ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
27-10-2022

Έκθεση: «Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης: 60 χρόνια - 60 στιγμές»

60 εμβληματικές στιγμές του μεγαλύτερου και παλαιότερου αρχαιολογικού μουσείου της βόρειας Ελλάδας

Έκθεση: «Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης: 60 χρόνια - 60 στιγμές»

Η ξενάγηση στις 8 Φεβρουαρίου ακυρώνεται λόγω στάσης εργασίας του ΣΕΑ ενάντια στο νομοσχέδιο για τη μετατροπή των πέντε μεγάλων δημόσιων μουσείων της χώρας σε ΝΠΔΔ.


Στις 27 Οκτωβρίου 1962 η πόλη εγκαινιάζει με λαμπρότητα το νέο της αρχαιολογικό μουσείο. Φέτος, 60 χρόνια μετά, η σημαντική επέτειος τιμάται με μια έκθεση που φωτίζει 60 εμβληματικές στιγμές της ιστορικής διαδρομής του μεγαλύτερου και παλαιότερου αρχαιολογικού μουσείου του βορειοελλαδικού χώρου.

Η εκθεσιακή αφήγηση ακολουθεί μια χρονογραμμή που ξεκινά από την αρχή αυτής της διαδρομής και διανύοντας 60 σταθμούς φτάνει στο σήμερα. Πάνω της υφαίνεται ένας σύνθετος ιστός που με προβολές και αναδρομές στον χρόνο διευρύνει κάθε φορά το κάδρο και συμπλέκει το παρελθόν με το παρόν με τρόπο δυναμικό.

Εμβληματικές εκθέσεις που άφησαν ανεξίτηλο το στίγμα τους, σημαντικές ανασκαφές που άλλαξαν τον αρχαιολογικό χάρτη της Μακεδονίας, τυχαία ευρήματα που έγραψαν ιστορία, δωρεές συλλεκτών και παραδόσεις πολιτών που πλούτισαν τις συλλογές του μουσείου, εκθέσεις σε περιοδεία και εκτός συνόρων, καινοτόμα εργαλεία στην προστασία, τη συντήρηση και την αρχαιομετρική έρευνα, επικοινωνιακές δράσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα χωρίς αποκλεισμούς, πειραματικά εργαστήρια, συναντήσεις επιστημονικού διαλόγου, σύγχρονες εικαστικές αναζητήσεις, εμπειρίες διάχυτης νοημοσύνης, διαδικτυακές δράσεις, και πολλά άλλα, που όλα μαζί συνθέτουν τον κόσμο ενός σύγχρονου μουσείου, ενός μουσείου για όλους.

Περισσότερα από 274 εκθέματα, που ανασύρθηκαν κυρίως από τις αποθήκες, μαζί με οπτικό, ηχητικό υλικό και άλλα τεκμήρια αφηγούνται μικρές ιστορίες που συνδέουν όχι μόνο το χθες με το σήμερα αλλά και την πόλη με το μουσείο, αντανακλώντας τα γεγονότα, και το κλίμα της εκάστοτε εποχής. Ξεχωρίζει η εμπνευσμένη γραφιστική επιμέλεια, ενώ ο σχεδιασμός των τίτλων της έκθεσης βασίζεται στη γραμματοσειρά μιας παλιάς σφραγίδας του μουσείου. Τέλος, ορισμένες εκθεσιακές ενότητες αναπτύσσονται με τη λογική εγκαταστάσεων μετατρέποντας σύγχρονα αντικείμενα σε εκθέματα και αποδίδοντας το περιεχόμενο με μια σύγχρονη εικαστική ματιά. Στόχος, τα εκθέματα, τα κείμενα και το οπτικό υλικό να αλληλοσυμπληρώνονται και να αφηγούνται ζωντανά τις πολλές ιστορίες μας.

Ένας ειδικά διαμορφωμένος χώρος αφιερωμένος στα παιδιά και τις οικογένειές τους δημιουργήθηκε μέσα στην έκθεση, με προτάσεις για δραστηριότητες, και ένα επιτραπέζιο παιχνίδι εμπνευσμένο από την ιστορία του μουσείου και τα γενέθλια των 60 χρόνων. Παράλληλα, θα προβάλλεται μια ταινία μικρής διάρκειας που δημιουργήθηκε ειδικά για την έκθεση και θα είναι διαθέσιμες στους επισκέπτες συσκευές παλάμης με διαδραστικές ψηφιακές εφαρμογές.



ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ


Πότε?
Από τις 27 Οκτωβρίου 2022 έως τις 31 Μαρτίου 2023
Καθημερινά 08:00 - 20:00

Πού?
Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης
Μ. Ανδρόνικου 6

Εισιτήρια

Η είσοδος για τα εγκαίνια είναι δωρεάν
Είσοδος για το μουσείο: 8,00 € (μειωμένο: 4,00 €)
Από 1η Νοεμβρίου έως 31 Μαρτίου η μειωμένη τιμή του μεμονωμένου εισιτηρίου (4,00 €) ισχύει για όλους τους επισκέπτες.

Επικοινωνία
2313310201

Events και Alerts από αυτή την καταχώρηση
Διάλεξη Αρχαιομετρίας από το Αρχαιολογικό Μουσείο ΘεσσαλονίκηςΔιάλεξη Αρχαιομετρίας από το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

Στο πλαίσιο της δράσης "Αρχαιομετρώντας τον Πολιτισμό"


Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

Περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες πρόσβασης

Αξιολογήστε το άρθρο


ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Έκθεση «ΜΕΤΟΙΚΕΣΙΑ»
Έκθεση «ΜΕΤΟΙΚΕΣΙΑ»

Η πολιτογράφηση και αποκατάσταση των Μικρασιατών προσφύγων μέσα από τα αρχεία του Κ.Ι.Θ.

«No Woman’s Land»: Από το Princeton στο Άγιον Όρος και τα Μετέωρα του 1929
«No Woman’s Land»: Από το Princeton στο Άγιον Όρος και τα Μετέωρα του 1929

Εγκαίνια της έκθεσης από τον Δήμαρχο Θεσσαλονικης

School & Office North 2023 - εμπορική έκθεση ειδών χαρτοπωλείου
School & Office North 2023 - εμπορική έκθεση ειδών χαρτοπωλείου

Στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης

Νέα Παραλία - Νέα Πασαρέλα 8 / Black Or White
Νέα Παραλία - Νέα Πασαρέλα 8 / Black Or White

Στον Πολυχώρο Πολιτισμού Ισλαχανέ




© 2001-2023 goTHESS.gr
Το goTHESS.gr είναι Οδηγός Πόλης Θεσσαλονίκης ενώ παράλληλα καλύπτει και τα σημαντικότερα ειδησεογραφικά θέματα της ελληνικής επικαιρότητας
facebook twiter
DigitalOcean Referral Badge