Top
gothess Home Page
facebook twiter
ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
19-4-2021

Μεταφορά τεχνογνωσίας και πρόσβαση νέων ερευνητών στις ερευνητικές υποδομές των «Ζωντανών Εργαστηρίων»

Διαδικτυακή συνάντηση από το ΑΠΘ

Μεταφορά τεχνογνωσίας και πρόσβαση νέων ερευνητών στις ερευνητικές υποδομές των «Ζωντανών Εργαστηρίων»
fontsize

Με στόχο τη μεταφορά τεχνογνωσίας και την πρόσβαση νέων ερευνητών σε υποδομές και υπηρεσίες του οικοσυστήματος των Ζωντανών Εργαστηρίων, το Εργαστήριο Ιατρικής Φυσικής του Τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ και το Ζωντανό Εργαστήριο “Thessaloniki Active & Healthy Ageing Living Lab”, διοργανώνουν, με την υποστήριξη των Πρυτανικών Αρχών του ΑΠΘ, την 1η ανοιχτή, διαδικτυακή συνάντηση που πραγματοποιείται στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου VITALISE Η2020.

Η εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά την Τρίτη 20 Απριλίου 2021 και ώρες 13.00 με 18.30, απευθύνεται σε νέους ερευνητές, αλλά και σε κάθε ενδιαφερόμενο, που επιθυμεί να ενημερωθεί για τις ερευνητικές υποδομές των Living Labs.

Σκοπός της εκδήλωσης είναι η διαδικτυακή γνωριμία με το αντικείμενο και τους στόχους του έργου, καθώς και μία πρώτη παρουσίαση των Ανοικτών Προσκλήσεων και Ερευνητικών και Εκπαιδευτικών Δράσεων για μεταφορά τεχνογνωσίας και πρόσβαση νέων ερευνητών σε υποδομές και υπηρεσίες του οικοσυστήματος των Ζωντανών Εργαστηρίων. Προσκεκλημένοι ομιλητές, εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (EC RTD) και της επιστημονικής και ερευνητικής κοινότητας, συμμετέχουν στον ανοιχτό διάλογο, με τίτλο: «Healthy, well-being and socially inclusive cities».

Το VITALISE είναι ένα καινοτόμο ερευνητικό πρόγραμμα, διάρκειας τριών ετών, το οποίο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Πρόγραμμα H2020. Η κοινοπραξία αποτελείται από 19 εταίρους, μεταξύ των οποίων το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Ζωντανών Εργαστηρίων (ENoLL), που είναι και ο συντονιστής του έργου, καθώς και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, μέσω του Εργαστηρίου Ιατρικής Φυσικής, του Ζωντανού Εργαστηρίου Thess-AHALL και της Ειδικής Μονάδας Βιοϊατρικής Έρευνας και Εκπαίδευσης (ΕΜΒΙΕΕ) του Τμήματος Ιατρικής, με Επιστημονικό Υπεύθυνο τον Καθηγητή Ιατρικής Φυσικής και Πληροφορικής στην Ιατρική Εκπαίδευση Παναγιώτη Μπαμίδη.

Στόχος του έργου αποτελεί η εναρμόνιση διαδικασιών/μεθοδολογιών, εγκαταστάσεων και υπηρεσιών του Ζωντανών Εργαστηρίων που δραστηριοποιούνται στο πεδίο της Υγείας και της Ευζωίας (Health & Wellbeing Living Labs) σε ολόκληρη την Ευρώπη και πέραν αυτής, προκειμένου να καταστήσει την ερευνητική υποδομή των Living Labs ανοιχτή και εύκολα προσβάσιμη στην ερευνητική κοινότητα στην Ευρώπη και παγκοσμίως.

Το Ζωντανό Εργαστήριο, Thess-AHALL

Το εργαστήριο Ιατρικής Φυσικής του ΑΠΘ διαθέτει ένα ζωντανό εργαστήριο (Living Lab) το Thess-AHALL (Thessaloniki Active and Health Ageing Living Lab, http://thessahall.com/ ) το οποίο αποτελεί κομβικό σημείο πιλοτικών δοκιμών που πυροδοτεί τη δημιουργία καινοτόμων λύσεων με γνώμονα τον χρήστη στον τομέα της Ενεργούς και Υγιούς γήρανσης και συναφών τομέων, καθώς είναι το μοναδικό ζωντανό εργαστήριο σε αυτό τον τομέα στη Βόρεια Ελλάδα και τα Βαλκάνια. Το Thess-AHALL είναι πιστοποιημένο μέλος του Ευρωπαϊκού Δικτύου Ζωντανών Εργαστηρίων, ενώ πρόσφατα επέκτεινε τις δραστηριότητές του και στο κομμάτι της Υγείας & Αγροδιατροφής. Οι εγκαταστάσεις του περιλαμβάνουν ένα «έξυπνο σπίτι» (eHome) που αποτελεί και τη βάση του Ζωντανού Εργαστηρίου της Ενεργού και Υγιούς Γήρανσης (Thess-AHALL), το Ζωντανό Εργαστήριο Μελέτης Μεταβάσεων Φροντίδας Υγείας και το Εργαστήριο Εφαρμογών Αεροδιαστημικής Ιατρικής και Αποκατάστασης.

Μεταξύ άλλων πρωτοβουλιών, το VITALISE θα προσφέρει, με Ανοιχτές Προσκλήσεις σε νέους ερευνητές καθ’ όλη τη διάρκεια του έργου, τη δυνατότητα διακρατικής πρόσβασης σε 17 ερευνητικές υποδομές Living Lab, καθώς και την απομακρυσμένη ψηφιακή πρόσβαση σε σύνολα δεδομένων ερευνητικών δραστηριοτήτων σχετικών με την περίθαλψη, αποκατάσταση, μεταβατική φροντίδα και καθημερινή ζωή, μέσω εναρμονισμένων διαδικασιών και κοινών εργαλείων. Μέχρι την ολοκλήρωσή του, το έργο θα δώσει την ευκαιρία σε 300 και πλέον ερευνητές να χρησιμοποιήσουν τα εργαλεία και τις υποδομές που θα αναπτυχθούν.

Περισσότερες Πληροφορίες και εγγραφή στην εκδήλωση στον σύνδεσμο: https://www.eventbrite.co.uk/e/vitalise-project-kick-off-tickets-150530810707

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το έργο VITALISE: https://vitalise-project.eu/

Αξιολογήστε το άρθρο


ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Συνάντηση του Πρύτανη του ΑΠΘ με τον Πρέσβη της Πολωνίας στην Αθήνα
Συνάντηση του Πρύτανη του ΑΠΘ με τον Πρέσβη της Πολωνίας στην Αθήνα

Συζητήθηκαν ιδιαίτερα συμφωνίες επιστημονικής συνεργασίας

Ανανεώνεται η συνεργασία Αριστοτελείου-Φιλανθρωπικού Ιδρύματος Ιβάν Σαββίδη
Ανανεώνεται η συνεργασία Αριστοτελείου-Φιλανθρωπικού Ιδρύματος Ιβάν Σαββίδη

Παρατείνεται η λειτουργία της Επώνυμης Έδρας Ρωσικής Γλώσσας και Πολιτισμού του ΑΠΘ

«Μουσεία Φυσικής Ιστορίας και Κοινωνία»
«Μουσεία Φυσικής Ιστορίας και Κοινωνία»

Εκδήλωση για τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων σε συνδιοργάνωση του Αριστοτέλειου Μουσείου Φυσικής Ιστορίας


Events
Η ατζέντα της ημέρας

Ο,τι συμβαίνει σήμερα στη Θεσσαλονίκη θα το βρεις εδώ© 2001-2021 goTHESS.gr
Το goTHESS.gr είναι Οδηγός Πόλης Θεσσαλονίκης ενώ παράλληλα καλύπτει και τα σημαντικότερα ειδησεογραφικά θέματα της ελληνικής επικαιρότητας