ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
27-1-2023

Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο βράβευσε τους αριστούχους εισακτέους

Η τελετή Εορτασμού των Τριών Ιεραρχών

Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο βράβευσε τους αριστούχους εισακτέους

Η τελετή εορτασμού των Τριών Ιεραρχών πραγματοποιήθηκε σήμερα, Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2023, στην Αίθουσα Τελετών του ΑΠΘ. Η Τελετή ξεκίνησε με ύμνους προς τιμήν των Αγίων Τριών Ιεραρχών από τη χορωδία της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ «Οι Τρεις Ιεράρχες», με Χοράρχη τον Επίκ. Καθηγητή Εκκλησιαστικής Μουσικής του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας και Χριστιανικού Πολιτισμού του ΑΠΘ, Ιωάννη Λιάκο.

Στον πανηγυρικό της ημέρας, με τίτλο «Η αρετή της αριστείας στον αρχαίο κόσμο και η αριστεία της αρετής στους Τρεις Ιεράρχες», η Καθηγήτρια του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας και Χριστιανικού Πολιτισμού της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ Κυριακούλα Παπαδημητρίου, ανέδειξε το μεγάλο επίτευγμα των Τριών Ιεραρχών στη σύζευξη της αρχαίας σοφίας με τη σοφία του λόγου του Θεού ως προς το θέμα ειδικά της αριστείας, που συνδέεται άρρηκτα με την Παιδεία. «Η έννοια της αριστείας βρίσκεται σήμερα στο κέντρο του κοινωνικού διαλόγου και το ζήτημα της αρετής αποτελεί στην εποχή μας ένα από τα τρέχοντα ζητήματα της φιλοσοφικής συζήτησης για την αρεταλογία ως ένα εναλλακτικό ‘παράδειγμα’ της ηθικής φιλοσοφίας. Είναι, γι’ αυτό, ενδιαφέρον να παρουσιασθεί, έστω αδρά, η μοναδική πνευματική σύνθεση του θέματος, που ο Μέγας Βασίλειος, ο Γρηγόριος ο Θεολόγος και ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος προσέφεραν στον πολιτισμό μας» τόνισε.

Ακολουθώντας την εξέλιξη της σύμφυτης έννοιας «αρετή και αριστεία» μέσα στην ιστορία των ιδεών της αρχαιότητας, παρουσιάστηκαν οι κύριοι σταθμοί της: στην αρχαϊκή εποχή με τον Όμηρο, στην κλασική εποχή με τον Πλάτωνα και τον Αριστοτέλη, στην ελληνιστική και ρωμαϊκή περίοδο με τους Στωικούς. Ιδιαίτερα αναπτύχθηκε η αντίληψη για την αρετή και την αριστεία στα θεμελιακά κείμενα του χριστιανισμού, στην Ελληνική Μετάφραση της Παλαιάς Διαθήκης από τους Εβδομήκοντα και στην Καινή Διαθήκη τα οποία όπως ανέφερε η κα Παπαδημητρίου «μεταμορφώνουν το θύραθεν αρεταϊκό περιεχόμενο. Αξιοποιώντας αυτή την κληρονομιά οι Τρεις Ιεράρχες ανακεφαλαιώνουν όλη τη σοφία του αρχαίου κόσμου για την αρετή “εἰς Χριστὸν καὶ εἰς τὴν ἐκκλησίαν” (Εφ. 5:32). Κατανοώντας ότι η ουσία της αρετής είναι η ολοκλήρωση του ανθρώπου, έθεσαν ως κριτήριο της αρετής την ομοίωση με τον Θεό κατά χάριν και όρισαν ως μέσο αυτής της ολοκλήρωσης την αριστεία της αρετής, που προϋποθέτει αγώνα πνευματικό μέσα στον στίβο του πληρώματος της εκκλησίας και χάριν αυτού».

Τέλος, η κα Παπαδημητρίου ανέφερε «Με την παρέμβαση των φωτισμένων Τριών Διδασκάλων, όταν χάθηκαν πλέον τα κοινωνικοπολιτικά συμφραζόμενα της αρχαιοελληνικής πόλης, οι σημαντικές αρεταλογικές αντιλήψεις των αρχαίων φιλοσόφων επιβίωσαν, επενδύοντας με τη στέρεη λογική δύναμή τους τις φιλάνθρωπες κοινωνικές αρχές του χριστιανικού πολιτισμού. Εκείνο που προβάλλεται πλέον στον καινούριο κόσμο είναι κάτι πολύ περισσότερο από το να κατέχουμε την αρετή της αριστείας, από το να επιδιώκουμε, δηλαδή, να είμαστε άριστοι στο είδος μας. Καλούμαστε στην αριστεία της αρετής, στο να αγωνιζόμαστε, δηλαδή, να γίνουμε άριστοι στην καθολική εκείνη αρετή (εἴ τις ἀρετὴ, κατά το Φιλ. 4, 8), την οποία καθορίζει η εν Χριστώ αγάπη και η οποία συμβάλλει στην αναβάθμιση του συνόλου της κοινωνίας, στη βελτίωση των πολλών μέσω του γενναίου παραδείγματος, και στην καταξίωση του συλλογικού έργου που καλλιεργεί την αριστεία του καθενός».

Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε η βράβευση των πρώτων σε σειρά εισακτέων στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, για το ακαδημαϊκό έτος 2022-23. Στον χαιρετισμό του, ο Πρύτανης του ΑΠΘ, Καθηγητή Νικόλαος Γ. Παπαϊωάννου, αφού καλωσόρισε τους πρώτους σε σειρά εισακτέους φοιτητές του ΑΠΘ, τόνισε «Η εκδήλωση είναι αφιερωμένη εξ ολοκλήρου σε εσάς. Ανήμερα των Τριών Ιεραρχών, οι οποίοι υπήρξαν προστάτες των γραμμάτων και των μαθητών, επιθυμία μας ήταν να εορτάσουμε την Αριστεία, τις δικές σας δηλαδή επιτυχίες που εισαχθήκατε πρώτες και πρώτοι στα Τμήματα που επιλέξατε για τη μελλοντική σας σταδιοδρομία».

Ο Πρύτανης του ΑΠΘ, μεταξύ άλλων, επισήμανε «Ως Πρυτανικές Αρχές ήταν προτεραιότητά μας από την πρώτη στιγμή η δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών, της κατάλληλης υποδομής, που θα σας δώσει τη δυνατότητα να εξελιχθείτε. Απώτερος στόχος μας είναι να δώσουμε στους φοιτητές, μελλοντικούς ερευνητές και καλλιτέχνες εκείνα τα εφόδια που θα τους καταστήσουν ικανούς να καταξιωθούν όχι απλά σε εθνικό, αλλά και σε διεθνές επίπεδο».

Τέλος, ο Πρύτανης του ΑΠΘ τόνισε «Άριστος δεν είναι ο βαθμοθήρας: είναι ο Καλλιεργημένος φοιτητής. Το Πανεπιστήμιό μας θα σας δώσει τις δυνατότητες να εντρυφήσετε σε θεματικές όπως είναι το περιβάλλον και οι στόχοι βιώσιμης ανάπτυξης, η προσβασιμότητα, οι σπουδές φύλου, η μουσική και τόσα πολλά άλλα. Ψάξτε τα, κυνηγήστε τα και σας υπόσχομαι ότι τα εφόδια αυτά θα σας ακολουθήσουν σε όλη σας τη ζωή. Σας εύχομαι κάθε καλό στην πορεία σας από εδώ και έπειτα. Η πόρτα οι δική μου και όλων των Αντιπρυτάνεων θα είναι πάντοτε ανοιχτή για εσάς».

Ύστερα από κλήρωση που πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα Τελετών του ΑΠΘ, δόθηκαν 20 ποδήλατα στους/στις αριστούχους/ες φοιτητές/τριες, ως ελάχιστη επιβράβευση στην επιτυχημένη προσπάθειά τους να εισαχθούν στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο.

Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο (ΑΠΘ)

Περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες πρόσβασης

Αξιολογήστε το άρθρο


ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Τελετή Αναγόρευσης του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης του ΑΠΘ
Τελετή Αναγόρευσης του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης του ΑΠΘ

Θα αναγορευτεί ο Πρόεδρος του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου (ΕΑΠ), Καθηγητής Ιωάννης Καλαβρουζιώτης

Απολογισμός έργου του Πρύτανη του ΑΠΘ Καθηγητή Δημητρίου Κωβαίου
Απολογισμός έργου του Πρύτανη του ΑΠΘ Καθηγητή Δημητρίου Κωβαίου

Με αφορμή τη λήξη της θητείας του ως Πρύτανη του ΑΠΘ

EY Ελλάδος: Υποστηρίζει ενεργά τη σύνδεση των ελληνικών πανεπιστημίων με την αγορά εργασίας
EY Ελλάδος: Υποστηρίζει ενεργά τη σύνδεση των ελληνικών πανεπιστημίων με την αγορά εργασίας

225 φοιτητές συμμετείχαν σε προγράμματα πρακτικής άσκησης της ΕΥ τα δύο τελευταία χρόνια

Παγκόσμια διάκριση φοιτητών του ΑΠΘ με πρότζεκτ για τα καμένα δάση
Παγκόσμια διάκριση φοιτητών του ΑΠΘ με πρότζεκτ για τα καμένα δάση

Στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό Συνθετικής Βιολογίας «iGEM 2023» έλαβαν μέρος 400 ομάδες από 66 χώρες

Τελετή Αναγόρευσης του Καθηγητή Yves P.S. Moens του Τμήματος Κτηνιατρικής του ΑΠΘ
Τελετή Αναγόρευσης του Καθηγητή Yves P.S. Moens του Τμήματος Κτηνιατρικής του ΑΠΘ

Στην Αίθουσα Τελετών του Παλαιού Κτιρίου της Φιλοσοφικής Σχολής

Τα εξωτερικά μέλη του Συμβουλίου Διοίκησης του ΑΠΘ
Τα εξωτερικά μέλη του Συμβουλίου Διοίκησης του ΑΠΘ

Αποτελέσματα εκλογικής διαδικασίας




© 2001-2023 goTHESS.gr
Το goTHESS.gr είναι Οδηγός Πόλης Θεσσαλονίκης ενώ παράλληλα καλύπτει και τα σημαντικότερα ειδησεογραφικά θέματα της ελληνικής επικαιρότητας
facebook twiter
DigitalOcean Referral Badge