Το DEAFestival 2019 θα πραγματοποιηθεί στις 28, 29 και 30 Σεπτεμβρίου με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Νοηματικών Γλωσσών στις 23 Σεπτεμβρίου, όπως κηρύχτηκε από τη Γενική Συνέλευση του Ο.Η.Ε. και η θεματολογία του θα κινηθεί γύρω από το σλόγκαν “Δικαίωμα στη Νοηματική Γλώσσα για Όλους”.
Το σλόγκαν τονίζει τη βαρύνουσα σημασία που έχει το δικαίωμα στη Γλώσσα για τη πλήρη ενσωμάτωση των Κωφών στη κοινωνία.
Το DEAFestival αποτελείται από πολλές επιμέρους δράσεις:
Ομιλίες για διάφορες πτυχές της ζωής των Κωφών, την ιστορία τους και τη Νοηματική Γλώσσα
Εκπαιδευτικά εργαστήρια ενηλίκων και παιδιών
Καλλιτεχνικές εκδηλώσεις
Ψυχαγωγικές δράσεις
Προβολές ταινιών και θεατρικές παραστάσεις
Workshops
Εκθέσεις
Το DEAFestival οργανώνεται από την Ομοσπονδία Κωφών Ελλάδος και για το 2019 έχει την υποστήριξη του Συλλόγου Κωφών Θεσσαλονίκης για την διεξαγωγή του στη Θεσσαλονίκη.
Οι χώροι του φεστιβάλ
To DEAFestival 2019 θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά στην Θεσσαλονίκη και πιο συγκεκριμένα στο Νέο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης στις 28, 29 και 30 Σεπτεμβρίου.
Ο προαύλιος χώρος του Δημαρχείου θα αποτελέσει την καρδιά του φεστιβάλ. Εκθέτες, ενημερωτικά περίπτερα, εκπαιδευτικές και ψυχαγωγικές δράσεις στο θεατράκι του Δημαρχείου είναι κάποια από αυτά που θα δούμε ερχόμενοι στον χώρο.
Παράλληλα στις αίθουσες “Μανώλη Αναγνωστάκη” και “Αίθουσα Νερού” με χωρητικότητα 180-200 ατόμων η καθεμία θα πραγματοποιούνται οι ομιλίες και τα workshop.
Ιστορία του θεσμού
Το πρώτο φεστιβάλ Κωφών πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα και συγκεκριμένα στο Ζάππειο Μέγαρο το 1999. Το περιεχόμενο του φεστιβάλ αποτελούνταν από δράσεις που ήθελαν να δώσουν έμφαση στις δυνατότητες των κωφών ατόμων στον πολιτισμό και την τέχνη, αλλά και στην τοπική κουλτούρα των Ελλήνων κωφών.
Έπειτα επήλθε μία παύση του θεσμού έως το 2016, όπου ξεκίνησαν οι εργασίες για την πραγματοποίηση του 1ου DEAFestival. Για τρεις συνεχόμενες χρονιές (2016, 2017 και 2018), κατά τη διάρκεια της Διεθνούς Εβδομάδας Κωφών το μήνα Σεπτέμβριο, η Ομοσπονδία Κωφών Ελλάδος – με τη συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Αττικής – πραγματοποίησε στην Αθήνα το Φεστιβάλ Κωφών – Βαρήκοων Ατόμων ‘’DEAFestival’’.
Συγκεκριμένα, στις 23–30 Σεπτεμβρίου 2016 στην Τεχνόπολη Αθηνών και σε επιλεγμένους χώρους του κέντρου της Αθήνας πραγματοποιήθηκε τοDEAFestival 2016.
Την επόμενη χρονιά, στις 22-24 Σεπτεμβρίου 2017 στην Κεντρική Πλατεία της Νέας Σμύρνης έλαβε χώρα το DEAFestival 2017, ενώ το 2018, στις 21-24 Σεπτεμβρίου, το DEAFestival 2018 πραγματοποιήθηκε στο Πεδίον του Άρεως, στο κέντρο της Αθήνας.
Και οι τρεις αυτές διοργανώσεις στέφθηκαν με πλήρη επιτυχία τόσο από πλευράς οργάνωσης όσο και επισκεψιμότητας.
Το 2019 το DEAFestival μετακομίζει βόρεια και συγκεκριμένα στη Θεσσαλονίκη για να συνεχίσει την αποστολή του που είναι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση σχετικά με την ιστορία και την κουλτούρα των Κωφών και τη σημασία της Νοηματικής Γλώσσας στη πλήρη ενσωμάτωσή τους στη κοινωνία.