Top
gothess Home Page
follow
facebook twiter

Η θερμοκρασία αυτή την ώρα στη ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
9.8
ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
15-1-2021

Κινητοποίηση φοιτητών για απολυμένους εργαζόμενους στην λέσχη του ΑΠΘ

Οι εργαζόμενοι της Πανεπιστημιακής Λέσχης του ΑΠΘ ζουν με μισθούς ψίχουλα

Κινητοποίηση φοιτητών για απολυμένους εργαζόμενους στην λέσχη του ΑΠΘ
fontsize

Με κοινή απόφαση των φοιτητικών συλλόγων Νομικής, φιλολογικού, μουσικού, αρχιτεκτονικής, ιστορικού-αρχαιολογικού, οι φοιτητές στηρίζουν τους απολυμένους εργαζόμενους στην λέσχη του ΑΠΘ. Οι εργαζόμενοι της Πανεπιστημιακής Λέσχης του ΑΠΘ ζουν με μισθούς ψίχουλα και ωράρια που φτάνουν τους εργαζόμενους στην εξάντληση.

Διανύοντας το δεύτερο κύμα της πανδημίας, η ΝΔ έχει κάνει ξεκάθαρη την επιλογή της να αφήσει έρμαιο το ΕΣΥ μη ενισχύοντας καθόλου τον τομέα της υγείας, αλλά πετά το βάρος της υγειονομικής κρίσης στις πλάτες των εργαζόμενων και της νεολαίας. Σε μια περίοδο που τα νοικοκυριά βιώνουν μια από τις σφοδρότερες κρίσεις, η κυβέρνηση βρίσκει σαν αφορμή την πανδημία για να περάσει τα πλέον αντιλαϊκά-αντεργατικά μέτρα, κάνοντας τους εργαζόμενους μπαλάκι ανάμεσα στην ανεργία και την αναστολή εργασίας, απελευθερώνοντας τις απολύσεις, διατηρώντας τις πιο άθλιες και ελαστικές συνθήκες στους χώρους δουλείας, χωρίς κανένα μέτρο προστασίας.

Μέσα σε αυτήν την κατάσταση, η εργολαβία της Φοιτητικής Λέσχης ΑΠΘ, για άλλη μια φορά παίρνει την απόφαση να λειτουργήσει υποστελεχωμένα, με μισθούς ψίχουλα και ωράρια που φτάνουν τους εργαζόμενους στην εξάντληση. Σαν να μην έφτανε αυτό, επιλέγει να μην ανανεώσει εκδικητικά τις συμβάσεις 20 εργαζομένων, που όλο αυτό το διάστημα βρίσκονται σε αναστολή, επαναλαμβάνοντας τις κινήσει της από το περασμένο εξάμηνο.

Οι εργαζόμενοι δίνουν δίκαιο αγώνα εδώ και μήνες και επανειλημμένα γίνονται τα θύματα σε ένα καθεστώτος ομηρίας από το οποίο δεν μπορούν να απεμπλακούν. Απέναντι στην απειλή της ανεργίας, οι εργολαβικοί εργαζόμενοι της Λέσχης σήκωσαν ήδη μια φορά αγώνα, οργανωμένοι στο κλαδικό τους σωματείο, με στάσεις εργασίας, παραστάσεις διαμαρτυρίας και διαδηλώσεις τόσο στον Διευθυντή της Λέσχης, όσο και στο Υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης. Σήκωσαν αγώνα πολλών εβδομάδων ζητώντας επαναπρόσληψη, μονιμοποίηση και καλύτερες εργασιακές συνθήκες. Σε αντίστοιχη κίνηση προχωρούν ξανά από αύριο.

Η Πρυτανεία ΑΠΘ και η κοινοπραξία εργολαβιών, φέρουν ακέραια την ευθύνη για τις συνθήκες που βιώνουν οι εργαζόμενοι της Πανεπιστημιακής Λέσχης. Από τη μία οι εργολαβίες, εξοντώνουν τους εργαζόμενους με πενιχρούς μισθούς, υπό το φόβο της μη ανανέωσης της σύμβασής τους, δηλαδή της απόλυσης τους, ενώ παράλληλα εκδικητικά δεν ανανεώνει τις συμβάσεις στους εργολαβικούς υπαλλήλους που έδωσαν τον αγώνα για τη δουλειά τους στις αρχές της χρονιάς. Από την άλλη η Πρυτανεία του ΑΠΘ, μπορεί επίσημα να μην παίρνει θέση, αλλά ουσιαστικά δίνει το πράσινο φως στην εργολαβία να σκληρύνει ακόμα περισσότερο τις συνθήκες εργασίας των υπαλλήλων της Λέσχης, δρώντας σαν εργοδότης του εργοδότη τους.

Κι αυτό γιατί η Πρυτανεία Παπαϊωάννου θυμάται πολύ καλά τις στιγμές που οι αγώνες των φοιτητών βρέθηκαν με τους αγώνες των εργαζομένων, και μπλόκαραν στην πράξη τις επιλογές της κυβέρνησης και την εφαρμογή των αναδιαρθρώσεων. Η Πρυτανεία που θέλει να καταργήσει από την πρώτη μέρα εκλογής της το Άσυλο, που συντάσσεται με κάθε πολιτική επιλογή της κυβέρνησης, η Πρυτανεία που καλεί τα ΜΑΤ όταν οι φοιτητικοί σύλλογοι καταθέτουν τα αιτήματά τους στη Σύγκλητο, παίρνει την επιλογή να επιβάλει τον αυταρχισμό της κυβέρνησης μέσα στο ΑΠΘ. Να απολύσει εργαζόμενους, να φέρει Πειθαρχικούς Κώδικες για να τιμωρήσει τους φοιτητές, να ταχθεί ανοιχτά υπέρ της Πανεπιστημιακής αστυνομίας. Δεν είναι τυχαίο που αυτή η πρυτανεία επικροτεί το νέο νομοσχέδιο της Κυβέρνησης που περιλαμβάνει μια σειρά από τομές για τα ελληνικά Πανεπιστήμια. Κινήσεις οι οποίες αφορούν και επηρεάζουν όχι μόνο τους φοιτητές που θα απειλούνται με πειθαρχικές κυρώσεις και διαγραφές, αλλά και το σύνολο της ακαδημαϊκής κοινότητας, τους διοικητικούς και εργολαβικούς εργαζόμενους που θα επιτηρείται κάθε τους κίνηση και βήμα από το άγρυπνο βλέμμα της αστυνομίας. Το καθεστώς πειθάρχησης και αυταρχισμού που θέλει να επιβάλλει η κυβέρνηση είναι ξεκάθαρο!

Οι αγώνες των φοιτητών και των εργαζομένων όμως δεν τρομοκρατούνται! Η κατάργηση του Ασύλου δε θα εφαρμοστεί, όσο κι αν θέλει η Κυβέρνηση να σβήσει τους αγώνες του λαού και της νεολαίας, που μπλοκάρουν στην πράξη το αναδιαρθρωτικό της εγχείρημα. Το Άσυλο θα υπάρχει κάθε φορά που εργαζόμενοι και φοιτητές θα ορίζουν τον τρόπο ύπαρξης τους μέσα στο πανεπιστήμιο, τους όρους που θα σπουδάζουν και θα εργάζονται, την προοπτική τους. Η εργολαβία της Λέσχης και η Πρυτανεία ΑΠΘ θα αναλάβουν τις ευθύνες που τις βαραίνουν για την αυθαίρετη απόλυση των εργαζομένων! Απαιτούμε, άμεση επαναπρόσληψη όλων των εργαζομένων της Λέσχης χωρίς μεταβολές στα μισθολογικά και εργασιακά τους, πλήρη και σταθερή δουλειά για όλους με ίση μεταχείριση προς όλους τους εργαζόμενους. Η Σύγκλητος του ΑΠΘ πρέπει να τοποθετηθεί τόσο για τις κινήσεις της εργολαβίας όσο και για τις επιδιώξεις της ΝΔ στην εκπαίδευση (βλ. Νομοσχέδιο Κερεμέως). Ως Φοιτητικός Σύλλογος καλούμαστε να στηρίξουμε ξανά τον αγώνα των εργολαβικών της Λέσχης που πλήττονται από την ίδια επίθεση που πλήττει και εμάς τους ίδιους ως φοιτητές και θα πλήξει και αργότερα ως εργαζόμενους. Οι Φοιτητικοί Σύλλογοι θα περιφρουρήσουν τα δικαιώματα και των αγώνα των εργαζόμενων του πανεπιστημίου, περιφρουρώντας το Άσυλο στην πράξη.

ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΕΡΓΑΤΙΑ ΜΙΑ ΦΩΝΗ ΚΑΙ ΜΙΑ ΓΡΟΘΙΑ

Στηρίζουμε και περιφρουρούμε τη στάση εργασίας των εργολαβικών Παρασκευή 15/1 στις 06:30 στη Λέσχη ΑΠΘ

ΠΗΓΗ alfavita.gr
Αξιολογήστε το άρθρο


ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Διαδικτυακό εργαστήριο σχετικά με τη Σεξουαλική Παρενόχληση
Διαδικτυακό εργαστήριο σχετικά με τη Σεξουαλική Παρενόχληση

Aποκλειστικά για φοιτητές και φοιτήτριες του Α.Π.Θ.

Τιμή σε Ομότιμους Καθηγητές του απένειμε το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο
Τιμή σε Ομότιμους Καθηγητές του απένειμε το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο

Η διαδικτυακή εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου

Την πρώτη του συνεργασία με start up της Silicon Valley πέτυχε το ΑΠΘ
Την πρώτη του συνεργασία με start up της Silicon Valley πέτυχε το ΑΠΘ

Aνάπτυξη φωτονικής τεχνολογίας για την παραγωγή κυκλωμάτων

Διεθνές Πανεπιστήμιο - Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για υποτροφίες
Διεθνές Πανεπιστήμιο - Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για υποτροφίες

Στα πλαίσια της πράξης Υποστήριξη Παρεμβάσεων Κοινωνικής Μέριμνας Φοιτητών

ΕΑΠ: Ξεκινούν οι αιτήσεις για τα προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα
ΕΑΠ: Ξεκινούν οι αιτήσεις για τα προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα

Οκτώ προπτυχιακά και 44 μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών

Δωρεάν μεταπτυχιακό στην Επιστήμη και Μηχανική Υπολογιστών από το Πανεπιστήμιο Κρήτης
Δωρεάν μεταπτυχιακό στην Επιστήμη και Μηχανική Υπολογιστών από το Πανεπιστήμιο Κρήτης

Δεκτοί απόφοιτοι σχολών από πανεπιστήμια της Ελλάδας και του εξωτερικού

Συμβουλευτική Εκπαίδευσης Στις Διαπροσωπικές Σχέσεις
Συμβουλευτική Εκπαίδευσης Στις Διαπροσωπικές Σχέσεις

Δια Βίου Πρόγραμμα από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας


Events
Η ατζέντα της ημέρας

Ο,τι συμβαίνει σήμερα στη Θεσσαλονίκη θα το βρεις εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ NEA

ΔΙΑΒΑΣΤΗΚΑΝ ΠΟΛΥ

© 2001-2021 goTHESS.gr
Το goTHESS.gr είναι Οδηγός Πόλης Θεσσαλονίκης ενώ παράλληλα καλύπτει και τα σημαντικότερα ειδησεογραφικά θέματα της ελληνικής επικαιρότητας