ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
16-6-2015

ΚΕΔΕ: Συζητήθηκε το νέο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων

Καθοριστικός ο ρόλος των Δήμων στη διαχείριση των απορριμμάτων

ΚΕΔΕ: Συζητήθηκε  το νέο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων

Καθοριστικό ρόλο των Δήμων στη διαχείριση των απορριμμάτων, προβλέπει ο νέος Εθνικός Σχεδιασμός Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ), ο οποίος έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση.

Ο αναπληρωτής υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιάννης Τσιρώνης, παρέστη στη σημερινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας , όπου παρουσίασε τη φιλοσοφία και τον τρόπο διαχείρισης απορριμμάτων που εισάγει ο νέος ΕΣΔΑ.

Κύριοι άξονές του είναι, η αποκέντρωση των δραστηριοτήτων σε δημοτικό επίπεδο, η ποιοτική και ποσοτική ενίσχυση της ανακύκλωσης, η μικρής κλίμακας μονάδες επεξεργασίας και ανάκτησης, η ενθάρρυνση της κοινωνικής συμμετοχής, η αναβάθμιση του ρόλου των δήμων και η κατοχύρωση του δημόσιου χαρακτήρα της διαχείρισης των απορριμμάτων.

Ο κ. Τσιρώνης, ανακοίνωσε επίσης την επανεξέταση όλων των σχεδίων ΣΔΙΤ που έχουν ανακοινωθεί ως τώρα, σημειώνοντας πως ο νέος ΕΣΔΑ δεν αποκλείει συμπράξεις Δήμων με ιδιωτικές επιχειρήσεις - "όχι όμως αυτό που συμβαίνει σήμερα και είναι επενδύσεις μηδενικού ρίσκου για τους ιδιώτες, κάτι άλλωστε που αντίκειται και στην κοινοτική νομοθεσία περί ανταγωνιστικότητας".

Ο αναπληρωτής υπουργός χαρακτήρισε εφικτούς τους στόχους που θέτει ο ΕΣΔΑ και αναφέρθηκε στο σημαίνοντα ρόλο που δύνανται να έχουν οι Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις στον τομέα της ανακύκλωσης, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι οι θέσεις που προβλέπεται να δημιουργηθούν στους Δήμους, θα καλυφθούν με νέες προσλήψεις.

Εκ μέρους της ΚΕΔΕ, ο πρόεδρός της, Γιώργος Πατούλης, τόνισε ότι η Αυτοδιοίκηση Α΄ Βαθμού αναγνωρίζει την ανάγκη να υπάρξουν ριζικές αλλαγές στο μοντέλο διαχείρισης απορριμμάτων στη χώρα. Τόνισε ιδιαίτερα ότι η διαχείριση των απορριμμάτων πρέπει να είναι αρμοδιότητα των δήμων, σημειώνοντας παράλληλα ότι πρέπει να διασφαλιστούν από την Πολιτεία όλες οι προϋποθέσεις προκειμένου να φτάσουμε σε ένα αίσιο τέλος και οριστική λύση του προβλήματος. Υπογράμμισε επίσης την ανάγκη να προχωρήσει άμεσα η Πολιτεία στις απαραίτητες νομοθετικές ρυθμίσεις, που θα δίνουν στους δήμους τη δυνατότητα να χωροθετούν τους χώρους και τα "πράσινα σημεία", στα οποία θα μπορούν να τοποθετηθούν και να λειτουργήσουν οι νέες εγκαταστάσεις διαχείρισης απορριμμάτων.

Παράλληλα τόνισε ότι στο νέο ΕΣΔΑ, πρέπει να ενσωματωθεί η ευρωπαϊκή εμπειρία καλών πρακτικών, από πόλεις και χώρες που έχουν αντιμετωπίσει αποτελεσματικά το ζήτημα της διαχείρισης αστικών στερεών αποβλήτων, με βιώσιμα και κοινά αποδεκτά συστήματα.

Ο επικεφαλής της παράταξης, "Αυτοδιοικητικό Κίνημα" , Δήμαρχος Αμφιλοχίας, Απόστολος Κοιμήσης, τόνισε ότι η στόχευση πρέπει να είναι η παροχή υψηλών υπηρεσιών για τον πολίτη με το ελάχιστο κόστος και σεβασμό του περιβάλλοντος. Εξέφρασε επίσης τη διαφωνία του με την μετατροπή των ΦΟΣΔΑ από ΝΠΙΔ σε ΝΠΔΔ, όπως επίσης και αμφιβολίες κατά πόσο στα μεγάλα αστικά κέντρα (Αθήνας, Θεσσαλονίκης) θα υπάρξουν Δήμοι που θα δεχθούν τη χωροθέτηση Μονάδων Διαχείρισης Απορριμμάτων στην επικράτειά τους.

Από τη "Ριζοσπαστική Αυτοδιοικητική Πρωτοβουλία" , ο δημοτικός σύμβουλος Πετρούπολης , κ. Σακούτης, υπογράμμισε ότι "η διαχείριση των απορριμμάτων οφείλει (και προβλέπεται ότι θα είναι) δημόσια και κοινωνική". Για την επιτυχία του ΕΣΔΑ , τόνισε ότι είναι απαραίτητο να ενισχυθούν με προσλήψεις οι ανταποδοτικές υπηρεσίες των Δήμων . Οι ΚΟΙΝΣΕΠ, πρόσθεσε , πρέπει να έχουν μόνο συμπληρωματικό ρόλο.

Να είναι "100% δημόσια τα συστήματα διαχείρισης" ζήτησε η επικεφαλής της "Λαϊκής Συσπείρωσης", Ελπίδα Παντελάκη, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι "ρίχνει το μπαλάκι στους Δήμους" αναθέτοντας σ΄αυτούς τις χωροθετήσεις " για να μην έχει πολιτικό κόστος".

Ο επικεφαλής της "Νέας Αυτοδιοίκησης", Δήμαρχος Νίκαιας - Αγ. Ιωάννη Ρέντη, Γιώργος Ιωακειμίδης, τόνισε ότι το ΕΣΔΑ "απαντά θετικά σε πολλά θέματα", αλλά αυτό που προέχει είναι να χωροθετηθούν γρήγορα τα " πράσινα σημεία" κ.ά . Δ. Βέλλας.

​Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αξιολογήστε το άρθρο


ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Στην Πάτρα η αστυνομία ευτυχώς «λειτούργησε σαν ταξί» και σώθηκε γυναίκα
Στην Πάτρα η αστυνομία ευτυχώς «λειτούργησε σαν ταξί» και σώθηκε γυναίκα

Αστυνομικοί τη συνόδευσαν στο σπίτι της προκειμένου να εξασφαλιστεί η προάσπιση της σωματικής της ακεραιότητας

Δείτε ζωντανά την ομιλία της Μαρίας Καρυστιανού στο Ευρωκοινοβούλιο
Δείτε ζωντανά την ομιλία της Μαρίας Καρυστιανού στο Ευρωκοινοβούλιο

Η συνεδρίαση θα ξεκινήσει στις 16:00 ώρα Ελλάδας

Η Τάξις και η Ασφάλεια της χώρας σε ένα βίντεο
Η Τάξις και η Ασφάλεια της χώρας σε ένα βίντεο

Αστυνομικός έχασε το όπλο του την ώρα των επεισοδίων (και δεν το κατάλαβε)

Απεργία: Πώς θα λειτουργήσουν τα σχολεία την Τετάρτη
Απεργία: Πώς θα λειτουργήσουν τα σχολεία την Τετάρτη

Τι ισχύει για Γυμνάσια και Λύκεια και τι για Δημοτικά και Νηπιαγωγεία

Πραγματοποιούσε ταξίδια σε χώρες της Ευρώπης χρησιμοποιώντας πλαστά έγγραφα
Πραγματοποιούσε ταξίδια σε χώρες της Ευρώπης χρησιμοποιώντας πλαστά έγγραφα

Είναι ήδη κρατούμενος στην Γαλλία για υπόθεση νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες εγκληματικές δραστηριότητες

Και άλλος βιασμός ανήλικης
Και άλλος βιασμός ανήλικης

Δράστης ένας 33χρονος που είχε την ανήλικη υπό την επίβλεψή του

Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού
Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού

Κρύο, χιόνια, βροχές και καταιγίδες στην καρδιά του χειμώνα

Πού πήγαν τα λεφτά?
Πού πήγαν τα λεφτά?

«Μαύρη τρύπα» 1 ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟΥ ευρώ στη ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ)




© 2001-2023 goTHESS.gr
Το goTHESS.gr είναι Οδηγός Πόλης Θεσσαλονίκης ενώ παράλληλα καλύπτει και τα σημαντικότερα ειδησεογραφικά θέματα της ελληνικής επικαιρότητας
facebook twiter
DigitalOcean Referral Badge