορμή τη λήξη της θητείας του ως Πρύτανη του ΑΠΘ

EY Ελλάδος: Υποστηρίζει ενεργά τη σύνδεση των ελληνικών πανεπιστημίων με την αγορά εργασίας
EY Ελλάδος: Υποστηρίζει ενεργά τη σύνδεση των ελληνικών πανεπιστημίων με την αγορά εργασίας

225 φοιτητές συμμετείχαν σε προγράμματα πρακτικής άσκησης της ΕΥ τα δύο τελευταία χρόνια

Παγκόσμια διάκριση φοιτητών του ΑΠΘ με πρότζεκτ για τα καμένα δάση
Παγκόσμια διάκριση φοιτητών του ΑΠΘ με πρότζεκτ για τα καμένα δάση

Στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό Συνθετικής Βιολογίας «iGEM 2023» έλαβαν μέρος 400 ομάδες από 66 χώρες

Τελετή Αναγόρευσης του Καθηγητή Yves P.S. Moens του Τμήματος Κτηνιατρικής του ΑΠΘ
Τελετή Αναγόρευσης του Καθηγητή Yves P.S. Moens του Τμήματος Κτηνιατρικής του ΑΠΘ

Στην Αίθουσα Τελετών του Παλαιού Κτιρίου της Φιλοσοφικής Σχολής

Τα εξωτερικά μέλη του Συμβουλίου Διοίκησης του ΑΠΘ
Τα εξωτερικά μέλη του Συμβουλίου Διοίκησης του ΑΠΘ

Αποτελέσματα εκλογικής διαδικασίας




© 2001-2023 goTHESS.gr
Το goTHESS.gr είναι Οδηγός Πόλης Θεσσαλονίκης ενώ παράλληλα καλύπτει και τα σημαντικότερα ειδησεογραφικά θέματα της ελληνικής επικαιρότητας
facebook twiter
DigitalOcean Referral Badge