ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
25-5-2022

Επίτιμος Διδάκτορας της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ ο Ιωάννης Δ. Σαρμάς

Τελετή Αναγόρευσης της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ

Επίτιμος Διδάκτορας της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ ο Ιωάννης Δ. Σαρμάς

Επίτιμος Διδάκτορας της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ θα αναγορευτεί ο Πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, Ιωάννης Δ. Σαρμάς. Η Τελετή Αναγόρευσης θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 30 Μαΐου 2022 και ώρα 19:00, στην Αίθουσα Τελετών του ΑΠΘ.

Σύμφωνα με το σκεπτικό της ομόφωνης απόφασης της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ «ο Πρόεδρος Ιωάννης Σαρμάς είναι προδήλως μια μεγάλη προσωπικότητα της ελληνικής νομικής επιστήμης, με διεθνή εμπειρία και αναγνώριση και με εξίσου σημαντική διπλή δράση ως ανώτατος δικαστικός λειτουργός και εφαρμοστής του δικαίου, αλλά και ως θεωρητικός με ενεργό και εξαιρετικά πλούσια συμμετοχή στην έρευνα, τη βιβλιογραφία και τον επιστημονικό διάλογο».

Πρόγραμμα Τελετής Αναγόρευσης

Προσφώνηση από τον Πρύτανη του ΑΠΘ, Καθηγητή Νικόλαο Γ. Παπαϊωάννου

Προσφώνηση από τον Κοσμήτορα της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ, Καθηγητή Παναγιώτη Γκλαβίνη

Έπαινος του τιμωμένου από τον Καθηγητή της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ Ευάγγελο Βενιζέλο

Τελετή Αναγόρευσης

Αντιφώνηση και ομιλία από́ τον τιμώμενο, με θέμα: «Όρια και περιθώρια της εξουσίας του δικαστή να απονέμει δικαιοσύνη»

Μουσικό Αφιέρωμα:

Άννα Μιχαήλ (πιάνο), Δημήτρης Κουκουβίνος (σαξόφωνο), Αγάπη Παρθενάκη (κοντραμπάσο), Δωροθέα Λιανά (κρουστά), Στέλιος Σταμπουλίδης και Δέσποινα Αμαραντίδου (χορός)


Σύντομο Βιογραφικό Σημείωμα του τιμωμένου

Γεννήθηκε στην Κω στις 21 Μαρτίου του 1957. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (1975-1979), από όπου αποφοίτησε πρώτος στη σειρά του (9⅜). Έλαβε υποτροφίες από τη γαλλική Κυβέρνηση (1980-1984) και το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (1980-1983, μη χρησιμοποιηθείσα). Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές (DEA) στο ποινικό δίκαιο (1980-1981), το δημόσιο δίκαιο (1982-1983) και τα δημόσια οικονομικά (1983-1985) στο Πανεπιστήμιο Paris II, στο οποίο και υποστήριξε τη διδακτορική του διατριβή (1981-1985, βαθμός très honorable). Υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία στην Πολεμική Αεροπορία ως δόκιμος αξιωματικός (1984-1986). Συμμετείχε και πρώτευσε στους εισαγωγικούς διαγωνισμούς του Συμβουλίου της Επικρατείας και της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης. Από το 1987 έως το 1993 υπήρξε δικαστής στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Το 1990 εξέδωσε τη μελέτη «Η Συνταγματική και Διοικητική Νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας». Το 1993 διορίστηκε στο Ελεγκτικό Συνέδριο.

Την πρώτη περίοδο άσκησης του προσυμβατικού ελέγχου από το Δικαστήριο (1996-1999), ο οποίος ήταν προαιρετικός για τη διοίκηση, αφορούσε τις δημόσιες προμήθειες και διεξαγόταν από ad hoc κλιμάκια, ορίστηκε εισηγητής σε σειρά υποθέσεων από τον Πρόεδρο του Δικαστηρίου. Τότε κατοχυρώθηκε η προσέγγιση του ελέγχου «ούτε τροχοπέδη, ούτε άλλοθι», με αντικείμενο την αναζήτηση μόνον ουσιωδών πλημμελειών. Το 2010-2019 υπηρέτησε ως Αντιπρόεδρος και την πενταετία 2014-2019 ως Πρόεδρος του Τρίτου Τμήματος του Ελεγκτικού Συνεδρίου (αγωγές και προσφυγές συνταξιούχων στρατιωτικών). Παρέλαβε το Τμήμα με εκκρεμότητα άνω των 30.000 υποθέσεων, από τις οποίες περί τις 7.000 εκκρεμούσαν από το 2006 και περί τις 10.000 από το 2007. Σε αυτές προστέθηκαν και άλλες 6.000 περίπου στα έτη που μεσολάβησαν. Μέσω της κατηγοριοποίησης και συνεκδίκασης των όμοιων υποθέσεων, καθώς και της χρήσης της διαδικασίας εν συμβουλίω και της «πιλοτικής» δίκης, οι εκκρεμείς δικογραφίες περιορίστηκαν το 2019 σε λιγότερες από 8.500. Το 2019 επελέγη στη θέση του Προέδρου του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τετραετή μη ανανεώσιμη κατά το Σύνταγμα θητεία. Κατά την προεδρία του, η Βουλή ψήφισε με ευρεία πλειοψηφία τους νόμους 4700/2020 (Δικονομία του Ελεγκτικού Συνεδρίου) και 4820/2021 (Οργανικός Νόμος του Ελεγκτικού Συνεδρίου), οι οποίοι έχουν τεθεί σε εφαρμογή.

Ο κ. Σαρμάς υπήρξε μέλος του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου (2002-2013, ανανέωση θητείας το 2008), στο οποίο εξελέγη δύο φορές Πρόεδρος Τμήματος (στο 1ο Τμήμα, Τράπεζες και Οργανισμοί-Δαπάνες Θεσμών, και στο 4ο Τμήμα, Αγροτικές Δαπάνες). Ως μέλος του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου ήταν αρμόδιος για τον έλεγχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και των δαπανών λειτουργίας των οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των οργανισμών της Ένωσης. Ανέλαβε, επίσης, την ανάπτυξη της μεθοδολογίας του Συνεδρίου και, μεταξύ άλλων, εισηγήθηκε, το κεφάλαιο "GETTING RESULTS" της Ετήσιας Έκθεσής του, σύμφωνα με το οποίο το Συνέδριο προσεγγίζει τη συνολική ενωσιακή διαχείριση υπό το πρίσμα στόχων, μέσων και μετρήσιμων αποτελεσμάτων.

Ο κ. Σαρμάς έχει διδάξει στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης Μεθοδολογία του Δικαίου και Δημοσιονομικά (1989-1999) και στην Εθνική Σχολή Δικαστών τη νομολογία του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων και του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (1997-2001).

Διαθέτει πλούσιο συγγραφικό έργο. Έχει επίσης συμβάλει σε τιμητικούς τόμους στα ελληνικά, γαλλικά και αγγλικά και έχει συμμετάσχει, ως εισηγητής και συντονιστής, σε πληθώρα συνεδρίων στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο (ΑΠΘ)

Περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες πρόσβασης

Αξιολογήστε το άρθρο


ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Τελετή Αναγόρευσης του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης του ΑΠΘ
Τελετή Αναγόρευσης του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης του ΑΠΘ

Θα αναγορευτεί ο Πρόεδρος του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου (ΕΑΠ), Καθηγητής Ιωάννης Καλαβρουζιώτης

Απολογισμός έργου του Πρύτανη του ΑΠΘ Καθηγητή Δημητρίου Κωβαίου
Απολογισμός έργου του Πρύτανη του ΑΠΘ Καθηγητή Δημητρίου Κωβαίου

Με αφορμή τη λήξη της θητείας του ως Πρύτανη του ΑΠΘ

EY Ελλάδος: Υποστηρίζει ενεργά τη σύνδεση των ελληνικών πανεπιστημίων με την αγορά εργασίας
EY Ελλάδος: Υποστηρίζει ενεργά τη σύνδεση των ελληνικών πανεπιστημίων με την αγορά εργασίας

225 φοιτητές συμμετείχαν σε προγράμματα πρακτικής άσκησης της ΕΥ τα δύο τελευταία χρόνια

Παγκόσμια διάκριση φοιτητών του ΑΠΘ με πρότζεκτ για τα καμένα δάση
Παγκόσμια διάκριση φοιτητών του ΑΠΘ με πρότζεκτ για τα καμένα δάση

Στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό Συνθετικής Βιολογίας «iGEM 2023» έλαβαν μέρος 400 ομάδες από 66 χώρες

Τελετή Αναγόρευσης του Καθηγητή Yves P.S. Moens του Τμήματος Κτηνιατρικής του ΑΠΘ
Τελετή Αναγόρευσης του Καθηγητή Yves P.S. Moens του Τμήματος Κτηνιατρικής του ΑΠΘ

Στην Αίθουσα Τελετών του Παλαιού Κτιρίου της Φιλοσοφικής Σχολής

Τα εξωτερικά μέλη του Συμβουλίου Διοίκησης του ΑΠΘ
Τα εξωτερικά μέλη του Συμβουλίου Διοίκησης του ΑΠΘ

Αποτελέσματα εκλογικής διαδικασίας




© 2001-2023 goTHESS.gr
Το goTHESS.gr είναι Οδηγός Πόλης Θεσσαλονίκης ενώ παράλληλα καλύπτει και τα σημαντικότερα ειδησεογραφικά θέματα της ελληνικής επικαιρότητας
facebook twiter
DigitalOcean Referral Badge