Top
gothess Home Page
facebook twiter
ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
6/10
29-7-2021

Νέοι Βιολειτουργικοί Φυσικοί Χυμοί Φρούτων με τη σφραγίδα του ΑΠΘ

Στο πλαίσιο ερευνητικού έργου

Νέοι Βιολειτουργικοί Φυσικοί Χυμοί Φρούτων με τη σφραγίδα του ΑΠΘ
fontsize

Νέοι βιολειτουργικοί φυσικοί χυμοί φρούτων που θα περιέχουν προβιοτικά βακτήρια και άλλα βιολειτουργικά συστατικά, όπως ω3 λιπαρά οξέα και βιταμίνη D, αναμένεται να δημιουργηθούν στο πλαίσιο του ερευνητικού έργου, με τίτλο «FunJuice: Φυσικοί χυμοί φρούτων εμπλουτισμένοι με προβιοτικά βακτήρια και άλλα βιολειτουργικά συστατικά σε ενθυλακωμένη μορφή». Με αυτόν τον τρόπο θα δοθεί προστιθέμενη αξία στους φυσικούς χυμούς, προλαμβάνοντας παθολογικές καταστάσεις στον άνθρωπο, προάγοντας την υγεία και διατηρώντας την ποιότητα ζωής.

Για την προσθήκη των βιολειτουργικών συστατικών στους φυσικούς χυμούς, θα αναπτυχθούν αποτελεσματικά συστήματα ενθυλάκωσης, ώστε να εξασφαλιστεί η λειτουργικότητα και η βιωσιμότητα των προβιοτικών καλλιεργειών σε επαρκή επίπεδα αλλά και η διατήρηση των βιολειτουργικών συστατικών στο στρεσογόνο περιβάλλον των χυμών, όσο και στις δυσμενείς συνθήκες που δημιουργούνται κατά την επεξεργασία (θερμοκρασία, πίεση), τη διακίνηση και αποθήκευση των προϊόντων αυτών, πέραν των δυσμενών για αυτά συνθηκών που επικρατούν στο έντερο του ανθρώπινου οργανισμού.

Παράλληλα, θα αναπτυχθεί ένα εύχρηστο λογισμικό πρόβλεψης της βιωσιμότητας των προβιοτικών στους χυμούς, αλλά και για άλλα προϊόντα που περιέχουν προβιοτικά, το οποίο θα αποτελέσει εργαλείο για τον προσδιορισμό της διάρκειας ζωής των προϊόντων αυτών, περιέχοντας την ελάχιστη αποδεκτή συγκέντρωση προβιοτικών.

Συντονιστής του έργου είναι ο Διευθυντής του Εργαστηρίου Μικροβιολογίας και Υγιεινής Τροφίμων του Τμήματος Γεωπονίας του ΑΠΘ, Καθηγητής Κώστας Κουτσουμανής, ενώ επιστημονική υπεύθυνη είναι η ερευνήτρια του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ Δρ Χρυσούλα Τάσσου. Εταίροι του έργου είναι το Εργαστήριο Μικροβιολογίας και Υγιεινής Τροφίμων του Τμήματος Γεωπονίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του ΑΠΘ, το Ινστιτούτο Τεχνολογίας Αγροτικών Προϊόντων του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, το Εργαστήριο Μικροβιολογίας & Βιοτεχνολογίας με τη Μονάδα Διατροφής του Ανθρώπου από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, η εταιρεία ΑΣΠΙΣ και ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ). Το έργο ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2021 και υλοποιείται στο πλαίσιο της δράσης εθνικής εμβέλειας «Ερευνώ-Δημιουργώ-Καινοτομώ».
Αξιολογήστε το άρθρο


ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Βιωματικό Πρόγραμμα Ηγεσίας για Προπτυχιακούς Φοιτητές από το ΠΑΜΑΚ «Leaders of Tomorrow»
Βιωματικό Πρόγραμμα Ηγεσίας για Προπτυχιακούς Φοιτητές από το ΠΑΜΑΚ «Leaders of Tomorrow»

Μονοετές πρόγραμμα στην ανάπτυξη δεξιοτήτων ηγεσίας για προπτυχιακούς φοιτητές

Το ΑΠΘ τιμά τον Καθηγητή Ηλία Μόσιαλο
Το ΑΠΘ τιμά τον Καθηγητή Ηλία Μόσιαλο

Στο πλαίσιο του Aristotle Medical Forum από την Ελληνική Εταιρεία Βιοϊατρικής Τεχνολογίας

Βραβεία Αριστείας ΑΠΘ 2021
Βραβεία Αριστείας ΑΠΘ 2021

Τιμήθηκαν τα μέλη του Αριστοτελείου που διέπρεψαν


Events
Η ατζέντα της ημέρας

Ο,τι συμβαίνει σήμερα στη Θεσσαλονίκη θα το βρεις εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ NEA

ΔΙΑΒΑΣΤΗΚΑΝ ΠΟΛΥ



© 2001-2021 goTHESS.gr
Το goTHESS.gr είναι Οδηγός Πόλης Θεσσαλονίκης ενώ παράλληλα καλύπτει και τα σημαντικότερα ειδησεογραφικά θέματα της ελληνικής επικαιρότητας