ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
14/8/2005

Τραγωδία με πτώση αεροσκάφους HELIOS

Συνετρίβη

Τραγωδία με πτώση αεροσκάφους HELIOS

Αεροσκάφος της Κυπριακής εταιρείας "ΗΛΙΟΣ" συνετρίβη το μεσημέρι της Κυριακής 14 Αυγούστου βόρεια της Αθήνας, δυόμισι χιλιόμετρα κοντά στο χωριό Γραμματικό.

Το αεροσκάφος κατευθύνονταν από την Λάρνακα στο Ελευθέριος Βενιζέλος της Αθήνας και επέβαιναν 115 επιβάτες και εξαμελές πλήρωμα.

Ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής έχουν καταφθάσει στην περιοχή ενώ έχει κινητοποιηθεί ο κρατικός μηχανισμός προκειμένου να αντιμετωπιστεί η έκτακτη κατάσταση.

Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, το αεροσκάφος κατέπεσε λόγω τεχνικής βλάβης, πιθανότατα στο σύστημα κλιματισμού.


Νεότερη ενημέρωση
Σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Επικρατείας αναφέρει για το τραγικό δυστύχημα:

Το αεροσκάφος της εταιρείας ‘’Ηλιος’’, με αριθμό πτήσης 522, εκτελούσε δρομολόγιο από το Αεροδρόμιο της Λάρνακας με ενδιάμεσο σταθμό το Αεροδρόμιο ‘’Ελευθέριος Βενιζέλος’’ και τελικό προορισμό την Πράγα. Απογειώθηκε από το Αεροδρόμιο της Λάρνακας στις 09:00.

Στις 09:37 εισέρχεται στο FIR Αθηνών. Έγινε αυτομάτως η ταυτοποίηση του αεροσκάφους στο ραντάρ της ΥΠΑ και η εισαγωγή των στοιχείων πτήσης. Η πορεία του στο ραντάρ ήταν ομαλή.

Στις 10:07 (όπως προβλέπεται από τους διεθνείς κανονισμούς), ο Πύργος Ελέγχου του ‘’Ελευθέριος Βενιζέλος’’ επιχείρησε να επικοινωνήσει με το αεροσκάφος, ώστε να αρχίσει η διαδικασία καθόδου. Δεν υπήρξε ανταπόκριση. Σύμφωνα πάντα με τους κανονισμούς της ΙΑΤΑ, ο Πύργος Ελέγχου του ‘’Ελευθέριος Βενιζέλος’’ συνέχισε τις επανειλημμένες κλήσεις VHF και στη συχνότητα κινδύνου.

Στις 10:20, και αφού δεν κατέστη δυνατή η επικοινωνία, ελεγκτής εναερίου κυκλοφορίας της ΥΠΑ επικοινώνησε τηλεφωνικώς με ομόλογό του ελεγκτή εναερίου κυκλοφορίας του αεροδρομίου Λάρνακας. Ο τελευταίος ενημέρωσε ότι είχε αναφερθεί πρόβλημα στο σύστημα κλιματισμού του αεροσκάφους.

Στις 10:25 η ΥΠΑ ενημερώνει το Εθνικό Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης το οποίο υπάγεται στο Υπουργείο Αμυνας και Εμπορικής Ναυτιλίας. Την ίδια ώρα το Κέντρο Ελέγχου Περιοχής Αθηνών (ΚΕΠΑΘ) ενημερώνει το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων ότι το αεροσκάφος αντί να αναφέρει μέσω ασυρμάτου τη θέση του στο σημείο όπου κανονικά θα άρχιζε η διαδικασία προσγείωσης, άρχισε να κινεί δεξιόστροφους κύκλους γύρω από την περιοχή Κέας - Κύθνου.

Στις 10:30 τίθενται σε δίλεπτη ετοιμότητα αεροσκάφη επιφυλακής της Πολεμικής Αεροπορίας. Ταυτοχρόνως, ειδοποιείται ο ΥΕΘΑ ο οποίος δίνει εντολή να ακολουθηθεί η διαδικασία Renegade, όπως προβλέπεται από τους διεθνείς κανονισμούς και τα εθνικά μας σχέδια, για αεροσκάφη που δεν επικοινωνούν με τον Πύργο Ελέγχου.

Στις 10:55 απογειώνονται από την Αγχίαλο τα 2 F-16. Σε όλο αυτό το χρονικό διάστημα στα ραντάρ της ΥΠΑ εμφανίζεται το στίγμα του επιβατηγού αεροσκάφους σε πτήση, ενώ συνεχίζονται οι προσπάθειες επικοινωνίας. Όταν πλέον αποβαίνει άκαρπη κάθε προσπάθεια επικοινωνίας, τα 2 F-16 αποκτούν την πρώτη οπτική επαφή από απόσταση με το επιβατηγό, στην περιοχή της Κέας, στις 11:20. Με τα σήματα που προβλέπονται (κίνηση των πολεμικών αεροσκαφών κοντά στο επιβατηγό) αποπειρώνται οι πιλότοι των F-16 να ενημερώσουν τους κυβερνήτες του επιβατηγού ότι θα τους οδηγήσουν στο αεροδρόμιο. (Να σημειωθεί πώς όταν δεν υπάρχει ασύρματη επικοινωνία αυτή η διαδικασία σημαίνει ότι τα πολεμικά θα μπουν μπροστά από το επιβατηγό και θα το οδηγήσουν με οπτικά σήματα στο αεροδρόμιο για προσέγγιση και προσγείωση).

Δεν υπάρχει ανταπόκριση από το αεροσκάφος.

Οι πιλότοι των F-16 στις 11.25 πλησιάζουν σε πολύ κοντινή απόσταση, ώστε να διαπιστώσουν οπτικά πλέον γιατί δεν ανταποκρίνονται οι πιλότοι του επιβατηγού. Όταν προσεγγίζουν, διαπιστώνουν ότι ο συγκυβερνήτης είναι πεσμένος - ίσως λιπόθυμος - στο πιλοτήριο, ενώ ο Κυβερνήτης δεν είναι στη θέση του. Ενημερώνεται ο ΥΕΘΑ, ο οποίος δίνει εντολή ένα ελικόπτερο SUPER PUMA να προσεγγίσει την περιοχή της Μακρονήσου προληπτικά και 2 τορπιλάκατοι και μια φρεγάτα να κατευθυνθούν στην περιοχή νότια της Εύβοιας, ώστε αν το αεροσκάφος πέσει στη θάλασσα να είναι κοντά τα σωστικά μέσα.

Η κατάσταση από «ύποπτο Renegade» μετατρέπεται σε «Renegade», το οποίο σημαίνει ότι το αεροσκάφος είναι ανεξέλεγκτο και ίσως θέσει σε κίνδυνο κατοικημένες περιοχές.

Ας σημειωθεί ότι οι χειριστές των F-16 στην οπτική επαφή διαπιστώνουν ότι οι μάσκες οξυγόνου στην καμπίνα του αεροσκάφους ήταν ενεργοποιημένες, ενώ στην τελευταία φάση της κοντινής πτήσης τους στο επιβατηγό διέκριναν δύο άτομα στο πιλοτήριο, τα οποία φάνηκε ότι επιχειρούσαν να ανακτήσουν τον έλεγχο του αεροσκάφους. Είναι άγνωστο αν επρόκειτο περί άλλων μελών του πληρώματος ή επιβατών.

Σε ό,τι αφορά τα ζητήματα της διάσωσης, η προληπτική ενεργοποίηση των λοιπών κρατικών μηχανισμών έχει ως εξής:

· Υπουργείο Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και Υπουργείο Δημόσιας Τάξης.

Διάθεση 47 αυτοκινήτων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, 200 άνδρες (μαζί με άνδρες της ΕΜΑΚ), 8 πυροσβεστικά αεροσκάφη, 3 πυροσβεστικά ελικόπτερα. Στο σημείο του τραγικού συμβάντος μετέβησαν αμέσως οι Υπουργοί Αμυνας, Δημόσιας Τάξης και Εσωτερικών και ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας κ. Παναγιώτης Φούρλας.

· Υπουργείο Εθνικής Αμυνας.

Έγινε πλήρης κινητοποίηση των Ενόπλων Δυνάμεων με προσωπικό και μέσα.

· Υπουργείο Υγείας.

Με εντολή του Υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Κ. Νικήτα Κακλαμάνη, τέθηκαν σε πλήρη εφημερία, τέσσερα νοσοκομεία. στην Αθήνα και ένα στον Πειραιά, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις ενδεχόμενες ανάγκες υποδοχής και περίθαλψης τραυματιών και επιζώντων του μοιραίου αεροπλάνου.

Τα νοσοκομεία που τέθηκαν σε πλήρη εφημερία είναι το «Λαϊκό», το «ΚΑΤ»,το «Αλεξάνδρα», το «Σωτηρία», και ο «ʼγιος Παντελεήμονας» στη Νίκαια. Επίσης, τέθηκαν σε ετοιμότητα, το Λάτσειο Κέντρο Εγκαυμάτων του «Θριάσιου» νοσοκομείου καθώς και το «Σισμανόγλειο» .

Αμέσως μετά την γνωστοποίηση του τραγικού συμβάντος, το Συντονιστικό Όργανο Τομέα Υγείας (Σ,Ο.Τ.Υ), κινητοποίησε το προσωπικό των παραπάνω νοσοκομείων.

Στις 12.07 μ.μ. το Συντονιστικό Όργανο Τομέα Υγείας έθεσε σε εφαρμογή το σχέδιο Αντιμετώπισης Eκτάκτων Απωλειών από πτώση αεροπλάνου και προχώρησε χωρίς χρονοτριβή στις προβλεπόμενες ενέργειες για την διάσωση επιζώντων και τραυματιών.

Στον τόπο του δυστηχήματoς, από την πρώτη στιγμή έσπευσε ο γιατρός κ. Σπύρος Σπύρου ως εκπρόσωπος του Σ.Ο.Τ.Υ

Το ΕΚΑΒ 12.07 μ.μ δέχθηκε κλήση για αποστολή οχημάτων και στις 12.51 μ,μ. κατέφθασαν στον τόπο του δυστυχήματος τα δέκα πρώτα ασθενοφόρα.

Συνολικά εστάλησαν 35 ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ, 2 οχήματα του Ειδικού Τμήματος Ιατρικής Καταστροφών (ΕΤΙΚ),10 Κινητές Ιατρικές Μονάδες, 2 οχήματα μικρού όγκου στελεχωμένα. με ιατρικό προσωπικό, 5 μοτοσικλέτες του ΕΚΑΒ και ένα όχημα διοίκησης.

Τον συντονισμό και τη διοίκηση των επιχειρήσεων του ΕΚΑ.Β στον τόπο του δυστυχήματος ανέλαβε ο αντιπρόεδρος του Κέντρου Κ. Ν. Παπαευσταθίου.

Ο Υφυπουργός Υγείας κ. Αθ. Γιαννόπουλος μετέβη στην περιοχή των επιχειρήσεων, στα πλαίσια του συντονισμού των ενεργειών από την πλευρά του Υπουργείου. Ομάδες Ψυχολόγων του Εθνικού Κέντρου ʼμεσης Koινωνικης Βοήθειας και του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αθηνών «Δαφνί», ενcργοποιήθηκαν, με εντολή του Υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Νικήτας Κακλαμάνη και υπό την εποπτεία του υφυπουργού Κοινωνικής Αλληλεγγύης Κ. Γ. Κωνσταντόπουλου, και έσπευσαν στον καθορισμένο τόπο υποδοχής συγγενών των θυμάτων, προκειμένου να συνδράμουν στην ψυχολογική υποστήριξη τους.

Επίσης με εντολή-παράκληση του ΥΥ&ΚΑ κ. Ν. Κακλαμάνη, το ΕΚΑΒ κατά παρέκκλιση των αρμοδιοτήτων του θα παράσχει τη βοήθειά του, στην μεταφορών των σορών, στον καθορισμένο τόπο περισυλλογής τους.

Τέλος το Κέντρο Ελέγχου Ειδικών Λοιμώξεων (ΚΕΕΛ) τέθηκε σε ετοιμότητα από το Σ.Ο.Τ.Υ για την αναγνώριση και αντιμετώπιση βλαπτικών παραγόντων στην περιοχή του ατυχήματος (τοξικά αέρια).

· Υπουργείο Ανάπτυξης.

Η επιτροπή Ατομικής Ενέργειας με τον αντιπρόεδρό της Καθηγητή κ. Σιμόπουλο και το Κέντρο «Δημόκριτος» με τον πρόεδρο, τον Καθηγητή κ. Νιάρχο και 3 ειδικούς επιστήμονες, μετέβησαν στην περιοχή πτώσης του αεροσκάφους για τον έλεγχο ύπαρξης ραδιενέργειας, όπως προβλέπεται από τους διεθνείς κανονισμούς, όταν υπάρχει αεροπορικό ατύχημα. Έγινε εκτεταμένη έρευνα η οποία δεν διαπίστωσε τίποτα. Θα υπάρξει επίσης και νέα έρευνα όταν συγκεντρωθούν τα συντρίμμια του αεροσκάφους.

· Υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών.

Η ομάδα διερεύνησης αεροπορικών ατυχημάτων υπό τον πρόεδρο κ. Τσολάκη μετέβη στον τόπο του δυστυχήματος, ξεκινώντας τις διαδικασίες των αιτιών του ατυχήματος. Ο Αμερικανός πρεσβευτής κ. Τσαρλς Ρις επικοινώνησε το απόγευμα με τον Υπουργό Μεταφορών και Επικοινωνιών για να τον ενημερώσει ότι όπως προβλέπεται από νόμο των ΗΠΑ, όταν πέσει αεροσκάφος αμερικανικής κατασκευής, η ομοσπονδιακή επιτροπή διερεύνησης ατυχημάτων ΗΠΑ στέλνει εμπειρογνώμονες, οι οποίοι υπό την έγκριση και τον έλεγχο των ελληνικών αρχών θα βοηθήσουν στην έρευνα.

Επικοινωνία Πρωθυπουργού με Κύπριο Πρόεδρο.

Ο Πρωθυπουργός επικοινώνησε τηλεφωνικώς με τον πρόεδρο της Κύπρου κ. Τάσσο Παπαδόπουλο για να του εκφράσει τα συλλυπητήριά του.

ΛΙΣΤΑ ΕΠΙΒΑΤΩΝ

Το Υπουργείο Μεταφορών της Κύπρου θα αποστείλει επισήμως στο ελληνικό Υπουργείο Μεταφορών την λίστα με τα ονόματα του πληρώματος και των επιβαινόντων.

Ημέρα εθνικού πένθους

Με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Καθηγητή κ. Προκόπη Παυλόπουλου κηρύσσεται η Τρίτη, 16 Αυγούστου, ως ημέρα εθνικού πένθους για τα τραγικά θύματα του αεροπορικού δυστυχήματος.

Την ημέρα αυτή θα κυματίζουν μεσίστιες οι σημαίες σε όλα τα δημόσια κτίρια και θα τηρηθούν τρία λεπτά σιγής στις 12.00 το μεσημέρι στις δημόσιες υπηρεσίες, με την ευχή το ίδιο να συμβεί και στον ιδιωτικό τομέα.
Αξιολογήστε το άρθρο


ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Στην Πάτρα η αστυνομία ευτυχώς «λειτούργησε σαν ταξί» και σώθηκε γυναίκα
Στην Πάτρα η αστυνομία ευτυχώς «λειτούργησε σαν ταξί» και σώθηκε γυναίκα

Αστυνομικοί τη συνόδευσαν στο σπίτι της προκειμένου να εξασφαλιστεί η προάσπιση της σωματικής της ακεραιότητας

Δείτε ζωντανά την ομιλία της Μαρίας Καρυστιανού στο Ευρωκοινοβούλιο
Δείτε ζωντανά την ομιλία της Μαρίας Καρυστιανού στο Ευρωκοινοβούλιο

Η συνεδρίαση θα ξεκινήσει στις 16:00 ώρα Ελλάδας

Η Τάξις και η Ασφάλεια της χώρας σε ένα βίντεο
Η Τάξις και η Ασφάλεια της χώρας σε ένα βίντεο

Αστυνομικός έχασε το όπλο του την ώρα των επεισοδίων (και δεν το κατάλαβε)

Απεργία: Πώς θα λειτουργήσουν τα σχολεία την Τετάρτη
Απεργία: Πώς θα λειτουργήσουν τα σχολεία την Τετάρτη

Τι ισχύει για Γυμνάσια και Λύκεια και τι για Δημοτικά και Νηπιαγωγεία

Πραγματοποιούσε ταξίδια σε χώρες της Ευρώπης χρησιμοποιώντας πλαστά έγγραφα
Πραγματοποιούσε ταξίδια σε χώρες της Ευρώπης χρησιμοποιώντας πλαστά έγγραφα

Είναι ήδη κρατούμενος στην Γαλλία για υπόθεση νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες εγκληματικές δραστηριότητες

Και άλλος βιασμός ανήλικης
Και άλλος βιασμός ανήλικης

Δράστης ένας 33χρονος που είχε την ανήλικη υπό την επίβλεψή του

Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού
Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού

Κρύο, χιόνια, βροχές και καταιγίδες στην καρδιά του χειμώνα

Πού πήγαν τα λεφτά?
Πού πήγαν τα λεφτά?

«Μαύρη τρύπα» 1 ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟΥ ευρώ στη ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ)




© 2001-2023 goTHESS.gr
Το goTHESS.gr είναι Οδηγός Πόλης Θεσσαλονίκης ενώ παράλληλα καλύπτει και τα σημαντικότερα ειδησεογραφικά θέματα της ελληνικής επικαιρότητας
facebook twiter
DigitalOcean Referral Badge