Top
Ειδήσεις - Ελλάδα
25-9-2018

ΟΚΔΕ: Η ένταξη της 'Μακεδονίας' στο ΝΑΤΟ στρατηγικό βήμα του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού

Ανακοίνωση της ΟΚΔΕ για το δημοψήφισμα στα Σκόπια

ΟΚΔΕ: Η ένταξη της 'Μακεδονίας' στο ΝΑΤΟ  στρατηγικό βήμα του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού
fontsize

Η  ΟΚΔΕ και σχετικά με  το δημοψήφισμα στα Σκόπια για το όνομα της γειτονικής χώρας αναφέρει:

Την Κυριακή 30/9 θα διεξαχθεί στη γειτονική Μακεδονία δημοψήφισμα για τη συμφωνία των Πρεσπών που υπέγραψαν Τσίπρας και Ζάεφ. Το ίδιο το ερώτημα του δημοψηφίσματος δείχνει την πραγματική αιτία της ανακίνησης του θέματος της ονομασίας. Οι εργαζόμενοι και τα φτωχά λαϊκά στρώματα θα κληθούν να απαντήσουν: «Υποστηρίζετε την ένταξη σε ΝΑΤΟ και ΕΕ στηρίζοντας τη συμφωνία μεταξύ ‘Δημοκρατίας της Μακεδονίας’ και Ελλάδας;». Ένα ερώτημα εκβιαστικό, που ωθεί δυστυχώς τμήμα του γειτονικού λαού στην προοπτική ένταξης σε ΝΑΤΟ και ΕΕ, που σύμφωνα με την προπαγάνδα των αστικών ελίτ θα σημάνει αναβάθμιση της χώρας και του βιοτικού επιπέδου.

Η συμφωνία αυτή είναι στο σύνολό της αντιδραστική, για σειρά λόγων. Το όλο ζήτημα ανακινείται αποκλειστικά και μόνο από τους ιμπεριαλιστές και κυρίως τις ΗΠΑ, για την εξυπηρέτηση των δικών τους συμφερόντων. Αυτές επανέφεραν το θέμα, καθοδήγησαν τις διαπραγματεύσεις και εντέλει επέβαλαν τη συμφωνία. Η ένταξη της Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ –παρά το μικρό ή και ασήμαντο μέγεθός της– είναι στρατηγικό βήμα στην ένταξη ολόκληρης της Βαλκανικής χερσονήσου στην επιρροή του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού, με παράλληλο εξοβελισμό κάθε ρωσικής επιρροής. Ο στόχος είναι η μετατροπή των Βαλκανίων σε απέραντη βάση του ΝΑΤΟ, προετοιμαζόμενοι για τις επόμενες συγκρούσεις με Ρωσία και Κίνα. Γι’ αυτό, παράλληλα με το ζήτημα της Μακεδονίας, αναδιατάσσουν συνολικά την κατάσταση στη Βαλκανική (κύρια με κινήσεις στο Κόσσοβο). Οι εξελίξεις αυτές είναι άκρως επικίνδυνες για τον ελληνικό λαό και όλους τους λαούς της περιοχής, καθώς βρισκόμαστε ανάμεσα σε δύο από τα πιο σημαντικά μέτωπα των ενδοϊμπεριαλιστικών συγκρούσεων (Βαλκάνια, Μ. Ανατολή / ΝΑ Μεσόγειος).

Είναι μια συμφωνία που επιχειρεί βίαια, εκβιαστικά, «από τα πάνω» (όπως κάνουν πάντα οι ιμπεριαλιστές) να κουκουλώσει υποτίθεται προσωρινά τους εθνικισμούς, μόνο και μόνο για να τους ανατροφοδοτήσει ή αναζωπυρώσει αργότερα. Τέτοια ζητήματα ποτέ δε λύνονται με τις εγγυήσεις των ιμπεριαλιστών, αλλά μόνο με την ανάπτυξη σχέσεων αλληλεγγύης και εμπιστοσύνης μεταξύ των λαών. Αν αυτή τη στιγμή οι ΗΠΑ και οι δύο κυβερνήσεις επιλέγουν να «χαλιναγωγήσουν» αυτούς τους εθνικισμούς, αυτό δεν πρέπει να παραπλανεί. Οι λαοί και οι εργαζόμενοι της περιοχής, ειδικά στην πρώην Γιουγκοσλαβία, έχουν πικρή εμπειρία από το πώς οι ιμπεριαλιστές φουντώνουν πότε τον έναν και πότε τον άλλον εθνικισμό για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων τους. Άλλωστε, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛεκμεταλλεύεται τα εθνικιστικά συλλαλητήρια για να αποπροσανατολίσει τους εργαζόμενους από τα πραγματικά τους προβλήματα, να πουλήσει το παραμύθι της «εξόδου από τα μνημόνια», να παίξει πολιτικάντικα παιχνίδια τροφοδοτώντας ύπουλα τους ακροδεξιούς και αντιδραστικούς ενώ εμφανίζεται ως «αριστερή» εγγυήτρια της δημοκρατίας. Αλλά και όλη η «αντιπολίτευση» (ΝΔ κ.ά.) ξεκαθαρίζει ότι δεν αντιτάσσεται στα σχέδια των αμερικάνων και ευρωπαίων ιμπεριαλιστών, παρά μόνο «αρνείται» τη συμφωνία για εκλογικά οφέλη.

Η συμφωνία περιέχει αρκετούς ταπεινωτικούς όρους για το γειτονικό λαό: αναγκαστική αλλαγή της συνταγματικής ονομασίας, αναθεώρηση του συντάγματος, αλλαγή των δημοσίων εγγράφων κ.λπ. Αυτό αφενός πληγώνει αρκετά τις σχέσεις των δύο λαών. Το εργατικό κίνημα στην Ελλάδα πρέπει να σταθεί ενάντια σε κάθε τέτοια επιβολή, αναγνωρίζοντας το δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού στο γειτονικό λαό, ως προϋπόθεση για την ανάπτυξη της αλληλεγγύης των δύο λαών. Αφετέρου φαίνεται καθαρά ότι οι ιμπεριαλιστές δεν διστάζουν να επιβάλλουν τέτοιους όρους σε «σύμμαχες» χώρες. Γι’ αυτό οι εργαζόμενοι δεν έχουμε τίποτα κοινό με όσους πανηγυρίζουν για αναβαθμισμένες σχέσεις των ΗΠΑ με την Ελλάδα (κυρίως στον ανταγωνισμό με την Τουρκία).

Τα συμφέροντα των δύο εργατικών τάξεων και συνολικά των λαών της περιοχής, ταυτίζονται με την απόρριψη της συμφωνίας από το λαό της Μακεδονίας (αλλά και τον ελληνικό). Για ένα ΟΧΙ που προφανώς δεν έχει κανένα κοινό με τους γραφικούς όσο και επικίνδυνους εθνικιστές εκατέρωθεν, είτε τύπου Γκρουέφσκι είτε όψιμους «μακεδονομάχους». Ένα ΟΧΙ, ταξικό, διεθνιστικό, αντιιμπεριαλιστικό, αντιπολεμικό. Για να ανοίξει ο δρόμος για τη μετατροπή της περιοχής μας από ορμητήριο των γερακιών του ιμπεριαλισμού σε κοιτίδα εργατικών αγώνων ενάντια σε φτώχεια, εξαθλίωση, μνημόνια, πόλεμο.

– Έξω ΝΑΤΟ και βάσεις απ’ τα Βαλκάνια. Έξω η Ελλάδα από ΝΑΤΟ και ΕΕ.

– Κοινή πάλη των λαών σε Βαλκάνια και Ευρώπη ενάντια σε φτώχεια, ρατσισμό, καταστολή, πόλεμο. Εμπρός για μια Ευρώπη των εργαζομένων, δημοκρατική, ριζοσπαστική, σοσιαλιστική.

– Αναγνώριση στο λαό της Μακεδονίας του δικαιώματος του αυτοπροσδιορισμού.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΩΝ ΔΙΕΘΝΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ

Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο για το άρθροΣχετικά άρθρα:


Σε ποια σημεία του οδικού δικτύου Κεντρικής Μακεδονίας είναι απραίτητες οι αλυσίδεςΣε ποια σημεία του οδικού δικτύου Κεντρικής Μακεδονίας είναι απραίτητες οι αλυσίδες

Λόγω της χιονόπτωσης και του παγετού


Νέο κύμα κακοκαιρίας  από το βράδυΝέο κύμα κακοκαιρίας από το βράδυ

Αναλυτικά η πρόγνωση του σημερινού καιρού


Νέα πτώση της θερμοκρασίας σήμερα ΤετάρτηΝέα πτώση της θερμοκρασίας σήμερα Τετάρτη

Στους 6 βαθμούς η θερμοκρασία στη Θεσσαλονίκη


Χριστούγεννα με κακό καιρόΧριστούγεννα με κακό καιρό

Μεταβολή του καιρού από το μεσημέρι της Δευτέρας


Γενικά αίθριος θα είναι ο καιρός σήμερα ΚυριακήΓενικά αίθριος θα είναι ο καιρός σήμερα Κυριακή

Στους 14 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία στη Θεσσαλονίκη


Κ. Αγγελόπουλος: Τα παιδιά μου ζητούσαν 568.000.000 εκατομμύριαΚ. Αγγελόπουλος: Τα παιδιά μου ζητούσαν 568.000.000 εκατομμύρια

Ο Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος απαντά στην ανακοίνωση των δύο γιών του


Κατεβάζει τα ρολά η ΤΡΑΙΝΟΣΕ για να κόψει ΒασιλόπιταΚατεβάζει τα ρολά η ΤΡΑΙΝΟΣΕ για να κόψει Βασιλόπιτα

Χωρίς τρένα παραμονή και ανήμερα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς


Βελτιωμένος ο καιρός σήμερα ΠέμπτηΒελτιωμένος ο καιρός σήμερα Πέμπτη

Μικρή αύξηση της θερμοκρασίας


Κούγιας: Γίνανε όλοι πλούσιοι από το παράνομο στοίχημαΚούγιας: Γίνανε όλοι πλούσιοι από το παράνομο στοίχημα

Ανέλαβε την υπερασπιστική γραμμή του Θανάση Τζήλου


Extra bonus επίδομα θέρμανσης για χιλιάδες δικαιούχουςExtra bonus επίδομα θέρμανσης για χιλιάδες δικαιούχους

Αναδρομικά για την περσινή σεζόν από αδιάθετα κονδύλιαgoTHESS

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
ΡΟΗ NEA

ΔΙΑΒΑΣΤΗΚΑΝ ΠΟΛΥ
Νέο κύμα κακοκαιρίας  από το βράδυΝέο κύμα κακοκαιρίας από το βράδυ
Κατεβάζει τα ρολά η ΤΡΑΙΝΟΣΕ για να κόψει ΒασιλόπιταΚατεβάζει τα ρολά η ΤΡΑΙΝΟΣΕ για να κόψει Βασιλόπιτα
Extra bonus επίδομα θέρμανσης για χιλιάδες δικαιούχουςExtra bonus επίδομα θέρμανσης για χιλιάδες δικαιούχους
ΣΥΡΙΖΑ για δηλώσεις Αλαφούζου: «Συκοφαντία που ξεπερνά τα όρια της αθλιότητας»ΣΥΡΙΖΑ για δηλώσεις Αλαφούζου: «Συκοφαντία που ξεπερνά τα όρια της αθλιότητας»
Χριστούγεννα με κακό καιρόΧριστούγεννα με κακό καιρό
Κ. Αγγελόπουλος: Τα παιδιά μου ζητούσαν 568.000.000 εκατομμύριαΚ. Αγγελόπουλος: Τα παιδιά μου ζητούσαν 568.000.000 εκατομμύρια
Σε ποια σημεία του οδικού δικτύου Κεντρικής Μακεδονίας είναι απραίτητες οι αλυσίδεςΣε ποια σημεία του οδικού δικτύου Κεντρικής Μακεδονίας είναι απραίτητες οι αλυσίδες
Νέα πτώση της θερμοκρασίας σήμερα ΤετάρτηΝέα πτώση της θερμοκρασίας σήμερα Τετάρτη
Νεότερα σχολιασμένα:
Ο